Riktig mat & hälsa
Chiapudding och smoothie i ett glas

Chiapudding med mangosmoothie

Visst börjar man ana våren i luften? Det härliga vårljuset, solens värmande strålar och vårlökarna som börjar leta sig upp i rabatterna. Jag har iallafall fått vårkänslor även om det fortfarande är kallt i luften.

Det var länge sedan jag gjorde chiapudding och i morse stod jag och velade om jag skulle göra det eller en smoothie. Men varför vela egentligen när man kan äta båda?  Jag gjorde helt enkelt en chiapudding och hällde smoothie över. Så himla gott!

Ha en trevlig helg!

Mia

Chiapudding med solgul mangsmoothie
2 glas
2 dl havregrädde
4 msk chiafrön

Mangosmoothie
1,5 dl färskpressad apelsinsaft
1/2 banan
1,5 dl frysen mango
0,5 msk riven ingefära

Gör så här:
Mät upp 1 dl havregrädde i vardera glas. Blanda ner 2 msk chiafrön i varje glas. Låt stå kallt minst en timme.
Efter en timme, mixa ingredienserna till smoothien. Fördela över chiapuddingen.
Njut! 🙂

 



Sparris och nässelpaj med ägg på ett vitt underlag

Glutenfri sparrispaj med nässelost

Nu var det ett tag sedan jag bloggade, men ibland hinns det inte  med. Och snö har vi fått i Stockholmstrakten också. Massor!

Kan någon tala om för mig om staren kommit än? För enligt gammalt gotländskt folkligt tidsbegrepp ska man räkna sju"star-urar" (bakslag med kalla vindar och snö) från det att första staren kommer, innan våren är här på riktigt. 😊.

Jag tycker nämligen att det kan sluta snöa och vara kallt nu. Jag längtar väldigt mycket till våren och sommaren.
Visst är det fint med snö- ett tag, men jag lessnar ganska fort. Iallafall när det blir moddigt och slask utav det vita och det blir så där råkallt så det kryper in i ben och märg.
Idag känns det som en så där extra trist februaridag så jag tänker unna mig en underbart god paj med smaker av vårens primörer.

Ha det fint!

Mia
OBS! Det är ju inte säsong för nässlor just nu, men man kan ju fuska och ta spenat istället medan man väntar på att godingarna börjar gro i vår.

Gluenfri sparrispaj med nässelost
4-6 portioner

Pajdeg:
3 dl kokta kikärtor
2 msk olivolja
3 msk mandelmjöl
1 nypa salt

Fyllning:
200 g riven ost
80 g nässlor, förvällda och utkramade
1 knippe sparris
1 dl persilja
salt och peppar
3 -4 ägg

Gör så här:
Pajskal
Sätt ugnen på 200 grader.
Mixa kikärtor, olivolja, mandelmjöl och salt till en deg.
Tryck ut degen i en smörad eller oljad pajform och nagga den med en gaffel. Ställ kallt i 30 minuter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 25-30 minuter.

Fyllning:
Mixa nässlor, vitlök och ost till en smet. Smaka av med salt och svartpeppar. Fördela fyllningen i pajskalet. Skär bort den träiga nederdelen på sparrisen och skär av den en gång på längden. Fördela sparrisbitarna över nässelblandningen och tryck ner dem lätt. Knäck äggen över fyllningen och krydda äggen med salt och peppar.
Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter eller tills pajen fått fin färg och äggen har stannat.



Vårrullar och dipssås på ett smörpapper

Vegetariska vårrullar. Tips på nyttigare picknick

Snart startar sportlovet ute i landet.
Förhoppningsvis ägnar barnen sitt sportlov till inom - och utomhusaktiviteter där man rör på sig och får frisk luft!
För idag är det  väldigt många barn som blir sittandes hemma och spelar spel eller chattar i paddan, datorn eller mobilen istället för att ta sig för något. Min egen tonårsdotter är inget undantag. Tyvärr!

Tips på picknickmat
Vårrullar passar ju riktigt bra som picknickmat.
Det är riktigt mysig att ha med fika eller en matbit när man är ute i naturen och barn brukar älskad det!
Det gjorde iallafall mina när de var små. De ville ha picknick jämt.
Jag gjorde ofta sallad eller varm soppa att ha med när vi var ute. Eller så grillade vi korv över öppen eld.
Ett annat tips är att ha med kokta ägg i sitt skal. Det är enkelt att  packa med i picknickkorgen eller ryggsäcken. Ägg är ju även en mycket bra källa till proteiner och proteiner ger en lång mättnadskänsla.

