Riktig mat & hälsa
Linsbiffar med ugnsrostade grönsaker på ett vitt fat

Gröna linsbiffar med ugnsrostade grönsaker

Linsbiffar med ugnsrostade grönsaker på ett vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

Vegetraisk måndag igen! 🙂
Jag äter mycket mindre kött än vad jag någonsin har gjort. Förr blev det en vegetarisk måndag och resten sovel, men nu är det nästan, nästan tvärt om. Men jag mår otroligt bra i kroppen av att skippa kött. Och jag är inte ens sugen faktiskt. Det finns så mycket gott man kan göra av vegetariska rätter. Och fisk!
Här har jag gjort supergoda linsbiffar med cashewnötter som är jätte enkla att göra och till det ugnsrostade grönsaker med smaksättning av balsamico.
Ha en trevlig dag// Mia

Linsbiffar med cashewnötter
ca 8 st
2 dl gröna linser, eko
4 dl vatten+ 1 dl
2 msk tomatpure, eko
1 grönsaksbuljongtärning, eko
2 st vitlöksklyftor, krossade, eko
1 dl cashewnötter, naturella, eko
1 dl potatismjöl
3 msk pofiber
1/2 tsk svartpeppar
Smör eller kokosolja att steka i.

Ugnsrostade grönsaker:
2 portioner
1 1/2 zucchini, eko
1 röd paprika, eko
1 gul paprika, eko
2 knipplök, eko
6 coctailtomater
olivolja
Flingsalt
balsamico

Ugnsrostade grönsaker, zucchini, paprika och lök i en lila ugnsform

Foto: Mia hagenmalm

Gör så här:
1.Skölj linserna noga och koka upp med 4 deciliter vatten och buljongtärningen. Låt koka ca 15 minuter eller enligt anvisning på paketet. Tag åt sidan och låt svalna.

2. Skala zucchinin och skär i mindre bitar. Gör detsamma med paprikan. Klyv löken på mitten och skär bort toppen och lite av skaftet. Skölj och halvera tomaterna. Lägg i en smord ugnsfast form. Krydda med herbamare örtkrydda och svartpeppar och ringla över olivolja. Ställ in i mitten av ugnen på 250 grader i ca 15-20 minuter, eller tills grönsakerna fått färg och mjuknat. Strö över flingsalt och ringla över balsamico.

3.Häll ner linserna i en mixer. Pressa ner vitlöksklyftorna, cashewnötterna, potatismjölet, svartpeppar och pofiber. Rör ut tomatpuren i 1 deciliter vatten och häll ner i linserna.  Mixa. Se till att det inte blir för slät massa. Det får gärna vara grovmixat. Blir smeten för blöt, ha i mer potatismjöl, blir den för torr, ha i mer vatten. Forma till biffar. Du kan provsteka en liten biff för att se om den håller ihop. Gör den inte det, ha i mer potatismjöl i smeten. Stek på medelsvag värme ca 4 minuter sida så att biffarna får en fin stekyta.
Servera med grönsakerna en grönsallad och eventuellt en tomatsalsa.


Grillad torsk med örter och ugnsrostade grönsaker med saffransdressing

Grillad torskbit med ugnsrostade grönsaker på en blå Mateustallrik

Foto: MIa Hagenmalm

Jag gillar fisk, och det gör som tur är min dotter också. 
När jag inhandlar fisk är jag väldigt noga att gå efter WWF:s fiskguide för att vara på den säkra sidan när det gäller miljöval. WWF stödjer certifieringarna asc, KRAV och MSC som bästa tänkbara miljöval för konsumenter. Genom att välja dem bidrar du till en konsumtion som inte utarmar haven.  Miljömärken

Dessutom kollar jag även att den står på GRÖNA LISTAN av fisk som man kan äta med gott samvete!Min torsk kunde jag alltså njuta av!Lista för ätbara fiskar

Alla ingredienserna i rätten är ekologiska!!!

Grillad Torsk med örter
ingredienser:

2 portioner
400g torsk
1/2 citron, saft och skal
1/2 dl olivolja
1/2 dl färska örter som oregano, persilja och timjan
herbamare örtsalt

Ugnsrostade grönsaker med saffransdressing
Ingredienser
1 röd paprika
1 stor morot
1 röd lök
1 zucchini
rapsolja till formen

Saffrandressing:
1 dl olivolja
1 tsk herbamare örtsalt
1/2 paket saffran

Gör så här:
Salta fisken med örtsalt och låt ligga i kylskåp och dra till sig, så att den håller sig fast när du sen ska grilla den. Blanda ingredienserna till örtdressingen och klappa in den ordentligt på torskfileerna. Låt gärna ligga och dra en stund.

Skala morot, zucchini och rödlök och skär sedan alla grönsaker i bitar.
Lägg i en smord ugnsfast form och sätt in i mitten av ugnen på 200 grader i ca 25-35 minuter eller tills grönsakerna verkar färdiga. Blanda samman ingredienserna till saffransdressingen och slå över grönsakerna precis när de kommer ut från ugnen. Blnda om väl. Låt stå en stund och dra till sig av de goda smakerna av dressingen. Grilla fisken ca 3-4 minuter sida. Du ser att den är klar när den är vit rakt igenom.

Servera fisken med ugnsrostade grönsaker och en citronbit.

Mia