Riktig mat & hälsa

Så viktig är kosten och vitaminer för immunförsvaret

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter vitaminer.
Det är ett långt men läsvärt inlägg.
Mia
Om syra-basbalansen och varför vår kost är så viktig för hälsan och immunförsvaret
Den som skapade begreppet syra-basbalansen var en läkare vid namn doktor Ragnar Berg som i 40 år arbetade i tyska näringsforskingslaboratorium. Doktor Ragnar Berg påvisade att vissa födoämnen är syrabildande och andra basbildande. Teorin är dock inte vetenskapligt bevisad men rekommendationen av hur man ska äta har visat sig vara riktig erfarenhetsmässigt.
Man utsöndrar vanligtvis syra överskott (koldioxid) genom lungor, njurarna och huden.
Men när kroppen är sur så lagras syrorna istället i bindväven och i leder. Har man ett för stort syraöverskott i kroppen använder kroppen kalk (Kalcium) ifrån skelettet och därmed kan skelettet på sikt bli urkalkat. Sjöar kan bli sura-syrefattiga men det kan kroppen också bli. Man kalkar/basar sjöar och man måste kalka/basa kroppen genom att äta basisk föda. För att hjälpa kroppen att balansera pH-värdet ska man därför dra ner på syrabildande föda.
Jag vill också förklara syreomsättningen i kroppen och hur viktigt syre är för kroppens basiska/syra funktion.
Friska celler i vår kropp behöver syre för cellandning och tillväxt.
Är våra kroppar inte tillräckligt syresatta kan cellerna förändras och bli fria radikaler eller dö.
Vi andas in syre som sedan sprids genom våra cellmembran och in i våra röda blodkroppar. Blodkropparna cirkulerar sedan runt i kroppen och syresätter vävnader som är i stort behov av syre. Syremolekyler i våra kroppar samarbetar med våra enzymer som sätter igång många oxidativa  processer.  En av de restprodukter som kommer från oxidation är koldioxid, som efter cellförbränning frisätts från cellerna till blodet. Efter det transporteras koldioxiden tillsammans med hemoglobin och bikarbonat tillbaka till lungorna och processen börjar om. Därför är det viktigt att man genom god utandning gör sig av med koldioxiden eftersom att koldioxid är försurande för kroppen. Alla enzymer i kroppen är också beroende av att kroppen har ett stabilt pH-värde för att kunna arbeta optimalt. En försurning gör att enzymerna arbetar sämre.

Genom luften vi andas, genom huden samt av det vi äter får vi i oss gifter. Och med dagens kost ofantligt mycket mer än förr då grödor idag är oerhört besprutade med gifterDet är  jätteviktigt att man äter en näringsrik, gärna ekologisk föda och intar vitaminer samt antioxidanter för att kunna ha en bra syresättning i blodet och i de röda blodkropparna då dessa har till uppgift att bränna och neutralisera gifter genom oxidation. Ett syrefattigt blod försämrar denna process.I tarmen behöver också pH-värdet vara rätt för både bakterier och enzymer då en försurning gör att enzymerna blir långsamma och det ökar risken för sjukdomar och svamptillväxt som candida.

