Riktig mat & hälsa

Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter.
Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna.
Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast på brister i kroppen, och jag är glad att det inte är onyttigheter jag har varit sugen på. Det kan nämligen vara så att är man mycket sötsugen kan det vara ett sätt för kroppen att tala om att den har brist på vissa näringsämnen. Om du har magnesiumbrist kan du faktiskt bli sugen på choklad eller om du blir jättesugen på bröd kan det tyda på kvävebrist.
Sötsug kan vara en brist på tryptofan, svavel, fosfor, kol och krom så det är ju superbra att, om jag nu har någon brist, kroppen vill ha kål istället för godis, för kål är så nyttigt.
Läs mer om cravings Här

Kål är faktiskt riktiga hälsobomber och en grönsak vi borde äta mer av.
Vitkål till exempel är full av viktiga antioxidanter och vitaminer som exempelvis C-vitamin och vitamin K.
Vitkål kan du dessutom knapra i dig med gott samvete då den är väldigt kalorisnål och dessutom ger den en mättnadskänsla och minskar hungerkänslor då den innehåller mycket fibrer. Kål balanserar den upp ditt blodsocker så du slipper sötsug.
En annan bra grej är att vitkål är väldigt billig mat.

I det här receptet har jag använt spetskål som är lite sprödare och något sötare än vanlig vitkål,
Spetskål innehåller höga doser av C-vitamin och är också lite mildare i smaken så tyvärr innehåller den därför  inte lika många nyttiga ämnen som andra kålsorter. Men den är med sin mildare smak en bra nybörjarkål för dig som har svårt att tycka om kålsmaken. Spetskål är bara såå god att ha i sallad, eller som här ugnsbakad med olja, citron och örter. Man kan variera i det oändliga.
Gillar du inte svamp- kantareller som finns med i receptet, kan du byta ut den mot exempelvis rostade hasselnötter eller frön.

Ha det fint!

Mia

 

Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesanost
4 portioner
Bas:
1 vit spetskålshuvud
2 msk olivolja
1 msk färskpressad citron
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk färsk timjan
1/2 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar

Örtolja:
1 dl kallpressad olivolja
2-3 msk färskpressad citron
1 msk citronsest
1 dl hackad persilja
1/2 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk honung
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Topping:
3 dl Smörstekta kantareller, 1/2 dl rostade pumpakärnor och riven parmesa

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader
Ansa kålen och ta eventuellt bort de översta bladen. Skär kålen i fyra delar och placera i en ugnsfast form på bakplåtspapper. Blanda ihop olivolja, citronsaft, vitlök, timjan, flingsalt och svartpeppar och pensla kålen noggrant runt om. Grädda i mitten av ugnen 25-30 minuter tills kanterna fått lite färg och kålen blivit mjuk rakt igenom.
Hetta upp en stekpanna och torrosta pumpakärnorna snabbt. Ansa och borsta bort jord från kantarellerna och skär dem i mindre bitar. Hetta upp en gjutjärnspanna och lägg i den kalla  svampen och låt all vätska som bildas ångas av. Tillsätt smör och stek svampen i fem minuter. Salta och peppra.
Ta ut spetskålen ur ugnen. Ringla över örtolja, toppa med kantareller och pumpakärnor och hyvla över parmesanost.
Serveras som tillbehör till exempelvis vegetariskt eller kyckling


Påskmeny för hela påsken

Denna vecka går i påskens tecken i min matmeny!
Jag bara älskar påsken! Efter en lång vinter är det då våren gör sin debut och man kan äntligen se fram mot den nalkande sommaren. Livet i alla växter återvänder och även livet i mig!
Jag har mina mina rötter på Gotland så därför är några av mina recept influerade av gotländska smaker! 🙂

Den gotländska lammsteken här nedan till exempel kommer att ingå i min påskmeny även i år då den är ljuvligt god med smak av härliga örter och kajpsoppan som är tillagad av vårens primörer är gudomligt god och något jag längtat efter.

Ägg hör ju också till påsken, så här bjuder jag på recept med olika röror.
Har även ett recept på "egg benedict", en lite lyxigare variant med blodgrapehollandaisesås. Mums!Riktigt, riktigt gott!

Återkommer med fler recept i morgon, så håll utkik här :-)!

