Riktig mat & hälsa

Chiapudding med kokos och päron

Jag startar alltid dagen med ett glas ljummet citronvatten för syra-basbalansen i kroppen.
Sen tar jag en lång morgonpromenad med hunden för att få igång blodcirukationen och mjuka upp min onda rygg.

Skål med chiapäron och musli

Foto: Mia Hagenmalm

Min frukost är helig! Den ska ätas med andakt!
Dessutom ska den innehålla bra med proteiner för att jag ska hålla mig mätt fram till lunch och den ska vara nyttig.
Något som ger både energi och är nyttigt är chiafrön. Jag blanadar nästan alltid ner chiafrön i min smoothie eller så gör jag en chiapudding på det som finns hemma. I morse var det kokosmjölk och päron.
Den här puddingen smakade lite exotiskt och kom mig att tänka på stränderna på Hawaii! Det var nog kokossmaken som gav mig den känslan. 🙂

Chiapudding med kokos och päron
2 dl kokosmjölk, eko
4 msk chiafrön, eko
1 päron, eko
1/2 tsk vaniljpulver, eko

Mixa alla ingredienser. Häll upp i en skål. Låt stå minst tjugo minuter. Jag toppade med proteinmusli.


Omelettrullar till frukost eller picknick

Fyllad omelettrullar på ett vitt fat, toppade med grön sallad

Foto: Mia Hagenmalm

Jag har nog sagt det förut! Min frukost är helig!
Alltså, att i lugn och ro få sitta länge vid frukostbordet och äta en näringsrik frukost! Frukosten är A och O för hur jag kommer att må under fortsättningen av dagen.
Jag ser alltid till att ha proteiner med i varje måltid. Proteiner ger en längre mättnadskänsla och man står sig mycket bättre fram till lunch. Dessutom får jag massor av energi. Ingenting i min frukost får innehålla socker som av snabba kolhydrater, för då går dagen helt fel. Jag blir otroligt trött och hängig om jag fuskar.
Denna härligt soliga lördagsmorgon gjorde jag omelettrullar för att variera mig lite.
Man kan ju egentligen fylla dessa rullar med vad som helst! Till exempel lax för att göra dem lyxigare, eller skinka om man vill det. Jag tog vad jag hade hemma och fyllde mina med, men grunden/ smeten kan du använda och variera i det oändliga.
Ät dem till frukost eller ha med dem ut på picknick! Välj själv!
Min creame fraiche är av syrad sojagrädde, men naturligtvis tar du vad du vill. Eftersom att ägg är försurande för kroppen hade jag några matskedar syrade grönsaker-kimchi, och grön sallad som tillbehör samt en halv grapefrukt som ”efterrätt”.

Omelettrullar med fyllning
2 portioner
4 ägg
4 msk vatten
1 dl creme fraiche (syrad sojagrädde)
1 dl riven ost
1/2 dl hackad persilja
Örtsalt och vitpeppar

Gör så här:
Knäck ett ägg i taget i en skål och rör ut med  1 matsked vatten. Krydda med örtkrydda. Stek äggsmeten, alltså ett ägg i taget, till fyra stycken pannkakor. Lägg upp på fat och låt svalna. Rör ihop creme fraiche med ost och persilja. Smaka av med örtsalt och ett uns vitpeppar. Bre blandningen över hela omelettpannkakan och rulla ihop den. Servera med grön sallad, kanske mjölksyrade grönsaker och en frukt.

Ha en härlig helg!

Mia


Vad är mjölksyrade grönsaker

Rotfrukter i slantar i en glasburk med salt vatten

Foto: Mia Hagenmalm

Jag har fått frågan efter mitt tidigare inlägg  om vad mjölksyrade grönsaker är, så jag kanske borde förklara processen också! 🙂

För både djur och människor är mjölksyrebakterier nödvändiga. Vi har dem förekommande i tarmkanalen, i slemmhinnorna i munnen och i genitalorganen där de skyddar mot infektioner. Våra första mjölksyrebakterier får vi från vår mor vid födseln.

