Midsommartårta med lime curd | Kurera.se

Foto: Isabel Chrisbel

Midsommartårta med lime curd

Fakta

Receptet kommer från duktiga Isabel Chrisbel bakom bloggen chrisbels-glutenfria.se. Ni hittar fler recept på glutenfria bakverk, mejerifria ostar och andra veganska recept i hennes växtbaserade e-bok.
Följ henne även på Facebook under sidorna Chrisbels Glutenfria bakning och Glutenfri och växtbaserad kost.

Jordgubbar är somrigt. På midsommar vill man vara somrig. Att bjuda på en jordgubbstårta till midsommar brukar därför vara väldigt populärt.
Här är ett recept på en glutenfri sådan - som skulle kunna vara bland det bästa du någonsin ätit.

 


Ingredienser

1 dl mandelmjöl
½ dl rismjöl
2 ägg
½ rapsolja/kokosolja
1 dl sojayoghurt/kokosgrädde eller annan yoghurt
3 msk honung/kokossocker/agave
½ tsk bikarbonat
½ tsk bakpulver
(uteslut bikarbonat om du ska använda kokosgrädde och ta en tesked bakpulver istället)

Garnering
2-3 dl kokosgrädde/sojagrädde
1-2 msk honung/agave/kokossocker
Cirka 200 g jordgubbar

Lime curd (utan ägg)
½ dl lime saft
½ dl honung/agave
2-3 msk potatismjöl
1 ½ dl vatten

Läs också: 9 mer hälsosamma alternativ till vitt socker

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa med mandelmjöl en 24 cm kakform med avtagbar botten. Dela äggula och äggvita i två olika skålar. Vispa äggvitan med en matsked honung till hårt skum och ställ åt sidan.

2. Blanda alla torra ingredienser. Vispa äggulan med 2 msk honung till vit och fluffig. Tillsätt olja, yoghurt och sist mjölblandningen. Vispa allt ordentligt med elvispen på lägsta hastighet. Tillsätt sedan äggvitan lite i taget och vänd för hand runt utan att vispa.

3. Häll smeten i formen och grädda längst ner i ugnen ca 20 minuter. Ta ut kakan och låt kallna helt. Gör en ny tårtbotten på samma sätt som ovan.

4. Vispa alla ingredienser till lime curt utom kokosolja i en tjockbottnad kastrull. Koka på svag värme tills krämen tjocknar. Tillsätt kokosolja och låt sedan krämen kallna helt. Du kan (om du vill) vispa in en äggula på slutet när krämen har tjocknat.

5. Skiva jordgubbarna. Vispa lätt grädden med honungen. Bre lime curd först över tårtbotten sedan hälften av grädden och sist på med skivade jordgubbar.
Lägg över den andra tårtbotten och bred sedan över med grädden. Toppa med jordgubbar och ringla sedan lime curd över hela tårtan.

► Läs också: Bästa efterrätterna i midsommar – för dig som vill leva nyttigt

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

 

Fakta

Receptet kommer från duktiga Isabel Chrisbel bakom bloggen chrisbels-glutenfria.se. Ni hittar fler recept på glutenfria bakverk, mejerifria ostar och andra veganska recept i hennes växtbaserade e-bok.
Följ henne även på Facebook under sidorna Chrisbels Glutenfria bakning och Glutenfri och växtbaserad kost.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

 

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.