Riktig mat & hälsa
Ängamatsoppa i en vit-blå tallrik

Soppa- ängamat och linsspread

Sista tiden har inspirationen till att laga mat och blogga varit minimal och jag har visst lagat mat, men inte haft den där  gnistan att göra ett blogginlägg av det.
Kvällarna har ägnats åt soffhäng. Ja ofta har jag hamnat där i soffan sista tiden då maten stått på bordet först klockan halv åtta på kvällen. Disken ska ju diskas efteråt (fråga mig om jag vill ha en diskmaskin?) och hunden ska ut på promenad. Klockan blir oftast nio- halv tio innan jag får göra kväll. Så ner i halvliggande läge i soffan för att strö -titta på TV och zappa mellan kanaler, för att efter en liten stund ta mig ut i badrummet och vidare in i sängen. I sängen har jag lyssnat på körens låtar i hörlurar och med dimmig blick följt med i noter och text, för att upptäcka att jag somnat ifrån allting vid tio.

Det har det varit en hektisk vår, och alla lediga helger har jag haft fullt upp med utbildningar och min kör som bland annat var och tävlade för bedömning i kvinnlig barbershop i Karlstad för två veckor sedan. När jag tänker efter har jag faktiskt inte varit ledig en hel helg sedan i början av mars. Med ledig menar jag att få bara vara hemma i lugn och ro.

Jag har testat Linas matkasse en vecka.
Allt för att slippa tänka själv och för att slippa handla. Jätte smidigt och skönt när tiden inte riktigt räcker till. Jag valde den flexitariska kassen, och en av rätterna var klassisk ängamat. Den blev fantastiskt god och många av ingredienserna i kassen var faktiskt ekologiska. Me like!

Här är receptet på Linas soppa, lite modifierad då jag vill utesluta mejeri och gluten. Till linsspreaden fanns det med bröd, men jag valde att bre den på mitt glutenfria fröknäcke
Mums!

Soppa- Ängamat med linsspread
4 portioner

Linsspread
400 g röda linser, kokta, eko
1/2 kruka timjan, eko
Saft och skal av en halv  ekologisk citron
1 vitlöksklyfta, pressad
ev. några droppar olivolja
Örtsalt och svartpeppar
Soppa
2 medelstora potatisar, eko
2 morötter, eko
1 knippe vårlök, eko
1 vitlöksklyfta, eko
0,5 huvud blomkål, eko
1 knippe grön sparris, eko
7 dl grönsaksbuljong, eko
3 dl (havre)grädde
2 krm salt
1 krm vitpeppar
1/2  ekologisk citron i klyftor
färsk timjan, eko
2 dl vatten
0,5 tsk havssalt
1 msk+ 2 msk kokosolja utan smak

Gör så här:
Börja med att finhacka en halv kruka timjan och häll av linserna i ett durkslag. Låt de rinna av ordentligt. Lägg timjan och linser i en mixer. Tillsätt skalet och saften av en halv, väl tvättad citron. Pressa i vitlöksklyftan och krydda med örtsalt och svartpeppar. Mixa alltsammans till en slät spread. Ställ kallt en stund.

Soppan:
Skala potatisen och skiva i tunna, mindre bitar och strimla vårlöken. Skär hälften av blomkålshuvudet i små buketter. Ta gärna med stocken i soppan. Skär av roten från sparrisen och skär i grova bitar. Spara knopparna.
Skala och skär morötterna i slantar.
Hetta upp  2 matskedar kokosolja i en gryta och fräs vårlök och en pressad vitlök lätt i några minuter. Tillsätt hälften av blomkålen och sparrisstjälkar och låt fräs med en stund. Häll över grönsaksbuljong. Koka upp och låt sjuda ca  tio minuter. Mixa soppan slät, tillsätt grädde och koka upp.
Koka upp 2 dl vatten med 1/2 tsk salt och en matsked kokosolja. Lägg med resten av blomkålen, morotsslantar och koka al dente ca två minuter. Tillsätt sparrisknopparna och koka ytterligare två minuter. Häll av av vattnet och lägg ner i den mixade soppan.
Strö över finhackad timjan. Servera med citronklyftor att pressa över soppan och tillbehör av fröknäcke med linsspread som pålägg.