Leverns uppgift
Det är leverns uppgift att rena kroppen från dessa gifter och omvandla dem från fettlösliga till vattenlösliga. Eftersom att det vid denna process bildas mycket fria radikaler är det jätteviktigt att kroppen har en tät näring av antioxidanter och vitaminer som kan ta hand om dessa fria radikaler eftersom att en brist på dessa näringsämnen orsakar att avgiftningen försämras och toxiner, gifter och tungmetaller lagras i kroppens vävnader istället för att föras ut via gallan/avföring och urin. Det är alltså därför det kan bildas urinsyra i lederna och man kan då få gikt.
Vi människor bör äta 70 procent basisk föda och 30 procent sur. Idag äter vi oftast tvärt om. Basisk föda är helt enkelt till största del grönsaker och frukt. Sur föda är snabbmat och färdigmat, animalier, mejerier, alkohol, nikotin, sötsaker och snabba kolhydrater som gluten, bröd, pasta och vitt ris. Man kan även få överskott av syra om man är sjuk eller stressar mycket. Därför är det viktigt att se till att man äter en varierad kost och har mycket grönt på tallriken.
När vi äter snabbmat, färdigmat och processad mat som inte innehåller den näring våra kroppar behöver får vi inte längre i oss livsviktiga bakterier för vårt immunsystem från naturen eller maten Detta slår ut vår tarmflora och det är just i magtarmkanalen och till största delen i tjocktarmen vårt immunförsvar sitter.
Modern matproduktion innehåller bakteriefientliga besprutningsrester, man pastöriserar maten, packar i skyddad atmosfär, besprutar maten med växtgifter och snabbproducerar grödor på näringsfattiga jordar.
Utarmade jordar och export, gör så att maten blir näringsfattig på vitaminer och mineraler. Därför är det livsviktigt att äta tillskott för att gynna vårt immunförsvar. Regelbunden motion aktivera tarmens rörelser och matsmältning. Även att äta regelbundet och tugga maten ordentligt är oerhört viktigt.
Magen är vår andra hjärna
Och kroppen vi har består av ett helt universum av olika celler.
Ett indiskt ordspråk säger: Ta först hand om din mage- sedan kommer allt annat.
Och läkarkonstens fader, Hippocrates förkunnade 160 f kr: Låt din mat vara din medicin och din medicin din mat.
Tarmfloran är kroppens största organ. Cirka 90 procent av kroppens celler utgörs av tarmbakterier och mikroorganismer.
Tarmens immunsystem är en stor del av kroppens immunapparat. Cirka 75 procent av kroppens immunförsvar finns i tarmen och mängden tarmbakterier hos en vuxen människa uppgår till drygt ett kilo. Bakteriefloran består av mellan 300-1000 olika arter.
Vår mage och tarm är i ständig kommunikation med vår hjärna.
I mag- tarmkanalen  finns mer än 100 miljoner nervceller det så kallade Enteriska (ENS) nervsystemet som även kallas den andra hjärnan. Via dessa nervtrådar- celler kan tarmen skicka signaler till de delar av hjärnan som styr bland annat känslor, minnet, motivation och psykiskt mående. En frisk tarmflora är därför ytterst viktig för vår psykiska och kognitiva funktion. För den med känslig tarm är samspelet mellan hjärna och mage avvikande och där kan man hitta hjälp i kosten. I framtiden kanske man förhoppningsvis kan skräddarsy kosten för att behandla symtomen med mat utskrivet på recept.
För både djur och människor är mjölksyrebakterier nödvändiga.
Vi har dem förekommande i tarmkanalen, i slemhinnorna i munnen och i genitalorganen där de skyddar mot infektioner. Våra första mjölksyrebakterier får vi från vår mor vid födseln. Ett väldigt bra sätt att få i sig dessa bakterier är att mjölksyra-fermentera grönsaker.
Mjölksyrejäsning är en mognads och förädlingsprocess som sker i två olika faser.
När man syrar grönsaker är det första som händer en lätt jäsning som lätt bryter ner grönsakerna. Senare sker en uppbyggnadsfas när mjölksyrebakterierna tar vid och bildar nya ämnen, nya enzymer och nya vitaminer som C-vitamin och B-12.
Även om det heter mjölksyra så är det inte syrabildande för kroppen, tvärt om! Mjölksyra är organisk och har ett överskott av baser i form av mineraler som kalcium, magnesium, kalium, natrium, järn och mangan.
 
Viktiga bakterier i tarmen
För att man ska kunna ta upp näringsämnen från mat och kostillskott är det viktigt att försöka bibehålla en frisk tarmflora och gynna de goda bakterierna i mag-tarmsystemet.
 
