Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Patricia Peres

Micke Syd hjälper blåljuspersonal samla in pengar och skyddsutrustning

Blåljus i samverkan

Blåljus i samverkan: 
Insamlingsstiftelsen Blåljus i samverkan samlar in medel för att bistå anställda inom polis, kustbevakning, tull, räddningstjänst och ambulanssjukvård i olika former. Stiftelsen står under tillsyn av Länsstyrelsen i Västra Götaland, alla bidrag går oavkortat till detta ändamål och fördelas lika mellan de viktiga samhällsfunktionerna.
 Vill du bidra till den pågående insamlingen finns all information om hur du går till väga på Blåljus i samverkans hemsida.

Stiftelsen ”Blåljus I Samverkan” samlar in medel till hjälp för personal inom bland annat polis och räddningstjänst i olika former. Artisten och trummisen i bandet Gyllene Tider – Micke Syd Andersson är ambassadör för stiftelsen och går nu ut och vädjar till allmänheten att bidra till skyddsutrustning åt de som i sitt jobb dagligen utsätts för smittan.

Stiftelsens verksamhet är från början ett initiativ av yrkesverksamma inom dessa områden och har hittills gått ut på att hjälpa anhöriga och de som drabbats i tjänsten, exempelvis vid dödsfall. En av grundarna Anders Hallqvist vid Uddevallapolisen, har sagt till Sveriges radio P4 att tanken är att bidra till att underlätta det vardagliga livet innan försäkringen täcker upp.

Vill säkra nödvändig utrustning
Nu har verksamheten utvidgats till att även omfatta insamling och inköp av skyddsmaterial som en följd av det nya coronaviruset för att förebygga att de som arbetar i dessa utsatta yrkesgrupper smittas genom att säkra att de har nödvändig utrustning. 

 

I Sverige i likhet med andra länder har sjukvården drabbats hårt av covid-19 och redan tidigt gick man ut och flaggade för att det snabbt skulle uppstå brist på skyddsmaterial som handskar, andningsskydd och förkläden. Detta bland annat då vi inte längre har samma krisberedskap som tidigare beroende på avregleringar och andra politiska beslut.

Micke Syd Andersson – ambassadör 
Socialstyrelsens krisledning sköter insamling av större volymer av skyddsutrustning och annat material och nyligen startade Blåljus i samverkan en insamling där privatpersoner och företag som vill bidra antingen med pengar till inköp av masker eller om de själva har utrustning de vill skänka. Artisten Micke Syd Andersson, trummis i halmstadbandet Gyllene Tider, är ambassadör för stiftelsen, samt för Blåljusgalan 2020 som skulle gått av stapeln i maj men som nu blivit framflyttad på grund av smittan. 

”Blåljuspersonalen jobbar hårt för att hjälpa oss i denna tid. Som många vet saknas det ofta fullgod skyddsutrustning för personalen som riskerar att bli smittad, vilket redan hänt och med all säkerhet kommer hända igen”, säger Micke i ett meddelande som gått ut i sociala medier där han vädjar till allmänheten att bidra. Kurera ringde upp Micke Syd och frågade om initiativet till insamlingen och bakgrunden till hans engagemang.

LÄS OCKSÅ: Forskare i Lund undersöker nya coronavirusets spridning i luften

Många i familjen i blåljusyrken 
När Micke växte upp arbetade hans pappa inom brandkåren hemma i Harplinge där han även var brandchef tills han gick i pension. Såväl Mickes syskon som hans dotter arbetar med det Micke kallar blåljusjobb. Till det kommer ett otal kusiner, svågrar och svägerskor som vigt sina liv åt yrken som gör att vi andra kan känna oss säkra och trygga om olyckan skulle vara framme.

 

För Micke är det därför en självklarhet att engagera sig för dessa yrkesgrupper och deras situation. Under förra årets avskedsturné med Gyllene Tider, ordnade Micke och de övriga i bandet visningar bakom scenen för polis, räddnings- och ambulanspersonal och veteraner som gjort utlandstjänst för FN som fick möjlighet att möta bandmedlemmarna och få en glimt av hur det går till inför en stor konsert.
–  De fick komma med ut på scenen och se hur det funkar på vårt jobb, säger Micke.

LÄS OCKSÅ: Torra händer? Så tar du hand om din hud i coronatider

Veteraner och dignitärer möttes
Det hela organiserades i samarbete med Blåljus i Samverkan som bandet hittade när de sökte någon som kunde hjälpa dem nå ut till lämpliga kandidater. Organisationen hjälpte bland annat till att samla in anmälningar från de som ville komma. Och intresset var stort, inte bara bland de på marknivå, initiativet uppskattades även av höga chefer inom polis och försvarsmakt.
– ÖB var på konserten på Stadion i Stockholm och rikspolischefen Anders Tornberg kom när vi spelade i Eskilstuna, säger Micke som tror det var ett extra plus för poliser och de som varit verksamma inom försvaret att träffa även dessa dignitärer när de fick besöka bandet bakom scenen.

