Riktig mat & hälsa

Raw äppelkaka med cashew-vaniljgrädde

Äppelkaka i ett gals

Foto: Mia hagenmalm

Jag kan inte låta bli att experimentera med denna min nya passion/hobby: Rawfood.
Nu kommer jag att sikta in mig på att gå en kurs i ämnet.
Det som lockar mig i denna matlagning-bak-konst är att det är så himla enkelt och att det bibehåller all näring och smak från råvarorna. Det blir så  fantastiskt gott!

Jag fick lite äpplen från min dotter Jennifers trädgård i helgen.
Fallfrukt i och för sig, men man ska ta vara även på det. Eftersom att jag nu har förklarat krig mot mina banan-fukt-blomflugor så vill jag inte ha någon frukt liggande att göda dem med, så igår kväll blev det raw äppelkaka av äpplena. Jag hittade recept på äppelkakan och grädden:här:A, men har svävat ut lite från orginalreceptet.

Jag använder som vanligt  ekologiska råvaror.

Raw äppelkaka med cachewvaniljgrädde
äppelkaka, deg: ca 4-5 portioner
4 dl mandlar, EKO
2 msk kokosolja, EKO
1 nypa salt
1 krm muskot
2 tsk kanel
5-6 daddlar, (blötlagda 1/2 timme)
1 msk agavesirap

Gör så här:
Mixa mandlarna till ett fint mjöl. Tillsätt de övriga ingredienserna och mixa vidare till en deg. Tryck ut kakdegen i en form. Ställ kallt.

Fyllning:
3 äpplen, EKO
1/2 banan, EKO
2 msk citronsaft, pressad; EKO
3-4 daddlar, EKO
2 tsk kanel, EKO

Till garnering:
3 äpplen i skivor
Kanel att strö över

Gör så här:
Mixa alla ingredienser och bred ut fyllningen på kakdegen.
Ställ kallt till servering.

Cashew-vaniljgrädde:
2 dl cashewnötter, naturella, EKO
1 päron, moget, EKO
1 dl vatten
1- 1/2 tsk vaniljpulver, EKO

Gör så här:
Mixa cashewnötterna till ett fint mjöl. Mixa sedan tillsammans med övriga ingredienser till en slät grädde.  Servera till raw äppelkaka.

// Mia