foto Anja Lenner

Migränen som bortblåst

Hélenas migrän påverkade hela hennes tillvaro. Ofta satt den i flera dagar i sträck och hon provade det mesta för att bli av med huvudvärken. Men det var när hon hörde talas om en studie på ett speciellt magnesium som hon äntligen hittade en lösning.

I över 14 år har Hélena Seger lidit av migrän, främst i samband med menstruation. Sedan sonen Oliver föddes för nästan tre år sedan har det blivit värre och hon har känt sig väldigt låg. Hélena har prövat flera olika magnesiumtillskott och även homeopatiska medel, men ingenting har hjälpt mot den fruktansvärda värk som har uppstått upp till fyra gånger per månad.
– Jag var så sänkt ett tag att jag sa till min sambo att jag var beredd att göra mig av med allt – livmodern, äggstockarna, rubbet. I varje fall om  det skulle hjälpa mot min migrän, säger Hélena.

Beredd att pröva
Av en tillfällighet fick hon höra talas om en studie gjord på Magnesium Diasporal och migrän, som hade visat goda resultat. Hélena tvekade inte en sekund, hon började omgående ta Magnesium Diasporal varje kväll. Efter en vecka kom hennes mens och till hennes förvåning uteblev migränen.
– Det kändes hur underbart som helst att slippa min migrän. Dessutom märkte jag att den spänningshuvudvärk jag kan få ibland också försvann, säger Hélena.

 

Nyårsafton på sjukhus
Trädgårdsarbete och pyssel med huset har alltid varit en av Hélenas passioner, men hon har fått sota för sin flit. Efter några timmar i trädgården, ogräsrensning eller tunga lyft väntade dagar av huvudvärk. Då var lösningen att ta Sumatriptan, ett läkemedel som hör till gruppen triptaner även kallad serotonin-1-receptorstimulerare. I extrema fall fick hon åka in till sjukhuset för att få en spruta.
– Jag minns hur jag fick lov att åka in en nyårsafton för ungefär tre år sedan, och tro mig, det är inte så man vill spendera den kvällen, säger Hélena.

Även hennes fibromyalgi som gav henne värk i nacke och axlar har blivit mycket bättre, något som Hélena inte alls hade räknat med, men som naturligtvis är mycket välkommet.

Vill förebygga migrän
Sjukvården kan inte riktigt erbjuda något i förebyggande syfte, utan det handlar mer om behandling när migränen väl har satt igång. Detta har varit mycket frustrerande för Hélena.
– Jag är ganska envis av mig, jag brukade ta min medicin och sen gå till jobbet ändå. Jag såg nog inte så fräsch ut alla gånger, minns Hélena.

Sedan hon började med Magnesium Diasporal har hon inte behövt ta Sumatriptan. Hennes migrän brukade sitta i upp till tre dagar och sedan tog det ytterligare en dag av trötthet och nedstämdhet innan hon kände sig på topp igen.

Förändrats till det bättre
Hélena har förut känt sig instängd, att hon har varit väldigt begränsad till vad hon har kunnat göra. Hon kände också en ilska och frustration över sin situation.
– Det är en sådan frihet att kunna göra vad jag vill utan att min kropp sätter stopp, säger Hélena.

Hennes migrän har gått ut över familjen, hon har helt enkelt inte orkat att finnas till hands för dem alla gånger. När migränen kom var det sovrummet med fördragna gardiner och sömn som gällde. Nu kan hon istället hjälpa sambon med husrenoveringen och leka med barnen. Hon tycker att hon känner sig piggare och att humöret har blivit jämnare nu när hon slipper smärtan.
– Min sambo tycker att livet är mycket bättre nu. Tidigare har han bara kunnat stå vid sidan om och se på när jag har mått dåligt, säger Hélena.

 

Studie visar att magnesiumcitrat har god effekt på migrän
Redan för fem år sedan kom det en studie om magnesiumcitrat och dess effekt på migrän. Den visade att magnesiumcitrat kan hjälpa i förebyggande syfte om man har migrän utan aura. Studien visade att både frekvens och svårighetsgrad påverkades i positiv riktning av de som tog magnesium.

Brist ger bland annat migrän samt hjärt- och kärlsjukdomarBrist på magnesium har satts i samband med ökad risk för migrän, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2, högt blodtryck och benskörhet. Men då magnesium till stor del finns inne i cellerna så är det svårt att upptäcka en mindre magnesiumbrist via blodprov. Har man en svårare brist går det att diagnosticera. Vätskedrivande mediciner, höga blodsockervärden, högt alkohol- eller läskintag och troligtvis långvarig och negativ stress kan göra att man har brist på magnesium.

Tillskott av magnesiumcitrat
Ett tillskott av magnesium har normalt sett inga negativa effekter, en del erfar att de får lite diarré när de överskrider 500 mg magnesium per dag. Det finns olika typer av magnesium i tillskott, men magnesiumcitrat verkar vara den form som kroppen kan tillgodogöra sig bäst. Magnesium diasporal innehåller magnesiumcitrat som är biokompatibelt och snabbverkande. Biokompatibelt innebär att kroppen inte försöker stöta bort det.

