Annons
Annons

Miljödieten – så här funkar den!

Rädda miljön och rädda din hälsa. Det är budskapet i den nya boken Miljödieten som är skriven av journalisten Daniel Öhman och kocken Maximillian Lundin. I den visar de att det som är bra för vår planet är tätt sammanlänkat med vad som är bra för din kropp.

Redaktionen

25 augusti, 2016
Miljödieten – så här funkar den!
Dela inlägget

Rädda miljön och rädda din hälsa. Det är budskapet i den nya boken Miljödieten som är skriven av journalisten Daniel Öhman och kocken Maximillian Lundin. I den visar de att det som är bra för vår planet är tätt sammanlänkat med vad som är bra för din kropp.

Upp till en tredjedel av de globala utsläppen av klimatpåverkande gaser kommer från världens matproduktion. Två tredjedelar av de utsläpp som orsakas av matproduktionen kommer från kött, mjölk och ägg. Vad och hur vi äter påverkar miljön i allra högsta grad – och även vår hälsa. I boken ”Miljödieten” presenterar journalisten Daniel Öhman och kocken Maximillian Lundin ett koncept som bygger på grundtanken om att vi lever i ett kretslopp. Hur vi lever påverkar vår planet och om vi skadar miljön så skadar vi också oss själva.

Läs också: Guide: Miljödietens 5 steg

Vill lyfta ett helhetstänk
Daniel Öhman har varit engagerad i matindustrin och miljöfrågor i många år. Han arbetar som granskande reporter på Sveriges Radio, är programledare för ”Matens pris” och författare till boken med samma namn.
– Jag föreläste mycket efter Matens pris och många engagerade kom från miljöhållet, få var mat- och hälsointresserade. Jag tyckte det var synd att världarna inte möttes, förklarar Öhman.
Han började diskutera ämnet med vegankocken Maximillian Lundin, som har ett stort hälsointresse. Tillsammans ville de lyfta fram ett helhetstänk.
– Jag har alltid velat äta för att inte skada planeten. Maximillian har alltid velat äta för att må så bra som möjligt. Det visade sig att detta hängde ihop. Om man tittar på forskningen så är parallellerna oerhört tydliga.

Mer en handbok än en diet
Egentligen är Miljödieten inte en diet i ordets vedertagna bemärkelse – utan snarare en handbok i hur man kan ändra sina matvanor från grunden. Författarnas råd är enkelt: genom att minska på köttet, äta mer grönt, välja ekologiska råvaror, följa årstiderna i valet av grönsaker och äta mindre socker, gör du något positivt för både miljön och för din kropp.

Kött – stor klimatbov
Dietens första och kanske viktigaste åtgärd är att minska på köttet och andra animaliska produkter som ägg, fisk och mjölk. Just köttet är den största klimatboven och genom att minska på födoämnen från djurriket minskar du dramatiskt din miljöpåverkan. Forskning visar att vår klimatpåverkan från maten minskar med 40 procent om vi äter hälften så mycket kött.
– Jag ser det som att det viktigaste är att byta från kött till plantbaserad kost. Det ger jättestora effekter på såväl hälsa som miljö. Om man jämför en vegan som äter bra med en köttätare så har veganen oftast lägre kroppsvikt, bättre hälsa, löper mindre risk för cancer och hjärt-kärlsjukdomar. Samtidigt blir en vegans klimatavtryck en tredjedel av en köttätares, berättar Öhman.

Läs också: 8 vetenskapliga teorier om varför kött orsakar cancer

Köttätare väger mest
I boken skriver författarna om vetenskapliga studier som visar att ju mer kött och andra animaliska produkter vi äter, desto mer väger vi. I en studie genomförd i Storbritannien jämfördes 33 883 köttätare med 31 546 vegetarianer och veganer. Veganerna vägde minst, därefter kom vegetarianerna och fiskätarna, medan köttätarna var tyngst.

Steg för steg
Daniel Öhman är själv inte helvegan men har drastiskt dragit ned på animaliska produkter. Han poängterar att man kan göra övergången steg för steg, så att det blir en hållbar kosthållning. I kokboksdelen är därför grundrecepten veganska, med komplement för den som vill laga vegetariskt med mjölkprodukter och ägg eller med inslag av en lite fisk eller kött.
– Man kan göra förändringarna stegvis och i den ordning man vill. Det viktiga är att göra detta till en livsstil, genom att förstå hur mycket dessa förändringar kan ge, både för vår egen hälsa och för vår planet. Jag hoppas att vi kan få fler att inse hur viktigt det här sambandet är.

Läs också: Därför ska du äta säsongssmart mat

Författarna till miljödieten
Författarna Maximillian Lundin och Daniel Öhman.

Författarna
Maximillian Lundin är kock, konsult och föreläsare med inriktning på ekologisk och hållbar produktion och konsumtion. Han medverkar regelbundet som vegankock i Gokväll (SVT) och driver Stockholms första renodlat ekologiska och veganska restaurang.
Daniel Öhman arbetar som undersökande reporter på Sveriges Radio och har framför allt jobbat med internationella granskningar av korrupta företag, säkerhetspolitik och miljöfrågor.

Av Emma V Larsson

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons