Riktig mat & hälsa

Quinoasallad med papaya och chilistekt hallomi

Igår var jag lite lat när jag kom hem. Jag ville göra en middag som gick snabbt, så det fick bli en sallad på quinoa, papaya och hallomi. Jag hade vit quinoa hemma, men quinoa finns i olika färger som rött, svart och till och med blått om man vill göra salladen lite mer färgglad.

Quinoa med papaya och avocado

Foto: Mia Hagenmalm

Quinoa är en ört som som från början odlades av inkaindianerna. Den växer på 4000 meters höjd i Anderna- Sydamerika, och kallas även mjölmolla. Man äter växtens frön, som är väldigt nyttiga och innehåller högvärdigt protein. faktiskt är det den växt som är rikast på protein. Quinoa är naturligt fri från gluten och väldigt lättsmält för magen. Gott istället för ris, pasta eller coscos  som exempel. Jag brukar göra en sallad på quinoa, för den smakar egentligen inte så mycket, och jag kokar den då i örtbuljong för att få lite smak. Quinoa innehåller saponiner-bitterämnen så därför är det bra att skölja grundligt i vatten innan man kokar den annnars kan den smaka väldigt bittert.

Quinoasallad med papaya och chilistekt hallomi
2 portioner
2 dl quinoa, ekologiskt
4 dl vatten
1 örtbuljongtärning
1/2 papayafrukt
1/2 näve färsk mynta, hackad
1 avocado
ca 150 g bönor
250 g hallomiost, skuren i mindre bitar
1/2 chilifrukt, urkärnad och finhackad
2 msk olivolja
1 msk röd balsamvinäger
1 tsk agavesirap

Gör så här:
Skölj quinoan ordentligt under rinnande vatten. Koka upp buljongtärningen i vatten och häll ner quinoa.
Koka ca 15 minuter eller enligt anvisning på paketet. Skär och kärna ur papayafruken och avocadon. Skär i mindre bitar. Stek hallomiosten i olivoljan i en stekpanna på medelvärme tillsammans med chili en stund. Tänk på att inte ha för hög värme, för så smälter osten ut för mycket. Blanda ner balsamvinäger och agavesirap. Blanda alla ingredienser, och strö över hallomin..

Det är gott att ha en kall sås till detta. Jag valde att göra en lite syrlig-söt sås för att kombinera smakerna av den salta hallomin i salladen.

Citronyoghurt:
2 dl turkisk eller grekisk yoghurt
1/2 citron, rivet skal av
1/2 tsk agavesirap
örtsalt

Gör så här:
Gnugga citronen i vinäger för att få bort bekämpningsmedel. Skölj under rinnande vatten. Riv citronen. Blanda alla ingredienser. Låt stå och dra en stund. Servera!

Ha en trevlig helg! / 🙂 Mia