Riktig mat & hälsa

Coronasnack och Limemarinerade jordgubbar med kokosgrädde&passionsfrukt

Egentligen har jag inte lust att skriva ett endaste ord om corona, det är så mycket prat om det ändå.
Jag är så trött på att hela tiden läsa och höra om viruset så förra veckan flydde jag in i serier. Jag såg 38 avsnitt av "Bron" på mindre än en vecka bara för att slippa coronasnacket och alla tankar som blir där av. Det var faktiskt skönt att fly verkligheten ett tag.

Så här i virustider och karantän är det många som bakar, lagar mat eller ägnar sig åt någon hobby. Min hobby är att sjunga och det gör vi i min kör, men på distans. Vi sjunger precis som vanligt varje tisdagskväll,. Det känns ovanligt och konstigt att sjunga tillsammans via datorn och  nätet. Ändå är det välkommet att det går att göra så, annars hade vi inte kunnat sjunga alls. Och det är så mysigt att ändå kunna "träffas", om än bara i cyberrymden.
Egentligen skulle vi- Rönninge Show Chorus, ha  åkt till Louisville i USA i höst, men viruset satte stopp för det som för mycket annat  just nu. Hela världen håller andan.

Jag har hållit mig frisk (peppar, peppar) och  jobbar på precis som vanligt. Men jag är ändå försiktig. Jag håller avstånd, håller mig på hemmaplan, tvättar och spritar händerna hundra gånger om dagen känns det som, och boostar mig med höga doser C-vitamin, zink och gurkmeja. Jag tar även L-lysin, probiotika och humussyra i förebyggande syfte och även andra vitaminer och bra fettsyror förstås, men dessa ovannämnda känner jag är viktigast. Det gäller att försöka hålla ett bra immunförsvar ifall man skulle bli smittad, så kroppen bättre kan stå emot.

Jag kan dock tycka att detta börjar bli jobbigt. Jag vill träffa min mamma till exempel. Sitta i hennes kök och fika, inte stå under hennes balkong för att kunna prata med henne. Men det är ändå jobbigast för de äldre och  de i riskgrupp som sitter i karantän och som kanske inte kan eller får gå ut. Det måste kännas väldigt isolerat. Även de som är sjuka i corona och måste hållas isolerade. Det kan  vara väldigt långdraget, upp till flera månader i karantän.

Vi håller i och vi håller ut! 

Men nu är sommaren snart här och förmodligen blir allt lättare även om vi kanske får semestra i hemmet och lapa sol på balkongen eller altanen i år. Men man vill väl ändå njuta av god mat som färskpotatis, jordgubbar och andra färska råvaror i säsong trots att corona sätter stopp för resandet och sammankomster. Här har jag gjort en ljuvligt god dessert med jordgubbar och kokosgrädde som jag smaksatte med vaniljpulver. Kanske som efterrätt i helgen?

Ha en trevlig helg!

// Mia

Limemarinerade jordgubbar med vaniljkokosgrädde och passionsfrukt
4 portioner
500 g jordgubbar
1 lime, skal och saft
1 msk honung
3 dl kokosgrädde
1/2 tsk vaniljpulver
1 dl mandlar
1 dl vatten
1 msk honung
4 st passionfrukter
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och skär jordgubbarna i mindre bitar. Skölj och riv skalet- det gröna från limen och pressa ut saften. Blanda skal och saft med honung. Lägg med jordgubbarna och låt marinera i minst 30 minuter. Mixa mandel med vatten och honung.
Platta ut till en tunn kaka. Lägg på bakplåtspapper. Sätt in i mitten av ugnen så att mandelmassan får färg, ca 5- 10 minuter.  Bryt i mindre bitar. Vispa kokosgrädden med vaniljpulvret.
Fördela de marinerade jordgubbarna i 4 glas. Toppa med kokosgrädde och skeda över passionsfrukt och smulad, bakad mandelmassa.