Riktig mat & hälsa
Sparris och nässelpaj med ägg på ett vitt underlag

Glutenfri sparrispaj med nässelost

Nu var det ett tag sedan jag bloggade, men ibland hinns det inte  med. Och snö har vi fått i Stockholmstrakten också. Massor!

Kan någon tala om för mig om staren kommit än? För enligt gammalt gotländskt folkligt tidsbegrepp ska man räkna sju”star-urar” (bakslag med kalla vindar och snö) från det att första staren kommer, innan våren är här på riktigt. 😊.

Jag tycker nämligen att det kan sluta snöa och vara kallt nu. Jag längtar väldigt mycket till våren och sommaren.
Visst är det fint med snö- ett tag, men jag lessnar ganska fort. Iallafall när det blir moddigt och slask utav det vita och det blir så där råkallt så det kryper in i ben och märg.
Idag känns det som en så där extra trist februaridag så jag tänker unna mig en underbart god paj med smaker av vårens primörer.

Ha det fint!

Mia
OBS! Det är ju inte säsong för nässlor just nu, men man kan ju fuska och ta spenat istället medan man väntar på att godingarna börjar gro i vår.

Gluenfri sparrispaj med nässelost
4-6 portioner

Pajdeg:
3 dl kokta kikärtor
2 msk olivolja
3 msk mandelmjöl
1 nypa salt

Fyllning:
200 g riven ost
80 g nässlor, förvällda och utkramade
1 knippe sparris
1 dl persilja
salt och peppar
3 -4 ägg

Gör så här:
Pajskal
Sätt ugnen på 200 grader.
Mixa kikärtor, olivolja, mandelmjöl och salt till en deg.
Tryck ut degen i en smörad eller oljad pajform och nagga den med en gaffel. Ställ kallt i 30 minuter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 25-30 minuter.

Fyllning:
Mixa nässlor, vitlök och ost till en smet. Smaka av med salt och svartpeppar. Fördela fyllningen i pajskalet. Skär bort den träiga nederdelen på sparrisen och skär av den en gång på längden. Fördela sparrisbitarna över nässelblandningen och tryck ner dem lätt. Knäck äggen över fyllningen och krydda äggen med salt och peppar.
Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter eller tills pajen fått fin färg och äggen har stannat.


Två glas med grön lemonad

Grön basisk lemonad

Nu är äntligen våren här! Jag riktigt njuter av solen och trädens knoppar som lite trevande snart spricker ut i full grönska. Min bästa tid är nu! Jag älskar våren och försommaren med den skira grönskan och alla vårblommor.

När man jobbat i trädgården, varit på stranden eller bara vill svalka sig en solig dag, vill jag föreslå denna goda, svalkande, törstsläckande, nyttiga och vitaminrika drink med citron, gurka och mynta som dessutom är basisk.


Smoothie med gojibär, frukt och avocado

Denna smoothie är lite annorlunda mot hur jag brukar göra min smoothie. Denna gång har jag använt lite torkade gojibär och tranbär i. Ibland får man ta av det som finns i kylen och i skafferiet när man glömt att handla hem frukost. 
Men den blev supergod ändå. 🙂

Smoothie med gojibär, frukt och avocado
1 glas
1/2 avocado
1 päron
1 grape, saften av
20 torkade gojobär
20 torkade tranbär
1 näve spenat

Gojibär att toppa med

Mixa alltsammans. Njut en supergod nyttig smoothie 

Ha det gott! Mia

Smoothie gjord på gojibär, frukt och grönsaker i en glassskål

Foto; Mia Hagenmalm