Riktig mat & hälsa
Kikärtsbullar i en skål tillsammans med grönsaker

Veganska sötpotatis- och kikärtbullar

Jag äter mer och mer vegetariskt. Det har blivit så när jag står i charkdisken och ska välja. Jag vet inte vad jag vill ha och  jag vet inte om jag vill ha. Jag är helt enkelt inte sugen  och längtar oftare efter fräscha goda grönsaker och frukt.
Så nu experimenterar jag i köket med vegetarisk mat. I förra veckan gjorde jag supergoda kikärtsbiffar och igår ville jag utveckla dessa med goda kryddor och smaksättningar. Denna gång blev det bullar av smeten.
När jag lagar mat höftar jag mycket och smakar mig fram för att få rätt smak på rätten. Det brukar bli bäst, så var inte rädd för att experimentera med smaker.

Veganska sötpotatis- och kikärtsbullar
ca 8-10 st

ca 300 g sötpotatis
1 grönsaksbuljongtärning
5 dl vatten
400 g kikärter
1 gul lök
1 msk hackad persilja
1 msk hackad gräslök
2 msk tomatpure
2 -3 msk pofiber
örtsalt
1 kryddmått svartpeppar

Gör så här:
Skala och skär sötpotatis i mindre bitar. Koka sötpotatisen i vatten med buljongtärningen tills den är mjuk. Häll av buljongen och låt svalna. Hacka löken och bryn genomskinlig i lite olja. Blanda samman löken med persilja, gräslök kryddor och tomatpure i en mixer. Häll av vattnet från kikärtorna och skölj väl. Tillsätt kikärtor, sötpotatis och pofiber med kryddblandningen och  mixa till en slät smet.
Skölj händerna i vatten och forma smeten till bullar. Du kan provsteka en liten och kolla om den håller ihop. Om inte,  ha i ytterligare pofiber. Lägg bullarna  i en ugnsfast form på bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen på 200 grader ca 20- 25 minuter.
Servera med tillbehör.


Ugnsrostade basilikakryddade rotfrukter med kassler

Ibland när man är trött på potatis kan det vara gott att variera med något annat. Jag älskar palsternacka. Den är jättegod att ugnsrosta. För att få lite färg i maträtten, valde jag även att skära ner morötter och sötpotatis. Kryddade rikligt med olivolja, torkad basilika, flingsalt och svartpeppar. Jag åt  kassler och en klick tomat-och olivtapenade till. Enkelt och relativt snabbt till lunch!

Ugnsrostade rotfrukter och två skivor kassler på ett vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

 

Basilikakryddade rotfrukter med kassler
2 portioner
2 palsternackor
1 stor morot
1 sötpotatis
olivolja
2 msk torkad basilika
flingsalt och svartpeppar

Gör så här!
Skala rotfrukterna och dela i mindre bitar. Lägg i ugnsfast oljad form. Ringla över olivolja. Krydda med basilika, flingsalt och svartpeppar. Gratinera i ugnen på 200 grader ca 20-30 minuter, eller tills rotfrukterna har mjuknat. Skär upp några skivor kassler och stek snabbt i stekpanna. Servera med en
tomatsallad och eventuellt tapenade.

Ha en trevlig dag! / Mia