Mjölksyrejäsning är en mognads och förädlingsprocess som sker i två olika faser.
Det första som händer är en lätt jäsning som lätt bryter ner grönsakerna. Sen sker en uppbyggnadsfas när mjölksyrebakterierna tar vid och bildar nya ämnen och nya enzymer och nya vitaminer som C-vitamin och B-12.
Även om det heter Mjölksyra så är det inte syrabildande för kroppen, tvärt om! Mjölksyra är organisk och har ett överskott av baser i form av mineraler som kalcium, magnesium, kalium, natrium, järn och mangan. Detta är jättebra för kroppen då vi behöver äta mer basisk föda för att må bra. Ett överskott av alltför mycket syradmat kan orsaka sjukdomar som gikt, huvudvärk, ledvärk, cancer och så vidare. Vi mår bäst om vi äter 70 % basisk kost och ca 20-30 syrad kost. Tyvärr äter de flesta i Sverige idag helt tvärt om; 70% syrad mat och enast 20-30 % basisk mat.

Det finns två olika sorters mjölsyrebakterier. En är anpassad för växter och en är anpassad för mjölk.

Mjölksyrning används av många folkslag runt om i världen och är en mycket gammal metod. Till exempel Ryssland som har sitt surdegsbröd, yoghurt och kefir. Japanerna framställer Miso ur soja och korn.

Mia


Mjölksyrade rotfrukter

Morötter, palsternacka och gulbeta skivade i slantar i en glasburk på ett bord med röd julduk

Foto: Mia Hagenmalm

Jag älskar mjölksyrade grönsaker! Det är riktigt gott som ett tillbehör till maten.
Varje morgon till min äggröra-omelett-frukost, äter jag några matskedar kimch, en asiatisk  syrad kålrätt. Supergott!

Förr syrade man grönsaker för att på så sätt konservera sin mat, när man inte hade tillgång till kylskåp som vi har idag.
Det är ganska synd att man tappat denna konserveringsmetoden, för att syra-mjölksyra sina grönsaker är så otroligt nyttigt. Dels är mjölksyrade grönsaker väldigt basiskt, dels innehåller det bra med probiotika- mjölksyarbakterier som verkar bra för  magen då det är PH-reglerande för tarmfloran och bra för immunförsvaret. 

Men nu verkar dennna ädla konserveringskonst ha blivit trendig igen! Det tycker jag är väldigt bra. 🙂

Jag är kanske inte riktigt så himla förtjust i att bara syra vitkål, även om det blir väldigt gott!
Men samtidigt tycker jag att det är godare att variera sig lite, och gärna smaksätta  grönsakerna med något. Kimchi bara älskar jag! Det har en god syrlig smak, samt hetta av chili.

Denna gång valde jag att syra morötter, palsternacka och gulbeta och smaksätta med vanilj och chili.  Spännande!
Nu ska det stå i rumstemperatur i några dagar och lite svalare om det finns möjlighet, i två veckor, gärna i en källare eller nåt sånt,  innan den är klar. ( Jag har ganska svalt i mitt fönster på norrsidan, så där brukar mina grönsakburkar stå och syra sig). Färdigt lagom till jul, med andra ord. Detta kan  ju faktiskt bli en trevlig gå-bort-present eller en uppskattad julklapp! 🙂

Rotfrukter i slantar i en glasburk med salt vatten

Foto: Mia Hagenmalm

Syrade rotfrukter:
1 stor glasburk med gummiring
8 dl vatten
3 tsk salt, utan jod
500 g morötter
150 g palsternacka
75 g gulbeta
1 röd chili
1 vaniljstång

Gör så här:
Rengör burkarna ordentligt. Jag brukar sterilisera burkarna med kokt vatten efter att jag noga har diskat och sköljt dem.

