Riktig mat & hälsa

Valnötsbiffar, tejpad axel och Posture- sele.

Raw valnötsburgare med coleslaw och raw tomatsalsa

Foto: Mia Hagenmalm

Efter en lång tid med värk i min ena axel så var jag igår  och fick stötvågsbehandling på den av min sjukgymnast, som även tejpade axeln i rätt läge, för att jag inte ska hamna fel. Jag drar gärna upp och dra fram mina axlar för att kompensera nacken som jag har besvär med. Stötvågsbehandlingen var skönt-ont, men har haft en irriterande, molande värk efter behandlingen. Det går säkert över när det är som värst. 🙂

I morse åkte dock tejpen av efter en natt med irritation och klåda. Märkte direkt en påverkan av att handen och fingrarna somnar och domnar och en känsla av sockerdricka i armen. Så för att hålla tillbaka axeln i rätt läge så har jag idag  inhandlat och testar en Posture, en slags sele som drar tillbaka axlarna i rätt läge. Återkommer senare om den funkar på mig. Jag skulle iallafall bli oerhört tacksam om den gör det.

Häromkvällen gjorde jag valnötsbiffar/burgare, som jag åt igår till lunch.
Mums! De här biffarna är supergoda med en sallad gjord på vitkål och morötter, samt en god tomatsalsa till.

Raw Valnötsburgare 4 st
3 dl valnötter, blötlagda minst 2 timmar
2 morötter, medelstora
2 dl champinjoner
1/2 rödlök
1 dl färsk basilika
2 soltorkade tomater
1/2 vitlöksklyfta
örtsalt och chilipeppar efter smak.

Gör så här:
Mixa morötter, valnötter, svamp och vitlök med örtsalt och chilipeppar och mixa till en jämn smet. Finhacka övriga ingredienser och rör ihop med valnötssmeten för hand. Forma smeten till 4 st biffar.  Jag torkade biffarna i ugnen på ca 50 grader i 3 timmar. Men du kan också äta dem som de är. 

Receptet på valnötsburgare är inspererat av Anna Skipper

Sallad på vitkål och morötter:
5 dl strimlad vitkål
1 stor morot, riven
3 msk olivolja
1-2 tsk citronsaft, färspressad
örtsalt och chilipeppar

Blanda ihop alla ingredienser och låt stå och dra en stund i kylen

Tomatsalsa
2 dl hackade tomater
2torkade tomater, blötlagda en timme och i små bitar
 1/2 gul paprika i bitar
1/4 röd lök
herbamare örtkrydda och svartpeppar efter smak

Mixa  alla ingredienser. Servera på valnötsburgaren med vitkålssalladen.

God spis!

// Mia