Riktig mat & hälsa

Bröstcancerfondens svar angående rosa sockerkampanjen!

Efter att jag skrev mitt inlägg om Rosa bandets sponsorer där jag tycker att det är riktigt märkligt att BRO- Bröstcancerfondens riksorganisation låter sätta sin logga på livsmedel som innehåller socker eller på oekologiska vindruvor som är både giftiga och cancerframkallande, beslutade jag mig för att ifrågasätta ytterligare. Jag skrev ett mejl till både BRO och Cancerfonden.
Läs mitt inlägg här: Gör om rosa oktober till grön oktober

Så jag skrev helt enkelt ett mejl till Cancerfonden och även till BRO- Bröstcancerfondens riksorganisation och ifrågasatte varför man har ett samarbete med Bonjour som säljer sockersöta rosa bullar, eller med Fazer som säljer sockerstinna rosa bilar, till förmån för Rosa Bandet.
Dessutom ställde jag frågan om varför man inte istället har en grön kampanj i oktober, där man upplyser och informerar om cancerframkallande ämnen i livsmedel, hudvårdsprodukter och i textilier. Deras svar kan ni läsa nedan.

Jag frågade även angående deodoranter som innehåller aluminium.
Det finns förvisso ingen forskning som har kunnat bevisa att deodoranter med aluminium är direkt orsak till cancer men däremot har norska myndigheter uttryckt sin oro efter att man konstaterat att man får i sig 30-50 gånger mer aluminium än vad som anses riskfritt. Läs mer här: Välj en aluminiumfri deo.
Enligt studier utvecklas ofta bröstcancer i den övre och yttre delen av bröstet, alltså i området nära armhålan. Studier visar också att kemikalier som aluminium kan integrera med DNA som kan ge cellförändringar och påverka, störa tillväxten av det kvinnliga könshormonet östrogen vilket är känt att påverka tillväxt av bröstcancerceller.
Jag bär med mig minnet av att aluminium misstänktes ge en ökad risk för Alzheimers sjukdom redan för många år sedan när jag var barn.

På Cancerfonden svarade Britta NN så här:
(Jag skriver exakt hur de svarade)

”Cancerfonden har inget samarbete med Bonjour, det är Bröstcancerföreningarnas riksorganisation som har så du kan vända dig till dem med dina synpunkter om bullsamarbetet.
Cancerfonden är rådgivare i vilka produkter företagen ska lyfta under Rosa Bandet-kampanjen men företagen gör det slutliga valet.
Alla produkter i Rosa Bandet-kampanjen granskas av Cancerfondens Vetenskapliga Sekretariat för att säkerställa att de inte innehåller något cancerogent preparat för konsumenten.
Det är företagets ansvar att säkerställa att produktionen skett under hållbara förhållanden och att produkterna förehåller sig inom Livsmedelsverkets gränsvärden.
Deodoranter orsakar Inte bröstcancer eller andra cancerformer. Det är tyvärr en myt som figurerar i sociala medel.”

På Rosa bandet svarade Caroline NN så här:
”Många samlar in pengar på helt eget initiativ under oktober.
Bagaren på hörnet, skolklasser som gör saft, Ulla i sybehörsaffären osv. Många vill hjälpa till på olika sätt.

Vi har endast samarbetsavtal med utvalda företag.

BRO/ Bröstcancerfonden bortser definitivt inte från riskerna förknippade med ett allt för stort sockerintag över tid. Vi ser dock inget fel i att unna sig en godsak vid enstaka tillfällen, te x vid kanelbullens dag i oktober. desto viktigare tycker vi att man har koll på sitt dagliga sockerintag över tid och arbetar aktivt för att lyfta fram effekterna av det ”dolda sockret”. Äter man en kanelbulle eller chokladbit ser man ju att den innehåller socker och kan därför göra ett medvetet val.
Att hålla koll på vad matkassen man bär hem innehåller i form av socker man sedan får i sig är en långt viktigare diskussion att ta, som vi gärna medverkar i.”

/Mia



Nu stäms Monsanto för brott mot mänskligheten och naturen

Dagen D har kommit! Som jag har väntat!
Äntligen ställs det multinationella jordbruksföretaget Monsanto inför rätta! Inte en dag för tidigt!

