Riktig mat & hälsa

Nyttig chiapudding med gurkmeja

Chiapudding med gurkmeja toppad med bär

Foto: Mia Hagenmalm

Det blev en lång morgonpromenad för att få igång kroppen i morse, mest för att mjuka upp min stela rygg där musklerna ofta krampar och hotar med att ”slå till” och orsaka ryggskott. Att sitta och äta frukost är det inte tal om. Jag står och äter frukost. Min rygg är trasig och för att citera min läkare ser det ut som kriget där inne. Diskbråck, atros, nervskador och trasiga kotor. Nåväl. Man får vara glad att man står på benen då. Jag har även pågrund av diskbråcket fått nervsmärtor i benen och jag känner inte mina fötter på samma sätt som förr. Konstigt nog, vänjer man sig vid allt. Och nu har jag även vant mig vid den smärtan. Jag är dessutom otroligt smärttålig vilket är negativt då jag ofta går omkring och lider istället för att söka hjälp.

Jag har dock fått bort mycket av värken i ryggen sista tiden med ryggympa och inflammationshämmande fettsyror, kryddor och nypon. 
Senaste tiden har jag satt in hela artilleriet av sånt som ska kunna lindra värken. Nyponkapslar, ingefära, gurkmeja och Omega-3 . Till sommaren hoppas jag ha fått ett bra resultat.

Denna vecka har jag druckit guldmjölk varje kväll. Guldmjölk är baserad på gurkmeja vilket är inflammationshämmande. Läs mer om min guldmjölk och mitt recept här!/
Jag ska dricka det i minst sex veckor har jag bestämt. Men igår kväll glömde jag bort det, så gurkmeja fick ingå i min chiapudding till frukost i morse istället.

 

Chiapudding med gurkmeja och bär
1 portion
2 dl kokosgrädde
4msk chiafrön
1 msk gurkmeja
1 tsk ingefära
0,5 tsk kardemumma
ev. en tesked honung

Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser och låt stå och svälla minst en halv timme. Toppa med bär! Supergott!


Kaneldoftande päron – och nyponsmoothie

Grön päronsmoothie toppad med  kanel i en glasburk

Foto: Mia Hagenmalm

I morse åt jag en riktigt supernyttig, mumsigt godissmoothie med päron och nyponextrakt.
Nyponextrakt äter jag för mina leder därför att det har en jättebra effekt på leder, artros och inflammationer i kroppen. Det är helt suveränt! Det ger verkligen lindring och ökar rörligheten i min onda rygg.

Päron innehåller en mycket kostfibrer vilket hjälper matsmältningen och mättar gott i magen. Päron är en pektinrik frukt och är väldigt blodsockervänlig trots att det innehåller mycket fruktsocker därför att fruktsocker måste passera levern innan det når ut i blodet och blir energi.

Kanel är också bra för att hålla blodsockret på en jämn nivå. Dessutom hjälper kanel till med matsmältningen.

Romansallad är ett mycket bättre val i nyttighetssynpunkt än till exempel isbergssallad. Romansallad innehåller rikligt med A-vitamin, samt en del magnesium och folsyra och antioxidanter. Ju mörkare blad, desto mer antioxidanter.

Kaneldoftande Päron&Nyponsmoothie
1 glas
2 dl färskpressad apelsinsaft, EKO
1/2 avocado, EKO
1 moget päron, EKO
4 st romansalladsblad, EKO
1 bit ca 2 cm ingefära, EKO
1 msk nyponpulver
Kanel till topping

Mixa alla ingredienser i mixer. Toppa med kanel

Ha en trevlig fredag!

Mia