Riktig mat & hälsa
Gröna Plättar med lax och granatäpplekärnor på grått fat på vitt bord

Gröna plättar med lax och gotländsk lammstek

Snart är det påsk!
Jag verkligen älskar den högtiden. Nästan mer än jag tycker om julen. Det är så underbart med alla härliga färger i pastell och naturens pånyttfödelse som videns knoppar och förnimmelse om skir grönska.  Det är vår! 🙂
Jag kommer att lägga upp några repriser som kan passa till påskbordet denna vecka, men även nytt recept kommer i dagarna.
Här har jag valt riktiga godingar i repris. Härliga gröna plättomeletter dekorerade med lax och ägghalvor med goda röror.

Gröna plättomeletter med lax
Om du satsar på påskbuffé är dessa plättar perfekta att tillaga i ett plättjärn. Då kan du få upp till 25- 30st.
15 st plättar

Ingredienser

5 ägg
1 dl majsmjöl
1 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
4 dl mjölk
80 g ruccola
Salt och peppar
Kokosolja eller smör till stekning

Tillbehör:
2 dl philadelphiaost
1 citron
1 tsk honung
herbamare örtkrydda och svartpeppar
1/2 granatäpple
150 g gravad lax

Gör så här

Blanda alla ingredienser i en skål och mixa den med stavmixer så att ruccolan blandas
bra med smeten. Smaka av med salt och peppar. Låt stå och svälla cirka 10 minuter.
Riv hela citronen och blanda skalet och saften från halva citronen med Philadelphiaosten.
Smaka av med honung, herbamare och svartpeppar.
Stek plättarna i plättlagg eller i stekpanna.
Servera med philadelphiaost och lax.
Strö över granatäpplekärnor.

Jag har mina rötter från Gotland och  lamm är ett måste på det gotländska påskbordet.
På Gotland växer timjan och rosmarin vilt, vilket också är bete till lammen. Det är betet av örterna som ger gotländskt lamm dess speciella smak. Rosmarin har använts som medicinalväxt i flera hundra år och är mycket mer än bara  smaksättare.
Visste du att rosmarin är bra för att motverka bildningen av fria radikaler i hjärnan?”
Lammsteken med den goda rödvinsåsen passar bäst med kokt- eller hasselbackspotatis, men jag länkar ändå till en supergod Krispig rödbetssallad .

Rödbetssallad i en blå skål

Foto: Mia Hagenmalm

Lammstek dekorerad med rosmarin i en form

Foto: Mia Hagenmalm

Lammstek med rosmarin, timjan och citron
Portioner: 4
1 kg lammstek
6 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk rosmarin, finhackad färsk
1/2 dl honung
1 citron, rivet skal och saften av
Salt och svartpeppar

Rödvinsky till lammet:
25g smör
1 dl av stekspadet
3 dl fylligt rödvin
1 dl grädde
1 grönsaksbuljongtärning, ekologisk
1 krossad vitlöksklyfta
Svartpeppar, grovmalen
1 krm chiliflakes

Gör så här
Sätt ugnen på 120 grader.
Putsa lammsteken från hinnor .
Ta en matsked salt i handen och gnid in steken runt om med det.
Bind upp steken med steksnöre så att den håller ihop.
Blanda honung med pressad citron, rivet citronskal och vitlökshacket, och pensla köttet noga runt om med blandningen.
Stek runt om tills köttet fått en fin gyllene stekyta.
Hacka och mortla örtkryddorna fint och krydda runt om steken.
Pensla lammet med honung, hackad vitlök och citron o rosmarin.
Sätt in lammet i nedre delen av ugnen och  efterstek. Använd köttermometer. Det tar cirka två timmar eller tills innertemperaturen är 70 grader.
Ta ut och låt vila en liten stund.
Skär upp köttet i tunna bitar. Garnera gärna med rosmarin.
Servera med rödvinssky.

Rödvinssky
Vispa ur långpannan med vatten ordentligt.
Sila genom en finmaskig sil.
Smält smöret i en kastrull och häll på rödvin och sky från lammet.
Låt sjuda  på svag värme cirka åtta minuter.
Smaka av med peppar och chiliflakes.