Ha det fint!

// Mia

 

 



Hur kan citron som är surt bli basiskt i kroppen?

I ett tidigare inlägg har jag berättat om basiska och inte basiska födoämnen.
Alltså födoämnen som basar kroppen eller födoämnen som gör din kropp sur. För att upprätthålla en bra PH-balans i kroppen måste vi äta mer av frukt och grönt och mindre av sånt som gör kroppen sur, som exempelvis socker och andra raffinerade födoämnen.
Om kroppen är för sur drar den på sig inflammationer och inflammationer är den främsta orsaken till sjukdomar.

Läs mer om syra/bas-balansen här

Jag fick frågor kring ämnet är hur citron kan verka basiskt i kroppen, så jag vill berätta mer om just citron.
Citron smakar ju surt, så man skulle kunna tro att citron är ett surt livsmedel även i kroppen. Men eftersom att den innehåller basiska mineraler blir den starkt basisk i kroppen när du äter den.

Citron blir alkalisk i kroppen därför att den innehåller basiska mineraler!
Man skulle kunna tro att citronsyra från citron skapar  surhet i kroppen. Men citronsyran och askorbinsyran i citronen är svaga syror som när de metaboliseras i kroppen tillåter mineralinnehållet i frukten att hjälpa kroppen göra blodet mer basiskt.
Citron innehåller nämligen basiska mineraler som kalcium, magnesium, zink, koppar,  järn och mangan.

Den innehåller även elektrolyter som natrium och kalium.
Kroppen använder sig av elektrolyter för att transportera vatten mellan cellerna och påverkar cellerna på ett mycket positivt sätt.
Kalium har en förebyggande effekt på bland annat njursten och kan reducera riskerna för högt blodtryck

Så även om citron smakar surt blir den alltså basisk i din kropp när du äter den.

Citron tillhör gruppen citrusfrukter.
Citron är en bra källa till C-vitamin och saponiner
C-vitamin är en stark antioxidant som stärker ditt immunförsvar och har en antiinflammatorisk effekt i kroppen samt förbättrar upptaget av järn. C-vitamin är också bra för friska ben, bindväv och brosk.
Saponiner har antimikrobiella egenskaper som kan hjälpa till att motverka förkylningar och influensa.
Citron innehåller även bioflavonoider- antioxidanter som skyddar kroppen mot toxiska skador.
Läs även här: Kriget kring antioxidanter och fria radikaler

Citron  har en kraftfullt antibakteriell egenskap som tar död på dåliga bakterier i kroppen och renar även blodet samt ökar kroppens förmåga att föra ut giftiga toxiner. Den renar även levern och triggar organet att producera galla samt löser upp urinsyra och driver även ut andra giftiga ämnen ur kroppen. Därför använder man sig ofta av just citron i olika detoxkurer och ett glas citronvatten dagligen är en mycket bra vana för att föra ut gifter ur kroppen.
Ett glas ljummen citronvatten på fastande mage på morgonen gör så att kroppen reagerar direkt med att rensa ut toxiner.

Citronsaft kan naturligt lindra halsbränna och underlätta uppblåst mage då den även är bra för matsmältningen då citronsaften liknar saliv och saltsyran av magsafter.

Läs också: Matfusk, Citronsyra E-330

 

 

Ha det fint!

// Mia



Hälsokryddan svartpeppar, ökar näringsupptaget i kroppen!

Peppar är samlingsnamnet på flera olika kryddor och är frukter som kommer från pepparbusken.
Grönpeppar skördar man när frukten är ung och omogen. Svartpeppar kallas det när frukten är halvmogen.
När fruktens kärna är helt mogen kallas den vitpeppar.
Peppar i olika former har använts i traditionell folkmedicin i århundraden.