Av Anja Lenner


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Byt ut kaffet – gör en nyttig kvällsdryck som ger mättnad

Hälsa

För 20 år sedan blev smoothies en hälsosam innedryck. Då gjordes den krämiga drycken mest på frukt och bär. I dag slänger vi ner alla möjliga grönsaker i mixern för att få i oss näringstät mat. En smoothie eller snarare en varm dryck att ersätta kaffe eller te med på kvällen är den populära guld- eller soldrycken. Den ger mättnad samtidigt som den innehåller bland annat kryddor med inflammationshämmande egenskaper. Här får du två olika recept.

Dans ger mer muskler än styrketräning

TRÄNING

Att dansa stärker dina muskler betydligt mer än om du lyfter vikter på gymmet. Det är glada nyheter för dig som inte gillar traditionell styrketräning. Dansträning ger dig också bättre koordination, balans och samverkan med din danspartner skapar inte bara glädje utan din hjärna får arbeta mycket mer än om du upprepar monotona styrkeövningar – och det är bra för minnet.

Årets miljöhjälte Magnus Carlson visar vägen till förändring

Eko/miljö

Magnus Carlson, sångare i bandet Weeping willows, utsågs nyligen till årets miljöhjälte och fick ta emot diplom ur kungens hand för sitt enträgna klimatarbete. Magnus lever som han lär, han har nästan helt slutat flyga, bandets turnéer sker med tåg och han slutade nyligen äta kött – för både hälsans och miljöns skull. Kurera växlade några ord med svenskt musiklivs kanske flitigaste miljökämpe. 

 

Elaine Jenderklint

Elaine fick tillbaka glans och liv i håret igen

Hälsa

För två år sedan kom cancern tillbaka och Elaine Jenderklints ena bröst opererades bort. I efterbehandlingen ingick hormontabletter – som gav starka biverkningar. Kroppen värkte och håret blev tunnare och livlöst, men ett tillskott med bland annat hirs har gett Elaine glansen och hårkvaliteten tillbaka.

Fredrik Ölander

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att ett tillskott av omega-3 är ett sätt att minska inflammation i tarmen och göra skoven färre och lindrigare. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut som dagligen träffar klienter med besvärliga magar.

 

Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

Recept

Denna thailändska gryta är fullproppad med av grönsaker. Detta och många andra goda vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av matprofilen Zeina Mourtada – känd för sin uppskattade blogg "Zeinas kitchen" och sin medverkan i TV.

”Jag valde bort medicinen och blev frisk av träning och bra mat”

Hälsa

För tio år sedan när Benny Ottosson fick reda på att blodtrycket var förhöjt valde han bort medicinen och ändrade livsstil. På tre månader lyckades han sänka sitt blodtryck till normal nivå, men för två år sedan, när han fick en hudcancerdiagnos gjorde han en ny och djupare förändring – denna gång i sin inre värld. Om sin hälsoresa berättar Benny Ottosson i boken, "Frisk, lugn, utvilad, stark. Hela livet".

Kvinna som sitter i yogaställning

Naturens under lindrar ledbesvär

Forskning

Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär. Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

 

Snart kan vi läsa av psykisk ohälsa i blodet

Mental hälsa

Det kommer ständigt nya siffror på att den psykiska ohälsan bland unga ökar men inte så mycket som visar på varför. Vid Uppsala universitet bedrivs sedan några år en studie som ska öka den kunskapen genom att bland annat studera gener för att göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser.

Högt blodtryck – Så funkar det

Hjärt- kärlhälsa

Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

Skönhetspanelen testar: body scrubs

Hud

Kall och torr luft på ingång betyder att det är dags att vårda huden lite extra. Genom att återfukta – och inte minst skrubba får du både lyster och en len hud. Kureras skönhetspanel har testat några naturliga kroppsskrubbar och hittat en favorit.

Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Kost

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

 

Peder Gustafsson

“Rödbetan boostar min träning”

Hälsa

Peder Gustafsson har idrottat i hela sitt liv. Numera är skidträningen det han satsar mest på och i årets Vasalopp kom han på 331 plats. Det tackar han åtminstone delvis ett tillskott med rödbetsextrakt för. Med hjälp av det kan han träna hårdare och orka mer.

Ann blev kvitt sina ständiga urinvägsinfektioner

Hälsa

Anns urinvägsinfektioner började för tio år sedan och hon har flera gånger om året behandlats med penicillin. – Jag har haft en enda urininfektion i mitt liv tidigare, men efter klimakteriet har det varit tre, fyra gånger om året. Sedan jag hittade tranbärsextraktet har infektionerna försvunnit helt, säger hon.

 

Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit

Forskning

En växtbaserad kost kan bidra till att lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit.   Tidigare har man sett förbättringar hos patienter med fibromyalgi, mycket talar nu för att flera autoimmuna sjukdomar kan förebyggas med en kost basesrad på frukt och grönt.

apelsiner och citroner

Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Hälsa

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning