Riktig mat & hälsa

Rawfood Pizza med basilikapesto

 

Rawfood pizza på ett vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

Idag har jag fäktats med små envisa blomflugor-fuktflugor-bananflugor!
Gah!! De är överallt i mitt kök, ett helt gäng små äckliga ligister till flugor. Ändå har jag nog testat både det ena och det andra för att få bort dem; vinäger, honung och olja i en skål. Sukrin, vatten, olja, diskmedel. Men i morse upptäckte jag källan till varifrån de kom. När jag skulle tömma min dotters papperskorg i hennes rum flög ett moln av dessa små flugor upp. Det visade sig att det låg ett svart gammalt bananskal i botten på papperskorgen. Hoppas att jag får bukt med dem nu. All frukt har åkt in i kylskåpet och bananerna i fruktkorgen skivade jag och frös in till morgonens smoothie. 

 Jag  har fastnat för rawfood och äter det nu flera gånger i veckan. Det är så otroligt fräscht, gott och nyttigt och i och med att man inte värmer upp maten till mer än 40 grader, behåller den alla näringsämnen. Och det är lätt att tillaga. Inget os eller koktider, förutom då man ska torka rätter, som denna pizzabotten.
Önskar att jag testat rawfood tidigare, men jag har tänkt att detta är ingenting för mig som vill ha varm mat i magen. Och jag trodde förstås att det inte skulle vara så gott med kall mat. Men det är det! Eftersom att min dotter är måttligt road av min nya passion för denna matlagning, brukar jag äta rawfood till lunch. Idag blev det rawfood-pizza. En botten gjord på nötter, tomat och olja och en nötost beredd av basilika och macadamianötter. Jag kan lova att smakerna av "osten" och denna underbara pizzabotten av nöter verkligen skapade en smaksenasation i munnen. Otroligt, ljuvligt gott!! Mmmmm!

OBS!!!Pizzabotten ska dock stå i ugnen på ca 40 grader i ca 11 timmar. Jag mixade och satte in min botten i gårkväll, så den blev klar under tiden  jag sov.
Receptet på denna botten och nötost kommer från Renee Woltaire

Rawfood-pizza 3-4 personer
Botten:
2 dl solroskärnor, EKO blötlagda minst 3 timmar
1 dl cashewnötter2 dl linfrön, krossade
1/2 bifftomat, EKO
3 soltorkade tomater
1 msk olivolja
1 msk oregano
1 msk basilika

Mixa alla ingredienser till en degig massa. Platta ut degen och lägg på en plåt. Torka sedan i ugnen på 40 grader i ca 9- 11 timmar. Pizzabotten ska
 bli fast, men inte hård.

Pesto

Mia Hagenmalm

Basilikanötost
2 dl macadamianötter
1 dl cashewnötter
1 kruka basilika
4 msk olivolja
1 krm chiliflakes
örtsalt

Mixa  alla ingredienser utom örtsalt till en pestoliknande massa. Smaka av med örtsalt och chiliflakes.
Sen gör du som du vill, men jag bredde  nötosten över botten innan jag la på tillbehör.

Foto: Mia Hagenmalm

Foto: Mia Hagenmalm

Jag valde tomater, rivna morötter, sallad, gurkbitar, oliver, nektarin i bitar och fikon. Superfräscht! Du väljer förtås själv vad du vill ha på.

//Mia