Svartpeppar gör maten mer hälsosam
Svartpeppar är den absolut populäraste kryddan i världen, en mångsidig allroundkrydda som finns och är i det närmaste ett måste i de flestas kök. En riktigt god smakförhöjare i maten, men visste du att svartpeppar kan förhöja smaken även i yoghurt och vaniljglass.  🙂
Svartpeppar gör maten mer hälsosam då kroppen lättare kan ta upp näringsämnen från födan.

Svartpeppar ökar upptaget av andra ämnen i kroppen
I svartpeppar ingår piperin vilket är ett ämne som har förmågan att öka upptaget av olika substanser i kroppen som exempelvis gurkmeja eller rosenrot. Även smärtstillande läkemedel som Voltaren eller Diklofenak ger ett bättre upptag och man skulle kunna minska dosen smärtstillande läkemedel i framtiden enligt studier. Svartpeppar

Piperin påverkar tarmens slemhinnor positivt.
Piperin påverkar nämligen tarmslemhinnorna och levern positivt och gör det lättare för kroppen att ta upp ämnen.
Flera studier visar att exempelevis upptaget av  gurkmeja öka hela 2000 procent tillsammans med piperin.

Svartpeppar ökar näringsupptaget och minskar risken för magsår
Att krydda maten med svartpeppar, då från hela korn som man maler direkt över maten ( inte finmald) ökar näringsupptaget i tarmslemhinnan så att man lättare tar upp mineraler och vitaminer.

Svartpeppar främjar matsmältningen och lindrar magbesvär
Svartpeppar ökar flödet av saliv och magsafter samt stimulerar matsmältningsorganen positivt. Så även om man tror att starka kryddor som svartpeppar ska vara pest för magen så kan den tvärtom faktiskt lindra magbesvär och väderspänningar
Dessutom är svartpeppar antiinflammatorisk i tarmen så använder man svartpeppar varje dag i maten minskar risken för magsår.

Svartpeppar kan motverkar tandlossning
Eftersom att kryddan är antiinflammatorisk är svartpeppar även bra mot tandlossning. Det visar en studie gjord på råttor där man fått fram att kryddan motverkar inflammation i tandköttet samt hejdar nedbrytningen av ben i käken.

Fakta: Tidningen Land
Egen lära



Folkhälsomyndigheten köper kritiserat vaccin – igen!

Svt:s nyheter gick igår ut med att Folkhälsomyndigheten valt att köpa in exakt samma prototypvaccin som när man massvaccinerade mot svininfluensan 2009. Det trots att hundratals personer drabbades av den obotliga sjukdomen narkolepsi av vaccinet.

Folkhälsomyndigheten tecknade nyligen avtal med två vaccintillverkare som ska kunna förse landet med skydd vid en eventuell pandemi, det vill säga, om ett nytt influensavirus hotar med att påverka stora delar av samhället och befolkningen.

Samma vaccin som köptes in mot svininfluensan – trots kännedom om dess biverkningar
GlaxoSmithKline är dessutom samma som levererade vaccinet Pandemrix som man användes  då fem miljoner svenskar vaccinerades mot svininfluensan. Det vaccin som experter bedyrade vara riskfritt men som ändå gett hundratals människor narkolepsi.
Trots kännedom om vaccinets risker har Folkhälsomyndigheten ändå valt att använda samma prototypvaccin som 2009, Adjupanix, som ett av två alternativ att vaccinera befolkningen.

Okontrollerade sömnattacker och temporär förlamning
Hundratals människor har alltså drabbats av narkolepsi av detta vaccin. Narkolepsi, som rubbar hjärnans reglering av sömn och vakenhet, leder till att den som drabbas av sjukdomen får plötsliga okontrollerade sömnattacker på dagen och svårt att sova på natten. Många får även kataplexier som är en slags temporär förlamning som uppstår vid starka känslor som glädje eller rädsla.
Eftersom att det fortfarande är okänt varför det förra pandeminvaccinet ökade risken för narkolepsi kan man heller inte vara säker på att det inte händer igen.
Läs mer om narkolepsi här!