Läser i Skånska Dagbladet att på världsmatsdagen den 16:e oktober i år börjar en rättegång där Monsanto anklagas för övergrepp mot mänskliga rättigheter och för brott mot mänskligheten och mot naturen, så kallad ecocide.

Vakna Svensson! dax att förstå GMO och vad som står på spel

Fem framstående jurister har enligt The Guardian hört 30 vittnesmål som förmedlat en rådgivande rapport. En rapport framställd enligt samma princip som för FN:s Internationella Domstol i Haag.

Även högkvalificerade experter som före detta FN-rapportören Olivier De Schutter, argentinska doktorer, mexikanska biodlare och toxikologer och forskare från 15 länder har vittnat .

Förtaget Monsanto har ställt till svars för att ha utvecklat och spridit dödliga produkter som Agent Orange, DDT och glycofat-RoundUp. RoundUp är idag världens vanligaste bekämpningsmedel och som i labb har visat sig döda mänskliga celler.
Man kommer också åberopa företagets marknadsstrategier då man anser att Monsanto utnyttjat småbrukares maktlösa situation genom de internationella agro-företagen.

Tre direktörer på Monsanto har i ett öppet brev skrivit att de inte kan medverka på tribunalen då den är arrangerad och stöttad av ekologiska organisationer.

Bakom stämningen av Monsanto står väletablerade jordbruksorganisationer som IFOAM Organic International, i vilken svenska KRAV är medlem, The Organic Consumers Association (OCA) Navdanya, Regeneration International (RI), Millions Against Monsanto och Via Campencina.

Monsanto har använt genmanipulerade grödor för att få in royalties från fattiga lantbrukare och fått dem att fastna i spiraler av obetalbara skulder som har drivit många till självmord.
Monsanto förespråkar en industriell jordbruksmodell som står för minst 50 procent av världens koldioxidutsläpp.
Monsanto är dessutom skyldig  till utarmningen av jordar och vattenresurser, utrotning av arter och minskad biologisk mångfald.
Dessutom tvångsflyttning av miljontals småskaliga bönder över hela världen kommenterar den berömda indiska miljöaktivisten Vandana Shiva, en av initiativtagarna  till Monsanto Tribunal.

Stämningen lutar sig mot FN:s riktlinjer för näringslivet och mänskliga rättigheter som formulerades 2011. Ett av syftena i processen är att brott mot naturen eller ecocide, ska inkluderas formellt i internationella rättsprocesser. Därför har rättegången skett i just Haag där den officiella internationella domstolen inrättades 2002.

Källa:skånska dagbladet.se



Hemmagjort syrat smör i smörpapper

Hemmagjort mjölksyrat smör

Det är det nyttigt att mjölksyra eller fermentera grönsaker och jag gör det ganska ofta.
Varför? Anledningarna är många. Läs mer i inlägget: Vad är mjölksyrade grönsaker?

Jag brukar syra exempelvis kål och morötter som jag äter några matskedar av varje dag. Mjölksyrning är nyttigt för mag-tarmfloran då det bildas bra bakterier som gör att vi tar upp näringen i form av vitaminer och mineraler mycket bättre från kosten. Bra bakterier i mjölksyrade grönsaker håller mindre bra bakterier borta.
Ju bättre tarmflora vi har desto bättre immunförsvar. Hela 70 procent av vårt immunförsvar sitter i magen.
En annan bra grej med mjölksyrat är att man får ett bra GI och då höjs inte vårt blodsocker lika mycket vid måltid.

Syrat smör är en delikatess
Men det är inte bara grönsaker som går att mjölksyra. Du kan även syra både bär, frukt och mejerivaror. Filmjölk och yoghurt har ju en bra bakteriekultur. Och i dagarna har jag testat syrat smör.
Syrat smör är en delikatess och mycket nyttigare än vanligt smör. Smöret får en syrlig smak och som enda pålägg är det en delikatess. Jag gjorde vitlökssmör till maten igår. Det var en riktig smakhöjare att göra av syrat smör. Du måste testa!

