Min personliga yoga

yoga i Dubai

Postad: 4 april, 2013 Av: Min personliga yoga Kategori: inspiration, livet, resor, träning, yoga | Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 2 kommentarer

194c6f3c961a11e28e0922000a9f1335_7

Förra veckan var jag i Dubai för att hämta inspiration, hälsa på vänner, undervisa Min Personliga Yoga och Rocket Vinyasa. Det blev en fantastisk vecka fylld av härliga upplevelser, god mat, PT Yoga, healing, behandlingar, gitarr och sång på stranden.

Jag landade på Dubai International vid 02.15. Efter en passkontroll, som var ungefär lika långsam och otrevlig som den i USA, kom jag äntligen fram till min vän Natasha kl.04.30. Efter en timmas fix och trix, varm dusch och en speed-catch-up med min vän, fick jag så 3 h sömn innan det var dags för första PT Yogan. Det blev två magiska timmar, UTOMHUS 🙂 hos Australiensiska Sacha Thompson.

IMG_9574

Det här med att ha någon som klämmer och känner, peppar och guidar, är ju bara ett livselixir som heter duga! PT Yoga rules!!! Praktiken hos Sacha var Ashtanga Yoga-inspirerad, i kombination med olika “drills” och vinyasa-flöden. Jag älskar när människor använder sin egen visdom, erfarenhet och lekfullhet – det blir så mycket mer levande på nåt sätt, man ÄR liksom i det, istället för att göra någon slags text-book-variant. Me like!

IMG_9595Efter yogan var det dags för frukost på The Lime Tree Café. Och som vanligt när jag är på varmare breddgrader, går jag bananas på vattenmelon-juice! MUMS FILLIBABBA!

Veckan fortsatte med healing, ayurvedisk behandling, plus att jag hade några privates med Min Personliga Yoga.

IMG_9603På Zen Yoga tog jag en skön Vinyasa-klass, för en kvinna med härligt personlig stil! Enda minuset var att hon pratade så tyst. TRIST, för hon var magnifik så jag hade velat höra vartenda ord. Tur att man har fler sinnen än hörseln – det mesta gick nog in ändå 😉

IMG_9581

Vid ett par tillfällen åkte jag tillbaka till Sacha för att få fantastisk PT Yoga och för att dela med mig av Rocket Vinyasa Yoga.

Jag testade Rocket för först gången för ungefär 6 år sedan, på It’s Yoga Stockholm. Jag blev helt såld och tog så många klasser jag kunde för dåvarande ägarna Edwin och Catharina Lacayo. Snart blev det också en fantastisk och intensiv workshop med Blossom Tainton och Catharina Lacayo. 2010 fick jag så möjlighet att praktisera för Mr Rocket Man himself när jag tog min Teacher Traning för Larry Schultz, grundare av It’s Yoga och dess trademark Rocket Vinyasa Yoga.

IMG_9580Det som är så fantastiskt med “Rocket” är att blockeringar frigörs i kroppen och man blir oerhört stark, samtidigt som det är lekfullt. De tre serierna är fulla av armbalanser, bakåtböjningar och legwork i härliga sekvenser. Man bygger upp styrka och smidighet på ett prestigelöst sätt, vilket gör att man klarar saker man inte trodde var möjliga! Genom att utföra modifikationer av mer avancerade asanas från Ashtanga Yogans 1:a, 2:a och 3:e serier, hittar man härliga in- och utgångar ur rörelserna.

Rocket-klassen hos Sacha blev en succé och avslutningen med LIVE-sång och gitarr var mycket uppskattad 🙂 Jag hoppas innerligt att jag får möjlighet att åka tillbaka till Dubai snart igen! Det skulle vara superkul att köra Min Personliga Yoga där ett tag!

Namaste

www.minpersonligayoga.se

P.S. inspirationsbilder från Old Dubai och konstutställningar kommer upp inom ett par dagar 😉 stay tuned D.S.

 djupa andetag…

Postad: 21 december, 2012 Av: Min personliga yoga Kategori: yoga | Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Kommentera

Som sångerska, dansare och skådespelerska har andetaget alltid varit en viktig del i allt från teknik, prestation och känsla, till uppladdning och återhämtning. Under otaliga sånglektioner, dansklasser, gigs, löparrundor, teaterföreställningar osv. har jag experimenterat med denna basala funktion: andning. Det var dock först under min Yoga Teacher TrainingIt’s Yoga San Francisco, som det helt plötsligt sa “klick” en dag. På Barnes & Nobles hittade jag boken Yoga Anatomy av Leslie Kaminoff. De fantastiska beskrivningar om diafragman, som fanns i boken, gav helt nya insikter. Som proffsdansare var jag väl bekant med “bröstkorgsandning” och som sångerska med “bukandning”. I min yogapraktik hade jag dessutom utforskat och mött andetaget på ett nytt sätt. Helt plötsligt kunde jag koppla samman allt! Nya värdefulla nycklar gick i lås! Under 6 veckors utforskande, la jag så grunden för det jag idag förmedlar på mina yoga – och andningsklasser.