Vårrullar kan man ju variera efter sitt eget tycke och smak, men här kommer mitt tips på fyllning.

Allt gott!

Mia


Vegetariska vårrullar

6 stycken
6 rispapper
Fyllning:
4 msk purjolök, tunt strimlad
1/2 mango i tärningar
1/4 gurka i stavar
50 g strimlad rödkål
1 liten morot i stavar
1/2 dl cashewnötter, hackade
6 kvistar koriander

Kokt vatten

Sås:
3 msk färspressad lime
1/2 dl tamari (soja)
1 msk koriander, finhackad
1 msk riven ingefära
1/2 urkärnad chili, finhackad
1 msk honung
1 msk sesamolja

Gör så här:
Blanda alla ingredienser till såsen och ställ kallt minst 30 minuter.
Koka upp vatten och låt svalna lite.
Dela gurkan mitt itu och kärna ur den. Skär sen gurka och morot i smala stavar. Strimla rödkål och purjolök tunt och tärna mangon.
Grovhacka cashewnötterna.
Lägg ner rispapper, ett i taget i det varma vattnet ca 10-15 sekunder så det mjuknar och blir följsamt. Ta upp papperet och lägg på en ren kökshandduk och fördela fyllningen på mitten av papperet.
Vik först den nedre delen av rispapret över fyllninge och rulla sedan ihop till en rulle.
Dippa vårrullen i den goda såsen och njut! 🙂

 

 



Cancerframkallande ämnet akrylamid i svenska fredagsmyset

Ja detta är ju ingen nyhet, man larmade även för några år sedan,  men bra att det tas upp igen så det uppdateras.

Gift i fredagsmyset
Chips är ju ett snacks som äts av många till fredagsmyset. Man minns väl chipsreklamen med slingan: "Nu är det slut på veckan, nu är det dags för fredagsmys" som gick för några år sedan. Innan reklamen hade vi i min familj endast godismys på lördagar, men som reklamen uppmanade blev det även fredagsmys. Tänk vad man påverkas.

Nåväl, det är ju bra att veta vad man stoppar i sina barn och sig själv. För chips som säljs i Sverige innehåller fortfarande stora mängder av det cancerframkallande ämnet akrylamid.

  • Akrylamid är ett ämne som bildas vid upphettningen och är en reaktion mellan aminosyror och socker. Halterna av akrylamid i chips påverkas både av tillagningstemperaturen, vilken potatis det är och hur potatisen förvaras.
    (I Sverige får vi i genomsnitt i oss cirka 30-40 mikrogram akrylamid per person och dag. Knappt 30 procent av det kommer från kaffe, medan bröd, kakor och kex bidrar med 30 procent. Pommes frites och potatischips bidrar med drygt 10 procent vardera enligt Livsmedelsverket).

Ny lagstiftning om lägre halter akrylamid inom EU
Nya regleringar för akrylamid träder i kraft inom EU i april i år.
Testfakta har testat flera chipssorter och många av dem innehåller betydligt högre halter av akrylamid än vad som är tillåtet enligt den nya regleringen.
OLW:s chips och bland annat populära Sourcream & Onion är värstingen, men även Coops egna märke Änglamark och det mindre märket Bjäre har klart högre halter än vad EU:s nya lagstiftning kräver.
Det innebär att chipstillverkarna kommer att tvingas se över sina tillverkningsprocesser. Chipsen får inte innehålla mer än 750 mikrogram akrylamid per kilo men OLW:s originalchips innehåller mer än dubbelt så mycket, 1700 mikrogram.

-Det är naturligtvis tråkigt att våra chips ligger så högt säger Sara Malmström, kvalitets- och miljöansvarig Orkla Confectionery & Snacks, Sverige som äger varumärket OLW, till testfakta.
Vi har valt att ha svensk potatis i våra chips, och den potatis som odlas i nordliga länder löper större risk att ge högre halter akrylamid. Man håller nu på att byta ut potatissorten som Testfakta
testade.

Källa: Svt och Aftonbladet



Brysselkål i apelsinsås på en vit tallrik

Apelsinkokt brysselkål med chili och vitlök

Egentligen ska man frossa i kål av olika sorter. Det är otroligt nyttigt.
De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, tycks fungera nästan som tumörhämmande läkemedel. Dessutom gynnar kål de nyttiga bakterierna i tarmfloran då de är rika på fibrer.
Kål har även en antiinflammatorisk effekt.

