Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Patricia Peres

Micke Syd hjälper blåljuspersonal samla in pengar och skyddsutrustning

Blåljus i samverkan

Blåljus i samverkan: 
Insamlingsstiftelsen Blåljus i samverkan samlar in medel för att bistå anställda inom polis, kustbevakning, tull, räddningstjänst och ambulanssjukvård i olika former. Stiftelsen står under tillsyn av Länsstyrelsen i Västra Götaland, alla bidrag går oavkortat till detta ändamål och fördelas lika mellan de viktiga samhällsfunktionerna.
 Vill du bidra till den pågående insamlingen finns all information om hur du går till väga på Blåljus i samverkans hemsida.

Stiftelsen ”Blåljus I Samverkan” samlar in medel till hjälp för personal inom bland annat polis och räddningstjänst i olika former. Artisten och trummisen i bandet Gyllene Tider – Micke Syd Andersson är ambassadör för stiftelsen och går nu ut och vädjar till allmänheten att bidra till skyddsutrustning åt de som i sitt jobb dagligen utsätts för smittan.

Stiftelsens verksamhet är från början ett initiativ av yrkesverksamma inom dessa områden och har hittills gått ut på att hjälpa anhöriga och de som drabbats i tjänsten, exempelvis vid dödsfall. En av grundarna Anders Hallqvist vid Uddevallapolisen, har sagt till Sveriges radio P4 att tanken är att bidra till att underlätta det vardagliga livet innan försäkringen täcker upp.

Vill säkra nödvändig utrustning
Nu har verksamheten utvidgats till att även omfatta insamling och inköp av skyddsmaterial som en följd av det nya coronaviruset för att förebygga att de som arbetar i dessa utsatta yrkesgrupper smittas genom att säkra att de har nödvändig utrustning. 

 

I Sverige i likhet med andra länder har sjukvården drabbats hårt av covid-19 och redan tidigt gick man ut och flaggade för att det snabbt skulle uppstå brist på skyddsmaterial som handskar, andningsskydd och förkläden. Detta bland annat då vi inte längre har samma krisberedskap som tidigare beroende på avregleringar och andra politiska beslut.

Micke Syd Andersson – ambassadör 
Socialstyrelsens krisledning sköter insamling av större volymer av skyddsutrustning och annat material och nyligen startade Blåljus i samverkan en insamling där privatpersoner och företag som vill bidra antingen med pengar till inköp av masker eller om de själva har utrustning de vill skänka. Artisten Micke Syd Andersson, trummis i halmstadbandet Gyllene Tider, är ambassadör för stiftelsen, samt för Blåljusgalan 2020 som skulle gått av stapeln i maj men som nu blivit framflyttad på grund av smittan. 

”Blåljuspersonalen jobbar hårt för att hjälpa oss i denna tid. Som många vet saknas det ofta fullgod skyddsutrustning för personalen som riskerar att bli smittad, vilket redan hänt och med all säkerhet kommer hända igen”, säger Micke i ett meddelande som gått ut i sociala medier där han vädjar till allmänheten att bidra. Kurera ringde upp Micke Syd och frågade om initiativet till insamlingen och bakgrunden till hans engagemang.

LÄS OCKSÅ: Forskare i Lund undersöker nya coronavirusets spridning i luften

Många i familjen i blåljusyrken 
När Micke växte upp arbetade hans pappa inom brandkåren hemma i Harplinge där han även var brandchef tills han gick i pension. Såväl Mickes syskon som hans dotter arbetar med det Micke kallar blåljusjobb. Till det kommer ett otal kusiner, svågrar och svägerskor som vigt sina liv åt yrken som gör att vi andra kan känna oss säkra och trygga om olyckan skulle vara framme.

 

För Micke är det därför en självklarhet att engagera sig för dessa yrkesgrupper och deras situation. Under förra årets avskedsturné med Gyllene Tider, ordnade Micke och de övriga i bandet visningar bakom scenen för polis, räddnings- och ambulanspersonal och veteraner som gjort utlandstjänst för FN som fick möjlighet att möta bandmedlemmarna och få en glimt av hur det går till inför en stor konsert.
–  De fick komma med ut på scenen och se hur det funkar på vårt jobb, säger Micke.

LÄS OCKSÅ: Torra händer? Så tar du hand om din hud i coronatider

Veteraner och dignitärer möttes
Det hela organiserades i samarbete med Blåljus i Samverkan som bandet hittade när de sökte någon som kunde hjälpa dem nå ut till lämpliga kandidater. Organisationen hjälpte bland annat till att samla in anmälningar från de som ville komma. Och intresset var stort, inte bara bland de på marknivå, initiativet uppskattades även av höga chefer inom polis och försvarsmakt.
– ÖB var på konserten på Stadion i Stockholm och rikspolischefen Anders Tornberg kom när vi spelade i Eskilstuna, säger Micke som tror det var ett extra plus för poliser och de som varit verksamma inom försvaret att träffa även dessa dignitärer när de fick besöka bandet bakom scenen.

