Foto: Patricia Peres

Micke Syd hjälper blåljuspersonal samla in pengar och skyddsutrustning

Blåljus i samverkan

Blåljus i samverkan: 
Insamlingsstiftelsen Blåljus i samverkan samlar in medel för att bistå anställda inom polis, kustbevakning, tull, räddningstjänst och ambulanssjukvård i olika former. Stiftelsen står under tillsyn av Länsstyrelsen i Västra Götaland, alla bidrag går oavkortat till detta ändamål och fördelas lika mellan de viktiga samhällsfunktionerna.
 Vill du bidra till den pågående insamlingen finns all information om hur du går till väga på Blåljus i samverkans hemsida.

Stiftelsen ”Blåljus I Samverkan” samlar in medel till hjälp för personal inom bland annat polis och räddningstjänst i olika former. Artisten och trummisen i bandet Gyllene Tider – Micke Syd Andersson är ambassadör för stiftelsen och går nu ut och vädjar till allmänheten att bidra till skyddsutrustning åt de som i sitt jobb dagligen utsätts för smittan.

Stiftelsens verksamhet är från början ett initiativ av yrkesverksamma inom dessa områden och har hittills gått ut på att hjälpa anhöriga och de som drabbats i tjänsten, exempelvis vid dödsfall. En av grundarna Anders Hallqvist vid Uddevallapolisen, har sagt till Sveriges radio P4 att tanken är att bidra till att underlätta det vardagliga livet innan försäkringen täcker upp.

Vill säkra nödvändig utrustning
Nu har verksamheten utvidgats till att även omfatta insamling och inköp av skyddsmaterial som en följd av det nya coronaviruset för att förebygga att de som arbetar i dessa utsatta yrkesgrupper smittas genom att säkra att de har nödvändig utrustning. 

 

I Sverige i likhet med andra länder har sjukvården drabbats hårt av covid-19 och redan tidigt gick man ut och flaggade för att det snabbt skulle uppstå brist på skyddsmaterial som handskar, andningsskydd och förkläden. Detta bland annat då vi inte längre har samma krisberedskap som tidigare beroende på avregleringar och andra politiska beslut.

Micke Syd Andersson – ambassadör 
Socialstyrelsens krisledning sköter insamling av större volymer av skyddsutrustning och annat material och nyligen startade Blåljus i samverkan en insamling där privatpersoner och företag som vill bidra antingen med pengar till inköp av masker eller om de själva har utrustning de vill skänka. Artisten Micke Syd Andersson, trummis i halmstadbandet Gyllene Tider, är ambassadör för stiftelsen, samt för Blåljusgalan 2020 som skulle gått av stapeln i maj men som nu blivit framflyttad på grund av smittan. 

”Blåljuspersonalen jobbar hårt för att hjälpa oss i denna tid. Som många vet saknas det ofta fullgod skyddsutrustning för personalen som riskerar att bli smittad, vilket redan hänt och med all säkerhet kommer hända igen”, säger Micke i ett meddelande som gått ut i sociala medier där han vädjar till allmänheten att bidra. Kurera ringde upp Micke Syd och frågade om initiativet till insamlingen och bakgrunden till hans engagemang.

LÄS OCKSÅ: Forskare i Lund undersöker nya coronavirusets spridning i luften

Många i familjen i blåljusyrken 
När Micke växte upp arbetade hans pappa inom brandkåren hemma i Harplinge där han även var brandchef tills han gick i pension. Såväl Mickes syskon som hans dotter arbetar med det Micke kallar blåljusjobb. Till det kommer ett otal kusiner, svågrar och svägerskor som vigt sina liv åt yrken som gör att vi andra kan känna oss säkra och trygga om olyckan skulle vara framme.

 

För Micke är det därför en självklarhet att engagera sig för dessa yrkesgrupper och deras situation. Under förra årets avskedsturné med Gyllene Tider, ordnade Micke och de övriga i bandet visningar bakom scenen för polis, räddnings- och ambulanspersonal och veteraner som gjort utlandstjänst för FN som fick möjlighet att möta bandmedlemmarna och få en glimt av hur det går till inför en stor konsert.
–  De fick komma med ut på scenen och se hur det funkar på vårt jobb, säger Micke.

LÄS OCKSÅ: Torra händer? Så tar du hand om din hud i coronatider

Veteraner och dignitärer möttes
Det hela organiserades i samarbete med Blåljus i Samverkan som bandet hittade när de sökte någon som kunde hjälpa dem nå ut till lämpliga kandidater. Organisationen hjälpte bland annat till att samla in anmälningar från de som ville komma. Och intresset var stort, inte bara bland de på marknivå, initiativet uppskattades även av höga chefer inom polis och försvarsmakt.
– ÖB var på konserten på Stadion i Stockholm och rikspolischefen Anders Tornberg kom när vi spelade i Eskilstuna, säger Micke som tror det var ett extra plus för poliser och de som varit verksamma inom försvaret att träffa även dessa dignitärer när de fick besöka bandet bakom scenen.