Brysselkål eller rosenkål som den också kallas är rik på C-vitamin och har en speciell kombination av cancerbekämpande svavelhaltiga ämnen som vid intag bryts ner till viktiga antioxidanter i kroppen. Dessa antioxidanter (ORAC-värde: 980 per 100 g) skyddar dina celler, ditt DNA och stärker immunförsvarets vita blodkroppar.

Brysselkål kan vara lite beskt när man steker den. Jag gillar egentligen det beska men om man inte gör det kan man tillsätta citron eller apelsin eller blanda med något sött eller syrligt, exempelvis torkade tranbär som lite tar bort den beska smaken.
Sist jag gjorde brysselkål kokade jag den i apelsinjuice och det blev fantastiskt gott och lite av en favorit.

/ Mia

Apelsinkokt brysselkål med chili och vitlök
2 portioner
1/2 tsk röd chili- finhackad
1 vitlöksklyfta
1 msk kokosolja utan smak
5 dl apelsinjuice- färskpressad
1/2 tsk havssalt
1 krm svartpeppar
200 g brysselkål

Gör så här:
Skala och finhacka vitlöksklyftan och chilin.
Hetta upp kokosoljan i en kastrull och fräs chili och vitlök snabbt.
Tillsätt apelsinjuicen tillsammans med havssalt och svartpeppar.
Låt koka upp. Tillsätt brysselkålen och låt koka 8-10 minuter.

Serveras varm med lite av lagen.



Grönare nyårsmeny

Bara några dagar kvar på det gamla året och snart ringer vi in år 2018. 

Mitt tips för nyårsmiddag i år blir något grönare och utan kött.

Varmrätten, en fylld portabellosvamp, är verkligen superlyxig och supergod och något som även den inbitne köttälskaren kommer att älska.
Så för dig som vill göra en grönare meny till ditt nyårsfirande, kommer här tips om olika goda recept på förrätt, varm- och efterrätt. Slänger även med några recept med skaldjur då det faktiskt hör nyår till, tycker jag. Jag älskar nämligen skaldjur och äter det  gärna.

Gott Nytt till er alla! 🙂
Mia

Marinerad portabello med spenat och mozzarella

4 portioner
4 stora portabellosvampar
1 dl cashewnötter
1/2 röd paprika
1 msk olivolja
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Marinad
1 stor vitlöksklyfta
1 tsk oregano
2 msk tamari (soja)
1 dl citronsaft
1 dl olivolja

Fyllning:
250 g babyspenat
2 vitlöksklyftor, riven
200 g mozzarella, riven

Sötpotaispure:
800 g sötpotatis
smör eller olja
örtsalt och svartpeppar

Gör så här:
Hacka cashewnötterna i mindre bitar och rosta i en torr, het stekpanna så nötterna får färg.
Skala och skär sötpotatis i mindre bitar. Koka i lätt saltat vatten tills de mjuknar. Häll av vattnet och lägg med en klick smör eller olja. Mosa potatisen med elvisp till en pure. Smaka av med örtsalt och svartpeppar.

Marinad:
Skala och riv vitlöken. Blanda vitlök med soja, citronsaft och olja.
Doppa och vänd runt svampen i marinaden. Ställ sedan svampen med hatten nedåt i smord ugnsfast form. Ringla över resten av marinaden. Låt stå och dra i tio minuter. Skölj under tiden paprikan och skär den i lite större bitar.

Sätt svampen i mitten av ugnen på 200 grader i ca tio minuter. Fräs vitlöksrivet snabbt och tillsätt sedan spenat. Stek tills spenaten mjuknat. Ta ut svampen ur ugnen och fördela spenaten i svampen och överst mozzarella. Lägg paprikabitarna bredvid på fatet och ringla över olivolja. Sätt ugnen på grill och ställ åter in fatet med svamp och paprika i ugnen. Låt stå tills osten smält och paprikan mjuknat och fått färg. Ta ut och toppa med de rostade caschewnötterna. Servera med sötpotatis och en grön sallad.