Prebiotika betyder; för bakterien, alltså "mat" åt de goda bakterierna.
Prebiotika bryts inte ner av kroppens matsmältningsenzymer utan når tarmen i intakt form. De är komplexa kolhydrater och fungerar som föda åt de probiotiska bakterierna samt gynnar deras tillväxt och förlänger dess verkan. Det finns även stöd för att prebiotika kan motverka tarmcancer.
Probiotika är så kallade mjölksyrande bakterier som stimulerar aktiviteten hos immunförsvarets makrofager och antikroppar. Bakterierna skyddar mot olika typer av infektioner och dämpar tillväxt av skadliga bakterier, virus och svamp. De förbättrar tarmslemhinnas hälsa och minskar inflammatoriska processer i tarmen
Probiotika har även tumörhämmande egenskaper och kan förhindra cancer genom att avgifta produktionen av ämnen som är cancerframkallande.
Vid en antibiotikakur som dödar alla bakterier, även de goda, bör man stödja tarmfloran med goda bakterier- probiotika.
Vitaminer och mineraler för immunförsvaret
A-vitamin
A-vitamin deltar i bildandet av blodkroppar och hjälper kroppen att bekämpa infektioner. Det är även viktig för immunförsvaret, synen, huden och slemhinnor samt bidrar till immunförsvarets  normala funktion. Brist på A-vitamin kan öka infektioner bland annat.
Men det är ytterst sällan vi i Sverige har A-vitaminbrist och ett överskott kan orsaka leverskador då A-vitamin är fettlösligt och kan lagras i kroppen.
B-vitamin
B-vitaminerna utgör en familj av vattenlösliga vitaminer och behövs för hälsan och en lång rad funktioner i kroppen .  Bland annat stärker vitaminerna  immunförsvaret och är viktigt  för nervsystemet, musklerna, celldelning och DNA-tillverkningen i kroppen. Även hår, hud och naglar är beroende av B-vitamin.
Vid brist kan man drabbas av svår trötthet, oro, irritation, få minnesproblem och sömnproblem, depression och koncentrationsproblem.
C-vitamin
C-vitamin har kraftfulla antioxidanta egenskaper . Vitaminet aktiverar funktioner i cellerna som påverkar det ickes-specifika och det specifika immunförsvaret. och påverkar även de vita blodkropparna positivt så att de bättre kan ta hand om virusinfektioner.
Vi människor är en av de få arter som inte själva kan syntetisera- tillverka C-vitamin därför att vi saknar enzymet L-gulanolalaktonoxidas för konvertering. C-vitamin är livsviktigt för din hälsa och för vårt immunförsvar behövs C-vitamin för flera viktiga funktioner i kroppen. C-vitamin dödar nämligen virus och kan även stoppa patogena bakterier och gör bakterieoxinerna vattenlösliga så de kan avlägsnas ur kroppen via urinen. Även olika sorters vita blodkroppar som har i uppgift att förvara kroppen mot infektioner fungerar bättre om man intar C-vitamin.
C-vitamin kan bekämpa virusinfektioner som förkylning och infektioner i luftvägarna. Det kan dessutom motverka influensavirus eller göra sjukdomsförloppet kortare.
Om man äter mycket snabbmat, inte äter frukt och grönsaker eller är rökare har man ökad risk att utveckla brist på vitamin C. Detsamma gäller om man är äldre,  har en långvarig virusinfektion, stressar eller tränar mycket. Man kan också få brist om man har magbesvär som magkatarr eller magsår. För optimal effekt vid virusinfektioner är det bra att kombinera med zink.
D-vitamin
D-vitamin som har många viktiga och centrala funktioner i kroppen.  Det står för ett stabilt  immunsystem, nervsystem, normala hjärtslag och energi. D-vitamin skyddar även mot cancer och diabetes typ 2 där det visat sig att hela 60 procent av de som har just diabetes typ 2 har D-vitaminbrist. Vissa infektion- och kroniska sjukdomar är mer frekventa när man lever närmare Nord- eller Sydpolen vilket förknippas med D-vitaminbrist. Personer som utvecklar cancer har ofta låga halter av D-vitamin i blodet enligt forskning. Och om man lider av kronisk D-vitaminbrist har man större risk att råka ut för benskörhet
D-vitamin minskar även risken för autoimmuna sjukdomar som MS och Parkinson, demens, Alzheimers, hjärt- och kärlsjukdomar, tjock-och ändtarmscancer, ökad canceröverlevnad, mindre problem med sköldkörteln, depression och psykiskt ohälsa. Dessutom minskar D-vitamin risken att drabbas av övervikt och fetma. Det är även bra för huden och kan ge goda resultat på exempelvis psoriasis och eksem.
D-vitamin spelar en viktig roll i att förebygga och lindra luftvägsinfektioner. Flera studier har visat att D-vitaminbrist är vanligt vid KOL och astma.
För att kunna ta upp och tillgodogöra sig D-vitamin i kroppen är det viktigt att äta kalcium, magnesium och K-vitamin då dessa vitaminer och mineraler är i synergi med varandra.
E-vitamin
E-vitaminets antioxidativa egenskaper skyddar cellmembranen, särskilt i lungor och röda blodkroppar. Vitaminet förebygger även hjärt-och kärlsjukdomar
E-vitamin skyddar även andningsorganen från skador av luftföroreningar och hjälper de vita blodkropparna att bekämpa infektioner.
Vid exempelvis strålning, cellgiftsbehandling, exponering av giftiga kemikalier samt rökning kan ett behov av  E-vitamin öka.
 
