Annons
Annons

Promenad för frisk luft och rödbetor för energi!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
30 september, 2012
Ett glas fullt med kokta rödbetor.
Ett glas fullt med kokta rödbetor.
Foto: Hagenmalm

Igår var det ett riktigt bio-väder. Trist och regnigt. I dag var det tvärt om soligt och ganska varmt. Efter en lång sovmorgon och en slö inne-sittar-dag, vilket var behövligt efter min vecka som sjuk, blev jag riktigt uttråkad och rastlös. Så jag tog mig i kragen och åkte hem till kärleken på en fika. Eftersom att det var så fint väder bestämde vi oss för en eftermiddagspromenad ut till våtmarken här i Nynäshamn. Det var en härlig promenad.Träden börjar skifta färg i rött och gult, och luften känns hög och klar. Det är lite mysigt med hösten ändå. Och det var skönt att röra på sig efter flera dagars inomhusvistelse. Konstigt! I går orkade jag knappt gå upp för trapporna till lägenheten för jag blev så matt. I dag promenerade vi i rask takt utan att jag ens blev andfådd. :-) Det vänder fort när man blir frisk.

Lagade pannbiff och färska, kokta rödbetor till middag. Rödbetor ger bra energi. Behöver massor av det just nu, känner jag. Gjorde en dressing som jag la in rödbetorna i. Det blev en härlig het rödbetssallad!

Ljummen Rödbetsallad á la Mia

Annons

2 portioner:

3 stora rödbetor
Dressing:
1 dl olivolja
2 tsk honung
1 stor vitlöksklyfta
2 tsk Sambal Oelek
1 krm finmalen havssalt
ca 1/2 dl solrosfrön eller hackade valnötter
Några nypor flingsalt
Salvia

Gör så här:

Koka rödbetorna mjuka i litet saltat vatten ca 40 min. Du känner med en sticka när de börjar bli klara. Häll av vattnet och dra av skalet på rödbetorna medan de är varma. Skär i ganska stora bitar.

Gör en dressing på olivolja, honung, pressad vitlök, sambal oelek och salt. Blanda det med de ännu varma betorna och vänd ner solrosfrön eller valnötter.
Strö över några nypor flingsalt och salvia. Låt stå och dra innan du serverar. Jag hade pannbiff till, men salladen går ju bra att ha till te x kyckling eller någon annan kötträtt. Ett alernativ till potatis, eller som ett gott tillbehör.

Visste du att rödbetor innehåller höga mängder antioxidanter, folsyra, och påverkar det onda kolesterolet och höjer det goda? Den är dessutom lever och blodrenande och den innehåller anticancerogena ämnen som betacyanin och nitrat. ;-)

 

Annons
Annons