Mia

Gotländsk lammstek med rosmarin, timjan och citron

Lammstek dekorerad med rosmarin i en form

Foto: Mia Hagenmalm

Inlagd lime och chilisill

Sill i en glasburk

Foto: Mia Hagenmalm

Kall kajplökssoppa

Kajpsoppa i en vit skål

Foto: Mia Hagenmalm

Matjesillsröra i äggskal

Matjesillröra i äggskal i glas

Foto: Mia Hagenmalm

Gröna-plättar med lax

Gröna plättar med klax och granatäpplekärnor

Foto: Mia Hagenmalm

Fyllda ägghalvor med rom

Ägg med röror

Foto: Mia Hagenmalm

Devils egg

Ägg med het röra

Foto: Mia Hagenmalm

Egg benedict med rökt lax och blodgrapehollandaise

Ägg benedict med blodgrapeshollandesås

Foto: Mia Hagenmalm

 


Mjölksyrade rotfrukter

Morötter, palsternacka och gulbeta skivade i slantar i en glasburk på ett bord med röd julduk

Foto: Mia Hagenmalm

Jag älskar mjölksyrade grönsaker! Det är riktigt gott som ett tillbehör till maten.
Varje morgon till min äggröra-omelett-frukost, äter jag några matskedar kimch, en asiatisk  syrad kålrätt. Supergott!

Förr syrade man grönsaker för att på så sätt konservera sin mat, när man inte hade tillgång till kylskåp som vi har idag.
Det är ganska synd att man tappat denna konserveringsmetoden, för att syra-mjölksyra sina grönsaker är så otroligt nyttigt. Dels är mjölksyrade grönsaker väldigt basiskt, dels innehåller det bra med probiotika- mjölksyarbakterier som verkar bra för  magen då det är PH-reglerande för tarmfloran och bra för immunförsvaret. 

Men nu verkar dennna ädla konserveringskonst ha blivit trendig igen! Det tycker jag är väldigt bra. 🙂

Jag är kanske inte riktigt så himla förtjust i att bara syra vitkål, även om det blir väldigt gott!
Men samtidigt tycker jag att det är godare att variera sig lite, och gärna smaksätta  grönsakerna med något. Kimchi bara älskar jag! Det har en god syrlig smak, samt hetta av chili.

Denna gång valde jag att syra morötter, palsternacka och gulbeta och smaksätta med vanilj och chili.  Spännande!
Nu ska det stå i rumstemperatur i några dagar och lite svalare om det finns möjlighet, i två veckor, gärna i en källare eller nåt sånt,  innan den är klar. ( Jag har ganska svalt i mitt fönster på norrsidan, så där brukar mina grönsakburkar stå och syra sig). Färdigt lagom till jul, med andra ord. Detta kan  ju faktiskt bli en trevlig gå-bort-present eller en uppskattad julklapp! 🙂

Rotfrukter i slantar i en glasburk med salt vatten

Foto: Mia Hagenmalm

Syrade rotfrukter:
1 stor glasburk med gummiring
8 dl vatten
3 tsk salt, utan jod
500 g morötter
150 g palsternacka
75 g gulbeta
1 röd chili
1 vaniljstång

Gör så här:
Rengör burkarna ordentligt. Jag brukar sterilisera burkarna med kokt vatten efter att jag noga har diskat och sköljt dem.

Skala rotfrukterna. Koka upp vattnet med saltet. Ställ åt sidan och låt svalna.Skär rotfrukterna i tunna slantar och fyll glasburken med dem. Skär en skåra i vaniljstången och skrapa ur frön. Kärna även ur chilifrukten och strimla den i mindre bitar. Blanad frön från vanilj och bitar av chilin i vattnet och blanda väl. Häll vattnet över grönsakerna. Se till att allt ligger under vatten. (Jag tryckte även ner vaniljstången bland grönsakerna). Lägg en tyngd över grönskerna så att de hålls under vatten. Sätt på locket, med gummiring. Låt stå i rumstemperatur tills syrningen kommit igång. Det tar ett par dagar. Ställ sedan lite svalare. Efter två veckor ska grönsakerna förvaras i kylskåp. Håller upp till en månad.

Viktigt: Grönsakerna måste hela tiden vara täckta av vätska underr syrningen. Därför är det viktigt att du har en tyngd på dem så att de håller sig under ytan och inte flyter upp.

Må så gott! Mia