Min personliga yoga

älska hänga med sig själv…

Postad: 10 februari, 2013 Av: Min personliga yoga Kategori: inspiration, livet, yoga | Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Kommentera

solitude314554_10150441189295400_1969779204_n

Nästan alltid när jag far och flyger världen över undrar många: ska du resa ensam??? Jag läser rädslan i deras ögon, rädslan att vara ensam och bli över…

För mig är det dock stor skillnad på att vara “ensam” och att vara “själv”. Ensam kan man känna sig fastän man är omgiven av andra människor. Du kan sitta i samma rum som din partner/arbetskollega/familj – ni sitter tillsammans, men är inte där tillsammans… Den ensamheten är påtaglig och ger en obehagskänsla i magen. Annat är det att vara själv, det är själv-valt.

lifebcaf29b860eb11e18bb812313804a181_7

Jag har alltid älskat att hänga med mig själv, men det är först på senare år som jag ärligt lärt mig uppskatta hela spektrat som bor i mig: både mina brister och fantastiska sidor bidrar till helheten jag är. Att stå stadigt i mig själv och känna alla sidor, är en styrka när det stormar runtomkring. Framförallt i situationer där ingen bekräftar mitt sätt att vara, är det en ynnest att veta själv var jag står. Jag är orkanens öga. Yogan har hjälpt mig att hitta den kärnan, liksom all tid jag spenderat i Los Angeles, eller de resor som tagit mig långt bort dit ingen vetat någonting om mig. Det är det bästa jag gett mig själv, friheten att utforska och blomma i den person jag är. I ärlighetens namn är det nog också det enda alternativet i långa loppet…

Med åren har jag insett att det enda jag säkert vet är att: jag kommer vara med mig själv tills den dagen jag inte finns här längre. Så “it better be a friggin’ awesome person to hang out with!!!”.

person8558b370c68b11e1985822000a1d011d_7

Yoga-praktiken får mig att möta mig själv i alla slags tillstånd. Det jag upplever på mattan är olika varje gång. Vissa dagar lekande lätt, andra dagar möter jag oerhört motstånd och saker som måste “andas igenom”. Ju mer mentala och fysiska lager av slagg/gegga jag samlat på mig, desto mer måste rensas bort innan jag hittar in i min sanna kärna. När jag väl gjort det, och verkligen upplevt att “this too shall pass”, sprids min sanning som ringar på vattnet i allt som sker i min vardag.

Den kärnan som finns inuti dig och mig, kan inga yttre omständigheter någonsin rubba. Det som finns på insidan, kan ingen någonsin ta ifrån oss. Kärnan är vår egen, alltid. Äger du din kärna, är du fri…det är en fantastisk ynnest att inse. Det bor mod inom oss alla. Be the type of person you wanna meet and don’t be afraid to be your best…courage49252c76e9e011e18a3522000a1cf770_7

Namaste

Desirée

 

 Jala Neti – Nässköljning

Postad: 4 december, 2012 Av: Min personliga yoga Kategori: yoga | Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Kommentera

Under uppväxtåren åkte jag konståkning i princip all ledig tid och bodde således i ishallen i 8 år. Kombinationen “dåliga bihålor” – iskall luft/ismaskinsångor var kanske inte den mest lyckade…att pappa rökte 40 cigaretter om dagen mina första 9 levnadsår och att jag genetiskt fått “trånga gångar” både från mamma och pappa, spädde väl på min konstanta retning/obalans… På något sätt vande jag mig ändå vid att alltid behöva snyta mig, bära mössa/keps oavsett årstid när det skulle cyklas eller springas utomhus. Gjorde jag inte det kom “bihåle-huvudvärken” som ett brev på posten. Jag hade hört talas om att man behövde spola bihålorna hos doktorn om det blev riktigt illa. Denna process sas vara oerhört smärtsam och stod således inte högst upp på min önskelista. Jag gjorde i princip allt för att hålla bihålorna i schack med de husmorstips jag kom över.

Åren gick och jag fick ett par riktigt seglivade bihåleinflammationer. Ena gången triggades den igång av att jag bodde i ett mögligt hus i Alperna 4 månader. Nästa kom 2008 när jag arbetade på Stockholms Stadsteater. Att dagligen andas in flammskyddsmedel och andra kemikalier i kombination med damm, hade rubbat balansen totalt. Penicillinkurerna hjälpte inte längre – jag var tvungen att hitta något annat. Så kom jag äntligen i kontakt med: nässköljning.