LÄS OCKSÅ: Så länge kan coronaviruset överleva på plast och stål

"Alla borde få ett tack för att de gör sitt jobb"
Micke Syd och någon av de andra medlemmarna i Gyllene Tider mötte de som valts ut av alla sökande på varje ort och berättade för dem att det hela var ett tack för deras arbete, något de inte är bortskämda med annars.
– Vi har ju inte den kulturen i Sverige, att tacka människor för att de väljer att göra ett jobb för oss andra.
Bandet gjorde ingen stor sak av initiativet utåt och så här i efterhand är Micke väldigt glad över att de valde att bjuda till och göra något utöver det vanliga. Och han minns mötena med värme.
– Det var bland det bästa med hela turnén, säger Micke och fortsätter:
– Alla borde få ett tack och en applåd när de gör sitt jobb, speciellt de som riskerar sina liv för att hjälpa oss andra, för det är det de gör allihop.

 

Besviken på politikerna
Som en följd av samarbetet ombads Micke Syd bli ambassadör för stiftelsen och nu har de alltså startat en insamling för att kunna köpa in och fördela skyddsutrustning där den som mest behövs. I samband med det tillfrågades Micke om han ville hjälpa till att nå ut. Något han gärna gör, samtidigt som han poängterar det orimliga i att vi som medborgare ska behöva gå in med extra pengar och utrustning.
– Det minsta man kan begära är att det ska finnas grejer når något händer, säger han och är djupt besviken på den politik som lett fram till den situation vi har idag.

För Micke Syd är det en självklarhet att de som arbetar med att ta hand om de som drabbas ska ha rätt utrustning och inte ska behöva äventyra sin egen hälsa i onödan. Att det saknas är ett underbetyg åt politiker och andra i ansvarsposition menar Micke.
– Nu tvingas folk istället riskera sina liv, det är horribelt.

Samlar in utrustning och pengar 
Blåljus i Samverkan fokuserar med insamlingen främst på att få in pengar till att köpa in skyddsmasker men också att samla in visir, skyddshandskar och särskilda dammfiltermasker i klass FFP2 eller FFP3. De som vet med sig att de har och är villiga att avvara ombeds kontakta organisationen eller swisha om du istället vill skänka pengar till inköp av skyddsutrustning.

Av Nina Törmark


Blåljus i samverkan

Blåljus i samverkan: 
Insamlingsstiftelsen Blåljus i samverkan samlar in medel för att bistå anställda inom polis, kustbevakning, tull, räddningstjänst och ambulanssjukvård i olika former. Stiftelsen står under tillsyn av Länsstyrelsen i Västra Götaland, alla bidrag går oavkortat till detta ändamål och fördelas lika mellan de viktiga samhällsfunktionerna.
 Vill du bidra till den pågående insamlingen finns all information om hur du går till väga på Blåljus i samverkans hemsida.

Fakta

Namn: Micke Syd Andersson.
Familj: Husrun Helena och utflugna barn.
Bor: Enskede söder om Stockholm.
Karriär: Artist och trummis i bandet Gyllene Tider samt lärare i Mindful Tapping.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

vitlök

Lagrad vitlök kan sänka blodtrycket

Naturlig hälsa

Tre av tio vuxna har högt blodtryck – och 40 procent av dessa riskerar att dö på grund av hjärtproblem. Ännu fler går omkring med en låggradig inflammation i kärlen utan att veta om det. En kost rik på antioxidanter och ett tillskott med vitlök kan både förebygga och sänka högt blodtryck, och dessutom stärka immunförsvaret.

Kvinna i sängen med mobil i handen

Så skyddar du huden mot skärmarnas blå ljus

Hud

De flesta av oss tillbringar numera många av dygnets timmar framför en skärm. Det tär på huden i ansiktet som åldras snabbare av det blå ljuset som datorn eller mobilen avger. Men det finns saker du kan göra själv för att skydda huden från ljuset!

Collage: kvinna som tvättar ansiktet och 6 rengöringsprodukter

Skönhetspanelen testar: Rengöring

Hud

Efter en lång dag då hyn har utsatts för såväl smuts som avgaser och make-up behöver ansiktet rengöras inför nattens vila. Önskemålet är en rengöringsprodukt som tvättar rent, är så naturlig som möjligt samt är skonsam och inte torkar ut huden. Vilken produkt gör ”rent hus” i vårt test?

Gröna pannkakor med hallon

Skönt gröna kikärtspannkakor

Recept

Pannkakor till middag även för vuxna – varför inte? Med  kikärtor och grön spenat i smeten och toppat med hallon blir det näringsrikt, mättande, färgglatt och riktigt gott! Dessutom gör du ett bra val för miljön. 

