Riktig mat & hälsa

Fylld ugnsgratinerad muscatpumpa och svart spagetti

Foto: Mia Hagenmalm

Foto: Mia Hagenmalm

Ja nu är det bråda dagar, för på torsdag morgon, tidigt lyfter planet mot New York!
Och efter att ha haft tvättstugan igår, väntar mig nu en hög med kläder som ska strykas.

Jag kommer förhoppningsvis  att fira Halloween genom att gå med i den Halloweenkarneval som råder i New York den 31:a. Det skulle vara kul! Men ska man medverka måste man vara utklädd.  Så kanske jag tar med något att klä ut mig i eller så får jag stå på gatan och se på.
Jag har ändå tjuvstartat Halloween lite för att ha några recept att lägga upp på bloggen.
Igår blev det därför en fylld pumpa. Jag räknar med att denna pumparätt är som ett tillbehör för ca två- tre portioner.

Fylld pumpa
1 muscatpumpa, ca 1 1/2- 2 kilo
1 morot
1/4 fänkål
2,5 dl pumpakött (det som du tar ur innan du fyller den).
2 vitlöksklyftor
500 gram champinjoner
1 äpple
1/2 dl dill
olivolja till stekning
örtsalt och svartpeppar

Gör så här:
Skär av toppen på pumpan. Gräv ur inannmätet, alltså kärnor och trådar. För att få ett större utrymme för fyllningen skar jag även försiktikt ur lite av pumpaköttet från kanterna. Gnid in pumpan innuti med olivolja. Krydda med örtsalt och peppar. Skala och skär alla grönsakerna i tärningar. Bryn allt utom äpple i olivolja tills det fått lite färg i ca 5 -8 minuter. Låt äpple fräsa med på slutet. Ställ pumpan i en ugnsfast form och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 1 1/2 timme. Pumpan är klar när den mjuknat i ytterskalet. Grädda inte för länge, för då kan den falla sönder.
Servera som ett tillbehör med exempelvis kycklingfile!

Svart bönspagetti med grönsaker och pastasås

Foto: Mia Hagenmalm

När jag firade Halloween med barnen, brukade jag köpa svart spagetti, färgad med bläckfiskbläck. Men nu finns ju supergod glutenfri pasta gjord av svarta bönor. Läskig spagetti till pastasåsen! 🙂

Ha det gott! Mia