Min personliga yoga

Jala Neti – Nässköljning

Postad: 4 december, 2012 Av: Min personliga yoga Kategori: yoga | Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Kommentera

Under uppväxtåren åkte jag konståkning i princip all ledig tid och bodde således i ishallen i 8 år. Kombinationen “dåliga bihålor” – iskall luft/ismaskinsångor var kanske inte den mest lyckade…att pappa rökte 40 cigaretter om dagen mina första 9 levnadsår och att jag genetiskt fått “trånga gångar” både från mamma och pappa, spädde väl på min konstanta retning/obalans… På något sätt vande jag mig ändå vid att alltid behöva snyta mig, bära mössa/keps oavsett årstid när det skulle cyklas eller springas utomhus. Gjorde jag inte det kom “bihåle-huvudvärken” som ett brev på posten. Jag hade hört talas om att man behövde spola bihålorna hos doktorn om det blev riktigt illa. Denna process sas vara oerhört smärtsam och stod således inte högst upp på min önskelista. Jag gjorde i princip allt för att hålla bihålorna i schack med de husmorstips jag kom över.

Åren gick och jag fick ett par riktigt seglivade bihåleinflammationer. Ena gången triggades den igång av att jag bodde i ett mögligt hus i Alperna 4 månader. Nästa kom 2008 när jag arbetade på Stockholms Stadsteater. Att dagligen andas in flammskyddsmedel och andra kemikalier i kombination med damm, hade rubbat balansen totalt. Penicillinkurerna hjälpte inte längre – jag var tvungen att hitta något annat. Så kom jag äntligen i kontakt med: nässköljning.

Jala Neti betyder vattenrening och är en urgammal yogisk ritual som främst utövas på morgonen. Nässköljning hjälper till att avlägsna extra slem, bakterier och allergener. Ett fantastiskt verktyg att tillämpa i förebyggande syfte, men också i förkylnings- och pollentider. Denna urgamla ayurvediska reningsteknik används för att bevattna näsgångar och bihålor. Man fyller en s.k. näskanna med ljummet vatten och salt. Förhållandet vatten – salt, ska vara samma som vi har i blodet, ca 1tsk salt per halvliter ljummet vatten. Havssalt eller vanligt bordssalt fungerar bra, viktigast är att det innehåller tillsatt jod. Varje kanna brukar ha en medföljande beskrivning eller skopa, som talar om hur mycket salt du ska ha. Har man för mycket/lite salt, svider det och man kan i förlängningen störa slemhinnornas balans.

Näskannor finns att köpa både i plast, keramik, metall och varierar en del i storlek. Hälsokostbutiker, online shops, samt vissa keramiker tillhandahåller s.k. “Neti-pots”. Reser man mycket kan man med fördel investera i en plastvariant, som är mer stryktålig och väger relativt lite.

Hur gör man då? Jo, man sätter pipen i ena näsborren, tiltar huvudet, andas genom munnen och låter vattnet rinna genom alla håligheter, för att slutligen komma ut ur andra näsborren. När halva kannan gått åt byter man till andra näsborren. I början kan det kännas lite märkligt och man “dräller” gärna lite innan man fått till lutningen på huvudet. Stå över ett handfat och pröva dig fram tills  du hittar “ditt läge”.

Forskning har visat att daglig nässköljning inte bara ökar livskvaliteten, utan också minskar sinus symtom och läkemedelsanvändning hos patienter med frekvent bihåleinflammation. Huvudvärk, stress, ansiktssmärta och öronproblem tenderar också att försvinna. Förutom de rent fysiologiska fördelarna, märks också att den subtila och själsliga kroppen får klarhet, insikt: man öppnar sina kanaler uppåt.

Många idrottsutövare kollar pulsen varje morgon för att stämma av kroppens status. Nässköljning är ett annat bra komplement för att få en daglig “health-check-up”. Pröva själv så får du se vad du får för positiva effekter. Lycka till!

Namaste

Desirée

info@minpersonligayoga.se

 pictures are borrowed from internet, click on image to be forwarded to mainhostOm bloggen

Namn: Desirée ”Dissan” Rosborg.

Ålder: 32 år.

Bor: På söder i Stockholm, samt i Los Angeles och Byron Bay delar av året.

Familj: Nära och kära finns spridda över hela jordklotet. Jag är lyckligt lottad som har en stor "familje"-krets.

Sysselsättning: PT, yogalärare, allkonstnär.

Om mig: Jag älskar kontraster och motsatser. Variation och nya utmaningar är mitt liv i ett nötskal. Följa hjärtat och gå min väg genom livet berikar och lär oerhört mycket. Oavsett om det handlar om musik, snowboard, surfing, konst, design, hav, berg, yoga, Osho, Meisner eller dans, så hittar jag ständigt nya pusselbitar som passar in i min livsbild.

Fokus just nu: Min Personliga Yoga. Få klart mitt album "Diary of a Seaturtle" – uppföljaren till EP:n ”Naked Touch” som hittas på www.desireerosborg.com. Jag håller också på att skriva klart det sista på en självbiografisk monolog.

Om bloggen: På min blogg kan du läsa om yoga, om livet och dess utmaningar, om tips och tricks för en hälsosam livsstil både för in- och utsidan, om personer och saker som inspirerar i vardagen. Två av mina favoritmantran är ”welcome the unknown” och ”become your dream” – de genomsyrar det mesta jag lägger min hand vid, så även denna blogg. Hoppas du blir inspirerad!

Kategorier

Vi söker framtidens stjärnbloggare

Är du den vi söker?

Skriv till oss och berätta mer om dig själv.