Riktig mat & hälsa

Smoothie på vinbär

Röda vinbärsmoothie i glas toppade med gojibär och vinbär

Foto: Mia Hagenmalm

Jag gick förbi en ödestomt härom morgonen, och där växte det vinbär i  röda, vackra  klasar.

När jag hade hus hade jag en vinbärsbuske på tomten till min dotters förtjusning. Hon älskade att plocka och äta vinbär direkt ifrån busken.
Det är sånt som jag saknar nu när jag bor i lägenhet, att kunna odla sina egna bär och frukter, och plocka in dem allt eftersom  de mognar.
Naturligtvis kunde jag inte låta bli att plocka med mig vinbär hem från ödestomten. Och det känns så mycket fräschare än att köpa i affären. Ibland ska man ha tur! Bären fick bli topping på de supergoda mandelmuffins jag gjorde i helgen och  goda smoothies/ shots till vår söndagsfrukost.

Vinbärsmoothie

2 1/2 dl röda vinbär
3 dl kokosmjölk
1 banan

Mixa och häll upp i glas. Toppa med bär.
Servera genast.

Röda vinbär kallas ibland  Nordens druva och innehåller förutom C-vitamin  rikligt med pektin som har en blodsockersänkande effekt! Dessutom  håller du magen i form.  🙂

Mia


Underbara raw mandel& vinbärsbakelser

Mandelbakelser med cashewgrädde och röda vinbär på ett vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

Tillbaka på jobbet igen då! Det känns faktiskt  roligt även om vädret utanför hånskrattar mig i ansiktet idag då det är gassande sol och årets varmaste dag! Men jag är enormt tacksam för vädret som har varit strålande på min semester i år!

Vi har verkligen haft en riktigt mysig och skön ledighet som vi tillbringat på Gotland där jag fått umgåtts med barn och barnbarn riktigt mycket! Dessutom blev det en några dagars båtsemester i skärgården, vilket jag bara älskar. En liten avstickare med bil till Jönköping blev det också.
Solen har varit med mig varje dag. Tror att det regnat bara en dag om jag minns rätt. Tre veckor går så  fort. Men jag har två veckors semester kvar till i höst då jag ska till New York och uppträda.
Spännande! Pirr, pirr! 🙂

Det har ju varit extremt varmt de sista veckorna med hög luftfuktighet och man ska tänka på att dricka mycket så man inte får solsting/ värmeslag. Temperaturen på drycken ska vara omkring 15 grader och inte kylande kall. Kyla gör så att blodkärlen i huden drar ihop sig och ger en motsatt effekt.
Det bästa är ju vatten! Kaffe och alkohol är inte att föredra då det också torkar ut! Om du dricker ett glas vin som exempel, se till att få i dig lika mycket vatten eller mer.

I helgen blev jag så sugen på något smarrigt till kaffet, men eftersom att värmen gör att man inte har lust att sätta på ugnen för att baka, iallafall inte jag, så gjorde jag raw bakelser.  Ljuvligt och gudomligt goda. De formligen bara smälter i munnen.  Jag toppade bakelsena med röda vinbär och kombon blev så himla bra ochriktigt gott, men naturligtvis kan man toppa  med  andra bär, exempelvis hallon eller varför inte blåbär.

Raw mandel och vinbärsbakelser
7-8 st
1 dl mandelmjöl
18-20 daddlar
1 krm vaniljpulver
1 krm salt
1 msk kokosolja med citronsmak
(eller  1/2 msk kokosolja och 1/2 msk färskpressad citronsaft)

En burk med citron kokosolja

Foto: Mia Hagenmalm


Cashewgrädde:

2 1/2 dl cashewnötter, naturella, ekologiska
1 dl kokosolja, flytande
1 dl vatten
1 msk vaniljpulver

Gör så här:
Mixa samman mandelmjöl med daddlar och kokosolja med citron samt vaniljpulver. Blir "degen"  för torr, ha i fler daddlar. Tryck ut massan i medelstora muffinsformar. Jag fick sju stycken av denna sats. Ställ kallt!

Cashewgrädde:
Mixa cashewnötter med kokosolja, vaniljpulver och vatten. Mixa tills du har en riktigt  len smet. (Len som grädde) Fyll formarna med "grädden". Ställ kallt en timme.
Ta ut och toppa med  röda vinbär eller andra bär.

Ha det gott i värmen!

Mia