Min personliga yoga

summan av kardemumman…

Postad: 11 mars, 2013 Av: Min personliga yoga Kategori: livet, yoga | Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Kommentera

Vaknade av mig själv i morse, alldeles utsövd: jag hade sovit i 13 h – kändes helt magiskt!!! För att göra en lång historia kort, så kan man säga att kroppen och själen behövde det, de senaste 8 veckorna har varit helt galna! Jag vet inte hur jag hade klarat mig om det inte vore för all extra energi och hjälp med återhämtning som jag fått från olika håll. Precis alla runt omkring mig har varit förkylda och sjuka på olika sätt, men jag har klarat mig, trots att jag gått på knäna. Kanske har jag haft tur, kanske beror det på att jag genom åren lärt mig vikten av att tillföra extra energi, behandlingar, ta vara på stunder av egentid osv, i dessa hektiska perioder… Summan av kardemumman är iallafall ganska enkel: ju mer damage jag gör på mig själv fysiskt och psykist, desto mer rekond behövs. Man kan säga att en “tusenmila-service” i veckan har varit på sin plats den senaste tiden 🙂

Tänkte dela med mig av några tips och tricks på vad som får mig igenom tuffa perioder…

baghera924a4b36881c11e2b55122000a1f9be7_7

Vi fungerar alla på olika sätt, vilket gör det essentiellt att lära sig hur man själv är skapt. Jag vet t.ex. att min kropp svarar bra på all typ av behandling: massage, kiropraktik, osteopati, healing, akupunktur osv. Oavsett behandlingsform, hjälper de mig enormt med återhämtningen, plus att jag lär mig fantastiskt mycket om min kropp varje gång…Områden som känns besvärliga, ger allt som oftast uttryck för en viss typ av tankar, oro, irritation, eller vad det nu kan vara. Det är intressant att se hur kroppen och sinnet hör ihop, hur jag lagrar intryck, avtryck och uttryck i muskler och organ. Observationen av tankar och känslor under en behandling, i kombination med terapeutens expertis, ger oerhörd visdom och viktiga nycklar i vardagen. Behandlingar av olika slag är också en ynnest i förebyggande syfte. Olika besvär kan tas om hand innan de blir skador eller kroniska besvär.

Träning i form av yoga, löpning, PT, eller vad det nu kan vara, blir extra viktig för mig i hektiska perioder… som sagt ju mer tankar/snedbelastningar/monotoni jag utsätter mig för, desto mer slagg behöver svettas ut för att hålla balansen såväl inuti som utanpå.

pomme294b84e68a9311e2904b22000a1f8c1d_7Sömnen har varit fattig på sistone, så tack gode gud för fitline (cellenergi) som jag började äta för 1,5 månad sen.  Jag sover mycket bättre, återhämtar mig snabbare och märker en enorm skillnad i ork överlag. Sömnen är annars en akilleshäl för mig, liksom för många andra…ligger jag på gränsen och känner mig hängig, så kan sömnen vara avgörande om jag blir sjuk eller inte.

Kosten är en annan viktig del! Ordentliga måltider och att packa med mig högpotent föda, superfrukter osv, är helt oslagbart! När stress och annan nedbrytning härskar i kroppen blir det extra viktigt att öka intaget av vitaminer och mineraler, där fitline och granatäpple varit mina lifesavers den senaste tiden!!

Inom yogan och vissa grenar av martial arts, använder man sig också av s.k. eldandning/bastrika, för att stärka immunförsvaret. Det är en väldigt utrensade och stark andning, som utförs dagligen, liksom jala neti (nässköljning), en annan daglig yogisk rening.

himlen9eb7492688a511e2939b22000a1f9251_7Om en vecka åker jag till Dubai, vilket har varit enormt värdefullt att se fram emot. Vetskapen om att det funnits ett slut på den här hektiska perioden, har varit viktig. Ebb och flod. Livets kontraster. Nu ska jag ligga i träda lite igen…när allt kommer omkring, så är det viktigaste av allt att vara snäll mot sig själv, ta hand om den unika kropp och själ man har, älska den så vackert det bara går och lyssna på det som finns i tystnaden.

himlens färger blir lite klarare när man inser att man duger som man är

Namaste

D

info@minpersonligayoga.se

 

 nya klasser efter påsk

Postad: 8 mars, 2013 Av: Min personliga yoga Kategori: inspiration, livet, träning, yoga | Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Kommentera

Är du sugen på att komma igång med yogan igen, eller kanske gå en kurs för första gången? Efter påsk är det dags för en serie nya klasser av Min Personliga Yoga. Det blir 9 onsdagskvällar med start den 10 april. Som vanligt är det små grupper som gäller på rebirth fitness, så vi får en mer PT-känsla. Alla nivåer är välkomna!