Att mjölksyra smör är jätteenkelt.

// Mia

(Receptet hittade jag i tidningen Land)

Mjölksyrat smör
5 dl grädde ( måste vara 40 fetthalt)
2 msk filmjölk
salt

Gör så här:
* Blanda grädde och filmjölk i en skål och vispa/rör runt ordentligt.
Täck skålen med en handduk eller platsfilm och låt stå framme i rumstemperatur i 8 timmar.

* Vispa grädden länge med elvisp. När det blivit övervispad grädde vispar du mer tills du får en grynig massa.
* Fortsätt ändå att vispa trots att ingenting händer tills massan börjar separera och kärnmjölken frigörs. Kärnmjölk är en vattenliknande vätska.

Vispat smör och vassle

Foto: Mia Hagenmalm

* Häll av kärnmjölken genom en finmaskig sil och pressa ur all vätska.Lägg tillbaka smöret i skålen och vispa  i salt efter behag. Var försiktig med saltet så det inte blir för mycket. Det är inte gott.
* Lägg smöret i en skål eller i smörpapper och förvara i kylen.
Ta fram smöret en stund innan det serveras så det blir mjukt. Då framträder smakerna bättre.



En parkbänk på en gräsmatta vid en damm

Som en ensam parkbänk i det stora hela!

På min morgonpromenad precis i gryningen såg jag att någon flyttat på en parkbänk som egentligen ska stå vid stigen, ut på den stora gräsmattan framför dammen i parken. Bänken såg verkligen riktigt ensam ut i det stora hela. Och lite sorglig i mina ögon.
Om man skulle sitta på den ensamma parkbänken på den stora gräsmattan, skulle man kunna betrakta svanarnas skådespel i dammen på håll. Men man kan förstås också välja bänkarna alldeles framför dammen, mycket närmre, och betrakta svanarna på första parkett.

Jag var och hälsade på min kör när de repade igår kväll.
Den som läser min blogg kanske vet att jag sjunger i barbershopkören Rönninge Show Chorus.
Nu ska kören åka till Las Vegas och försvara guldet vi vann på Hawaii 2013, i världsmästerskapen i kvinnlig barbershop
Jag läser på mina körsystrars  facebooksstatusar att de åker iväg en efter en över Atlanten.
Jag skulle egentligen vara med och tävla i Las Vegas, men av privata skäl har jag hoppat av tåget så här i sista stund. Det är tungt, riktigt tungt att inte åka med efter att ha tränat, tränat och tränat i över två år till tävlingarna, men ibland måste man prioritera. Och nu har jag prioriterat att vara hemma. Även om det gör ont i hjärtat att inte vara med, har jag ändå kommit till en acceptans. Någonstans!

Men det var en väldigt konstig känsla att vara på kören igår. Att inte vara delaktig, inte få känna  den där speciella känslan av lycka och förväntan som infinner sig inför Världsmästerskapen. På min plats i kören stod inte jag.
Men det var med glädje jag följde repet, för vårt tävlingspaket är så otroligt bra, och vi har stor, stor chans att vinna!
Samtidigt så kändes det tungt att inte få vara delaktig i det som komma skall.
Självklart kommer jag dock att sitta klistrad vid webcast och hålla alla tummar och tår för min kör när de tävlar i Las Vegas!

Men just idag känns det otroligt sorgligt att inte åka med och jag känner mig lite som den ensamma, sorgliga parkbänken på gräsmattan framför dammen.
Istället för att vara delaktig på scen, har jag för stunden valt att betrakta skådespelet på håll. Det gör ont i hjärtat, men jag vet att jag gjorde rätt val denna gång.

// Mia

 



Kanelbullar som säljs i förmån för cancerfonden

Gör om rosa oktober till grön oktober!

Idag är det kanelbullens dag!
Jag skulle ha bakat igår men hittade inte inspiration till det.
Och det tog emot, för i min närhet har jag en anhörig som har drabbats av cancer. Och som vi numer vet, göder socker cancer. Eller! Cancer livnär sig på socker!

