Riktig mat & hälsa

Svetten rinner på detoxdag 4

Jag är nu inne på min fjärde detoxdag och svetten rinner. Bokstavligt. jag känner mig så äcklig rent ut sagt. Som om jag skulle haft magsjuka eller något och kroppen tränger ut slagg genom porerna. Jag kan inte minnas att jag mått så här dåligt någon gång förut när jag detoxat. I morse stod jag i duchen säkert i en kvart för att försöka spola av mig äckelkänslan. Till och med håret som jag tvättade i förrgår känns smutsigt och fett. Jag som annars har så torrt hår.

Igår var jag  trött och upplevde mig själv som i en glaskupa eller något. Jag var inte riktigt närvarande.  Och idag mår jag lite illa och huvudvärken är tillbaka. Undrar hur mycket gifter detoxen löser upp i kroppen när man mår så här? Men sicket gnäll det är på mig! 🙂 Men jag måste ju berätta om effekten av detoxen.

Idag tänker jag iallafall äta en soppa med  proteiner till lunch. Därför
valde jag en quinoasoppa. Quinoa innehåller bra med proteiner. Jag dricker också grönsaksjuice och sellerijuice från Biotta och grönt te för att hjälpa kroppen på traven. 

Jag lovade att lägga ut mitt recept på zucchinisoppa och chiagröt men som sagt. Igår var jag för trött, så jag tar det under dagen idag och i morgon.

 

Kuriosa: Quinoa är en ört och ett utmärkt alternativ om man vill ersätta snabba kolhydrater och är dessutom glutenfri. Quinoa innehåller en naturlig källa till kalcium och järn, är proteinrik och väldigt fettsnål. dessutom innehåller fröna kalium  som behövs för en optimal muskelfuktion och för att reglera kroppens vätskebalans. Dessutom har quinoa ett lågt GI vilket höjer blodsockret mycket långsamt och är därför bra för att minska risken för diabetes och övervikt

Naturligtvis använder jag bara ekologiska ingredienser.

Röd quinoasoppa i en vit skål

Foto: Mia Hagenmalm

Peruansk quinoasoppa
2 portioner:
0,75 dl quinoa
7 dl vatten
1/2 gul lök, skalad och i skivor
1 morot, skalad och strimlad
1/4 zucchini, skalad och strimlad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk  kokosfett
1/2 chilifrukt, rensad och hackad
250 g krossade tomater
1 buljongtärning
eventuellt lite örtsalt

Ev. persilja och rivet skal av citron till topping

Gör så här:
Skölj quinoan ordentligt i ljummer vatten. Koka i vatten ca 5  minuter. Häll av vattnet. Hetta upp kokosfett i en gryta och fräs morot, lök och vitlök tillsammans med chili. Häll på vatten och tomater. Låt koka upp och lägg i quinoan. Smula över buljongtärningen. Låt sjuda under lock i ca 20 minuter.

/ Mia


Kall Basisk Avocado&gurkdrink till frukost!

Dag två av min detox vaknar jag med en hemsk huvudvärk, och jag vet att det beror på att jag inte har druckit kaffe på två dagar. Dessutom är jag väldigt trött och har haft svårt att komma igång.
Ändå har jag ätit näringsriktig mat och druckit mycket.

Jag mixade ihop en basisk mättande soppdrink till frukost i dag. (Jag har gjort den förr i bloggen, då som kall soppa.  Det går utmärkt att blanda i lite räkor eller annat, utesluta Mighty Greens och äta den till lunch). Jag gick en lång morgonpromenad, och nu känner jag mig lite piggare och börjar få huvudet på plats. När jag i morse, gjorde den som frukostdrink blandade jag i en matsked Mighty Greens också. Mighty Greens innehåller en blandning av näringsrika spannmål och algerna  clorella och spirulina. 

Grön avocado och gurkdrink i glas på vitt bord.

Foto: Mia Hagenmalm

Basisk Avocado&gurkdrink
2 glas
1 avocado
1/2 gurka
1/4 gul lök
2-3 dl örtbuljong,  saltfattig, kall
1 msk Mighty Greens

Mixa och häll upp på glas!

Jag åt lite hallon och mandlar som ”efterrätt”.

Ha en bra dag! 🙂 Mia


Promenad för frisk luft och rödbetor för energi!

Ett glas fullt med kokta rödbetor.

Foto: Hagenmalm

Igår var det ett riktigt bio-väder. Trist och regnigt. I dag var det tvärt om soligt och ganska varmt. Efter en lång sovmorgon och en slö inne-sittar-dag, vilket var behövligt efter min vecka som sjuk, blev jag riktigt uttråkad och rastlös. Så  jag tog  mig i kragen och åkte hem till kärleken på en fika.  Eftersom att det var så fint väder bestämde vi oss för en eftermiddagspromenad ut till våtmarken här i Nynäshamn. Det var en härlig promenad.Träden börjar skifta färg i rött och gult, och luften känns hög och klar. Det är lite mysigt med hösten ändå. Och det var skönt att röra på sig efter flera dagars inomhusvistelse. Konstigt! I går orkade jag knappt gå upp för trapporna till lägenheten för jag blev så matt. I dag promenerade vi i rask takt utan att jag ens blev andfådd. :-) Det vänder fort när man blir frisk.

Lagade pannbiff och färska, kokta rödbetor till middag. Rödbetor ger bra energi. Behöver massor av det just nu, känner jag. Gjorde en dressing som jag la in rödbetorna i. Det blev en härlig het rödbetssallad!

Ljummen Rödbetsallad á la Mia

2 portioner:

3 stora rödbetor
Dressing:
1 dl olivolja
2 tsk honung
1 stor vitlöksklyfta
2 tsk Sambal Oelek
1 krm finmalen havssalt
ca 1/2 dl solrosfrön eller hackade valnötter
Några nypor flingsalt
Salvia

Gör så här:

Koka rödbetorna mjuka i litet saltat vatten ca 40 min. Du känner med en sticka när de börjar bli klara. Häll av vattnet och dra av skalet på rödbetorna medan de är varma. Skär i ganska stora bitar.

Gör en dressing på olivolja, honung, pressad vitlök, sambal oelek och salt. Blanda det med de ännu varma betorna och vänd ner solrosfrön eller valnötter.
Strö över några nypor flingsalt och salvia. Låt stå och dra innan du serverar. Jag hade pannbiff till, men salladen går ju bra att ha till te x kyckling eller någon annan kötträtt. Ett alernativ till potatis, eller som ett gott tillbehör.

Visste du att rödbetor innehåller höga mängder antioxidanter, folsyra, och påverkar  det onda kolesterolet och höjer det goda? Den är dessutom lever och blodrenande och den innehåller anticancerogena ämnen som betacyanin och nitrat. ;-)