Kostar 450 miljoner – bara i inledningsskedet
Avtalet som Folkhälsomyndigheten har med vaccinbolagen kommer att kosta 450 miljoner under fyra års tid. Ytterligare kostnader kommer att tillkomma när det väl är dags att köpa in vaccinet.

Man spelar roulette med människors hälsa
Frågan är hur fasiken har man tänkt här? Hur kan Folkhälsomyndigheten vilja utsätta människor för detta igen när man vet riskerna? Det är att spela roulette med människors hälsa! Men jag kan tala om att 2009 visste man också om riskerna men mörkade fakta.
Läs mer här.

Fakta: Svt.se



Debatt om vaccin: Läkaren mot föräldrar!

Jag vill citera det någon skrev på min sida en gång:
Du får cancer går till doktorn, får cellgifter, dör ändå-
Du dog av cancern!
Alternativt:
Du går till alternativdoktorn, får alternativmedicin- dör ändå-
Alternativdoktorn hade ihjäl dig!
Eller:
Du går till alternativdoktorn får alternativmedicin, blir frisk-
Alternativdoktorn åtalas för kvacksalveri.

Tyvärr är det precis så här det är! Trist tycker jag!

Det finns flera larm om människor som blivit sjuka av både vaccinet Gardasil mot livmodercancer och av svininfluensavaccinet Panemrix. Jag har läst om fler fall av narkolepsi och barn som fått eksem och autism av vacciner. Läs till exempel om Sofie som fick narkolepsi av Panemrix och blev mycket bättre av homeopatmedel här!
Skådespelaren Robert De Niros son fick autism efter vaccin och gjorde en dokumentär om det: Robert De Niro Pressades ta bort avslöjande dokumentär om vaccin

Det som är märkligt, tycker jag,  är att vare sig läkemedelsindustrin eller många läkare verkar vilja tillstå att vacciner kan orsaka sjukdomar och besvär.
( Läs även: Svininfluensavaccinets biverkningar mörkades av myndigheter)
Dessutom är det trist att påstå att alternativmediciner och kosttillskott inte fungerar. Nu är jag i och för sig jävig eftersom att jag är hälsorådgivare och har en mor som är homeopat, men jag ser så många som blir hjälpta där skolmedicinen inte har hjälpt. Varför kan man inte glädjas åt det istället för att påstå att alternativmediciner är humbug och placebo?

Läste häromdagen ett debattinlägg på MSN av Janina 24 år, vars dotter Joline vid tre månaders ålder blivit sjuk fyra dagar efter att hon fått Infanrix-vaccinet.
Läs Janinas inlägg HÄR!
Dottern Joline fick vätskande eksem över hela kroppen (atopi) och blev allergisk mot bland annat mjölk och ägg. Dessutom blev hennes psykiska och sociala utveckling hämmad.
Jolines mamma Janina, misstänkte direkt kopplingen till vaccin, men hennes farhågor viftades bort av läkare som menade att det inte kunde vara en biverkning av vaccinet.
Janina letade länge efter information som visade att hennes magkänsla om biverkningarna av vaccinet stämde och när flickan var omkring året hade hon hittat tillräcklig med information. Lilla Joline fick inget mer vaccin efter det. Flickan blev behandlad av specialisthudläkare med olika sorters salvor och kortison. Detta gjorde att eksemet försvann för stunden men besvären återkom efter behandlingens slut.
Janina berättar även att flickans immunförsvar blev totalförstört av vaccinet och hon var ofta sjuk under sina första tre levnadsår.
Men det som gjorde mest ont i föräldrarnas hjärtan var att flickan fick koncentrationssvårigheter och blev socialt introvert.
Janina och hennes man kom i kontakt med en homeopat och Joline fick medel för att rensa ut gifterna från vaccin och alla antibiotikakurer ur kroppen. Redan efter endast fyra veckor märkte både föräldrar och andra i deras närhet en förbättring både i huden och i flickans personlighet, och de har fortsatt att behandla med homeopatiska medel och flickans tillstånd fortsätter att förbättras.
De märktes även en stor försämring när flickan en gång blev sjuk och man gjorde en paus i behandlingen. Flickan har fortfarande en del besvär men Janina skriver att flickan nu mår mycket bättre och tål mjölk och ägg i större mängder än när hon insjuknade.