17.45-19.15:  Min Personliga Yoga  10 april – 12 juni (ej klass 24 april)

19.30-21.00 Min Personliga Yoga  10 april – 12 juni (ej klass 24 april)

för anmälan och mer info: info@minpersonligayoga.se

love & light

/ddjupa andetag…

Postad: 21 december, 2012 Av: Min personliga yoga Kategori: yoga | Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Kommentera

Som sångerska, dansare och skådespelerska har andetaget alltid varit en viktig del i allt från teknik, prestation och känsla, till uppladdning och återhämtning. Under otaliga sånglektioner, dansklasser, gigs, löparrundor, teaterföreställningar osv. har jag experimenterat med denna basala funktion: andning. Det var dock först under min Yoga Teacher TrainingIt’s Yoga San Francisco, som det helt plötsligt sa “klick” en dag. På Barnes & Nobles hittade jag boken Yoga Anatomy av Leslie Kaminoff. De fantastiska beskrivningar om diafragman, som fanns i boken, gav helt nya insikter. Som proffsdansare var jag väl bekant med “bröstkorgsandning” och som sångerska med “bukandning”. I min yogapraktik hade jag dessutom utforskat och mött andetaget på ett nytt sätt. Helt plötsligt kunde jag koppla samman allt! Nya värdefulla nycklar gick i lås! Under 6 veckors utforskande, la jag så grunden för det jag idag förmedlar på mina yoga – och andningsklasser.

Alla har nog någon gång upplevt hur det känns att ha ”andan i halsen”. Vid stress, nervositet, oro och sorg blir andningen ofta ”grund”. Dessutom tenderar våra organ att stelna till och inte längre vara så “elastiska och följsamma“, när kroppen hanterar denna press. Vi glömmer lätt att andetaget fungerar som massage och stretchinsidan av kroppen, med dess böljande rörelser. Lever man under hög press en längre period, dyker gärna magbesvär/magsmärtor av olika slag upp när allt stelnar till…

När vi andas djupa andetag däremot, syresätter vi inte bara kroppens alla muskler, vi skapar också en lugnande känsla. Organen mår bra av detta lugn och denna “gymnastik“. Det är alltså inte bara muskler och leder som behöver aktiveras för att hålla sig ekvilibristiska, organen behöver också sin dos. När andetaget ges maximalt utrymme, får vi dessutom hjälp med att växla fritt mellan total avslappning och maximalt påslag. Rent muskulärt ger detta en oerhörd rörelsefrihet.

Med lite övning och eget utforskande, kan du lätt hitta fler “håligheter” i torson för att hitta avslappning och dessutom optimera din träning. När du kör t.ex. intervaller och kommer upp i maxpuls, kan det vara mycket värdefullt att snabbt växla till expansiva och djupa andetag mellan varven. Detta hjälper återhämtningen oerhört! Låt andetaget fortplanta sig och vidgasbröstkorgens framsida utåt/framåt/uppåt, andas också in mellan skulderbladen på baksidan, liksom under armhålorna. På framsidan, vid nyckelbenen, finns också extra plats. För att komma riktigt långt ner på ryggen kan du tänka att du “andas hela vägen ner i njurarna”… Känn också hur diafragman vidgas neråt i buken när din inandning är på max.

Pröva gärna själv vid två olika tillfällen, t.ex bukandning vid sänggående och bröstkorgsandning nästa gång du kör intervaller! Diafragman upplevs nämligen olika beroende på buk- eller bröstkorgsandning. Om du t.ex. springer, praktiserar asanas, eller dansar, är det troligt att du ägnar dig åt bröstkorgsandning. Nedre bukmuskulaturen är då aktiv för att skapa en stark hållning. Då kan du känna hur diafragmans botten möter magmusklerna när de trycks mot varandra. Vill du då ta in mer luft, kan du vidga andetaget ännu mer på bröstkorgens alla sidor… Vid bukandning är magen avslappnad, vilket gör det lättare att bottna ner i buken och bäckenet.