Selen
Selen är en kraftig antioxidant som de flesta har brist på i Norden då våra jordar är extremt selenfattiga. Selen är huvudkomponent i antioxidant-enzymet glutationperoxidas.
Mineralen kan skydda från inre oxideringsreaktioner som förstör cellerna. Selen stärker även vävnadens elasticitet samt kroppens immunförsvar via stimulering av antikroppsproduktionen samt stärker även T-cellernas och makrofagernas funktion.
Selen stärker hjärtat och musklernas funktion och förebygger stress, blodpropp, cancer och tidigt åldrande. Selen förstärker också effekten av E-vitamin och höjer immunsystemets skyddande verkan upp till 30 gånger. Mineralen hjälper även levern att avgiftas.
Zink
Zink är den mineral som vi människor lider störst brist på och zink bidrar till över hundra viktiga kroppsfunktioner. Den har också viktiga virusdödande egenskaper och det har visat sig att zinkbrist försvagar det cellförmedlade systemet hos immunsystemet som bl.a. bekämpar sjukdomar där kroppen producerar antikroppar mot kroppsegna proteiner.
Zink tillsammans med C-vitamin är bra för sårläkning och nedsatt immunförsvar som frekventa långdragna luftrörsinfektioner och förkylningar. Mineralen skyddar mor bakterier och infektioner. Zinkbrist kan ge smak- och luktbortfall samt ge diarré och hudbesvär som eksem och acne.
 
Q-10 (Coemzym)
Coenzym Q-10 stärker immunförsvaret och är en kraftig antioxidant som skyddar mot en rad sjukdomar samt minskar dödligheten i hjärt-och kärlsjukdomar och hjärtsvikt. En studie av forskare på Karolinska Universitetssjukhuset har visar att tillskott av Q-10 i kombination med selen minskar risken att dö i hjärtsjukdomar med 50 procent.
Kroppen kan bilda Q-10 själv men redan från ca 20-års ålder sjunker den förmågan och i och med det även energiproduktionen och ansträngningstolleransen minskar.
Q-10 förebygger risken för sjukdomar hos äldre och de med försämrat immunförsvar.

Chiapudding med kokos och päron

Jag startar alltid dagen med ett glas ljummet citronvatten för syra-basbalansen i kroppen.
Sen tar jag en lång morgonpromenad med hunden för att få igång blodcirukationen och mjuka upp min onda rygg.

