Min personliga yoga

ordens kraft

Postad: 27 januari, 2013 Av: Min personliga yoga Kategori: livet | Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 2 kommentarer

Nothing is Impossible

Oavsett om man är bekant med affirmationer och van att formulera mål för sig själv eller inte, kan de flesta säkert relatera till situationer och upplevelser där ordens kraft varit mer än påtagliga. Varje dag känner vi av, registrerar och sänder ut information i samband med de ord vi hör och förmedlar. Kommunikation är A och O som man brukar säga, ändå uppstår ofta missförstånd i vardagen när vi uttrycker oss plumpt och “halv-sovandes”. Utan riktning och fokus tenderar saker och ting att bli lite luddiga, varpå spänningar, irritation och besvikelser ligger nära till hands.

Häromdagen pratade jag och en kollega om hur forskare och vetenskapsmän genom åren kommit fram till sina slutsatser. Efter idogt arbete, har de alla en vacker dag plötsligt sett allt kristallklart! Newton, Einstein m.fl. har alla sagt att, det rätta svaret kom när de ställde den rätta frågan. Tydlighet och medvetenhet är essensen i omedelbar synkronicitet.

IMG_8866

Inom yogan letar vi oss in till vår innersta kärna genom att synkronisera andning, fokus och starka kroppslås. Vi upplever både på ett fysiskt och psykiskt plan, den lätthet och svårighet detta möte av ytterligheter innebär. När ytterligheterna möts, uppstår balans.

Tankar och ord pockar ständigt på vår uppmärksamhet. Det är en utmaning att sålla i detta “tjatter”. Men precis som med allt annat, ger övning färdighet. Tänk bara på ett barn som övar sig att gå. En oerhört stark drivkraft, nyfikenhet och lekfullhet driver barnet att förstå och känna in hur allt hänger ihop. Slutligen går allt i lås. Så tänker jag också att det är med orden vi både hör inom oss och säger. Ju mer balanserade och precisa de är, desto mer mitt i prick blir reaktionen/resultatet. Ordens magi är fascinerande – en liten twist på en formulering, eller byte av ord, kan göra hela skillnaden…

Tänk på den gamla pedagogiska övningen med det gröna äpplet: “Blunda och tänk INTE på ett grönt äpple…” Nog ser man allt ett grönt äpple…det där ordet INTE verkar gå obemärkt förbi. Hur formulerar vi oss när vi förklarar vad vi menar? Vad lägger vi fokus på? Vad har vi för tonfall?

green-apple

 

 

Har du sett filmen I AM av Tom Shadyac, vet du att man numera kan mäta reaktioner på ord och tonfall i t.ex. yoghurt och saliv. Beroende på hur man talar till respektive substans, registreras olika energi-kurvor… Är det kärleksfulla ord och tongångar, blir reaktionen på ett sätt. Är det hatiska ord och spretig energi som attackerar substansen, blir reaktionen en helt annan. Jag såg filmen för ett par år sedan i LA och blev alldeles lyrisk. Det är så härligt när alla, både skeptiker och intuitiva personer, ges möjligheten att förstå magiska saker i vardagen.

IMG_6661

Tar man en saltlösning och häller upp i två olika burkar och skriver love/kärlek under den ena, respektive hat/hate på den andra, ter sig kristallerna olika när vattnet avdunstar. I burken med kärlek ordnas saltkristallerna symmetriskt, medan den hatiska representerar oordning. En del människor skriver affirmationer och favorit-ord på sina vattenflaskor, för att skapa ringar på vattnet kring det de älskar och vill se mer av i sitt liv! Vatten är också levande och reagerar på omgivningen!

Varje ögonblick ges vi möjligheten att välja ett ord som passar perfekt in med vad vi vill förmedla. Det gäller bara att först komma i kontakt med sin innersta röst, så att man kan formulera den sanning man står för

Love & Light

Desirée

info@minpersonligayoga.se

 

 Jala Neti – Nässköljning

Postad: 4 december, 2012 Av: Min personliga yoga Kategori: yoga | Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Kommentera

Under uppväxtåren åkte jag konståkning i princip all ledig tid och bodde således i ishallen i 8 år. Kombinationen “dåliga bihålor” – iskall luft/ismaskinsångor var kanske inte den mest lyckade…att pappa rökte 40 cigaretter om dagen mina första 9 levnadsår och att jag genetiskt fått “trånga gångar” både från mamma och pappa, spädde väl på min konstanta retning/obalans… På något sätt vande jag mig ändå vid att alltid behöva snyta mig, bära mössa/keps oavsett årstid när det skulle cyklas eller springas utomhus. Gjorde jag inte det kom “bihåle-huvudvärken” som ett brev på posten. Jag hade hört talas om att man behövde spola bihålorna hos doktorn om det blev riktigt illa. Denna process sas vara oerhört smärtsam och stod således inte högst upp på min önskelista. Jag gjorde i princip allt för att hålla bihålorna i schack med de husmorstips jag kom över.