Inom yogan finns en rad olika pranayama-övningar där man utforskar detta. Är du nyfiken på hur du kan maximera ditt andetag, kolla in vårens schema: andning. Ett enda medvetet andetag kan göra oerhörd skillnad i vardagen – oavsett om du surfar, yogar, dansar eller springer till bussen. Varje aktivitet och dag bjuder på nya insikter. Andas in, andas ut

 

Namaste

Desirée

info@minpersonligayoga.serebirth & rosa skrot

Postad: 16 december, 2012 Av: Min personliga yoga Kategori: yoga | Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Kommentera

När jag flyttade tillbaka till Sverige och Stockholm i augusti, var jag oerhört sugen på att hitta samarbeten med för mig ”nya” studios. Som med det mesta i livet, dyker saker och ting upp förr eller senare, bara man sänder ut sin önskan. Det dröjde inte länge förrän jag blev tipsad om Rosa Skrot på Södermalm och rebirth fitness i Birkastan. Två härliga oaser som ger ny kraft och inspiration på olika sätt. Låt mig presentera mina nya ”hemmastudios”.

tjejgymet Rosa Skrot möts man av härliga donnor, mysigt häng i repan/fiket, coolt gym och omklädningsrum, sköna PT’s och grymma gruppträningsklasser. Rosa skrot har en hemtrevlig känsla som märks både på människorna här och på hur lokalerna är inredda! Det känns alltid lika härligt att kliva in på Torkel Knutssons gata 41, vid MariatorgetSödermalm i Stockholm. Kolla in deras tjusiga rosa smithmakasin!

Ta en paus i julruschen och kom och provträna gratis på Rosa Skrot vettja! Jag kör t.ex. årets sista ”back to basics yoga” den 21 dec kl.17.00, där jag som alltid avslutar med live-sång. Har du svårt att få till det innan jul, så börjar klasserna igen den 7 januari. I vår har du också möjlighet att boka PT Yoga och Yoga Duo med mig här. Välkommen till Rosa Skrot!

rebirth fitness ligger på Tomtebogatan 18 i mysiga Birkastan och drivs av amerikanen Michael Glover. Michael har en gedigen bakgrund som PT i USA, men bor sedan några år tillbaka i Stockholm, där han driver rebirth fitness. Jag älskar det lugn och den enkelhet Michael skapat på rebirth. Här är det lätt att hitta fokus och skala av distraktioner som finns runt om i vardagen. Jag gillar att rebirth inte bara erbjuder personlig träning i toppklass, utan också har en laid back och skön inställning till träning. På rebirth får du härlip pepp och inspiration till att hitta en hälsosam livsstil, utifrån dina mål och önskningar.

Visst är det härligt när man hittar sina små “hemmastudios”?! Var ligger ditt “favvo-ställe”? Posta gärna tips på härliga studios/gym/smultronställen där du älskar att träna!

Love and Light

Desirée

info@minpersonligayoga.seOm bloggen

Namn: Desirée ”Dissan” Rosborg.

Ålder: 32 år.

Bor: På söder i Stockholm, samt i Los Angeles och Byron Bay delar av året.

Familj: Nära och kära finns spridda över hela jordklotet. Jag är lyckligt lottad som har en stor "familje"-krets.

Sysselsättning: PT, yogalärare, allkonstnär.

Om mig: Jag älskar kontraster och motsatser. Variation och nya utmaningar är mitt liv i ett nötskal. Följa hjärtat och gå min väg genom livet berikar och lär oerhört mycket. Oavsett om det handlar om musik, snowboard, surfing, konst, design, hav, berg, yoga, Osho, Meisner eller dans, så hittar jag ständigt nya pusselbitar som passar in i min livsbild.

Fokus just nu: Min Personliga Yoga. Få klart mitt album "Diary of a Seaturtle" – uppföljaren till EP:n ”Naked Touch” som hittas på www.desireerosborg.com. Jag håller också på att skriva klart det sista på en självbiografisk monolog.

Om bloggen: På min blogg kan du läsa om yoga, om livet och dess utmaningar, om tips och tricks för en hälsosam livsstil både för in- och utsidan, om personer och saker som inspirerar i vardagen. Två av mina favoritmantran är ”welcome the unknown” och ”become your dream” – de genomsyrar det mesta jag lägger min hand vid, så även denna blogg. Hoppas du blir inspirerad!

Kategorier

Vi söker framtidens stjärnbloggare

Är du den vi söker?

Skriv till oss och berätta mer om dig själv.