Tips på förätt:

Kantarell- och auberginesoppa med rökig morot

Kantarell o auberginesoppa toppad med knaperstekt morot i en vit soppskål

Foto: Mia Hagenmalm


Cheviche på pilgrimsmusslor

Foto: Mia Hagenmalm


Pilgrimsmusslor på citrusbädd

Foto: Mia Hagenmalm

Hummerpannacotta

Hummerpannacotta i glas toppad med hummer och Rom

Foto:Mia Hagenmalm

Päron- och laxtartar med västerbottenostkräm

Lax och pärontartar i glas på en bädd av västerbottenostkräm

Foto:Mia hagenmalm

 

Förslag på efterrätt:

Salt karamell- och tryffeltårta

choklad och karamelltårta

Foto:Mia Hagenmalm

Ingefärsinkokta päron

Två päron på ett fat. En flaska med sås och en skål med vispad grädde på ett vitt bord

Foto: Mia Hagenmalm

 



Grönkålsbullar på ett vitt fat

Grönkålsbullar

Ibland är det svårt att hinna med allt som ska göras innan jul, men jag har iallafall hunnit laga dessa goda grönkålsbullar än så länge. De går snabbt och enkelt att fixa och de pryder verkligen sin plats på det gröna julbordet. Grönkål är dessutom fantastiskt nyttigt, så för dig som gillar kål är de klart något för dig. Jag bara älskar dem.

Grönkålsbullar
ca 16 st

1 rödlök, finhackad
3 dl finhackad grönkål
1 tsk agavesirap
200 g edamamebönor ( utan skida)
1 dl paranötter eller valnötter
1-2 msk fiberhusk
1/2 dl riven parmesan
örtsalt och svartpeppar.

Gör så här:
Fräs lök och den hackade grönkålen tills grönkålen mjuknar. Häll på sirap och blanda runt. Låt steka lite till.
Mixa nötterna till mindre bitar. Lägg med bönorna och mixa ytterligare. Tillsätt övriga ingredienser, örtsalt och några varv med pepparkvarnen och mixa tills allt blandas. Blöt händerna och rulla bollar av smeten. stek i olja eller smör runt om.



Julgodis och veganskt kola

Många kommer nog att ägna helgen till att koka knäck och kola och  kanske göra godis till jul. Vore jag ledig hade jag nog stått i köket hela helgen med diverse matlagning och godistillverkning, men jag ska ägna både fredag och lördag åt att sjunga Stjärnjul, så jag får ta mina lediga kvällar nästa vecka till det.
Håll utkik här i bloggen efter nya tips och recept på både nyttigare godis och mat i veckan som kommer.
Så länge bjuder jag  på några av mina tidigare års recept.
Trevlig helg!

Mia

Vegansk kola

Kolabitar på smörpapper och inslagna i smörpapper på en röd julduk

Foto: Mia Hagenmalm

Rawfood pepparkaksbollar med choklad och kardemummakräm

Pepparkaksbollar med choklad-och kardemummakräm toppade med lingon

Foto: Mia Hagenmalm

Saffranssmoothie med manukahonung och mango

Saffranssmoothie i vinglas toppade med hallon och myntablad

Foto: Mia Hagenmalm

Raw cheesecake med saffran och apelsinkräm

Rawfood cheesecake med saffranskräm på pepparkaksbotten

Foto: Mia hagenmalm

Raw peppermint cup

Mintchoklad rawfood

Foto: Mia hagenmalm

Raw Salty Caramel

Salty caramel rawfood

Mia Hagenmalm



Vegetariska-och glutenfria julbullar

Vegetariska julbullar

Foto: Mia Hagenmalm

Nu närmar sig julen med stormsteg och jag är inte riktigt beredd på det trots att min hjärna mycket väl vet. Ibland vill jag gärna skjuta på saker, men julen går inte att skjuta på. Den infaller den 24:e december varje år, vare sig man vill eller inte.

Jag sjunger just nu Stjärnjul  och förra veckan var en sån där vecka då jag till slut inte visste vilken dag det var då arbete, repetitioner och konserter flöt ihop. Jag är ganska trött idag. Men premiären gick fantastiskt bra och nu längtar jag till i helgen då vi har ytterligare tre konserter.

Häromveckan testade jag att göra julbullar. Dessa är verkligen jättegoda och kommer att ingå på mitt julbord i år tillsammans med denna goda rödbetssallad:Rödbetssallad med passionsfrukt och kokos

Rödbetssallad med kokos och passionsfrukt

Foto: Mia Hagenmalm

Ha det fint!

