Riktig mat & hälsa
Hemmagjort syrat smör i smörpapper

Hemmagjort mjölksyrat smör

Det är det nyttigt att mjölksyra eller fermentera grönsaker och jag gör det ganska ofta.
Varför? Anledningarna är många. Läs mer i inlägget: Vad är mjölksyrade grönsaker?

Jag brukar syra exempelvis kål och morötter som jag äter några matskedar av varje dag. Mjölksyrning är nyttigt för mag-tarmfloran då det bildas bra bakterier som gör att vi tar upp näringen i form av vitaminer och mineraler mycket bättre från kosten. Bra bakterier i mjölksyrade grönsaker håller mindre bra bakterier borta.
Ju bättre tarmflora vi har desto bättre immunförsvar. Hela 70 procent av vårt immunförsvar sitter i magen.
En annan bra grej med mjölksyrat är att man får ett bra GI och då höjs inte vårt blodsocker lika mycket vid måltid.

Syrat smör är en delikatess
Men det är inte bara grönsaker som går att mjölksyra. Du kan även syra både bär, frukt och mejerivaror. Filmjölk och yoghurt har ju en bra bakteriekultur. Och i dagarna har jag testat syrat smör.
Syrat smör är en delikatess och mycket nyttigare än vanligt smör. Smöret får en syrlig smak och som enda pålägg är det en delikatess. Jag gjorde vitlökssmör till maten igår. Det var en riktig smakhöjare att göra av syrat smör. Du måste testa!

Att mjölksyra smör är jätteenkelt.

// Mia

(Receptet hittade jag i tidningen Land)

Mjölksyrat smör
5 dl grädde ( måste vara 40 fetthalt)
2 msk filmjölk
salt

Gör så här:
* Blanda grädde och filmjölk i en skål och vispa/rör runt ordentligt.
Täck skålen med en handduk eller platsfilm och låt stå framme i rumstemperatur i 8 timmar.

* Vispa grädden länge med elvisp. När det blivit övervispad grädde vispar du mer tills du får en grynig massa.
* Fortsätt ändå att vispa trots att ingenting händer tills massan börjar separera och kärnmjölken frigörs. Kärnmjölk är en vattenliknande vätska.

Vispat smör och vassle

Foto: Mia Hagenmalm

* Häll av kärnmjölken genom en finmaskig sil och pressa ur all vätska.Lägg tillbaka smöret i skålen och vispa  i salt efter behag. Var försiktig med saltet så det inte blir för mycket. Det är inte gott.
* Lägg smöret i en skål eller i smörpapper och förvara i kylen.
Ta fram smöret en stund innan det serveras så det blir mjukt. Då framträder smakerna bättre.


Hemmagjort bordssmör i en glasburk

Gör eget bordssmör

Tillbaka i vardagen efter semestern!
Det känns ganska bra trots att jag kan känna att det inte suttit fel med en vecka till. Men jag har sparat två veckor till senare i höst, då jag åker med min kör Rönninge Show Chorus till Las Vegas för att tävla i världsmästerskapen i barbershop. Wiiiii! Det pirrar riktigt i magen när jag tänker på det. Det börjar närma sig med stormsteg. Det är endast nio veckor kvar idag.

Igår gjorde jag eget bordssmör och hade verkligen lagt ner tid på att fota alla steg, men när jag sen skulle lägga upp bilder i inlägget, hittade jag inte min USB-kabel till kameran. Letade igenom allt, precis allt, men den är borta. Förmodligen ligger den kvar i min husvagn på Gotland, så idag har jag beställt en ny.
Så länge får ni nöja er med bild på det färdiga smöret som jag fotade med mobilen.

Efter alla larm om gift och kemikalier i olika margarin och bordsmargarin valde jag att gå över helt till riktigt smör och Bregott.
Becel, Lätta, Flora, Lätt & Lagom har tidigare visat sig innehålla rester av lösningsmedel och till stor besvikelse- även Bregott, som visar sig innehålla metanol. (Metanol är träsprit helt enkelt och är farligt/ giftigt vid förtäring. Metanol eller träsprit kan vid förtäring rubba kroppens PH-värde, göra dig blind och faktiskt döda dig. Nu vet jag inte HUR mycket man måste förtära av metanol för att det ska gå så illa, men det är ett gift och skadar säkert i små doser på längre sikt.

Själv använder jag sällan Bregott men min dotter gör, så nu har jag tillverkat mitt eget av riktigt, ekologiskt äkta smör och rapsolja utan tillsatser. Busenkelt att vispa ihop på tio minuter.
Mia

Hemmagjort Bordssmör
500 g smör, eko
2,5 dl raps- eller olivolja, eko
1,5 dl vatten, gärna filtrerat
0,5 dl vispgrädde, eko

Gör så här:
Skär det rumsvarma smöret i mindre bitar och vispa tills det vitnar. Tillsätt rapsolja och fortsätt vispa. Tillsätt vatten och grädde. Det blir ganska grynigt i början, men vispa på tills du har ett slätt och bredbart smör. Lägg i förpackningar eller glsaburkar och ställ i kylen eller frys in.
Det blev ca 800-900 g bredbart smör av den här satsen!