Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

huvud med blomma som växer ut huvud

Mindful Tapping förändrade Lindas liv

Linda Malmkvist

Ålder: 48 år
Bor: Hovmantorp.
Gör: Mindful Tapper steg 3, samtalspedagog och friskvårdsterapeut
Webbsida: www.lindamalmkvist.se

Är du avundsjuk, lättirriterad eller faller du lätt för sötsaker? Kanske tänker du som så många andra –att det bara sådan du är? Det behöver inte vara så. Med Mindful Tapping får du en varaktig förändring som förändrar på djupet bortom de logiken. Linda Malmkvist led av en svår depression och som så många andra har hon levt med höga prestationskrav och dålig självkänsla men som med hjälp av Mindful Tapping mår bättre än på länge.

Mindful Tapping består av ett flertal metoder som reglerar och balanserar nervsystemet varav tapping är en av dessa metoder. Tapping innebär att man knackar (tappar) på olika ställen på kroppen, i ansiktet och på fingrarna samtidigt som man är närvarande (mindful) med det som händer i kroppen och observerar förändringen under tiden man tappar.

Många minnen lagras bara som ”kroppsliga minnen” och är omedvetna. Dessa ”kroppsliga minnen” kan man med hjälp av tapping gå in och förändra. Kroppsliga upplevelser kan aktiveras spontant eller genom att man fokuserar på specifika problem.

Linda kom i kontakt med Mindful Tapping första gången genom kompisen Lena.

LÄS OCKSÅ: EFT tog Sonya ut ur mörkret – nu hjälper hon andra

Trött på att må dåligt

Linda Malmkvist

– Vi läste tillsammans till friskvårdsterapeut och massör. Lena och jag har bara kontakt när det är kris i någons liv. Linda, som själv gått steg 1, 2 och 3 för att bli certifierad Mindful Tapper, trodde att detta också kunde vara något för mig, berättar Linda. Hon är en sån vän jag vet att jag alltid kan ringa om jag behöver hjälp.

Våren 2016 tog Linda kontakt med Ann-Sofi, en av grundarna till Mindful Tapping, och samlade ihop ett gäng tillräckligt stort för att kunna ha en steg 1 kurs i Mindful Tapping hemma i sin egen lokal i Hovmantorp.

 

– Ingen av de andra metoderna hade funkat under längre tid eller när stressen blev för stor. Jag kände att jag inte kom åt grunden i mig och det jag ville förändra. Det var jag själv som kände att jag behövde göra något och sökte upp Ann-Sofi eftersom jag litade på Lena, säger Linda. Jag har alltid tänkt att det aldrig finns något att förlora på att lära mig något nytt. Jag är inte rädd för att gå in i svåra och djupa saker. Jag var så trött på att må dåligt och så frustrerad, säger Linda.

LÄS OCKSÅ: Tittis Holmers recept på lycka

Omedveten om vad som triggar

Lindas man Peter hade blivit sjuk en kort tid innan de skulle få sonen Love. Peter var sjuk under tre år och det tärde även på Linda.

– Jag fastnade direkt för Mindful Tapping – det var detta jag hade letat efter. Mindful Tapping har förändrat mig på djupet, inte bara det där ytliga. Jag kände direkt att det här var min grej och jag förstod ganska snabbt att det var en kraftfull metod.

Allt spelas in i situationen när det där hände som sedan skapar stress och hälsoproblem. Vi kommer i kontakt med det när vi tänker på det här minnet igen. När vi är med om likartade saker kan det också aktiveras. Vissa ”triggers” i våra liv gör att kroppen aktiveras helt omedvetet och gör att kroppen blir påmind igen.

– Det kan triggas av en så liten sak som en färg eller en lukt och aktivera kroppen, berättar Kjell Forsberg grundare till konceptet Mindful Tapping, biolog och läkemedelsforskare.

Tyvärr hade Lindas stress gått så långt att den en dag fick henne att känna det som att hon fått en magsjuka. Hon började frysa och all energi rann av henne. En kort stund senare låg Linda på mattan i sitt behandlingsrum, i fosterställning och hade svårt att fokusera med blicken. Hon lyckades ta bilen och köra hem. Hon frös något så fruktansvärt och tänkte att hon skulle sätta sig i badkaret och ta ett bad så att hon blev lite varm. När hon satt i badkaret och skulle sträcka sig efter schampoflaskan märkte hon att hon inte kunde röra sitt vänstra ben och hade tappat talet.