Skål med chiapäron och musli

Foto: Mia Hagenmalm

Min frukost är helig! Den ska ätas med andakt!
Dessutom ska den innehålla bra med proteiner för att jag ska hålla mig mätt fram till lunch och den ska vara nyttig.
Något som ger både energi och är nyttigt är chiafrön. Jag blanadar nästan alltid ner chiafrön i min smoothie eller så gör jag en chiapudding på det som finns hemma. I morse var det kokosmjölk och päron.
Den här puddingen smakade lite exotiskt och kom mig att tänka på stränderna på Hawaii! Det var nog kokossmaken som gav mig den känslan. 🙂

Chiapudding med kokos och päron
2 dl kokosmjölk, eko
4 msk chiafrön, eko
1 päron, eko
1/2 tsk vaniljpulver, eko

Mixa alla ingredienser. Häll upp i en skål. Låt stå minst tjugo minuter. Jag toppade med proteinmusli.


Omelettrullar till frukost eller picknick

Fyllad omelettrullar på ett vitt fat, toppade med grön sallad

Foto: Mia Hagenmalm

Jag har nog sagt det förut! Min frukost är helig!
Alltså, att i lugn och ro få sitta länge vid frukostbordet och äta en näringsrik frukost! Frukosten är A och O för hur jag kommer att må under fortsättningen av dagen.
Jag ser alltid till att ha proteiner med i varje måltid. Proteiner ger en längre mättnadskänsla och man står sig mycket bättre fram till lunch. Dessutom får jag massor av energi. Ingenting i min frukost får innehålla socker som av snabba kolhydrater, för då går dagen helt fel. Jag blir otroligt trött och hängig om jag fuskar.
Denna härligt soliga lördagsmorgon gjorde jag omelettrullar för att variera mig lite.
Man kan ju egentligen fylla dessa rullar med vad som helst! Till exempel lax för att göra dem lyxigare, eller skinka om man vill det. Jag tog vad jag hade hemma och fyllde mina med, men grunden/ smeten kan du använda och variera i det oändliga.
Ät dem till frukost eller ha med dem ut på picknick! Välj själv!
Min creame fraiche är av syrad sojagrädde, men naturligtvis tar du vad du vill. Eftersom att ägg är försurande för kroppen hade jag några matskedar syrade grönsaker-kimchi, och grön sallad som tillbehör samt en halv grapefrukt som "efterrätt".

Omelettrullar med fyllning
2 portioner
4 ägg
4 msk vatten
1 dl creme fraiche (syrad sojagrädde)
1 dl riven ost
1/2 dl hackad persilja
Örtsalt och vitpeppar

Gör så här:
Knäck ett ägg i taget i en skål och rör ut med  1 matsked vatten. Krydda med örtkrydda. Stek äggsmeten, alltså ett ägg i taget, till fyra stycken pannkakor. Lägg upp på fat och låt svalna. Rör ihop creme fraiche med ost och persilja. Smaka av med örtsalt och ett uns vitpeppar. Bre blandningen över hela omelettpannkakan och rulla ihop den. Servera med grön sallad, kanske mjölksyrade grönsaker och en frukt.

Ha en härlig helg!

Mia


Vad är mjölksyrade grönsaker

Rotfrukter i slantar i en glasburk med salt vatten

Foto: Mia Hagenmalm

Jag har fått frågan efter mitt tidigare inlägg  om vad mjölksyrade grönsaker är, så jag kanske borde förklara processen också! 🙂

För både djur och människor är mjölksyrebakterier nödvändiga. Vi har dem förekommande i tarmkanalen, i slemmhinnorna i munnen och i genitalorganen där de skyddar mot infektioner. Våra första mjölksyrebakterier får vi från vår mor vid födseln.