Mia

Vegetariska julbullar ( glutenfria)
4 portioner
3 dl svarta bönor, kokta
2 dl mandelmjöl
5 dl vatten
1/2 dl fiberhusk
1 liten gul lök
1 ägg
1 tsk mald kryddpeppar
1 tsk örtsalt
1 krm vitpeppar
olja eller smör till stekning

Gör så här:
Mixa eller mosa bönorna. Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl. Blöt händerna i vatten och forma smeten till ca 20 bullar. Provstek gärna en. Håller bullen inte ihop så ha i mer fiberhusk. Stek bullarna i smör eller olja runt om i ca 8 minuter,

 



Bild: Pixabay

Ketogen kost hjälper mot epilepsi

Dagens kost med socker, snabba kolhydrater, tillsatser och kemikalier är orsak till flera av dagens sjukdomar.
Snabba kolhydrater och socker orsakar stor skada och inflammationer i våra kroppar som sen leder till många av våra välfärdssjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, led värk, diabetes, högt blodtryck, magproblem och cancer.
Jag läste just en väldigt intressant artikel om att epilepsi kan lindras av omläggning av just kosten. Jag tycker att man inom vården borde börja beakta maten vi äter och omläggning av kosten och dieter borde enligt mig  skrivas ut på recept i framtiden för olika sjukdomar.

Sedan förra sekelskiftet har kunskapen funnits om att viss diet kan påverka onormal hjärnaktivitet hos patienter med epilepsi. Men nya effektiva mediciner togs fram och metoden föll i glömska så det dröjde nästan hundra år innan den kom i bruk igen. Det var först på 1990-talet som som dieten åter började användas inom den kliniska vården.

25 barn med epilepsi behandlas just nu med ketogen diet på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus med fantastiska resultat.
Tove Hallböök som är barnneurolog på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus säger att ketogen kost kan ge lindring när ingenting annat hjälper. 10-20 procent av de som ändrat sin kost har blivit helt fria från epilepsianfall och hos hälften av dem har antalet anfall halverats.

Ketogen diet är extremvarianten av LCHF.
Genom att utesluta alla kolhydrater och minimera protein och äta massor av fett hamnar kroppen i så kallad ketos som är ett tillstånd som är ungefär detsamma som inträffar vid svält. Hjärnan måste, när den inte får socker istället använda sig sig av ketoner som ett alternativt bränsle. Ketoner bildas när fettet bryts ner i levern, och sedan kan passera fritt från blodet till hjärnan.

-Den ketogena kosten kan ha extra stor effekt om det finns en ämnesomsättningsjukdom i bakgrunden. Till exempel om det är fel på transportören som tar in glucos i hjärnan. Ketogen kost kan till och med förhindra hjärnskador, säger Tove Hallböök.

Fettet i kosten fungerar som en alternativ energikälla när hjärnan drabbas av energibrist när den inte får glucos. Retligheten i hjärnan minskar och nervcellerna lugnar ner sig, vilket i sin tur dämpar de epileptiska anfallen eller tar bort dem helt.

Tove Hallböök vill ändå understryka att de bara rekommenderar ketogen kost när de utdömt andra , behandlingsmöjligheter som till exempel epilepsikirurgi. När epilepsi till exempel beror på ärrbildning i hjärnan eller en godartad tumör erbjuds så gott som alltid operation. Man rekommenderar även medicin framför ketogen kost eftersom att kosten i sig kan innebära en stor förändring i vardagslivet. En del föräldrar tycker att de klarar kostomläggningen utan problem medan andra tycker att det är extremt jobbigt.

Det är ett särskilt team runt barnen som behandlas med ketogen kost på drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.
Det är framförallt dietisterna som gör ett viktigt jobb med att lära ut hur man lagar goda kolhydratfattiga och fettrika måltider.

Kosten innebär mycket cream fraiche och olivolja och minimalt med kolhydrater och protein, och när läkare tillsammans med familjen beslutat att göra ett behandlingsförsök med kosten börjar man alltid med tre månader. om barnet skulle bli bättre, det vill säga får en minskninga av epilepsianfall under den perioden satasar man på att fortsätta med dieten under minst två år. barnet får under tiden gå på regelbundna viktkontroller och kontrollera så att blodfetterna håller sig på en acceptabel nivå.
Tove Hallböök säger att de är förvånade över hur få risker det är med ketogen kost. När de gäller en del av deras patienter diskuterar de en livslång behandling med ketogen diet.

Källa:Fett bra mot epilepsi