Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Patricia Peres

Micke Syd hjälper blåljuspersonal samla in pengar och skyddsutrustning

Blåljus i samverkan

Blåljus i samverkan: 
Insamlingsstiftelsen Blåljus i samverkan samlar in medel för att bistå anställda inom polis, kustbevakning, tull, räddningstjänst och ambulanssjukvård i olika former. Stiftelsen står under tillsyn av Länsstyrelsen i Västra Götaland, alla bidrag går oavkortat till detta ändamål och fördelas lika mellan de viktiga samhällsfunktionerna.
 Vill du bidra till den pågående insamlingen finns all information om hur du går till väga på Blåljus i samverkans hemsida.

Stiftelsen ”Blåljus I Samverkan” samlar in medel till hjälp för personal inom bland annat polis och räddningstjänst i olika former. Artisten och trummisen i bandet Gyllene Tider – Micke Syd Andersson är ambassadör för stiftelsen och går nu ut och vädjar till allmänheten att bidra till skyddsutrustning åt de som i sitt jobb dagligen utsätts för smittan.

Stiftelsens verksamhet är från början ett initiativ av yrkesverksamma inom dessa områden och har hittills gått ut på att hjälpa anhöriga och de som drabbats i tjänsten, exempelvis vid dödsfall. En av grundarna Anders Hallqvist vid Uddevallapolisen, har sagt till Sveriges radio P4 att tanken är att bidra till att underlätta det vardagliga livet innan försäkringen täcker upp.

Vill säkra nödvändig utrustning
Nu har verksamheten utvidgats till att även omfatta insamling och inköp av skyddsmaterial som en följd av det nya coronaviruset för att förebygga att de som arbetar i dessa utsatta yrkesgrupper smittas genom att säkra att de har nödvändig utrustning. 

 

I Sverige i likhet med andra länder har sjukvården drabbats hårt av covid-19 och redan tidigt gick man ut och flaggade för att det snabbt skulle uppstå brist på skyddsmaterial som handskar, andningsskydd och förkläden. Detta bland annat då vi inte längre har samma krisberedskap som tidigare beroende på avregleringar och andra politiska beslut.

Micke Syd Andersson – ambassadör 
Socialstyrelsens krisledning sköter insamling av större volymer av skyddsutrustning och annat material och nyligen startade Blåljus i samverkan en insamling där privatpersoner och företag som vill bidra antingen med pengar till inköp av masker eller om de själva har utrustning de vill skänka. Artisten Micke Syd Andersson, trummis i halmstadbandet Gyllene Tider, är ambassadör för stiftelsen, samt för Blåljusgalan 2020 som skulle gått av stapeln i maj men som nu blivit framflyttad på grund av smittan. 

”Blåljuspersonalen jobbar hårt för att hjälpa oss i denna tid. Som många vet saknas det ofta fullgod skyddsutrustning för personalen som riskerar att bli smittad, vilket redan hänt och med all säkerhet kommer hända igen”, säger Micke i ett meddelande som gått ut i sociala medier där han vädjar till allmänheten att bidra. Kurera ringde upp Micke Syd och frågade om initiativet till insamlingen och bakgrunden till hans engagemang.

LÄS OCKSÅ: Forskare i Lund undersöker nya coronavirusets spridning i luften

Många i familjen i blåljusyrken 
När Micke växte upp arbetade hans pappa inom brandkåren hemma i Harplinge där han även var brandchef tills han gick i pension. Såväl Mickes syskon som hans dotter arbetar med det Micke kallar blåljusjobb. Till det kommer ett otal kusiner, svågrar och svägerskor som vigt sina liv åt yrken som gör att vi andra kan känna oss säkra och trygga om olyckan skulle vara framme.

 

För Micke är det därför en självklarhet att engagera sig för dessa yrkesgrupper och deras situation. Under förra årets avskedsturné med Gyllene Tider, ordnade Micke och de övriga i bandet visningar bakom scenen för polis, räddnings- och ambulanspersonal och veteraner som gjort utlandstjänst för FN som fick möjlighet att möta bandmedlemmarna och få en glimt av hur det går till inför en stor konsert.
–  De fick komma med ut på scenen och se hur det funkar på vårt jobb, säger Micke.

LÄS OCKSÅ: Torra händer? Så tar du hand om din hud i coronatider

Veteraner och dignitärer möttes
Det hela organiserades i samarbete med Blåljus i Samverkan som bandet hittade när de sökte någon som kunde hjälpa dem nå ut till lämpliga kandidater. Organisationen hjälpte bland annat till att samla in anmälningar från de som ville komma. Och intresset var stort, inte bara bland de på marknivå, initiativet uppskattades även av höga chefer inom polis och försvarsmakt.
– ÖB var på konserten på Stadion i Stockholm och rikspolischefen Anders Tornberg kom när vi spelade i Eskilstuna, säger Micke som tror det var ett extra plus för poliser och de som varit verksamma inom försvaret att träffa även dessa dignitärer när de fick besöka bandet bakom scenen.