Läkaren Ahmed Al-Wandi skriver som svar till Janina i ett inlägg att vaccin inte ger eksem eller autism.
Han liknar homeopatiska medel med att blanda ut proteiner med tjugo liter vatten för att  proteinet för att få en starkare effekt, vilket förstås inte fungerar. (ironi)
Han menar att eftersom man inom  homeopatin tar en substans med ”tveksam” effekt och spär den så mycket att det i princip inte finns något kvar av substansen och tror att den ska vara mer potent än innan.
Han menar att tillverkarna för homeopatiska medel inte kunnat påvisa några resultat och får därför inte kallas läkemedel utan alternativa läkemedel.

Han säger också att atopiskt eksem, drabbar 20 procent av alla barn och är således inte ovanligt och går ofta hand i hand med allergier. Han sammanfattar det hela med att  Jolines besvär är vanligt förekommande och hade av största sannolikhet uppkommit även utan vaccination och försvunnit av sig själv utan homeopatiska medel.
Läs läkarens inlägg:Här!

 

 

 



EKO-bananer eller fulbananer? Det är frågan!

Så långt tillbaka i tiden jag kan minnas har jag alltid fått magkatarr av att äta bananer.
Jag har även sedan länge fått sveda, klåda och små blåsor på fingrarna av att skala en apelsin eller av att plocka med frukt och grönt som när jag arbetade i livsmedelsbutiker. Kiwi och vindruvor har orsakat svullen tunga och klåda i halsen hos mig.
Jag trodde att jag var allergisk mot dessa frukter, men sedan jag gått över till ekologiskt får jag inte magkatarr av bananer, blåsor av apelsiner eller svullen tunga av kiwi och vindruvor. Jag kan äta av allt utan minsta besvär.
Så det måste absolut vara kemikalier som man besprutar frukten med som gör mig allergisk och som ger mig magkatarr.
Jag har vid tillfälle ätit oekologisk banan. Rena giftet för magen. Jag har även skalat oekologiska apelsiner och ätit besprutad kiwi och tagit en enstaka giftig vindruva. Jag får genast en reaktion.

Jag köper numer ekologiskt så långt jag bara kan.
Kemikalier i maten orsakar cancer och andra sjukdomar och exempelvis bananer, vindruvor och kaffe är oerhört giftigt. Samtidigt tänker jag på de som arbetar på fälten, de som bor i närområden kring odlingar och som utsätts för dessa gifter dagligen.
Många tycker att det är dyrt med eko, men skulle det vara så att den ekologiska  gurkan som jag vill ha kostar femtio kronor kilot, köper jag den inte. Jag omprioriterar. Men jag köper inte heller den gurka som är tjugo kronor billigare och är oekologisk. Då väntar jag tills den ekologiska gurkan blir billigare, om jag nu måste ha en gurka.

Jag handlar i första hand på COOP, för jag litar mer på dem när det gäller ekologiska livsmedel. På COOP- iallafall i min stad finns det exempelvis bara ekologiska bananer och KRAV-bananer. De ekologiska är lite billigare än KRAV, och de säljer inte icke ekologiska bananer över huvud taget. De har överlag mycket KRAV-odlat vilket jag känner mig trygg med.

Bananer i monter

Foto: Mia Hagenmalm

Häromdagen var jag  och handlade på ICA. Här hade man både ekologiska och icke ekologiska bananer. Okej!  Vill folk köpa fulbananer så är det upp till var och en.