Därför vill jag återigen be om att tänka efter två gånger före du stödjer rosa bandet!
Jag vägrar att göra det! Inte så länge man sponsrar rosa bandet med exempelvis hudvårdsprodukter som innehåller cancerogena ämnen eller livsmedel som gynnar cancer eller innehåller cancerframkallande ämnen. Aldrig så länge man inte kan berätta för människor vad som orsakar den ökade cancern i vårt land och i världen! Varför är det så tyst om det?

I denna romantiska rosaböljande säljhysteri som pågår i butikerna och i reklamen under oktober innefattande rosa moln och rosa band, uppmanas vi i god tro att köpa sockerstinna produkter som choklad, godis och cancerframkallande produkter och livsmedel istället för att köra anticancerpropaganda och upplysa folk vad som egentligen ger oss cancer istället för att stödja cancerfonden med rosa sockerbullar från Bonjour.

Cancer är inte rosa! Och det är definitivt inte romantiskt!
Och hur sjutton kan ICA få tillåtelse att sätta det rosa bandet på ett paket vindruvor som inte är ekologiska undrar jag? Vindruvor som är galet giftiga och besprutade med diverse bekämpningsmedel! Det gör mig galet arg!
Cancer dödar! Cancer skadar! Och cancerfallen ökar enormt! Det är inte längre frågan om VEM som får cancer! Frågan är istället NÄR du får cancer!
Fan vet om det kanske till och med är så att vissa läkemedelsföretag VILL att vi ska ha cancer så de får sälja mer läkemedel. Eller att butiker säljer för endast ett syfte av sin egen vinning! Läs mer i artikeln: Rosa oktober-bluffen! Gått på den?

Eftersom att sjukdomen cancer nu härjar i min familj letar jag förstås alternativ plus att jag vet att socker är förödande för en cancersjuk kropp.

Läs mer i mitt tidigare inlägg:
– Cancerceller livnär sig på socker!

Jag vill hellre bidra till både friska och sjuka människor med att upplysa om vad som ger cancer och vad som förebygger cancer och vad man ska låta bli att utsätta kroppen för VID cancer istället för att skänka pengar till eller köpa livsmedel som skadar vår hälsa.  För var någonstans finns informationen inom läkarvård och forskning att vi ska undvika socker och processad mat? Finns det någon sådan information överhuvud taget när dietister på våra sjukhus rekommenderar söta krämer, saft och kakor till cancerpatienter?

Så jag kommer istället att köra en liten följetong i Grön oktoberanda och rata den rosa smörjan av lögner och rent bedrägeri!

Animaliska produkter ger cancer
Trots att det finns mycket goda vetenskapliga bevis att animaliska produkter ger en ökad cancerrisk är det ett fåtal som vet om det.
Och det känns oerhört tragiskt eftersom att man redan för hundra år sedan presenterade data där man påvisade sambandet mellan cancer och köttkonsumtion.
Det finns förutom bevis för att  socker göder cancer även tydliga mönster enligt vetenskapliga artiklar att konsumtion av animaliska produkter sammanfaller med en ökad risk för cancer.
Industriellt behandlade köttprodukter som bacon, korv och skinka är värst men även obehandlade animaliska produkter som rött kött, kyckling, ägg, mjölk och mejeriprodukter har observerats ge ökad risk för cancer. Däremot har man svagare vetenskapliga underlag för hur fisk och skaldjur påverkar men det har visat sig att många av de cancerframkallande ämnen som man finner i övriga animaliska produkter även finns i fisk och skaldjur. Och fisk innehåller dessutom mycket av miljögifter som PCB, dioxiner och kvicksilver. Så det kan vara en bra ide att helt utesluta även fisk och leva helt veganskt.

I raffinerade produkter som socker, vitt ris, vitt mjöl, vegetabiliska oljor och margarin har man tagit bort alla nyttiga ämnen som skulle kunnat bidra med näring och därmed också kunnat minska sjukdomsrisken istället för att öka innehållet av energi i form av skadliga snabba kolhydrater som är rent socker i kroppen!
Det man ska äta mer av är en väldigt varierande kost av oraffinerade, ekologiska och vegetabiliska produkter som gröna grönsaker, övriga grönsaker, bär, baljväxter, linser och nötter samt frön. Bra fetter från avokado, linfröolja, kokosolja och olivolja.
De grönsaker som är mest gynnsamma är grönkål, broccoli, spenat, vitkål, rödbetor och fänkål. Bland lökväxter är vitlök extra gynnsam, men även gul lök och röd lök har bra effekt mot cancer.