Mjölksyrejäsning är en mognads och förädlingsprocess som sker i två olika faser.
Det första som händer är en lätt jäsning som lätt bryter ner grönsakerna. Sen sker en uppbyggnadsfas när mjölksyrebakterierna tar vid och bildar nya ämnen och nya enzymer och nya vitaminer som C-vitamin och B-12.
Även om det heter Mjölksyra så är det inte syrabildande för kroppen, tvärt om! Mjölksyra är organisk och har ett överskott av baser i form av mineraler som kalcium, magnesium, kalium, natrium, järn och mangan. Detta är jättebra för kroppen då vi behöver äta mer basisk föda för att må bra. Ett överskott av alltför mycket syradmat kan orsaka sjukdomar som gikt, huvudvärk, ledvärk, cancer och så vidare. Vi mår bäst om vi äter 70 % basisk kost och ca 20-30 syrad kost. Tyvärr äter de flesta i Sverige idag helt tvärt om; 70% syrad mat och enast 20-30 % basisk mat.

Det finns två olika sorters mjölsyrebakterier. En är anpassad för växter och en är anpassad för mjölk.

Mjölksyrning används av många folkslag runt om i världen och är en mycket gammal metod. Till exempel Ryssland som har sitt surdegsbröd, yoghurt och kefir. Japanerna framställer Miso ur soja och korn.

Mia


Mjölksyrade rotfrukter

Morötter, palsternacka och gulbeta skivade i slantar i en glasburk på ett bord med röd julduk

Foto: Mia Hagenmalm

Jag älskar mjölksyrade grönsaker! Det är riktigt gott som ett tillbehör till maten.
Varje morgon till min äggröra-omelett-frukost, äter jag några matskedar kimch, en asiatisk  syrad kålrätt. Supergott!

Förr syrade man grönsaker för att på så sätt konservera sin mat, när man inte hade tillgång till kylskåp som vi har idag.
Det är ganska synd att man tappat denna konserveringsmetoden, för att syra-mjölksyra sina grönsaker är så otroligt nyttigt. Dels är mjölksyrade grönsaker väldigt basiskt, dels innehåller det bra med probiotika- mjölksyarbakterier som verkar bra för  magen då det är PH-reglerande för tarmfloran och bra för immunförsvaret. 

Men nu verkar dennna ädla konserveringskonst ha blivit trendig igen! Det tycker jag är väldigt bra. 🙂

Jag är kanske inte riktigt så himla förtjust i att bara syra vitkål, även om det blir väldigt gott!
Men samtidigt tycker jag att det är godare att variera sig lite, och gärna smaksätta  grönsakerna med något. Kimchi bara älskar jag! Det har en god syrlig smak, samt hetta av chili.

Denna gång valde jag att syra morötter, palsternacka och gulbeta och smaksätta med vanilj och chili.  Spännande!
Nu ska det stå i rumstemperatur i några dagar och lite svalare om det finns möjlighet, i två veckor, gärna i en källare eller nåt sånt,  innan den är klar. ( Jag har ganska svalt i mitt fönster på norrsidan, så där brukar mina grönsakburkar stå och syra sig). Färdigt lagom till jul, med andra ord. Detta kan  ju faktiskt bli en trevlig gå-bort-present eller en uppskattad julklapp! 🙂

Rotfrukter i slantar i en glasburk med salt vatten

Foto: Mia Hagenmalm

Syrade rotfrukter:
1 stor glasburk med gummiring
8 dl vatten
3 tsk salt, utan jod
500 g morötter
150 g palsternacka
75 g gulbeta
1 röd chili
1 vaniljstång

Gör så här:
Rengör burkarna ordentligt. Jag brukar sterilisera burkarna med kokt vatten efter att jag noga har diskat och sköljt dem.

Skala rotfrukterna. Koka upp vattnet med saltet. Ställ åt sidan och låt svalna.Skär rotfrukterna i tunna slantar och fyll glasburken med dem. Skär en skåra i vaniljstången och skrapa ur frön. Kärna även ur chilifrukten och strimla den i mindre bitar. Blanad frön från vanilj och bitar av chilin i vattnet och blanda väl. Häll vattnet över grönsakerna. Se till att allt ligger under vatten. (Jag tryckte även ner vaniljstången bland grönsakerna). Lägg en tyngd över grönskerna så att de hålls under vatten. Sätt på locket, med gummiring. Låt stå i rumstemperatur tills syrningen kommit igång. Det tar ett par dagar. Ställ sedan lite svalare. Efter två veckor ska grönsakerna förvaras i kylskåp. Håller upp till en månad.