 

sågpalmetto blad

Så kan mannen slippa nattliga toabesök

Hälsa

Med ökad ålder är det vanligt att män får en förstorad prostata. Det kan bland annat leda till en akut känsla av att vilja kissa, och dessutom oftare. Händer det flera gånger per natt då stör det självklart nattsömnen. Men det går att lindra besvären. – Vid lättare urineringsbesvär kan extrakt av ekologisk sågpalmetto hjälpa, säger näringsexperten och medicine doktorn, Magnus Nylander.

kvinna hos tandläkare

En av fem undviker att gå till tandläkaren på grund av priset

Hälsa

Att gå till tandläkaren är dyrt. En undersökning visar att en av fem undviker tandläkarbesök på grund av kostnaderna. I stockholmsförorten Botkyrka är akuta tandvårdsbesök tre gånger vanligare än i Danderyd. Intresset för estetisk tandvård har ökat, när Tandhälsorapporten ställde frågor till svenskarna svarade en majoritet att de vill bleka tänderna.

några personer lyfter vikter

Därför får du inte ut lika mycket av träningen när du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

 

Ung kvinna omfamnar sin hund

Vad tänker och känner din hund?

Husdjur

Har du funderat över vad din hund egentligen menar med ett visst beteende, eller vad den tänker och känner i vissa situationer? Med en ny bok förklarar hundpsykolog Fredrik Karlsson hur du lär dig att förstå din hund bättre.

Råkostsallad

Råkostsallad med prebiotika

Recept

Sväng ihop den här färgsprakande vitaminbomben till sallad och förvara i en burk i kylen och ät lite av den i flera veckor. Full av prebiotika som gynnar de goda tarmbakterierna och perfekt som immunförsvarsboost!

rot av ashwagandha

”Vi kan garantera ren och säker ashwagandha” 

Hälsa

Nyligen återkallade Livsmedelsverket ett parti ashwagandha från Great Earth på grund av att rester av bekämpningsmedlet etylenoxid upptäckts vid en kontroll. Vågar vi lita på ashwagandha nu? Ja, det säger svenska leverantörer och förklarar hur deras ashwagandha odlas, kontrolleras och testas.

 

teckning mage-tarm

Kiselgel lindrar IBS-symtom

Mage

En av tio svenskar beräknas ha IBS, och tre procent behöver behandling för sina magproblem. Näringsterapeuten Anette Berglind möter dagligen patienter med magbesvär. Ändrad livsstil och kostomläggning krävs för att magen ska må bra, men hon rekommenderar även kiselgel och probiotika för bra tillfrisknande.

kvinna med migrän

Ny forskning visar på samband mellan mens och migrän

Forskning

Rapporter visar att det är runt en miljard människor i världen som drabbas av migrän. Kvinnor som är i fertil ålder påverkas tre gånger mer än män. Ett internationellt forskarteam presenterar en ny teori om sambandet mellan migrän och menscykeln. En upptäckt som forskarna hoppas kan hjälpa kvinnor med migrän.

Man lutar sig mot en lyktstolpe

Sonnys huvudvärk försvann med akupunktur

Naturlig hälsa

En dag fick Sonny Johnsson huvudvärk – en värk som höll i sig varje dag under ett helt år innan han sökte hjälp hos en akupunktör. Värken blev först värre, men sedan successivt bättre. Nu går Sonny till akupunktören en gång varje månad. Och huvudvärken är borta.

kvinna på yogamatta

Med små förändringar kan du minska det farliga bukfettet

TRÄNING

Förut var det oftast män som riskerade hälsan för att de ätit sig till en stor mage, men antalet kvinnor med det farliga bukfettet ökar. Det är dessutom farligare för kvinnor att bära på alldeles för många överviktskilon runt magen. Men små förändringar i vardagen kan göra att det förrädiska bukfettet snabbt minska i omfång.

 

Man och kvinna på äng med en drake

Potens – en fråga om friskt blodflöde

Hjärt- kärlhälsa

I den manliga självbilden ingår förmågan att få erektion. Men för att kunna ha sex behöver sinnena stimuleras och det har inte med ålder att göra. Stefan Arver är docent och överläkare på ANOVA vid Karolinska universitetssjukhuset. Han menar att ofta är erektionsproblem lätta att lösa. Det handlar i grunden om att få fart på blodflödet.

bara ben

Naturliga sätt att ta bort hudflikar

Hud

Hudflikar är små utväxter som plötsligt dyker upp på halsen, under armen, på ögonlocket och där det finns veck på kroppen. Dessa kan uppstå vid hormonförändringar och med en ökad ålder. Här är några naturliga sätt att få bort dem.

 

Man i kostym

Så slapp Magnus biverkningar från statiner

Hälsa

Magnus Nibelius var bara 33 år när han vid en hälsokontroll fick veta att hans kolesterolvärde var alldeles för högt. Han ordinerades kolesterolsänkande statiner, men medicinerna gav smärtsamma biverkningar. När han började ta Q10 upphörde bieffekterna av läkemedlet.

Närbild på händer som knäpper bh på ryggen

Därför ska du skippa bh

Hälsa

Att slänga bh:n, som på ”det glada sjuttiotalet”, eller i alla fall byta din bygel-bh mot en annan variant, kan vara en god idé för din hälsa. Det handlar om att inte stoppa upp kroppens lymfsystem. Här berättar vi mer!