Jala Neti betyder vattenrening och är en urgammal yogisk ritual som främst utövas på morgonen. Nässköljning hjälper till att avlägsna extra slem, bakterier och allergener. Ett fantastiskt verktyg att tillämpa i förebyggande syfte, men också i förkylnings- och pollentider. Denna urgamla ayurvediska reningsteknik används för att bevattna näsgångar och bihålor. Man fyller en s.k. näskanna med ljummet vatten och salt. Förhållandet vatten – salt, ska vara samma som vi har i blodet, ca 1tsk salt per halvliter ljummet vatten. Havssalt eller vanligt bordssalt fungerar bra, viktigast är att det innehåller tillsatt jod. Varje kanna brukar ha en medföljande beskrivning eller skopa, som talar om hur mycket salt du ska ha. Har man för mycket/lite salt, svider det och man kan i förlängningen störa slemhinnornas balans.

Näskannor finns att köpa både i plast, keramik, metall och varierar en del i storlek. Hälsokostbutiker, online shops, samt vissa keramiker tillhandahåller s.k. “Neti-pots”. Reser man mycket kan man med fördel investera i en plastvariant, som är mer stryktålig och väger relativt lite.

Hur gör man då? Jo, man sätter pipen i ena näsborren, tiltar huvudet, andas genom munnen och låter vattnet rinna genom alla håligheter, för att slutligen komma ut ur andra näsborren. När halva kannan gått åt byter man till andra näsborren. I början kan det kännas lite märkligt och man “dräller” gärna lite innan man fått till lutningen på huvudet. Stå över ett handfat och pröva dig fram tills  du hittar “ditt läge”.

Forskning har visat att daglig nässköljning inte bara ökar livskvaliteten, utan också minskar sinus symtom och läkemedelsanvändning hos patienter med frekvent bihåleinflammation. Huvudvärk, stress, ansiktssmärta och öronproblem tenderar också att försvinna. Förutom de rent fysiologiska fördelarna, märks också att den subtila och själsliga kroppen får klarhet, insikt: man öppnar sina kanaler uppåt.

Många idrottsutövare kollar pulsen varje morgon för att stämma av kroppens status. Nässköljning är ett annat bra komplement för att få en daglig “health-check-up”. Pröva själv så får du se vad du får för positiva effekter. Lycka till!

Namaste

Desirée

info@minpersonligayoga.se

 pictures are borrowed from internet, click on image to be forwarded to mainhostOm bloggen

Namn: Desirée ”Dissan” Rosborg.

Ålder: 32 år.

Bor: På söder i Stockholm, samt i Los Angeles och Byron Bay delar av året.

Familj: Nära och kära finns spridda över hela jordklotet. Jag är lyckligt lottad som har en stor "familje"-krets.

Sysselsättning: PT, yogalärare, allkonstnär.

Om mig: Jag älskar kontraster och motsatser. Variation och nya utmaningar är mitt liv i ett nötskal. Följa hjärtat och gå min väg genom livet berikar och lär oerhört mycket. Oavsett om det handlar om musik, snowboard, surfing, konst, design, hav, berg, yoga, Osho, Meisner eller dans, så hittar jag ständigt nya pusselbitar som passar in i min livsbild.

Fokus just nu: Min Personliga Yoga. Få klart mitt album "Diary of a Seaturtle" – uppföljaren till EP:n ”Naked Touch” som hittas på www.desireerosborg.com. Jag håller också på att skriva klart det sista på en självbiografisk monolog.

Om bloggen: På min blogg kan du läsa om yoga, om livet och dess utmaningar, om tips och tricks för en hälsosam livsstil både för in- och utsidan, om personer och saker som inspirerar i vardagen. Två av mina favoritmantran är ”welcome the unknown” och ”become your dream” – de genomsyrar det mesta jag lägger min hand vid, så även denna blogg. Hoppas du blir inspirerad!

Kategorier

Vi söker framtidens stjärnbloggare

Är du den vi söker?

Skriv till oss och berätta mer om dig själv.