LÄS OCKSÅ: Så länge kan coronaviruset överleva på plast och stål

"Alla borde få ett tack för att de gör sitt jobb"
Micke Syd och någon av de andra medlemmarna i Gyllene Tider mötte de som valts ut av alla sökande på varje ort och berättade för dem att det hela var ett tack för deras arbete, något de inte är bortskämda med annars.
– Vi har ju inte den kulturen i Sverige, att tacka människor för att de väljer att göra ett jobb för oss andra.
Bandet gjorde ingen stor sak av initiativet utåt och så här i efterhand är Micke väldigt glad över att de valde att bjuda till och göra något utöver det vanliga. Och han minns mötena med värme.
– Det var bland det bästa med hela turnén, säger Micke och fortsätter:
– Alla borde få ett tack och en applåd när de gör sitt jobb, speciellt de som riskerar sina liv för att hjälpa oss andra, för det är det de gör allihop.

 

Besviken på politikerna
Som en följd av samarbetet ombads Micke Syd bli ambassadör för stiftelsen och nu har de alltså startat en insamling för att kunna köpa in och fördela skyddsutrustning där den som mest behövs. I samband med det tillfrågades Micke om han ville hjälpa till att nå ut. Något han gärna gör, samtidigt som han poängterar det orimliga i att vi som medborgare ska behöva gå in med extra pengar och utrustning.
– Det minsta man kan begära är att det ska finnas grejer når något händer, säger han och är djupt besviken på den politik som lett fram till den situation vi har idag.

För Micke Syd är det en självklarhet att de som arbetar med att ta hand om de som drabbas ska ha rätt utrustning och inte ska behöva äventyra sin egen hälsa i onödan. Att det saknas är ett underbetyg åt politiker och andra i ansvarsposition menar Micke.
– Nu tvingas folk istället riskera sina liv, det är horribelt.

Samlar in utrustning och pengar 
Blåljus i Samverkan fokuserar med insamlingen främst på att få in pengar till att köpa in skyddsmasker men också att samla in visir, skyddshandskar och särskilda dammfiltermasker i klass FFP2 eller FFP3. De som vet med sig att de har och är villiga att avvara ombeds kontakta organisationen eller swisha om du istället vill skänka pengar till inköp av skyddsutrustning.

Av Nina Törmark


Blåljus i samverkan

Blåljus i samverkan: 
Insamlingsstiftelsen Blåljus i samverkan samlar in medel för att bistå anställda inom polis, kustbevakning, tull, räddningstjänst och ambulanssjukvård i olika former. Stiftelsen står under tillsyn av Länsstyrelsen i Västra Götaland, alla bidrag går oavkortat till detta ändamål och fördelas lika mellan de viktiga samhällsfunktionerna.
 Vill du bidra till den pågående insamlingen finns all information om hur du går till väga på Blåljus i samverkans hemsida.

Fakta

Namn: Micke Syd Andersson.
Familj: Husrun Helena och utflugna barn.
Bor: Enskede söder om Stockholm.
Karriär: Artist och trummis i bandet Gyllene Tider samt lärare i Mindful Tapping.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tjock katt vilar på rygg i soffa

Så tar du hand om din överviktiga katt

Husdjur

Fetma drabbar inte bara oss människor, utan även våra katter. Ungefär 20-40 procent av katterna i Sverige är överviktiga. Och precis som för oss medför fetman en ökad risk för flera sjukdomar hos katten, som diabetes, ledproblem, olika hudåkommor och nedsatt immunförsvar.

jäst på skärbräda

Så kan jäst stötta ditt immunförsvar

Förkylning

Hela 80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Vill du hålla dig frisk ska du därför se till att tarmen mår bra. Stress, tillfälliga kostsvackor och dålig sömn kan rucka balansen. En patenterad form av betaglukaner från bagerijäst stärker ett försvagat immunförsvar. Och bäst av allt: Formulan kan inte överstimulera ditt immunsystem.

Boosta energi och lust med rätt näring

Hälsa

För att känna lust och energi behövs en bra och välbalanserad tillförsel av nödvändiga näringsämnen. Viktiga näringsämnen är sådana som kroppen inte kan tillverka själv i tillräcklig mängd – l-arginin är ett sådant exempel. Kurera träffade docenten och överläkaren Stefan Arver som berättar att förutom att den sexuella lusten kommer tillbaka med l-arginin så har också den också åldersbromsande effekt.

 

Kvinna som lyssnar på musik

Vanligaste sätten att minska stress

Hälsa

Nu när semestern är över så återgår det allra flesta till arbete och studier. Det innebär ofta stress, mer eller mindre. En undersökning som Hälsobarometern gjort visade att de flesta vilar och sover för att minska stressen, men bland de yngre var musik och poddar ett nästan lika effektivt sätt att koppla av.

tre personer

Familjen Silvstedt la om kosten efter hårmineralanalys

Naturlig hälsa

Makarna Silvstedt flög hem till Sverige från USA på en av de sista flygningarna innan landet stängde ner flygtrafiken i våras. Alla hostningar under den långa flygresan fick Ulla och Bosse att fundera på hur deras försvar mot covid-19 var. När de kom hem gjorde de en hårmineralanalys för att kontrollera kroppens näringsstatus. Även dottern Victoria gjorde hårtestet. Resultatet? Ja, det blev oväntat.

kvinna vid hus

Agneta slapp smärtan i knäet

Leder

Agneta Arppe, 65, känner sig kärnfrisk och är sällan sjuk. Men när knäet började krångla blev hon bekymrad, för tänk om hennes aktiva livsstil skulle begränsas? Agnetas särbo rekommenderade ett tillskott med nypon, kondroitin och C-vitamin, och nu har hon inte känt smärta i knäet på över sex år. 