(Läs  mer här, hur mycket frukt och grönt besprutas:Man plastar in bananerna och sprutar gift i påsen)
Men det som störde mig var att man lagt de icke ekologiska tillsammans med EKO-bananer i samma hylla. För det första: Kemikalierna smittar!
För det andra! Hur ska jag som kund veta, när bananerna ligger huller om buller med varandra, vilken banan som är vilken? Ja de låg huller om buller. Det blir så när kunderna rotar efter bästa klasen bananer.
Jag kan säga att jag ratade all frukt och grönt och åkte förbi COOP och köpte mina frukt och grönsaker istället.

 



Laxsida med örtgremolata i ugnsfast form

Lax med örtgremolata och rostade rotfrukter

Hela påskhelgen var jag bortbjuden till släktingar på middag, så jag har inte alls behövt laga mat.
Men jag hade handlat hem mat till påsken, så i måndags manade laxsidan som jag köpt till påskafton, att bli tillagad. Den stackarn låg bortglömd inlindad i sitt papper i kylen. Det hade varit synd att behöva kasta den.
Eftersom att jag hade persilja hemma gjorde jag gremolata som jag ”kryddade” laxen med.
Gremolata är fantastiskt fräscht, nyttigt och gott som fyllning eller tillbehör till fisk, kyckling eller kött. Min dotter formligen älskar det- liksom jag.  Detta blev en vårig och lyxig middag!
Jag serverade rostade rotfrukter och grillad grön sparris till.
(Jag var så hungrig att jag glömde att fotografera. Kom på det när jag nästan ätit färdigt. Därför är rätten nästan uppäten på bilden nedan 🙂

Alla ingredienser i rätten är ekologiska förstås. 🙂

Lax och ugnsrostade rotfrukter på en tallrik

Foto: Mia Hagenmalm

Lax med gremolata och ugnsrostade rotfrukter
4 portioner
8 potatisar
4 morötter
800 g laxsida
1 kruka persilja
1 citron, saft av
1 citron, skal av
1 dl olivolja
3-4 msk vatten
2 vitlöksklyftor, pressade
salt och vitpeppar
chiliflakes

Gör så här:
Börja med rotfrukterna. Skala potatisen och morötterna. Skär potatisen i klyftor och morötterna i stavar. Lägg i ugnsfast och smord form. Ringla över rapsolja och blanda om ordentligt med händerna. Strö över flingsalt och sätt i mitten av ugnen i 175 grader ca 35 minuter.
Lägg laxsidan med skinnsidan nedåt i en smord ugnsfast form. Salta köttsidan av laxen. Mixa 1 dl olivolja med persiljan, citronsaft, skal och vitlök. Blanda ner vatten och smaka av med salt och vitpeppar.
Ringla lite av oljan över laxen. Spara resten av gremolatan som sås till måltiden. Strö över några nypor chiliflakes. Sätt laxen i mitten av ugnen i 175 grader ca 20 minuter eller tills laxen är genomstekt.



Gul härlig Golden Milk Smoothie i glas

Guldmjölk Smoothie

Jag var på påsklunch hos min dotter Jennifer igår.

Hon bjöd som alltid på riktigt god mat och som fördrink denna smoothie.  Härligt läskande god!
(Receptet kommer från tidningen Buffé)

Guldmjölk Smoothie

Smoothien görs i två steg. Gurkmejapastan kan du förbereda flera dagar innan.
Gurkmejapasta:   
1/2 dl ekologisk gurkmeja
1/2 tsk malda kardemummakärnor
1 tsk malen kanel
2 msk finriven ingefära
1 krm svartpeppar
1,5 dl vatten

Gör så här:
Rör ner gurkmeja i vatten och koka upp.Tillsätt ingefära, kardemumma och kanel. Låt småputtra på svag värme ca 8 minuter eller tills du har en fast pasta. Tillsätt svartpeppar och rör om. Låt svalna. Du kan förvara pastan i en ren glasburk i kylskåpet. Pastan håller sig då ungefär en vecka.

Smoothie 4 glas:
4 tsk gurkmejapasta
3 dl kokosmjölk
3 dl mandelmjölk
1 banan
250 g mango
1 msk färskpressad citronjuice

Mixa till en härlig len smoothie. Servera i glas.

