Annons
Annons

Pilgrimsmusslor på bädd av citrusfrukt! Underbart gott och vackert!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
21 februari, 2013
Pilgrimsmusslor på bädd av citrusfrukt! Underbart gott och vackert!
Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Gjorde en förrätt på pilgrimsmusslor förra helgen! I love it! Så gott! Nu är ju jag förstås väldigt förtjust i fisk och skaldjur. Men det här skulle nog en icke fiskälskare också gilla. Dessutom kryllar rätten av C-vitaminer. En helt fantastisk vacker förrätt! Den tar lite tid att göra, i alla fall citrusbädden. Så det är ingen snabbmat precis. Räkna med 1 timme i marinad och 2,5 timmar i ugnen.
Som vanligt byter jag ut socker mot sukrin eller agavesirap, så det blir sockerfritt.

(Den här rätten görs i 3 steg. Citrusbädd, pilgrimsmusslor och en sås.)

Annons

Pilgrimsmusslor på citrusbädd:
Citrusbädd:
1/2 dl vatten
1/2 dl agavesirap
1 apelsin i klyftor
1 lime skuren i fileèr
1/2 citron skure i fileèr
1/2 blod grapefrukt i klyftor
3 msk olivolja ekologisk
2 vitlöksklyftor, i skivor
1 msk timjan

Gör så här:
Koka upp vatten med agavesirap. Låt sjuda 3-4 minuter. Låt svalna.

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Skär citrusfrukterna i hinnfria fileèr och låt dem ligga i agavelagen i ca 1 timme. Lägg frukten i en ugnssäker form på ett bakplåtspapper, ställ in i mitten av ugnen på 100 grader i 2 timmar.

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Ta ut och låt dem bli kalla. Höj värmen till 150 grader. Droppa över olivolja och lägg på timjan och vitlök. Ställ i mitten av ugnen ca 15 minuter.

Pilgrimsmusslor:
6 pilgrimsmusslor
1 st äggvita
1/2 dl furukake
2 msk örtsalt
Vitpeppar
1 msk olivolja
1 msk smör

Gör så här:
När citrusfrukterna är klara:
Krydda pilgrimsmusslorna med örtsalt och vitpeppar och doppa ena sidan i uppvispad äggvita och panera i sesamfrön. Stek den sesampanerade sida i smör ca 1 minut och sedan den andra sidan ca 1/2 minut.

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Sås:
2,5 dl sukrin
2 msk vatten
1/2 dl apelsin, saft av
1/2 dl fiskbuljong
0,25 röd pepparfrukt, finhackad
1 tsk majzena utrört i lite vatten.
ev örtsalt
örter och groddar.

Gör så här:
Koka upp sukrin med vatten och låt sjuda någon minut. Tillsätt fiskbuljong, apelsinsaft och pepparfrukt och låt sjuda ytterligare ca 5 minuter. Red av med majzena och smaka av med örtsalt.

Lägg citrusfrukter i en skål eller på en assiett och häll över den avsvalnade såsen. Toppa med musslor och groddar. Njut!

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

 

Annons
Annons