Riktig mat & hälsa
Snurrade aburgineburgare på bröd

Vegetariska aubergineburgare med picklad lök och aioli gjord på palsternacka

När våren äntligen vaknar till liv i spirande grönska efter en lång, mörk och grå vinter, är det som om allt nytt liv och ljusets återkomst ger mig en sprallig injektion av energi,  glädje och förväntan. Jag känner mig nästan som nyförälskad i livet och ser med förväntan fram emot en sommar med värme och sol.

I helgen var jag ute med båt i Nynäshamns skärgård och hade två riktigt sköna dagar med massor av sol och värme. Det är helt underbart att bara sitta och mysa i båten,  lyssna på kluckande av vågor, bli vaggad rofullt och stilla och titta ut över vattnet. Solstrålarna dansade och studsade  likt små glittrande, busiga solstjärnor på den krusade vattenytan och solen värmde och brände. Jag är röd som en kräfta idag.
Bada i havet var det dock i mitt tycke för kallt för, även om jag faktiskt hoppade i upp till knäna för att angöra vid en strand ute på Örudd. Det var så det isade i benen. Vattnet visade på endast 10 grader. Brr!
Det är otroligt avkopplande att vara på sjön när man vill ha ett break från vardagen. Man kommer ju liksom ingenstans . Man får sitta där man sitter. Om man inte hoppar i land på en kobbe förstås. Det bästa är att det inte finns några måsten. Man bara är! Det behöver man efter en lång arbetsvecka.

Jag  fortsätter köra vegetariskt tema och denna vecka bjuder jag på min måndagsmiddag: Vegetariska snurrade aubergineburgare med ugnsstekta rotfrukter, picklad lök och vegansk aioli gjord på palsternacka. Aiolin är ett alternativ för den som är vegan eller inte tål ägg, men själklart gör man den aiolin som passar en bäst

Vegetariskt är ju faktiskt så mycket mer  än en torr sojasula.  Vegetariskt är fräscht och nyttigt.
Dessa smarriga, saftiga snurrade aubergineburgare har jag sneglat på ett tag. Det är lite pyssel att tillaga, men väl värda att lägga tid på och för den skull enkla att göra. De är verkligen helt galet goda! Du bara måste testa!
Servera gärna aubegineburgaren med min Picklade rödlök och glutenfria hembakade bröd, tomat och ketchup.
( receptet på burgaren kommer från kokboken Gröna burgare)

Ugnsrostade rotfrukter
2 portioner
200 g fast potatis, eko
100 g sötpotatis, eko
1 stor morot, eko
2 ekologiska vitlöksklyftor, krossade
Olivolja, flingsalt, svartpeppar

Rostade rotfrukter i stavar

Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala potatis, sötpotatis och morot och skär i klyftor. Lägg på bakplåtspapper i en ugnssäker form. Krossa två till tre vitlöksklyftor med skaftet på en kniv och lägg som den är med skal på bland rotfrukterna. Ringla över olivolja och flingsalt. Rosta i ugnen ca 25-30 minuter.

Aioli gjord på palsternacka
350 g palsternacka
1 dl olivolja
1 tsk persilja
1, 5 dl vatten
1 vitlöksklyfta, krossad
1 msk vitvinsvinäger

Gör så här:
Skala och skär palsternacka i mindre bitar. Koka mjuk. Häll av vattnet och låt svalna. Lägg över i en mixer och tillsätt övriga ingredienser. Mixa till en slät aioli. Smaka av med salt och peppar.

Vegansk aioli i en vit skål

Foto: Mia Hagenmalm

Snurrad aubergineburgare
4 stycken
400 g aubergine
olivolja att steka i
1 dl tomatpuré
200 g riven mozzarella
1 dl parmesanost
2 msk persilja, hackad

Gör så här:
Värm ugnen till ca 180 grader. Skala och skär auberginen på längden i tunna skivor med exempelvis en osthyvel eller mandolin. Häll rikligt med olja i stekpannan och hetta upp ordentligt. Stek aubergineskivorna snabbt på båda sidor så de får färg. Ta upp och låt rinna av på papper. Ta sen tre skivor aubergineskivor och lägg på rad så att de bildar en lång remsa. Gör samma med resterande skivor så du har 4 långa remsor.
Bred ett lager tomatpuré ovanpå och strö över riven mozzarella och parmesanost. Strö över hackad persilja.

Aubegineskivor med mozzarella

Foto: Mia Hagenmalm

Nu rullar du ihop varje längd till en rund bulle, precis som om du skulle rulla ihop en kanelbulle. Lägg över auberginesnurrorna i exempelvis muffinsformar eller i värmetåliga koppar.

Snurrade auberginer med fyllning i formar

Foto: Mia Hagenmalm

Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Servera aubergineburgaren på  hamburgerbröd med ketchup, tomat, picklad rödlök och sallad. Dippa de ugnrostade rotfrukterna i palstenacksaioli eller använd såsen som dressing på burgaren.


Torsk på en bädd av tärnad palsternacka och tomater på ett vitt fat

Ugnsbakad torsk med palsternacka och tomat

Fredag idag! Jag jobbar sent, så i morse lagade jag middag till ikväll.
Ska bli så skönt att bara komma hem och sätta sig och äta efter en lång dag. Kvällen blir längre och jag har mer tid för min dotter och fredagsmys.
Den här rätten går i och för sig snabbt att göra, är man effektiv är den klar på en halvtimme. Servera den med en god sallad. Riktigt lyxigt, gott men enkelt.
Alla ingredienser är ekologiska!