Ha en underbar påskhelg!
Mia

 



Gröna Plättar med lax och granatäpplekärnor på grått fat på vitt bord

Gröna plättar med lax och gotländsk lammstek

Snart är det påsk!
Jag verkligen älskar den högtiden. Nästan mer än jag tycker om julen. Det är så underbart med alla härliga färger i pastell och naturens pånyttfödelse som videns knoppar och förnimmelse om skir grönska.  Det är vår! 🙂
Jag kommer att lägga upp några repriser som kan passa till påskbordet denna vecka, men även nytt recept kommer i dagarna.
Här har jag valt riktiga godingar i repris. Härliga gröna plättomeletter dekorerade med lax och ägghalvor med goda röror.

Gröna plättomeletter med lax
Om du satsar på påskbuffé är dessa plättar perfekta att tillaga i ett plättjärn. Då kan du få upp till 25- 30st.
15 st plättar

Ingredienser

5 ägg
1 dl majsmjöl
1 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
4 dl mjölk
80 g ruccola
Salt och peppar
Kokosolja eller smör till stekning

Tillbehör:
2 dl philadelphiaost
1 citron
1 tsk honung
herbamare örtkrydda och svartpeppar
1/2 granatäpple
150 g gravad lax

Gör så här

Blanda alla ingredienser i en skål och mixa den med stavmixer så att ruccolan blandas
bra med smeten. Smaka av med salt och peppar. Låt stå och svälla cirka 10 minuter.
Riv hela citronen och blanda skalet och saften från halva citronen med Philadelphiaosten.
Smaka av med honung, herbamare och svartpeppar.
Stek plättarna i plättlagg eller i stekpanna.
Servera med philadelphiaost och lax.
Strö över granatäpplekärnor.

Jag har mina rötter från Gotland och  lamm är ett måste på det gotländska påskbordet.
På Gotland växer timjan och rosmarin vilt, vilket också är bete till lammen. Det är betet av örterna som ger gotländskt lamm dess speciella smak. Rosmarin har använts som medicinalväxt i flera hundra år och är mycket mer än bara  smaksättare.
Visste du att rosmarin är bra för att motverka bildningen av fria radikaler i hjärnan?”
Lammsteken med den goda rödvinsåsen passar bäst med kokt- eller hasselbackspotatis, men jag länkar ändå till en supergod Krispig rödbetssallad .

Rödbetssallad i en blå skål

Foto: Mia Hagenmalm

Lammstek dekorerad med rosmarin i en form

Foto: Mia Hagenmalm

Lammstek med rosmarin, timjan och citron
Portioner: 4
1 kg lammstek
6 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk rosmarin, finhackad färsk
1/2 dl honung
1 citron, rivet skal och saften av
Salt och svartpeppar

Rödvinsky till lammet:
25g smör
1 dl av stekspadet
3 dl fylligt rödvin
1 dl grädde
1 grönsaksbuljongtärning, ekologisk
1 krossad vitlöksklyfta
Svartpeppar, grovmalen
1 krm chiliflakes

Gör så här
Sätt ugnen på 120 grader.
Putsa lammsteken från hinnor .
Ta en matsked salt i handen och gnid in steken runt om med det.
Bind upp steken med steksnöre så att den håller ihop.
Blanda honung med pressad citron, rivet citronskal och vitlökshacket, och pensla köttet noga runt om med blandningen.
Stek runt om tills köttet fått en fin gyllene stekyta.
Hacka och mortla örtkryddorna fint och krydda runt om steken.
Pensla lammet med honung, hackad vitlök och citron o rosmarin.
Sätt in lammet i nedre delen av ugnen och  efterstek. Använd köttermometer. Det tar cirka två timmar eller tills innertemperaturen är 70 grader.
Ta ut och låt vila en liten stund.
Skär upp köttet i tunna bitar. Garnera gärna med rosmarin.
Servera med rödvinssky.