LÄS OCKSÅ: Så länge kan coronaviruset överleva på plast och stål

"Alla borde få ett tack för att de gör sitt jobb"
Micke Syd och någon av de andra medlemmarna i Gyllene Tider mötte de som valts ut av alla sökande på varje ort och berättade för dem att det hela var ett tack för deras arbete, något de inte är bortskämda med annars.
– Vi har ju inte den kulturen i Sverige, att tacka människor för att de väljer att göra ett jobb för oss andra.
Bandet gjorde ingen stor sak av initiativet utåt och så här i efterhand är Micke väldigt glad över att de valde att bjuda till och göra något utöver det vanliga. Och han minns mötena med värme.
– Det var bland det bästa med hela turnén, säger Micke och fortsätter:
– Alla borde få ett tack och en applåd när de gör sitt jobb, speciellt de som riskerar sina liv för att hjälpa oss andra, för det är det de gör allihop.

 

Besviken på politikerna
Som en följd av samarbetet ombads Micke Syd bli ambassadör för stiftelsen och nu har de alltså startat en insamling för att kunna köpa in och fördela skyddsutrustning där den som mest behövs. I samband med det tillfrågades Micke om han ville hjälpa till att nå ut. Något han gärna gör, samtidigt som han poängterar det orimliga i att vi som medborgare ska behöva gå in med extra pengar och utrustning.
– Det minsta man kan begära är att det ska finnas grejer når något händer, säger han och är djupt besviken på den politik som lett fram till den situation vi har idag.

För Micke Syd är det en självklarhet att de som arbetar med att ta hand om de som drabbas ska ha rätt utrustning och inte ska behöva äventyra sin egen hälsa i onödan. Att det saknas är ett underbetyg åt politiker och andra i ansvarsposition menar Micke.
– Nu tvingas folk istället riskera sina liv, det är horribelt.

Samlar in utrustning och pengar 
Blåljus i Samverkan fokuserar med insamlingen främst på att få in pengar till att köpa in skyddsmasker men också att samla in visir, skyddshandskar och särskilda dammfiltermasker i klass FFP2 eller FFP3. De som vet med sig att de har och är villiga att avvara ombeds kontakta organisationen eller swisha om du istället vill skänka pengar till inköp av skyddsutrustning.

Av Nina Törmark


Blåljus i samverkan

Blåljus i samverkan: 
Insamlingsstiftelsen Blåljus i samverkan samlar in medel för att bistå anställda inom polis, kustbevakning, tull, räddningstjänst och ambulanssjukvård i olika former. Stiftelsen står under tillsyn av Länsstyrelsen i Västra Götaland, alla bidrag går oavkortat till detta ändamål och fördelas lika mellan de viktiga samhällsfunktionerna.
 Vill du bidra till den pågående insamlingen finns all information om hur du går till väga på Blåljus i samverkans hemsida.

Fakta

Namn: Micke Syd Andersson.
Familj: Husrun Helena och utflugna barn.
Bor: Enskede söder om Stockholm.
Karriär: Artist och trummis i bandet Gyllene Tider samt lärare i Mindful Tapping.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Så stoppade Norge utbrott av covid-19 på äldreboende

Äldre

Sverige har just nu flest antal döda i covid-19 räknat per invånare. Majoriteten är äldre äldre, det vill säga personer över 80 år. Ungefär en av tio patienter vid Stockholms äldreboende som fått covid-19 har fått sjukhusvård. Av äldre som vistats på sjukhus har sju av tio tillfrisknat, men av de som fick stanna kvar på boendet dog majoriteten. I Norge tog man en annan väg än Sverige för att stoppa utbrott vid äldreboende.

Vinn-Lisen-Sundgren_vilda_vaxter

Tävla och vinn boken “Äta vilda växter”

Tävling

Sugen på att lära dig mer om naturens skafferi, men känner dig osäker på vad som är ätligt eller inte? Var med och tävla och vinn boken "Äta vilda växter" av örtspecialisten och naturfilosofen Lisen Sundgren. Här bjuder hon på massor av kunskap kring ätbara (och giftiga) råvaror i naturen.

vilda-vaxter-skola-harsyra

Vilda växter-skola: harsyra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar guidar dig genom skogens skafferi. Här tipsar hon om tre olika sätt att tillaga c-vitaminbomben harsyra.

 

vilda-vaxter-skola-myskmadra

Vilda växter-skola: myskmadra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar kommer att guida dig genom skogens skafferi. Först ut: doldisen myskmadran - en säreget doftande ört som signalerar att våren har kommit.

 

7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Husdjur

Våren 2020 slår rekord i efterfrågan på valpar i Sverige. I coronakrisen har många plötsligt tid att ta hand om en ny fyrbent familjemedlem och vi upplever en "valpboom". Vad ska man tänka på som ny hundägare – hur långa köer är det för att få en valp – och vilka risker finns det med att skaffa hund just nu?

Melonrulltårta till mor

Recept

Fira alla fantastiska mammor med en oemotståndligt mumsig melonrulltårta på Mors dag! Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt.

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

 

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

 

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

 

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.