Skala rotfrukterna. Koka upp vattnet med saltet. Ställ åt sidan och låt svalna.Skär rotfrukterna i tunna slantar och fyll glasburken med dem. Skär en skåra i vaniljstången och skrapa ur frön. Kärna även ur chilifrukten och strimla den i mindre bitar. Blanad frön från vanilj och bitar av chilin i vattnet och blanda väl. Häll vattnet över grönsakerna. Se till att allt ligger under vatten. (Jag tryckte även ner vaniljstången bland grönsakerna). Lägg en tyngd över grönskerna så att de hålls under vatten. Sätt på locket, med gummiring. Låt stå i rumstemperatur tills syrningen kommit igång. Det tar ett par dagar. Ställ sedan lite svalare. Efter två veckor ska grönsakerna förvaras i kylskåp. Håller upp till en månad.

Viktigt: Grönsakerna måste hela tiden vara täckta av vätska underr syrningen. Därför är det viktigt att du har en tyngd på dem så att de håller sig under ytan och inte flyter upp.

Må så gott! Mia


Raw food tacos!

Raw food tacos med grönsaker i ett salladsblad

Foto: Mia Hagenmalm

 

Jag har funderat mycket sista tiden på hur jag ska gå till väga för att bli basisk i kroppen och återfå min mage i balans igen efter fusk på semestern i sommar. Att vara försurad i kroppen, skapar inflammationer och sjukdomar. 

År 1931 fick doktor Otto Warburg Nobelpriset för sin upptäckt att cancerceller inte kan överleva i en basiks miljö, men att de trivs i en syrefattig och försurad miljö.
Jag har nu börjat att dricka gröna drinkar med vetegräs till mellanmål två gånger per dag, förutom min morgonsmoothie som jag också ser till att innehålla basiska grönsaker och alger.

Många familjer äter ju tacos på fredagar och det är ju egentligen mycket rawfood med tacos.

Frågan var då, hur gör jag en ”köttfärs” av något levande?
Eftersom att jag inte är så insatt googlade jag och hittade flera sidor med rawfood där man använde valnötter eller paranötter som man sedan kryddade på olika sätt. En verkligen läcker blogg var Katjsas Mat,  med många fina raw foodrecept att testa. Du hittar sidan här:katjasmat.se/raw-food-tacos/

 Jag gör själv alltid min egen tacokrydda så det var ju inte så svårt egentligen bara jag fick idèn till basen. Att sedan mixa en salsasås och göra en inproviserad guacamole innebar bara uteslutningsmetoden. Inga mejerivaror eller upphettning. Jag utgick från Katjsas recept men modifierade lite efter mitt eget tycke och efter vad jag hade hemma i kylen.
Måste säga att jag blev mycket positivt överraskad av hur gott det verkligen blev! Så fräscht, läckert och riktigt lyxigt! Så rent och nyttigt dessutom! En riktig hit som absolut kommer att göra igen.

Levande föda Tacosfärs
ca 4 potioner
150 g valnötter
1/2 tsk koriander
2 tsk spiskummin
1 vitlöksklyfta
1 1/2 krm sambal oelek
1/2 tsk paprikapulver
1 1/2 msk tamari ( Soja)
1 tsk basilika

Nötfärs med tacosmak i ett salladsblad på en vit tallrik

Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Mixa alla ingredienser. Smaka av med mer soja och sambal om det behövs.

Tomatsalsa i en vit skål

Foto: Mia Hagenmalm

Tomatsalsa
4 1/2 dl hackade tomater
1 gul paprika i bitar
1/2 lök
1 vitlöksklyfta
1tsk spiskummin
1/2 dl koriander
0,5 tsk sambal oelek
herbamare örtkrydda

Gör så här:
Mixa allt snabbt. Det ska bli grövre bitar i den, så var försiktig så att det inte blir en sås.

Guacamole
3 avocado
1 tomat
1/2 citron, saft av
1 vitlöksklyfta
Salt och svartpeppar

Mixa alltsammans. Smaka av med salt och peppar.

Nu hade jag isbergssallad hemma så det fick bli mitt tacoskal. Men man kan med fördel välja vitkål eller annan nyttigare sallad som romansallad.
Och som i vanliga tacos la jag på färsen och tomatsalsa som jag toppade med gurka, tomat, paprika, lök och  ruccolasallad och babyspenat, morotsstavar och guacamole.
Riktigt, riktigt gott! Det toppade vanlig tacos med hundra procent 🙂

Mia