Riktig mat & hälsa
Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor.

Visste du förresten att saffran faktiskt är en stämningshöjande krydda?
Saffran höjer nämligen det aktiva serotoninet i hjärnan.
Serotonin är det ämne som styr vår mentala balans och en analys på flera studier har visat att saffranextrakt kan lindra depressioner lika bra som SSRI-preparat, men skillnaden är att saffran är naturligt och inte ger några biverkningar.

Ha det fint!

// Mia

Morotssoppa med apelsin och saffran
2 portioner
300 g morötter
1 gul lök
2 små potatisar
1 msk finhackad röd chili eller
0,5-1 tsk tsk sambal oelek
1 msk kokosolja
5-6 dl vatten
Saften av 1 st apelsin
1/2 påse saffran (ca 1/2 g)
2 dl cream fraiche, valfri sort (jag använder havre)
1,5 grönsaksbuljong

Gör så här:
Skala och hacka morötter, potatis och lök i mindre bitar. Finhacka chili. Fräs morötter, potatis, lök och chili i kokosoljan i en gryta under några minuter. Tillsätt vatten och apelsinjuice. Lått koka upp och lägg med buljongtärning. Koka i ca 20-25 minuter. Mixa soppan slät. Blanda saffran med cream fraiche och tillsätt i soppan. Gör ett snabbt uppkok under omrörning.
Servera med bröd, kex eller sallad


Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm.

Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret.
Jag fick iallafall lite julkänsla i helgen när vi repade till Stjärnjul, julkonserter som har premiär den 8: e december i Filadelfiakyrkan i Stockholm. Vi, kören, orkester samt gästartister ger fem konserter under två helger tillsammans. Gästartister i år är:
Kalle Moraeus, Annika Herlizt, norska tenoren Kjertil Stöe och Kiralina Salandy. Det kommer att bli kanonkonserter, så bor du i Stockholm- boka biljett. Du kommer att bli överväldigad och välmarinerad av julstämning, kärlek, show och musik.

Stjärnjul. se

 

Det är ju första advent på söndag så  jag tänkte passa på att bjuda ett recept på jättegoda havrescones med smak av saffran.
(Eftersom att det är havre i brödet så blev de inte så där vackert gyllengula som en bulle bakad på vete blir).

Trevlig Helg!

Mia

Glutenfria havrescones med saffran
ca 4-5 st
25 g rumsvarmt smör
2 dl havremjöl
1 dl havregryn
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1,5 msk fiberhusk
0,5 g saffran
1,5-2 dl havremjölk ( i mat)
sesamfrön och pumpakärnor till topping

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.Blanda havremjöl, havregryn, salt och bakpulver i en bunke. (Jag mixade havregryn till havremjöl).
Finfördela det rumsvarma smöret i den torra blandningen. Blanda saffran med havremjölken och tillsätt i bunken och rör om till en kladdig deg. Rulla ihop till  små bullar och grädda i muffinsformar eller på bakplåtspapper. Pensla bullarna med lite havremjölk och toppa med sesamfrön och pumpakärnor. Grädda i mitten av ugnen ca 15-20 minuter.

Jättegoda med ost och- eller marmelad

 


Kolabitar på smörpapper och inslagna i smörpapper på en röd julduk

Tips på nyttigare julgott i bloggen!

Jag har faktiskt inte gjort nästan någonting i bakväg till jul i år.
Men självklart vill jag ändå bjuda på några recept från tidigare år. Vad sägs om vegansk kola gjord på kokosolja och kokosmjölk?
Galet goda! 🙂 Helt ljuvliga!

Vegansk kola
 Bild överst

 

Dessa små rawfood bakverk formligen smälter i munnen och har en försvinnande åtgång. Salta och söta på samma gång. Så himla goda!
Salty Caramel

Salty caramel rawfood

Peppermint Cups
 Gillar man choklad och mint ska man absolut ge sig på dessa goda
peppermint cups! Mums!

Mintchoklad rawfood

Foto: Mia hagenmalm

Saffranssmoothie med mango och honung
Otroligt god smoothie med saffran och mango! Dessutom en vitaminboost i mörka december.

Saffranssmoothie i vinglas toppade med hallon och myntablad

Foto: Mia Hagenmalm

Glutenfri Rödbetskaka med saffranstopping

Denna rödbetskaka är otroligt saftig och underbart god! Här verkligen gifter sig smakerna av  saffranstoppingen med kakan!

Rödbetskaka med saffransglasyr

Foto: Mia Hagenmalm

Rawfood pepparkaksfudge
 Lyxiga pepparkaksbollar med härlig chokladkräm kryddad med kardemumma är en favorit så här till jul.

Pepparkaksbollar med choklad-och kardemummakräm toppade med lingon

Foto: Mia Hagenmalm

 


Raw Soliga Saffransbollar istället för lussekatter till lucia

Raw saffransbollar rullade i kokos på ett fat

Foto: Mia Hagenmalm

Ikväll är det konsert med Stjärnjul i Stockholm  igen!
Jag har haft en retfull  förkylning sen flera veckor tillbaka, som inte vill bryta ut, men den sitter där i bröstet. Förra veckans konserter gjorde mig lite hes och jag fick hosta när jag sjöng. Dels är det väldigt torr luft i lokalen, dels har vi scenrök vilket ger ännu torrare luft. Det gäller att boosta med riktigt mycket vatten innan man går upp på scen! Denna vecka har jag också  kört med kollodialt silver-silvergrogg. echinasea och Propex Mixtur som är lenande för stämmbanden, varje dag. Varje morgon har jag även druckit "Singers Tea" : Äppeljuice med riven ingefära, färskpressad citron och manukahonung!

En tekopp och flaskor på ett bord

Foto: Mia Hagenmalm

I morgon är det lucia, och snart är det jul!
I år har jag gjort lite annorlunda saffransbullar, eller annorlunda raw saffranbollar istället för saffransbullar!
Dessa små saffransbollar är mycket crunchigare än fudgen jag gjorde förra helgen och är  utsökta,  goda och saftiga och passar ju ypperligt till glöggen som jag gav recept på här:granatappleglogg/

10 st Raw Saffransbollar
1 dl mandel, naturell, EKO
1 dl cashewnötter, naturell, EKO
0,5 g saffran
1 msk vatten, hett
1 msk kokosolja utan smak, EKO
4 osvavlade aprikoser, EKO
1/2 dl russin, EKO
1/4 dl riven kokos, EKO
1 citron, skal av, EKO
1-2 msk citronsaft, EKO
40 g hasselnötter, grovt hackade, EKO

Till garnering: Riven kokos eller hackade nötter

Gör så här:
Mixa mandel och cashewnötter fint. Lös upp saffran i en matsked hett vatten och låt svalna. Tillsätt den torkade frukten, saffran, riven kokos och citronskal, saft och mixa till en jämn deg.  Testa att de går att rulla till bollar. Vänd sedan ner hackade hasselnötter och jobba in dem i degen. Smaka av! Tillsätt mer citronsaft om du tycker att det behövs. Rulla till bollar och garnera med kokos eller hackade nötter