Riktig mat & hälsa
Torsk på en bädd av tärnad palsternacka och tomater på ett vitt fat

Ugnsbakad torsk med palsternacka och tomat

Fredag idag! Jag jobbar sent, så i morse lagade jag middag till ikväll.
Ska bli så skönt att bara komma hem och sätta sig och äta efter en lång dag. Kvällen blir längre och jag har mer tid för min dotter och fredagsmys.
Den här rätten går i och för sig snabbt att göra, är man effektiv är den klar på en halvtimme. Servera den med en god sallad. Riktigt lyxigt, gott men enkelt.
Alla ingredienser är ekologiska!

Trevlig helg!

// Mia

 

Ugnsbakad torsk med palsternacka och tomat
2 portioner
400 g torskfile
2 stora palsternackor
3 medelstora tomater
1/2 citron- saften av
1 dl grönsaksbuljong
Rapsolja
örtsalt
svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och tärna palsternackan. Ånga bitarna i lite saltat vatten i ca 2-3 minuter. Skär tomaten i små bitar. Blanda tomaterna med palsternackan och lägg över på en ugnsfast form. Skär torkfileerna i långa strimlor och rulla ihop dem som en kringla. Lägg torskkringlorna ovanpå bädden med tomat och palsternacka. Pressa citron över fisken och ringla över olja. Krydda med örtsalt och svartpeppar. Ställ in i mitten av ugnen i ca 12 minuter eller tills fisken är klar. Servera med en god grön sallad.

 


Mandelpanerad torsk med morotsstomp och ärter

Mandelpanerad torsk med morotsmos och gröna ärter på en vit tallrik

Foto: Mia Hagenmalm

Mina barn älskar fisk, både när de var barn och nu som vuxna.
Ofta pilkade vi torsk och la ut nät för flundror på Gotland varje sommar, och sen hade vi fisk för hela året. Då fanns det gott om torsk i Östersjön, men det gör det ju inte numer, tyvärr! Dessutom är Östersjön kanske inte det bästa hav att fiska i med tanke på föroreningar.

I och med att vi hade så mycket fisk och barnen älskade fiskpinnarna i skolan, panerade jag ibland torskfileer och gjorde en spenatstuvning till. Jag har nästan aldrig köpt hem frysta fiskpinnar. Egentligen är det ju bara en brödskorpa av friterat ströbröd och lite fisk i mitten. Och vill man få i sig dagsbehovet av omega-3 av fiskpinnar, är man nog ute och cyklar. Det finns inte särskilt mycket av vare sig omega-3 eller näring i den. Men kanske det finns goda undantag numer, jag vet inte.
Men det är så enkelt att göra själv. Och såååå mycket godare!
Detta är vanlig husmanskost, fast i nyttigare tappning!

Jag använder mandelmjöl istället för ströbröd till panering.

Mandelpanerad torskfille med morotsstomp och ärter
2-3 portioner
400 g torskfile, KRAV, tinad
1,5-2 dl mandelmjöl
1 ägg
grillkrydda, ekologisk

Morotsstomp
1 stor potatis, eko
4 stora morötter, eko
20 g smör, eko
1 msk olivolja, eko
0,25 dl riven parmesan, eko
himalayasalt och svartpeppar

Gröna ärter

Gör så här:
Skala potatis och morötter och skär i mindre bitar. Koka i lite saltat vatten ca 30 minuter.
Vispa upp ägget i en djup tallrik. Ta en stor flat tallrik och lägg på mandelmjölet. Doppa torskfileerna på båda sidor i ägget och därefter i mandelmjölet. Ta en klick smör och rapsolja i en stekpanna och lägg ner fisken när smöret börjar ” prata”, alltså fräsa. Sänk värmen, krydda med grillkrydda och låt steka på medelstark värme ca 4-5 minuter på varje sida eller tills fisken är vit rakt igenom.

Häll av vattnet av potatis och morötter. Tillsätt smör, olja och parmesan. Kör sönder rotfrukterna med en potatisstöt. Blir det för torrt, ta mer olivolja. Smaka av med himalayasalt och svartpeppar.

Låt ärterna få ett snabbt uppkok. Servera med fisk och morotsstomp!

Ha en bra dag!

// Mia 

 

 


Grillad torsk med örter och ugnsrostade grönsaker med saffransdressing

Grillad torskbit med ugnsrostade grönsaker på en blå Mateustallrik

Foto: MIa Hagenmalm

Jag gillar fisk, och det gör som tur är min dotter också. 
När jag inhandlar fisk är jag väldigt noga att gå efter WWF:s fiskguide för att vara på den säkra sidan när det gäller miljöval. WWF stödjer certifieringarna asc, KRAV och MSC som bästa tänkbara miljöval för konsumenter. Genom att välja dem bidrar du till en konsumtion som inte utarmar haven.  Miljömärken

Dessutom kollar jag även att den står på GRÖNA LISTAN av fisk som man kan äta med gott samvete!Min torsk kunde jag alltså njuta av!Lista för ätbara fiskar

Alla ingredienserna i rätten är ekologiska!!!

Grillad Torsk med örter
ingredienser:

2 portioner
400g torsk
1/2 citron, saft och skal
1/2 dl olivolja
1/2 dl färska örter som oregano, persilja och timjan
herbamare örtsalt

Ugnsrostade grönsaker med saffransdressing
Ingredienser
1 röd paprika
1 stor morot
1 röd lök
1 zucchini
rapsolja till formen

Saffrandressing:
1 dl olivolja
1 tsk herbamare örtsalt
1/2 paket saffran

Gör så här:
Salta fisken med örtsalt och låt ligga i kylskåp och dra till sig, så att den håller sig fast när du sen ska grilla den. Blanda ingredienserna till örtdressingen och klappa in den ordentligt på torskfileerna. Låt gärna ligga och dra en stund.

Skala morot, zucchini och rödlök och skär sedan alla grönsaker i bitar.
Lägg i en smord ugnsfast form och sätt in i mitten av ugnen på 200 grader i ca 25-35 minuter eller tills grönsakerna verkar färdiga. Blanda samman ingredienserna till saffransdressingen och slå över grönsakerna precis när de kommer ut från ugnen. Blnda om väl. Låt stå en stund och dra till sig av de goda smakerna av dressingen. Grilla fisken ca 3-4 minuter sida. Du ser att den är klar när den är vit rakt igenom.

Servera fisken med ugnsrostade grönsaker och en citronbit.

Mia