Läs även:
Man stödjer Cancerfonden med socker som göder cancer?
– Socker skapar inflammationer i kroppen

/Mia



Snälla! Tyst! Tyst! Håll käften!

Den senaste tiden har varit turbulent! Det har hänt saker i mitt liv, både jobbiga och sorgliga och det har drabbat mig personligen.
Saker som tagit sån kraft av mig att jag bara har lust att vara hemma och gå till jobbet! Bara vara ifred! Och sova! Jag vill inte göra något annat. Jag är så otroligt trött!

Jag orkar egentligen inte handla i matbutiken för jag vill inte.
Jag orkar egentligen inte gå i tvättstugan eller ta fram dammsugaren.
Jag orkar egentligen inte åka förbi väninnan för en kopp fika.
Men jag gör det ändå.

Jag har kommit på mig att bli smått irriterad på hunden om hon drar i kopplet på promenaden! Min lilla vovve som är så lycklig när hon får vara ute i friska luften och som ger mig så mycket kärlek. Hur kan jag ens bli irriterad?
Och jag blir nästan galet förbannad på kundvagnen som bångstyrigt drar åt fel håll i butiken när jag handlar, eller på bilens bromsar som ta mej sjutton alltid ska gnissla även när jag nyss bytt både bromsklossar och skivor.

-Snälla! Tyst, tyst! Håll käften, röt jag rakt ut i luften häromdagen och slog händerna hårt mot ratten i ren ilska!
Jag skrek håll käften till bilens gnisslande bromsar!
Ja det är ju  ologiskt att bilens bromsar slutar gnissla för att jag skriker håll käften och ganska meningslöst att överhuvudtaget skrika åt döda ting. Och skönt var att jag var ensam i bilen så ingen hörde. Det hade blivit riktigt pinsamt.
Men det var en liten väckarklocka för mig att stanna upp och tänka efter. För att skrika åt döda ting, eller vara irriterad på en kundvagn är egentligen inte jag! Jag brukar sällan vara irriterad över huvud taget.
Som sagt har senaste tiden varit otroligt turbulent och många tråkiga saker har hänt. Saker som har drabbat mig personligen.
Och jag är en sån  person som vänder ut och in på hela mig när något händer. Jag kör på i hundra för att försöka
lösa problemet, lindra för andra i svåra situationer och försöka hitta svar, försöka hjälpa även om jag står maktlös. Jag avskyr att vara maktlös.

Jag försöker att vara positiv, att tänka positivt, att tänka att det ordnar sig! Det vill bli bra!
Men däremellan sjunker jag ner i frustration  över att vara maktlös, att inte kunna hjälpa eller fixa situationen. För ibland måste man lämna sådant till någon mer kunnig som vet bättre än jag, eller till en högre makt om man så vill.

Och det är då som man måste stanna upp och tänka på att ta det lugnt och inte bara köra på. Att acceptera att man inte kan göra allt, att man inte klarar allt. För man är inte mer än en människa.
Och inse att det faktiskt är okej att man tuktar ratten i bilen och skriker håll käften åt oväsentliga saker som bromsar som gnisslar.



Gröna raggmunkar med lingon och ruccola, rivna morötter och lingon i en glasburk på ett vitt fat

Glutenfria gröna raggmunkar med lingon

Jag kan ibland längta efter vanlig husmanskost eftersom att jag är uppvuxen på det.
De senaste 10-15 åren har jag lagt om till betydligt nyttigare kost eftersom att jag mår så bra av att äta nyttigt och dessutom numera vet att kosten spelar roll för hur man mår och för vilka sjukdomar ”skitmat” kan orsaka i kroppen.
Häromdagen blev jag galet sugen på raggmunk och testade att göra den glutenfri. Dessutom experimenterade jag lite och testade att blanda ner ruccola i hälften av smeten vilket förhöjde smaken och gav pannkakorna lite extra sting!
Det blev en supergod måltid.