Trevlig helg!

// Mia

 

Ugnsbakad torsk med palsternacka och tomat
2 portioner
400 g torskfile
2 stora palsternackor
3 medelstora tomater
1/2 citron- saften av
1 dl grönsaksbuljong
Rapsolja
örtsalt
svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och tärna palsternackan. Ånga bitarna i lite saltat vatten i ca 2-3 minuter. Skär tomaten i små bitar. Blanda tomaterna med palsternackan och lägg över på en ugnsfast form. Skär torkfileerna i långa strimlor och rulla ihop dem som en kringla. Lägg torskkringlorna ovanpå bädden med tomat och palsternacka. Pressa citron över fisken och ringla över olja. Krydda med örtsalt och svartpeppar. Ställ in i mitten av ugnen i ca 12 minuter eller tills fisken är klar. Servera med en god grön sallad.

 


Mjölksyrade rotfrukter

Morötter, palsternacka och gulbeta skivade i slantar i en glasburk på ett bord med röd julduk

Foto: Mia Hagenmalm

Jag älskar mjölksyrade grönsaker! Det är riktigt gott som ett tillbehör till maten.
Varje morgon till min äggröra-omelett-frukost, äter jag några matskedar kimch, en asiatisk  syrad kålrätt. Supergott!

Förr syrade man grönsaker för att på så sätt konservera sin mat, när man inte hade tillgång till kylskåp som vi har idag.
Det är ganska synd att man tappat denna konserveringsmetoden, för att syra-mjölksyra sina grönsaker är så otroligt nyttigt. Dels är mjölksyrade grönsaker väldigt basiskt, dels innehåller det bra med probiotika- mjölksyarbakterier som verkar bra för  magen då det är PH-reglerande för tarmfloran och bra för immunförsvaret. 

Men nu verkar dennna ädla konserveringskonst ha blivit trendig igen! Det tycker jag är väldigt bra. 🙂

Jag är kanske inte riktigt så himla förtjust i att bara syra vitkål, även om det blir väldigt gott!
Men samtidigt tycker jag att det är godare att variera sig lite, och gärna smaksätta  grönsakerna med något. Kimchi bara älskar jag! Det har en god syrlig smak, samt hetta av chili.

Denna gång valde jag att syra morötter, palsternacka och gulbeta och smaksätta med vanilj och chili.  Spännande!
Nu ska det stå i rumstemperatur i några dagar och lite svalare om det finns möjlighet, i två veckor, gärna i en källare eller nåt sånt,  innan den är klar. ( Jag har ganska svalt i mitt fönster på norrsidan, så där brukar mina grönsakburkar stå och syra sig). Färdigt lagom till jul, med andra ord. Detta kan  ju faktiskt bli en trevlig gå-bort-present eller en uppskattad julklapp! 🙂

Rotfrukter i slantar i en glasburk med salt vatten

Foto: Mia Hagenmalm

Syrade rotfrukter:
1 stor glasburk med gummiring
8 dl vatten
3 tsk salt, utan jod
500 g morötter
150 g palsternacka
75 g gulbeta
1 röd chili
1 vaniljstång

Gör så här:
Rengör burkarna ordentligt. Jag brukar sterilisera burkarna med kokt vatten efter att jag noga har diskat och sköljt dem.

Skala rotfrukterna. Koka upp vattnet med saltet. Ställ åt sidan och låt svalna.Skär rotfrukterna i tunna slantar och fyll glasburken med dem. Skär en skåra i vaniljstången och skrapa ur frön. Kärna även ur chilifrukten och strimla den i mindre bitar. Blanad frön från vanilj och bitar av chilin i vattnet och blanda väl. Häll vattnet över grönsakerna. Se till att allt ligger under vatten. (Jag tryckte även ner vaniljstången bland grönsakerna). Lägg en tyngd över grönskerna så att de hålls under vatten. Sätt på locket, med gummiring. Låt stå i rumstemperatur tills syrningen kommit igång. Det tar ett par dagar. Ställ sedan lite svalare. Efter två veckor ska grönsakerna förvaras i kylskåp. Håller upp till en månad.

Viktigt: Grönsakerna måste hela tiden vara täckta av vätska underr syrningen. Därför är det viktigt att du har en tyngd på dem så att de håller sig under ytan och inte flyter upp.

Må så gott! Mia


Ugnsrostade basilikakryddade rotfrukter med kassler

Ibland när man är trött på potatis kan det vara gott att variera med något annat. Jag älskar palsternacka. Den är jättegod att ugnsrosta. För att få lite färg i maträtten, valde jag även att skära ner morötter och sötpotatis. Kryddade rikligt med olivolja, torkad basilika, flingsalt och svartpeppar. Jag åt  kassler och en klick tomat-och olivtapenade till. Enkelt och relativt snabbt till lunch!

Ugnsrostade rotfrukter och två skivor kassler på ett vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

 

Basilikakryddade rotfrukter med kassler
2 portioner
2 palsternackor
1 stor morot
1 sötpotatis
olivolja
2 msk torkad basilika
flingsalt och svartpeppar

Gör så här!
Skala rotfrukterna och dela i mindre bitar. Lägg i ugnsfast oljad form. Ringla över olivolja. Krydda med basilika, flingsalt och svartpeppar. Gratinera i ugnen på 200 grader ca 20-30 minuter, eller tills rotfrukterna har mjuknat. Skär upp några skivor kassler och stek snabbt i stekpanna. Servera med en
tomatsallad och eventuellt tapenade.

Ha en trevlig dag! / Mia