Riktig mat & hälsa

Chiapudding med kokos och päron

Jag startar alltid dagen med ett glas ljummet citronvatten för syra-basbalansen i kroppen.
Sen tar jag en lång morgonpromenad med hunden för att få igång blodcirukationen och mjuka upp min onda rygg.

Skål med chiapäron och musli

Foto: Mia Hagenmalm

Min frukost är helig! Den ska ätas med andakt!
Dessutom ska den innehålla bra med proteiner för att jag ska hålla mig mätt fram till lunch och den ska vara nyttig.
Något som ger både energi och är nyttigt är chiafrön. Jag blanadar nästan alltid ner chiafrön i min smoothie eller så gör jag en chiapudding på det som finns hemma. I morse var det kokosmjölk och päron.
Den här puddingen smakade lite exotiskt och kom mig att tänka på stränderna på Hawaii! Det var nog kokossmaken som gav mig den känslan. 🙂

Chiapudding med kokos och päron
2 dl kokosmjölk, eko
4 msk chiafrön, eko
1 päron, eko
1/2 tsk vaniljpulver, eko

Mixa alla ingredienser. Häll upp i en skål. Låt stå minst tjugo minuter. Jag toppade med proteinmusli.


Sydvästlig vind är mörkrädd och bäddar för fika i solnedgången.

Egenbakad mjuk pepparkaka

Foto: Evelyn Hagenmalm

Strålande söndag! Vilken härlig dag!

Hade lite svårt att sova i natt, men vaknade ändå tidigt. Åt en lång, stillsam frukost för mig själv innan min dotter och en övernattande kompis vaknade. Riktigt skönt med tystnaden. Var trots allt väldigt trött. Det är konstigt att man vaknar tidigt ändå. Jag hade ju kunnat sova längre.

Efter duschen provade jag Weledas nya Citrus kroppskräm som jag köpte i veckan. Hade svårt att välja, så jag köpte både citrus och granatäpple. Åh vilken härlig body lotion. Frisk, fräsch och härlig doft, och den gick väldigt fint in i huden utan att  vara fet eller kladda. Den kändes väldigt uppfriskande! Blev genast piggare! Citrus har ju en uppiggande effekt. Älskar Weledas produkter. Helt ekologiska och rena från mineraloljor och parabener. Jag är jätte noga med att det ska vara så, både duschcreme, ansiktscremer och bodylotion. Allt, både det man stoppar i sig och det man smörjer sig med tas ju upp av kroppen. Huden är ju kroppens största andningsorgan. Man ska inte täppa till huden med mineraloljor!

Weledas citrus kropskräm

Senare på förmiddagen plockade vi ur båten som är ställd på vinterförvaring. Dynor, kuddar och täcken förvaras nu på en torr plats, för att räddas från fukt och mögel under vintern. Det var dock med lite vemod i hjärtat . Det kändes verkligen att sommaren nu har gått mot sitt slut. Fick en hel hög med  icke önskvärd tvätt också, när alla lakan och handdukar ska tvättas och läggas undan. Tog senare en liten biltur ut till Yxlö, som ligger ut mot Muskö, och efter det bjöd min särbo på middag.

Ville inte att dagen skulle ta slut! :-(  Det är så skönt att vara ledig. Så jag bakade en mjuk pepparkaka, packade en kaffekorg, och vi åkte ut till havet och fikade i solnedgången. Riktigt mysigt trots att det var lite kyligt. Vinden som blåst under dagen hade mojnat i allafall. Tänkte just på att den kanske var sydvästlig. På Gotland där jag har mina rötter, sa de gamla fiskegubbarna att sydvästen är mörkrädd! Och det stämmer verkligen. Den mojnar alltid fram på kvällen. Men om det nu var sydvästlig vind som blåste i dag, vilket jag inte har någon koll på, så har en ny vind tagit över nu, senare ikväll. Det tar i riktigt ordentligt igen. Fast vi bor bara ett stenkast från havet, och det blåser ofta i Nynäshamn.

Kakan jag bakade blev riktigt god och den är bakad utan vare sig socker eller vetemjöl. Med lite vispad grädde och lite lingon till, blev det som en bakelse. Ja ibland får man faktiskt synda. Helst en sensommardag som den här. :-)

 

Mjuk pepparkaka utan vetemjöl och socker:

Sätt ugnen på 175 grader

3 ägg
1 1/2 dl sukrin
150 g smält smör
1 dl filmjölk
1/2 tsk  ekologiskt vaniljpuver
1 1/2 dl mandelmjöl
1 1/2 dl Bake Pro ( Dalblads. Finns på hälsokostbutiker).
1 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
1/2 tsk malda nejlikor
1/2 tsk mald ingefära

Gör så här:
Vispa ägg och sukrin poröst
Blanda alla de torra ingridienserna samt bakpulver ordentligt i en annan skål, och rör sedan ner det i äggsmeten. Blanda det smälta smöret med filmjölken. Rör ner i sockerkakssmeten.Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform. (1 1/5 liter).

Grädda i mitten av ugnen ca 35-40 minuter.
Servera med grädde och färska lingon.

hembakad mjuk pepparkaka

Foto: Evelyn Hagenmalm