bonde

Miljardstöd till svenska bönder efter torkan

Svenska bönder får 1,2 miljarder i stöd i form av ett nationellt krispaket av regeringen efter skogsbränderna och det extrema sommarvädret.

Den långvariga torkan orsakar brist på grovfoder till djuren och från regeringshåll känner man en stor oro för livsmedelsförsörjningen.

Stödet betalas ut under två år
Stödet är indelat i flera delar och kommer betalas ut under 2018 och 2019 till lantbruk och livsmedelsproducenter för att täcka upp för bland annat förluster av skördar och för boskapsdjur som tvingats gå till nödslakt, skriver SVT Nyheter. Enligt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht ska det först av allt kompensera för uteblivna vallskördar.

 

LÄS OCKSÅ: Värmeböljan hotar svensk livsmedelsproduktion

Sänkt slakteriavgift
Torkan som pågått sedan i maj har slagit hårt mot lantbrukarnas förtsörjning. Det utgör också ett hot på både kort och lång sikt mot den svenska livsmedelsförsörjningen enligt Sven-Erik Bucht. Han gav även besked att slakteriavgiften sänks med 60 miljoner kronor.

LÄS OCKSÅ: Minskade dioxinhalter i ekologiska ägg

Förskott på EU-bidraget
Landsbygdsministern meddelade även att han talat med EU om möjligheten att ge lantbrukare ett förskott från unionen på 250 miljoner kronor. Besked om det väntas komma tidigast i september men enligt ministern har EU givit positiva signaler.

LÄS OCKSÅ: Kött- och mjölkproduktion – ett växande miljöproblem

“Slutnotan blir högre”
LRF välkomnar paketet men menar att slutnotan kommer bli betydligt högre. Förbundsordförande Palle Borgström säger till SVT Nyheter att han man bedömer att kostnaderna kommer att uppgå till tio miljarder kronor.

Av redaktionen

Källa: SVT Nyheter

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

koppar_kan_vara_orsaken_till_dina_halsoproblem

Koppar kan vara orsaken till dina hälsoproblem

Hälsa

Koppar är ett livsnödvändigt spårämne som kroppen behöver. Problemet idag är att vi snarare har för mycket koppar i kroppen än för lite. Har du problem med exempelvis utmattning, sköldkörtelproblem, sömnproblem, PMS, hormonobalanser, IBS, allergier, hudproblem, depression, oro, minnes- och koncentrationsproblem, kan det vara värt att se över dina kopparnivåer.

pizza

Pizza med sötpotatis och chèvre

Recept

Pizza kan varieras i det oändliga, detta recept har topping med bland annat sötpotatis, rödlök och chèvre. Botten bakas på näringsrikt dinkelmjöl och durumvete, kan bytas ut mot glutenfritt recept för den som önskar det.

mage skylt med ehec

Nationell spridning av ehec utreds

Kost

Sedan början av juli har antalet fall av ehec-infektion ökat i Sverige. Analyser visar att majoriteten är av samma typ och fall har rapporterats in från flera håll i landet. Myndigheter arbetar nu för att spåra källan.

Berith sitter i soffan med hundarna och stickar

Fri från värk och inte längre begränsad av artrosen

Värk

Berith Larsson har haft problem med artros i höfter och händer i flera år. Av en slump fick hon höra talas om grönläppad mussla – och bara efter en månad kände hon förbättringen.  – Jag har verkligen fått tillbaka mitt gamla aktiva liv. Kanske börjar jag dansa igen, säger hon.

Karl Dyall: Ryggskadan blev ett mentalt trauma

Intervju

Karl Dyall har alltid dansat, hans kropp är hans arbetsredskap. När ryggen inte längre fungerade som vanligt och smärtan tog över så tog det på psyket. Många år efter sitt första diskbråck opererade han ryggen och sedan ett år tillbaka är han helt smärtfri.