Glutenfria raggmunkar med lingon
1,5 dl bovetemjöl
1 tsk havssalt
4 dl mjölk- jag använder havremjölk
2 ägg
ca 700 g potatis, riven
2 nävar ruccolasallad, kan uteslutas
kokosolja eller smör att steka i

Lingonröra
1,5 dl lingon
0,5 tsk citronsaft
1-2 msk kokossocker

Gör så här:
Börja med att blanda de tinade eller färska lingonen med kokossocker och låt stå att dra.

Vispa upp äggen i en bunke. Blanda ner salt och bovetemjöl och vispa ner mjölken tills du har en slät smet. Låt svälla minst en timme.
Skala och riv potatisen. Lägg rivet i en sil och pressa ur vätska.
Blanda ner ruccolasallad i smeten och mixa den smått. Lägg sedan ner potatisrivet i smeten. Klicka ut smeten i en stekpanna med kokosolja och platta till den. Stek gyllenbruna på båda sidor som pannkakor eller plättar.

Servera med lingonröra och rårivna morötter.

 



Mjölksyrad chili i glasburk

Mjölksyrad hel chili

Jag tycker att det är väldigt roligt och tillfredsställande att lägga in grönsaker, sylta, safta, laga mat och baka.
När jag var yngre var jag nog ännu mer en ”bullmamma” som gjorde långkok, äppelmos, la gula ärter i blöt över natten till torsdagens ärtsoppa och bakade bullar en gång i veckan. Den här passionen för matlagning och att den ska lagas ifrån grunden sitter djupt rotad,
men nu för tiden tänker jag dock mer på att maten ska vara nyttig, glutenfri och utan socker. Dessutom är det skoj att jag idag är mer medveten om vad som är nyttigt och som jag kan tillsätta i maten som örter och kryddor för att de ska verka hälsosamt för kroppen.
Och jag älskar att experimentera med smaker och kombinationer.

I somras köpte jag en underbar, härlig planta med chili. Förra veckan var det dags att skörda frukterna och det bästa enligt mig är att lägga dem i saltlake för att mjölksyra dem. Det här är riktigt spännande för det är första gången jag mjölksyrar just chili.

Att fermentera grönsaker är en riktigt gammal metod.
Förr syrade man grönsaker för att på så sätt konservera sin mat, när man inte hade tillgång till kylskåp som vi har idag.
Det är ganska synd att man tappat denna konserveringsmetod, för att syra-mjölksyra sina grönsaker är så otroligt nyttigt. Dels är mjölksyrade grönsaker väldigt basiskt, dels innehåller det bra med probiotika- mjölksyrebakterier som verkar bra för  magen då det är PH-reglerande för tarmfloran och bra för immunförsvaret.

För både djur och människor är mjölksyrebakterier nödvändiga. Vi har dem förekommande i tarmkanalen, i slemhinnorna i munnen och i genitalorganen där de skyddar mot infektioner. Våra första mjölksyrebakterier får vi från vår mor vid födseln.
Mjölksyrejäsning är en mognads och förädlingsprocess som sker i två olika faser.
Det första som händer är en lätt jäsning som lätt bryter ner grönsakerna. Sen sker en uppbyggnadsfas när mjölksyrebakterierna tar vid och bildar nya ämnen, nya enzymer och nya vitaminer som C-vitamin och B-12. Mjölksyrebakterierna hjälper även kroppen att ta upp vitaminer bättre.
Även om det heter mjölksyra så är det inte syrabildande för kroppen. Tvärt om!
Mjölksyra är organisk och har ett överskott av baser i form av mineraler som kalcium, magnesium, kalium, natrium, järn och mangan. Detta är jättebra för kroppen då vi behöver äta mer basisk föda för att må bra. Ett överskott av alltför mycket ”sur”mat kan orsaka sjukdomar som gikt, huvudvärk, ledvärk, cancer och så vidare. Vi mår bäst om vi äter 70 % basisk kost och ca 20-30 syrad kost. Tyvärr äter de flesta i Sverige idag helt tvärt om; 70% syrad mat och endast 20-30 % basisk mat.

