Mikroplaster har hittats i mänsklig avföring | Kurera.se
man på toa

Mikroplaster har hittats i mänsklig avföring

En grupp österrikiska forskare har funnit rester av mikroplaster det vill säga extremt små fragment av plast i mänsklig avföring.

Forskare i Österrike har analyserat prover från tre män och fem kvinnor från olika europeiska länder och fann rester av plast hos samtliga. Plasten kom främst från plastflaskor och plastpåsar och kan om de är tillräckligt små ta sig ut i blodflödet, lymfsystemet och till och med nå levern.

 

Samtliga prover innehöll plast
Deltagarna i studien fick föra dagbok över vad de åt under veckan före avföringsproverna lämnades. Alla deltagare hade druckit ur plastflaskor eller ätit livsmedel förpackade i plast under tiden för studien och samtliga prover visade sig innehålla mikroplaster.

LÄS OCKSÅ: EU-kommissionen tar krafttag för att minska mängden plast i naturen

Vanligast med plast från flaskor och påsar
Enligt studien som publicerades i United European Gastroenterology Journal, hittades upp till nio olika typer av plast i proverna, vanligast förekommande var polypropylen, som finns i plastflaskor, och polyetylen, som finns i plastpåsar man hittade även plast av den typ som finns i PVC-rör. I genomsnitt rörde det sig om 20 plastpartiklar per 10 gram bajs.

Kan försvaga immunförsvaret
Mikroplast kan bildas när större plastdelar bryts ner och kan bidra till att överföra giftiga kemikalier och andra patogener till människokroppen. De kan även försvaga immunsvaret i tarmarna enligt forskarna. ”Kemikalier som finns i plastprodukter kan påverka människors hälsa negativt. Det här blir ytterligare en anledning till varför vi behöver se över vilken slags plast vi använder”, säger Therese Carlsson doktorand vid Göteborgs universitet, till SVT Nyheter.

LÄS OCKSÅ: Ica bryter med plasten – slutar sälja engångsartiklar

Bara 20 procent av plasten återvinns
Tillverkningen och användandet av plast har skjutit i höjden runt om i världen de senaste två decennierna. Nästan hälften av all plast som någonsin har tillverkats har tillverkats på 2000-talet. Men bara 20 procent av plasten återvinns. Enligt National Geographic rapporterade och konsumeras i genomsnitt en miljon plastflaskor per minut. Det bidrar till en enorm ökning av mängden plast i havet som vi sannolikt får i oss genom att äta fisk och skaldjur, menar forskarna. Dessutom får vi troligen även i oss plastrester som är kvar från framställningen av olika livsmedel.

 

LÄS OCKSÅ: Plastmattor släpper ifrån sig farliga kemikalier

WHO ska granska plastens effekt på hälsan
Studien är troligen den första som visar på förekomsten av plast i våra magar och uppgifterna kommer bara några månader efter att Världshälsoorganisationen meddelade att det skulle undersöka de potentiella effekterna av plast på människors hälsa .WHO lanserade översynen i mars efter en separat studie fann mikroplast i 90 procent av 259 flaskor.

Tidigare studier har visat att plast förekommer i den mat och dryck vi konsumerar, inklusive fisk och vatten, men det är fortfarande oklart hur mikroplast påverkar våra kroppar. Enligt forskarna bakom pilotstudien är den alldeles för liten för att dra några direkta slutsatser om varifrån mikroplasterna kommer eller vilka risker de innebär.

Av redaktionen

Källa: Science alertSvt Nyheter och Ny teknik

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

 

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.