Annons
Annons

Torsk på bädd av ugnsrostade rödbetor

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
15 juni, 2015
Torsk på en bädd av rödbetor och spenat på en vit tallrik

Jag har haft en ledig helg och verkligen tur då den härliga underbara sommarvärmen gjorde en kort visit, men som fick ge vika för kalla vindar idag igen.
Jag har verkligen vilat i helgen, bara varit hemma och egentligen inte gjort så mycket.
Men det har varit en ytterst märklig helg som lämnat en känsla som jag inte kan sätta fingret på. Dels det fasansfulla mordet på flickan Lisa Holm, vilket berört mig ända in i själen!
Magnus Härenstams bortgång, den sista ur trion Magnus, Brasse och Eva från barndomens legendariska Fem myror! Det bästa barnprogrammet ever! Och mitt upp i alltihop Kungligt bröllop! En helg av både sorg och glädje!

Mitt middagstips kommer från min söndagsmiddag och består av stekt torsk på en bädd av ugnsrostade rödbetor. Till det babayspenat som jag värmde snabbt i stekpannan och ringlade över citronsaft. Så himla smarrigt!
En ganska enkel middag, men vansinnigt gott och med rena smaker.

Annons

Alla ingredienser är ekologiska!!

Torsk på bädd av ugnsrostade grönsaker
2 portioner
400 g torsk
6 rödbetor, mellanstorlek
grovt himalayasalt
olivolja
2 grabbnävar babyspenat
1/2 citron, saft av
2 msk persilja eller dill
Herbamare örtkrydda och vitpeppar
rapsolja och smör till stekning

Dressing:
1/2 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger, eller saft av pressad citron
1/2 tsk sambal oelek
1 tsk honung
herbamare örtsalt
ev. rosmarin

Gör så här:
Rödbetorna
Skölj rödbetorna och skala dem om du vill. Häll Himalayasaltet som en saltbädd i en ugnsfast form.

Ugnsrostade rödbetor på en bädd av salt
Foto: Mia Hagenmalm

Ställ rödbetorna på saltbädden och ringla över olivolja. Sätt in i mitten av ugnen på 200 grader i ca 40 minuter. När de är klara, ta ut och skala dem om du inte gjort det innan, och skär sedan de varma betorna i mindre bitar och lägg i en skål. Blanda dressingen och slå över betorna. Låt ligga en stund och dra till sig av smakerna.

Fisken:
Krydda och stek fisken i smör och rapsolja på mellansvag värme tills torsken är genomstekt. Pudra över finklippt persilja eller dill. Mot slutet, lägg ner babyspenaten i stekpannan. Pressa över citronsaft på spenaten.

Lägg upp rödbetorna på en tallrik. Lägg spenat ovanpå och sen torsken överst. Servera med ett glas citron- eller gurkvatten.

// Mia

 

 

Annons
Annons