Det finns två olika sorters mjölsyrebakterier. En är anpassad för växter och
en är anpassad för mjölk.
Mjölksyrning används av många folkslag runt om i världen sen urminnes tider.
Ryssland till exempel, har sitt surdegsbröd, sin yoghurt och kefir och japanerna
framställer Miso ur soja och korn.

Mjölksyrning är ett riktigt mathantverk och det gäller att vara noggrann när man gör det.
Använd väl rengjorda, destillerade glasburkar och naturligtvis ekologiska grönsaker för bästa resultat. Se till att ha ett bra ställe med lagom rumstemperatur. Det behövs en rumsvarm plats 20-22 grader de två första dygnen för att få igång syrningen-jäsningen.
Du kan efter två dygn lukta dig till om fermenteringen går bra. Det ska avge en doft som är syrlig och frisk. Skulle så inte vara fallet är det bara att slänga grönsakerna och göra om, för då har det kommit in mindre bra bakterier i lagen.

Ha det fint och lycka till!

//Mia

Mjölksyrad, hel chili
1 liter vatten
2 msk salt utan jod
300 g chili

Gör så här:
Koka upp vatten med salt så att saltet löser sig. Låt svalna Skölj chilin väl och stoppa ner dem i en burk som rymmer 1 1/2 liter vatten. Du kan använda vilken chili du vill.
Häll på vattnet så att det täcker chilifrukterna.
Stäng inte burkens lock utan lägg en tyngd i form av exempelvis en vattenfylld plastpåse överst på burken. Den är till för att hålla nere grönsakerna under vattenytan och luften borta så att chilin får plats att jäsa.
Låt stå i rumstemperatur ca 48 timmar. Det kan jäsa ganska rejält i början så att saltlaken rinner över. Kolla att grönsakerna fortfarande ligger under vatten. Om inte häll på mer saltlake.
Efter två dygn ska du flytta burken till ett svalare, mörkare ställe exempelvis ett skafferi där temperaturen mäter 15- 18 grader. Du kan också sätta över en papperspåse till skydd mot ljuset. (Jag har flyttat ner min burk i matkällaren).
Sätt på locket som ska ha en gummiring och låt mogna i 14 dagar. Ha gärna burken på ett fat eller en bricka ifall den läcker ut vatten. Öppna locket några gånger under jäsningen och häll på mer saltlake om det behövs. efter dessa fjorton dagar ställer du in burken i kylskåp och låt gärna processen mogna ytterligare en vecka innan du äter av den.
Rätt syrade grönsaker håller minst ett år i kylen.



Forskare: Osannolikt att fosterskador orskats av enbart zika-virus

För några månader sen skrev jag om zika-viruset och undrade då hur ett virus bara kan uppstå från ingenstans.

Nu har  forskargruppen vid det nationella universitetet i Rio som först slog larm om att microcefali orakats av zika-viruset
från myggor, sällat sig till virusskeptikerna och även Brasilianska hälsomyndigheterna har börjat tänka om.

Läs: Kan man köpa frystorkad zika-virus på nätet?

Microcefali är en mycket  ovanlig fosterskada där något barn per hundra tusen föds med ett litet huvud per år.
Men efter utbrottet av zika-viruset i delstaten Bahia 2015 ökade antalet fall plötsligt explosionsartat. Dessutom fruktade man en global farsot när myggan som sprider zika-viruset utvandrade till fler länder. 51 länder har nämligen rapporterat sitt första utbrott av zikaviruset sedan 2015.
Igår skrev Svenska Dagbladet i en artikel, att även om zika-viruset tycks ligga bakom åtminstone en del av fallen har det de senaste veckorna blivit tydligt att miljögifter, socio-ekonomiska och biologiska faktorer högst sannolikt spelar en större roll.

Under sommaren har det inkommit rapport från forskare och smittskyddsmyndigheterna  i de värst drabbade länderna, Colombia och Puerto Rico och övriga delar av Brasilien. Där har man inte kunnat påvisa samma kraftiga ökning av fosterskador som i Bahia.