Åren gick och jag fick ett par riktigt seglivade bihåleinflammationer. Ena gången triggades den igång av att jag bodde i ett mögligt hus i Alperna 4 månader. Nästa kom 2008 när jag arbetade på Stockholms Stadsteater. Att dagligen andas in flammskyddsmedel och andra kemikalier i kombination med damm, hade rubbat balansen totalt. Penicillinkurerna hjälpte inte längre – jag var tvungen att hitta något annat. Så kom jag äntligen i kontakt med: nässköljning.

Jala Neti betyder vattenrening och är en urgammal yogisk ritual som främst utövas på morgonen. Nässköljning hjälper till att avlägsna extra slem, bakterier och allergener. Ett fantastiskt verktyg att tillämpa i förebyggande syfte, men också i förkylnings- och pollentider. Denna urgamla ayurvediska reningsteknik används för att bevattna näsgångar och bihålor. Man fyller en s.k. näskanna med ljummet vatten och salt. Förhållandet vatten – salt, ska vara samma som vi har i blodet, ca 1tsk salt per halvliter ljummet vatten. Havssalt eller vanligt bordssalt fungerar bra, viktigast är att det innehåller tillsatt jod. Varje kanna brukar ha en medföljande beskrivning eller skopa, som talar om hur mycket salt du ska ha. Har man för mycket/lite salt, svider det och man kan i förlängningen störa slemhinnornas balans.

Näskannor finns att köpa både i plast, keramik, metall och varierar en del i storlek. Hälsokostbutiker, online shops, samt vissa keramiker tillhandahåller s.k. “Neti-pots”. Reser man mycket kan man med fördel investera i en plastvariant, som är mer stryktålig och väger relativt lite.

Hur gör man då? Jo, man sätter pipen i ena näsborren, tiltar huvudet, andas genom munnen och låter vattnet rinna genom alla håligheter, för att slutligen komma ut ur andra näsborren. När halva kannan gått åt byter man till andra näsborren. I början kan det kännas lite märkligt och man “dräller” gärna lite innan man fått till lutningen på huvudet. Stå över ett handfat och pröva dig fram tills  du hittar “ditt läge”.

Forskning har visat att daglig nässköljning inte bara ökar livskvaliteten, utan också minskar sinus symtom och läkemedelsanvändning hos patienter med frekvent bihåleinflammation. Huvudvärk, stress, ansiktssmärta och öronproblem tenderar också att försvinna. Förutom de rent fysiologiska fördelarna, märks också att den subtila och själsliga kroppen får klarhet, insikt: man öppnar sina kanaler uppåt.

Många idrottsutövare kollar pulsen varje morgon för att stämma av kroppens status. Nässköljning är ett annat bra komplement för att få en daglig “health-check-up”. Pröva själv så får du se vad du får för positiva effekter. Lycka till!

Namaste

Desirée

info@minpersonligayoga.se

 pictures are borrowed from internet, click on image to be forwarded to mainhostOm bloggen

Namn: Desirée ”Dissan” Rosborg.

Ålder: 32 år.

Bor: På söder i Stockholm, samt i Los Angeles och Byron Bay delar av året.

Familj: Nära och kära finns spridda över hela jordklotet. Jag är lyckligt lottad som har en stor "familje"-krets.

Sysselsättning: PT, yogalärare, allkonstnär.

Om mig: Jag älskar kontraster och motsatser. Variation och nya utmaningar är mitt liv i ett nötskal. Följa hjärtat och gå min väg genom livet berikar och lär oerhört mycket. Oavsett om det handlar om musik, snowboard, surfing, konst, design, hav, berg, yoga, Osho, Meisner eller dans, så hittar jag ständigt nya pusselbitar som passar in i min livsbild.

Fokus just nu: Min Personliga Yoga. Få klart mitt album "Diary of a Seaturtle" – uppföljaren till EP:n ”Naked Touch” som hittas på www.desireerosborg.com. Jag håller också på att skriva klart det sista på en självbiografisk monolog.

Om bloggen: På min blogg kan du läsa om yoga, om livet och dess utmaningar, om tips och tricks för en hälsosam livsstil både för in- och utsidan, om personer och saker som inspirerar i vardagen. Två av mina favoritmantran är ”welcome the unknown” och ”become your dream” – de genomsyrar det mesta jag lägger min hand vid, så även denna blogg. Hoppas du blir inspirerad!

Kategorier

Vi söker framtidens stjärnbloggare

Är du den vi söker?

Skriv till oss och berätta mer om dig själv.