Riktig mat & hälsa

Treveckorssallad utan socker

Jag passar på att frossa i råkost nu när det är så billigt med kål och rotsaker. Det är så himla gott med vitkål och vissa dagar står jag och strimlar det till frukost som jag äter med lite olivolja, citron och himalayasalt. Men andra dagar kan jag, även om jag är sugen, dra  mig lite för att strimla vitkålen eller riva morötter, även om det går snabbt att laga till. Därför är denna underbara treveckorssallad så tacksam att ha på burk i kylskåpet. Den går snabbt att göra som tur är och är så otroligt gott, så  jag ärter nästan alltid upp den innan tre veckor har gått.

Förövrigt äter jag väldigt mycket kål i alla dess former och kål bör/ska man egentligen ha som basvara varje dag, då kål verkar för att hålla inflammationer i kroppen borta Kål är nämligen sprängfylld med vitaminer och alla kålsorter innehåller  mycket kostfibrer- prebiotika som är en viktig näringskälla till de goda tarmbakterierna. De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, fungerar som tumörhämmande läkemedel. Dessutom är kål rik på K-vitamin och folsyra och C-vitamin.

Jag brukar även passa på att syra grönsaker på hösten att ha till vintern. Det är jättenyttigt men det tar sin lilla tid innan man får smaka då man måste vänta på processen som kan ta några veckor. En storfavorit är kimchi och du hittar mitt recept här
Vad och varför mjölksyrade grönsaker är så nyttigt kan du läsa om i ett tidigare blogginlägg.

Treveckorssallad utan socker

1 kg vitkål
4 stora morötter
1/2 purjolök eller 1 gul lök
2 röda paprikor
1 grön paprika

Dressing:
1,5 dl äppelcidervinäger
1 dl olivolja
05 dl molkosan (kan uteslutas, kolla längre ner på sidan varför jag använder det i sallad)
1 msk  basilika, torka
1 msk oregano, torkad
1 msk persilja, torkad
0,5 msk vitlökspulver
1 tsk timjan, torkad
1 tsk rosmarin, torkad
1 msk salt (himalaya)
0,5 msk svartpeppar
2 krm chiliflakes

Gör så här:
Strimla alla grönsaker, jag körde allt i matberedaren. Blanda de strimlade grönsakerna i en stor skål.
Koka  snabbt upp äppelcidervinäger, olivolja och kryddor i en kastrull. Häll över grönsakerna och om du vill, tillsätt molkosan.
Blanda väl och häll upp på noga rengjorda burkar.

*Molkosan är en prebiotisk dryck (prebiotika är mat till de goda tarmbakterierna- probiotika i tarmsystemet) Molkosan är framställd av
fermenterad ostvassla och har även vetenskapligt stöd på att ha en stabiliserande effekt på blodsockret. I molkosan har man även tillsatt en egenutvecklad mjölksyrebakterie- Lactobacillus casei Alpinus som ger en hög koncentration av kroppsegen mjölksyra som gynnar de goda tarmbakterierna. Jag använder ofta molkosan som måltidsdryck, utspädd med vatten eller istället för vinäger i sallad för att gynna min mage och hålla en bra blodsockerbalans vilket minskar sötsug och hunger.

 

 


Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige var dessutom slut, så det var svårt att hitta svalka.
Så i år tycker jag på något sätt att det är skönt att hösten är här med den höga, klara luften som är lättare att andas. Och så älskar jag hösten för att det är skördetid.
Här har jag gjort en underbart god skördegryta av flera härliga rotfrukter.

Ha det fint!

Mia

 

Vegetarisk skördegryta
4 portioner
250 g  morötter
250 g palsternackor
100 g kålrot
1 gul lök
1 röd lök
1 litet blomkålshuvud
2 vitlöksklyftor
1/2 röd chilifrukt
2 msk tomatpuré
1 tetra krossade tomater
2 lagerblad
3 msk honung
2 dl vatten
2 dl rött vin
2 msk citronsaft
2 tärningar grönsaksbuljong
ev tsk salt
1 krm svartpeppar
1 kruka färsk timjan
3 msk kokosolja (neutral) till stekning
Ev. stora vita bönor

Gör så här:
Skala alla rotfrukter och skär palsternacka och morötter i slantar och kålroten i centimeterstora kuber. Skala löken och klyfta den. Dela blomkålen i mindre buketter. Hacka en vitlöksklyfta och chilifrukten i mindre bitar.
Hetta upp kokosoljan i en stekgryta och fräs först chili och vitlök någon minut. Tillsätt övriga  grönsaker och stek i oljan tills de mjuknat något. Tillsätt de krossade tomaterna, tomatpuré, lagerblad, honung, buljong och citronsaft. Pressa över den andra vitlöksklyftan. Tillsätt vatten och vin och rör om.

Koka upp och sänk värmen. Låt småkoka ca 30 minuter tills grönsakerna är något mjuka men med tuggmotstånd. Tillsätt stora vita bönor mot slutet om du vill tillsätta protein i rätten. Smaka av med salt och peppar och låt bli varmt. Ta av från spisen. Tillsätt timjan och rör om.
Servera med potatis eller ris och sallad.