En grupp festklädda personer sjunger ihop

Hög sång ökar risken för smittspridning av covid-19

Forskning

Sjunger du i kör eller vill gå på konsert och sjunga med i publiken framöver? Då gör du bäst i att sjunga mjukt, med distans – och kanske även med munskydd. Forskare vid Lunds universitet har nämligen upptäckt att högljudd, konsonantrik sång sprider mycket aerosolpartiklar till omgivningen via luften. 

 

Ny undersökning: Därför tiger vi om kvinnohälsa

50 +

Pinsamma besvär som sopas under mattan, tabun och kompakt tystnad. Tre av fem kvinnor upplever att det inte talas om kvinnors hälsa och intima upplevelser öppet, visar en ny undersökning – något som leder till oro och att vi lider i onödan. – Samtidigt förändras det här i snabb takt. Kvinnor idag vill ha svar, säger naprapaten Katarina Woxnerud.

Liten hund ser olycklig ut och ligger ner bredvid sina matskålar

5 tecken på att din hund är stressad

Husdjur

För att kunna undvika att din hund hamnar i stressiga situationer (som även du själv blir stressad av kanske!) behöver du först känna igen tecknen på att din hund är stressad. Här är fem tecken som är bra att ha koll på – en del mer oväntade än andra.

 

Så fick Åse tillbaka sin energi

Hälsa

När Åses trötthet aldrig ville gå över misstänkte hon sköldkörtelrubbning. Men hennes besvikelse var stor när läkarundersökningen visade att hon låg inom normalvärdena. Vad berodde tröttheten då på? Åse sökte nya vägar. Ett tillskott med ashwaganda gav efterlängtad ork och energi tillbaka.

T-shirts hänger i rad i galgar på klädställning utomhus

Här är de miljövänligare textilvalen

Eko/miljö

Det är bäst för miljön att köpa second hand eller laga sina kläder. Men när du ändå behöver eller vill köpa nytt finns det bättre och sämre val att göra. Visste du till exempel att polyester framställs av olja, medan det naturliga valet hampa faktiskt tillför jorden näringsämnen?

echinacea blomma

Echinacea kan förebygga coronavirus

Forskning

Forskare världen över jobbar dygnet runt för att hitta ett botemedel eller en behandling som förebygger att vi smittas av coronavirus. Vacciner är under utveckling, men de dröjer. Men kanske finns svaret redan på apotekens och hälsokostaffärernas hyllor. Det tror Jan G Bruhn, professor i farmakognosi som menar att studien på echinacea som skydd mot coronaviruset är spännande.

 

Grön smoothie med topping, på ett brunt bord

Miss Raw’s superfoodsmoothie

Recept

Denna läckert gröna smoothie kommer från rawfoodkocken Anna Krigh och är perfekt om du på ett snabbt och enkelt sätt vill och behöver få i dig massor med näring och energi i form av frukt och grönt. Mixa och njut!

 

Kvinna på ett berg

”Vi behöver prata ännu mer om klimakteriet”

Kurera debatt

Plötsligt står du där och förstår inte vad som händer: Viktförändringar, nedstämdhet, sömnrubbning, stelhet, ont i kroppen och sämre träningsresultat. Precis så är det för många kvinnor. Klimakteriet drabbar oss plötsligt och många saknar kunskap om denna helt naturliga livsfas. Vi behöver prata ännu mer om hormoner, hälsan, kosten och träningen. Det skriver Christina Sundequist som är personlig tränare, föreläsare, certifierad kostrådgivare och hälsocoach i ett debattinlägg.

kvinna i bil

Äntligen slipper Hanna migrän!

Naturlig hälsa

Hanna Öhlanders migränanfall var så svåra att det enda som hjälpte var vila i ett mörkt rum. Och anfallen kom ofta – fem till sex gånger i veckan. Ingen av de receptbelagda mediciner hon fick utskrivna hjälpte, men för ett halvår sedan började Hanna med ett växtbaserat läkemedel med läkeörten mattram. Effekten kom direkt. Hon får fortfarande migrän ibland – men nu ett milt anfall en gång månaden.

Blandade grönsaker i en låda och på ett bord

4 skäl att välja eko för klimatet

Eko/miljö

Under "Eko-september" bjuder ekobönder över hela landet in till "öppen gård”, och i butikerna kampanjas det för ekologiska varor under hela månaden. Och eftersom jordbruket står för en stor andel av alla växthusgaser finns det flera goda skäl att välja eko, här är fyra!