Viktigt: Grönsakerna måste hela tiden vara täckta av vätska underr syrningen. Därför är det viktigt att du har en tyngd på dem så att de håller sig under ytan och inte flyter upp.

Må så gott! Mia


Raw food tacos!

Raw food tacos med grönsaker i ett salladsblad

Foto: Mia Hagenmalm

 

Jag har funderat mycket sista tiden på hur jag ska gå till väga för att bli basisk i kroppen och återfå min mage i balans igen efter fusk på semestern i sommar. Att vara försurad i kroppen, skapar inflammationer och sjukdomar. 

År 1931 fick doktor Otto Warburg Nobelpriset för sin upptäckt att cancerceller inte kan överleva i en basiks miljö, men att de trivs i en syrefattig och försurad miljö.
Jag har nu börjat att dricka gröna drinkar med vetegräs till mellanmål två gånger per dag, förutom min morgonsmoothie som jag också ser till att innehålla basiska grönsaker och alger.

Många familjer äter ju tacos på fredagar och det är ju egentligen mycket rawfood med tacos.

Frågan var då, hur gör jag en "köttfärs" av något levande?
Eftersom att jag inte är så insatt googlade jag och hittade flera sidor med rawfood där man använde valnötter eller paranötter som man sedan kryddade på olika sätt. En verkligen läcker blogg var Katjsas Mat,  med många fina raw foodrecept att testa. Du hittar sidan här:katjasmat.se/raw-food-tacos/

 Jag gör själv alltid min egen tacokrydda så det var ju inte så svårt egentligen bara jag fick idèn till basen. Att sedan mixa en salsasås och göra en inproviserad guacamole innebar bara uteslutningsmetoden. Inga mejerivaror eller upphettning. Jag utgick från Katjsas recept men modifierade lite efter mitt eget tycke och efter vad jag hade hemma i kylen.
Måste säga att jag blev mycket positivt överraskad av hur gott det verkligen blev! Så fräscht, läckert och riktigt lyxigt! Så rent och nyttigt dessutom! En riktig hit som absolut kommer att göra igen.

Levande föda Tacosfärs
ca 4 potioner
150 g valnötter
1/2 tsk koriander
2 tsk spiskummin
1 vitlöksklyfta
1 1/2 krm sambal oelek
1/2 tsk paprikapulver
1 1/2 msk tamari ( Soja)
1 tsk basilika

Nötfärs med tacosmak i ett salladsblad på en vit tallrik

Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Mixa alla ingredienser. Smaka av med mer soja och sambal om det behövs.

Tomatsalsa i en vit skål

Foto: Mia Hagenmalm

Tomatsalsa
4 1/2 dl hackade tomater
1 gul paprika i bitar
1/2 lök
1 vitlöksklyfta
1tsk spiskummin
1/2 dl koriander
0,5 tsk sambal oelek
herbamare örtkrydda

Gör så här:
Mixa allt snabbt. Det ska bli grövre bitar i den, så var försiktig så att det inte blir en sås.

Guacamole
3 avocado
1 tomat
1/2 citron, saft av
1 vitlöksklyfta
Salt och svartpeppar

Mixa alltsammans. Smaka av med salt och peppar.

Nu hade jag isbergssallad hemma så det fick bli mitt tacoskal. Men man kan med fördel välja vitkål eller annan nyttigare sallad som romansallad.
Och som i vanliga tacos la jag på färsen och tomatsalsa som jag toppade med gurka, tomat, paprika, lök och  ruccolasallad och babyspenat, morotsstavar och guacamole.
Riktigt, riktigt gott! Det toppade vanlig tacos med hundra procent 🙂

Mia