LÄS OCKSÅ: Så länge kan coronaviruset överleva på plast och stål

"Alla borde få ett tack för att de gör sitt jobb"
Micke Syd och någon av de andra medlemmarna i Gyllene Tider mötte de som valts ut av alla sökande på varje ort och berättade för dem att det hela var ett tack för deras arbete, något de inte är bortskämda med annars.
– Vi har ju inte den kulturen i Sverige, att tacka människor för att de väljer att göra ett jobb för oss andra.
Bandet gjorde ingen stor sak av initiativet utåt och så här i efterhand är Micke väldigt glad över att de valde att bjuda till och göra något utöver det vanliga. Och han minns mötena med värme.
– Det var bland det bästa med hela turnén, säger Micke och fortsätter:
– Alla borde få ett tack och en applåd när de gör sitt jobb, speciellt de som riskerar sina liv för att hjälpa oss andra, för det är det de gör allihop.

 

Besviken på politikerna
Som en följd av samarbetet ombads Micke Syd bli ambassadör för stiftelsen och nu har de alltså startat en insamling för att kunna köpa in och fördela skyddsutrustning där den som mest behövs. I samband med det tillfrågades Micke om han ville hjälpa till att nå ut. Något han gärna gör, samtidigt som han poängterar det orimliga i att vi som medborgare ska behöva gå in med extra pengar och utrustning.
– Det minsta man kan begära är att det ska finnas grejer når något händer, säger han och är djupt besviken på den politik som lett fram till den situation vi har idag.

För Micke Syd är det en självklarhet att de som arbetar med att ta hand om de som drabbas ska ha rätt utrustning och inte ska behöva äventyra sin egen hälsa i onödan. Att det saknas är ett underbetyg åt politiker och andra i ansvarsposition menar Micke.
– Nu tvingas folk istället riskera sina liv, det är horribelt.

Samlar in utrustning och pengar 
Blåljus i Samverkan fokuserar med insamlingen främst på att få in pengar till att köpa in skyddsmasker men också att samla in visir, skyddshandskar och särskilda dammfiltermasker i klass FFP2 eller FFP3. De som vet med sig att de har och är villiga att avvara ombeds kontakta organisationen eller swisha om du istället vill skänka pengar till inköp av skyddsutrustning.

Av Nina Törmark


Blåljus i samverkan

Blåljus i samverkan: 
Insamlingsstiftelsen Blåljus i samverkan samlar in medel för att bistå anställda inom polis, kustbevakning, tull, räddningstjänst och ambulanssjukvård i olika former. Stiftelsen står under tillsyn av Länsstyrelsen i Västra Götaland, alla bidrag går oavkortat till detta ändamål och fördelas lika mellan de viktiga samhällsfunktionerna.
 Vill du bidra till den pågående insamlingen finns all information om hur du går till väga på Blåljus i samverkans hemsida.

Fakta

Namn: Micke Syd Andersson.
Familj: Husrun Helena och utflugna barn.
Bor: Enskede söder om Stockholm.
Karriär: Artist och trummis i bandet Gyllene Tider samt lärare i Mindful Tapping.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna med långt hår

Hälsan syns i ditt hår

Hälsa

Kroniska besvär och obalanser kan vara svåra att upptäcka för sjukvården. Men en bit av ditt hår kan ge svar. En hårmineralanalys läser av 36 mineraler, spårämnen och metaller i din kropp. Kurera har pratat hår och hälsa med näringsmedicinare Ulrika Sunnerheim-Dahlman som gjort tusentals analyser de senaste 20 åren.

Montage: kvinnlig modell och fyra brun utan sol-produkter

Skönhetspanelen testar: Brun utan sol

Hud

Många av oss tycker om att se fräscht solkyssta ut på sommaren – men vill samtidigt helst undvika de skadliga UVA-strålarna från solen. Ett smidigt och hälsosammare sätt är att använda en ekologisk brun utan sol-produkt!

 

Flygbild över Central Park

Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa

Eko/miljö

Vistelser i naturen eller i grönområden i storstäder, ensam eller i grupp, ger flera fördelar för vår psykiska hälsa. Till exempel en starkare känsla av meningsfullhet i livet och känslor av lycka. Nu vill svenska forskare att stadsplanerare ska använda sig av grönområden i städer för att minska psykisk ohälsa.

kvinna på sommaräng

Spenatextraktet som gör dig mätt – längre

Hälsa

Fetman ökar snabbt i Sverige. Mer än hälften av den vuxna befolkningen är överviktiga. Professor Charlotte Erlanson-Albertsson har sysslat med aptitreglering i flera decennier. Ett samtal vid middagsbordet ledde fram till ett tillskott med spenat som ger mättnad och leder till viktnedgång. Effekten är dokumenterad i kliniska studier.

 

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Hälsa

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

 

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.