Fatima Marinho- informationschef och hälsoanalytiker vid det brasilianska hälsoministeriet säger att de misstänker att något mer än zika-viruset orsakar den höga intensiteten och hur svåra fallen blir.
Fatima Marinho poängterar att det finns ett kluster i landets nordöstra delar där allvarliga missfall och missbildningar förekommer. Det ser man alltså inte i andra delstater eller i närliggande delstater.

Det är första gången som man lyfter detta på regeringsnivå, trots att forskare redan tidigt misstänkt att skadorna berott på något annat än zika-viruset.

Henrik Kylin, professor i miljökemi vid Linköpings universitet som har många års erfarenhet av malariabekämpning i Afrika menar att han inte är förvånad då han tycker att det inte går ihop logiskt för att zika-viruset skulle ge hela förklaringen.
– Varför finns bara en hög risk för skadorna i ett begränsat geografiskt område, och då i stort sett bara bland den fattigaste befolkningen, frågar han sig.
Henrik Kylin menar att det finns massor av andra förklaringar till varför fosterskadorna varit så omfattande i dessa områden.
En förklaring kan vara en omfattande användning av farliga kemikalier eller varför inte att man i det här området testat ett nytt vaccin mot denguefeber. Han vet dock inte säkert vad orsaken till fosterskadorna är men menar att det är osannolikt att det enbart skulle handla om zika-viruset.

Läs även:Zika-virus kan bero på insektsgifter

Fakta: Svenska Dagbladet: Osannolikt att det enbart skulle handla om zika



Hemmagjort bordssmör i en glasburk

Gör eget bordssmör

Tillbaka i vardagen efter semestern!
Det känns ganska bra trots att jag kan känna att det inte suttit fel med en vecka till. Men jag har sparat två veckor till senare i höst, då jag åker med min kör Rönninge Show Chorus till Las Vegas för att tävla i världsmästerskapen i barbershop. Wiiiii! Det pirrar riktigt i magen när jag tänker på det. Det börjar närma sig med stormsteg. Det är endast nio veckor kvar idag.

Igår gjorde jag eget bordssmör och hade verkligen lagt ner tid på att fota alla steg, men när jag sen skulle lägga upp bilder i inlägget, hittade jag inte min USB-kabel till kameran. Letade igenom allt, precis allt, men den är borta. Förmodligen ligger den kvar i min husvagn på Gotland, så idag har jag beställt en ny.
Så länge får ni nöja er med bild på det färdiga smöret som jag fotade med mobilen.

Efter alla larm om gift och kemikalier i olika margarin och bordsmargarin valde jag att gå över helt till riktigt smör och Bregott.
Becel, Lätta, Flora, Lätt & Lagom har tidigare visat sig innehålla rester av lösningsmedel och till stor besvikelse- även Bregott, som visar sig innehålla metanol. (Metanol är träsprit helt enkelt och är farligt/ giftigt vid förtäring. Metanol eller träsprit kan vid förtäring rubba kroppens PH-värde, göra dig blind och faktiskt döda dig. Nu vet jag inte HUR mycket man måste förtära av metanol för att det ska gå så illa, men det är ett gift och skadar säkert i små doser på längre sikt.

Själv använder jag sällan Bregott men min dotter gör, så nu har jag tillverkat mitt eget av riktigt, ekologiskt äkta smör och rapsolja utan tillsatser. Busenkelt att vispa ihop på tio minuter.
Mia

Hemmagjort Bordssmör
500 g smör, eko
2,5 dl raps- eller olivolja, eko
1,5 dl vatten, gärna filtrerat
0,5 dl vispgrädde, eko

Gör så här:
Skär det rumsvarma smöret i mindre bitar och vispa tills det vitnar. Tillsätt rapsolja och fortsätt vispa. Tillsätt vatten och grädde. Det blir ganska grynigt i början, men vispa på tills du har ett slätt och bredbart smör. Lägg i förpackningar eller glsaburkar och ställ i kylen eller frys in.
Det blev ca 800-900 g bredbart smör av den här satsen!