Alla har nog någon gång upplevt hur det känns att ha ”andan i halsen”. Vid stress, nervositet, oro och sorg blir andningen ofta ”grund”. Dessutom tenderar våra organ att stelna till och inte längre vara så “elastiska och följsamma“, när kroppen hanterar denna press. Vi glömmer lätt att andetaget fungerar som massage och stretchinsidan av kroppen, med dess böljande rörelser. Lever man under hög press en längre period, dyker gärna magbesvär/magsmärtor av olika slag upp när allt stelnar till…

När vi andas djupa andetag däremot, syresätter vi inte bara kroppens alla muskler, vi skapar också en lugnande känsla. Organen mår bra av detta lugn och denna “gymnastik“. Det är alltså inte bara muskler och leder som behöver aktiveras för att hålla sig ekvilibristiska, organen behöver också sin dos. När andetaget ges maximalt utrymme, får vi dessutom hjälp med att växla fritt mellan total avslappning och maximalt påslag. Rent muskulärt ger detta en oerhörd rörelsefrihet.

Med lite övning och eget utforskande, kan du lätt hitta fler “håligheter” i torson för att hitta avslappning och dessutom optimera din träning. När du kör t.ex. intervaller och kommer upp i maxpuls, kan det vara mycket värdefullt att snabbt växla till expansiva och djupa andetag mellan varven. Detta hjälper återhämtningen oerhört! Låt andetaget fortplanta sig och vidgasbröstkorgens framsida utåt/framåt/uppåt, andas också in mellan skulderbladen på baksidan, liksom under armhålorna. På framsidan, vid nyckelbenen, finns också extra plats. För att komma riktigt långt ner på ryggen kan du tänka att du “andas hela vägen ner i njurarna”… Känn också hur diafragman vidgas neråt i buken när din inandning är på max.

Pröva gärna själv vid två olika tillfällen, t.ex bukandning vid sänggående och bröstkorgsandning nästa gång du kör intervaller! Diafragman upplevs nämligen olika beroende på buk- eller bröstkorgsandning. Om du t.ex. springer, praktiserar asanas, eller dansar, är det troligt att du ägnar dig åt bröstkorgsandning. Nedre bukmuskulaturen är då aktiv för att skapa en stark hållning. Då kan du känna hur diafragmans botten möter magmusklerna när de trycks mot varandra. Vill du då ta in mer luft, kan du vidga andetaget ännu mer på bröstkorgens alla sidor… Vid bukandning är magen avslappnad, vilket gör det lättare att bottna ner i buken och bäckenet.

Inom yogan finns en rad olika pranayama-övningar där man utforskar detta. Är du nyfiken på hur du kan maximera ditt andetag, kolla in vårens schema: andning. Ett enda medvetet andetag kan göra oerhörd skillnad i vardagen – oavsett om du surfar, yogar, dansar eller springer till bussen. Varje aktivitet och dag bjuder på nya insikter. Andas in, andas ut

 

Namaste

Desirée

info@minpersonligayoga.seOm bloggen

Namn: Desirée ”Dissan” Rosborg.

Ålder: 32 år.

Bor: På söder i Stockholm, samt i Los Angeles och Byron Bay delar av året.

Familj: Nära och kära finns spridda över hela jordklotet. Jag är lyckligt lottad som har en stor "familje"-krets.

Sysselsättning: PT, yogalärare, allkonstnär.

Om mig: Jag älskar kontraster och motsatser. Variation och nya utmaningar är mitt liv i ett nötskal. Följa hjärtat och gå min väg genom livet berikar och lär oerhört mycket. Oavsett om det handlar om musik, snowboard, surfing, konst, design, hav, berg, yoga, Osho, Meisner eller dans, så hittar jag ständigt nya pusselbitar som passar in i min livsbild.

Fokus just nu: Min Personliga Yoga. Få klart mitt album "Diary of a Seaturtle" – uppföljaren till EP:n ”Naked Touch” som hittas på www.desireerosborg.com. Jag håller också på att skriva klart det sista på en självbiografisk monolog.

Om bloggen: På min blogg kan du läsa om yoga, om livet och dess utmaningar, om tips och tricks för en hälsosam livsstil både för in- och utsidan, om personer och saker som inspirerar i vardagen. Två av mina favoritmantran är ”welcome the unknown” och ”become your dream” – de genomsyrar det mesta jag lägger min hand vid, så även denna blogg. Hoppas du blir inspirerad!

Kategorier

Vi söker framtidens stjärnbloggare

Är du den vi söker?

Skriv till oss och berätta mer om dig själv.