Rödvinssky
Vispa ur långpannan med vatten ordentligt.
Sila genom en finmaskig sil.
Smält smöret i en kastrull och häll på rödvin och sky från lammet.
Låt sjuda  på svag värme cirka åtta minuter.
Smaka av med peppar och chiliflakes.

 



Livsfarliga gifter som kan ge barn hjärnskador, i vanlig frukt!

22 av världens farligaste bekämpningsmedel och hormonstörande ämnen har under de senaste fem åren hittats i importerad mat som ris, jordgubbar, apelsiner och potatis.

Livsmedelsverket har hittat bekämpningsmedel som sedan länge är förbjudet inom EU sedan en lång tid, i importerad mat vid hela 150 tillfällen de senaste fem åren. Ändå har livsmedelsverket inte slagit larm. Det beror på att det inte är förbjudet att importera livsmedel odlade med dessa bekämpningsmedel, så länge halterna underskrider EU:s gränsvärden.

Det handlar delvis om hormonstörande ämnen som är mycket farliga även i små doser. Man har ännu ingen forskning på hur små doser, men det påverkar restproduktionen och förmågan till avkomma, säger Peter Bergqvist vid kemikalieinspektionen till Sveriges Radio.

Livsmedelsverket uppger dock för Ekot att trenden pekar nedåt och att bekämpningsmedel i maten minskar.

Journalisten Daniel Öhman som har gjort denna granskning för boken Miljödieten i samarbete med Ekot, råder konsumenter att i första hand köpa svenskt och ekologiskt.
Han skriver att trots att gifterna som kan orsaka cancer, hjärn- och nervskador samt hormonskador är totalförbjudna inom EU så finns dessa livsmedel i våra svenska matbutiker. Grönsaker som gurka ifrån Holland, äpplen från Belgien, olivolja från Grekland, ris från EU och apelsiner från Spanien innehåller rester av farliga bekämpningsmedel.

Hjärnskador på barn
Gifter som har hittats i allt från gojibär, jordgubbar till potatis och ris används för att döda skadeinsekter. Ett exempel är det extremt farliga nervgiftet metamidofos som är skadligt i mycket låga doser och kan ge kroniska skador. Det förbjöds inom EU 2007- men har trots det hittats i skadliga mängder i importerade apelsiner, basilika och auberginer.

För att döda kvalster på frukt och grönsaker använder man ett annat insektsgift som heter propargite.
Sedan länge har man vetat att detta  gift är farligt för speciellt barn som kan få permanenta nerv- och hjärnskador. Vid försök hos råttor har detta gift orsakat ovanliga cancerformer. Propargite har varit förbjudet inom EU sedan 2011 men Livsmedelsverket har trots det hittat bekämpningsmedelt i bland annat äpplen från Frankrike och Polen, i apelsiner från Spanien och vindruvor från Grekland i stickprovskontroller.

Hormonstörande ämnen som är farliga för både människor och djur även i mycket små doser
har också hittats i dessa stickprovskontroller, i flera av våra vanligaste livsmedel som äpplen, ris, apelsiner, vindruvor, russin och chilifrukter.  Trots att gifterna är totalförbjudna i EU är de alltså tillåtna i vissa gränsvärden i importerade livsmedel.

Peter Bergqvist, strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen tycker att detta rimmar illa då de påverkar restproduktionen och förmågan att få avkomma. Det är ju egenskaper som är oacceptabla säger han till Ekot.

-Just när det gäller de här hormonstörande ämnena, så är inte bara de doser man utsätts för relevant, utan även när man utsätts för dem. Oavsett mängd tycker han att Livsmedelsverket borde larma så snart någon använder förbjudna bekämpningsmedel. Men Livsmedelsverket som endast utför stickprovskontroller har inte som uppgift att slå larm- så länge inte nervgifterna överskrider de av EU tillåtna gränsvärdena. Livsmedelsverket rapporterar vidare till EU:s livsmedelsmyndighet EFSA, men inte heller de har någon skyldighet att kontakta länderna där de används.

Källa: Aftonbladet