LÄS OCKSÅ: Artisten Micke Syd Andersson tappar in sig på rätt frekvens

Orkade med andra människor

Linda kommer ihåg att hon tänkte att hon inte ville dö. Hon blev väldigt rädd och fick dödsångest.

– Jag ville inte att min man Peter och min son Love skulle komma hem och hitta mig drunknad i badkaret så jag tog mig upp i hallen och tog på mig trosor och tröja och ringde min mamma då jag var rädd att ringa 112 i fall jag inte skulle få fram något ljud.

 

Linda lades in för observation och fick åka hem morgonen därpå då inget fel visades på de olika testerna som gjorts. Där och då upplevde hon en trötthet som inte gick att beskriva. Innan hon skulle få åka hem från sjukhuset sa en sjuksköterska till henne att hon kunde vara lite trött nu men på måndag skulle hon nog kunna börja jobba igen.

– Jag vet inte vad hon menade men det. Det var ju helt orimligt det hon sa. Jag orkade inte med höga ljud och kunde knappt titta på tv. Jag var fruktansvärt hjärntrött. Det enda för mig vara att gå o lägga mig i ett mörkt rum och jag hade ett stort behov av att gå undan. Annars blev jag så fruktansvärt arg och jag orkade inte prata med någon. Det var som att hjärnan bara behövde stänga av, förklarar Linda.

Detta var i mitten på oktober 2016. I februari 2017 åkte Linda till Kalmar för ännu en steg 1 kurs i Mindful Tapping.

– Jag hoppades att jag skulle bli sjuk så att jag skulle bli hemma men det blev jag ju inte. Bara att åka dit var ett stort motstånd men jag visste att jag behövde det. Jag visste att jag skulle jobba med traumat från tian och jag visste att det skulle bli jobbigt. Men jag var också medveten om att mitt motstånd handlade om det så därför åkte jag.

En del av kursen bestod av att deltagarna skulle tappa på ett fysiskt problem. Linda tappade med fokus på det som hon kände i kroppen efter sin tia-attack. Det kändes för Linda som att huvudet var utanför kroppen.

– Huvudet kändes splittrat i flera olika delar och genom denna session med Mindful Tapping “tappade” jag ihop mitt huvud igen. Det var ju då saker förändrades.

LÄS OCKSÅ: Yogaläraren Magnus sänker trösklar

Livet blir bättre

Linda trodde att hon skulle vara jättetrött efter kursen men kom hem och var hur pigg som helst – och glad. Då försvann problematiken med hjärntröttheten. Det var inte längre svårt att ta in intryck.

– Jag kunde vara i mitt huvud igen och tänka helt klart, vilket var magiskt. Att jag bara kunde köra bil så långt var jag jätteorolig för innan och hur jag skulle kunna orka, berättar Linda. Det var verkligen helt fantastiskt.

Idag har Linda sitt eget företag där hon jobbar som massör, samtalspedagog samt är certifierad Mindful Tapper.

– Om jag har ett verktyg som jag vet funkar måste jag använda det. Jag kan inte bara trycka undan det eftersom jag vet att det kommer göra mitt liv mycket bättre.

 

Linda som drabbades av en svår depression i början av 2000 talet berättar att hon innan dess tryckte undan så mycket hon kunde vilket tillslut ledde till att hon blev jättesjuk. I samband med depressionen kom Linda i kontakt med en kvinna som haft självmordstankar. Kvinnan fick Linda att inse att ”om jag mår såhär så måste jag ha missat något”. Det var början på många års sökande efter svar. Linda har tidigare provat olika metoder för att må bättre så som KBT, samtalsterapi, meditation.

LÄS OCKSÅ: Vikten av att mota Olle i grind

Djupare in i det omedvetna

–Tappingen tog det ännu djupare och löste upp knutar på djupet, förklarar Linda.

Tappingen kan man jobba med själv hemma, har man lärt sig det kan man göra det själv och är alltså inte beroende av någon terapeut eller liknande.

– Mindful Tapping går djupare in i det omedvetna, där man kan komma åt det på riktigt. Mindful Tapping leder också till en varaktig förändring och inte som andra metoder där man mår bra precis när man gör det men så trillar man tillbaka till sitt gamla mående bara man kommer hem, säger Linda.

Linda använder Mindful Tapping dagligen, kanske inte alltid på stora saker, det kan vara om hon är stressad, behöver prioritera i vilken ordning saker ska göras och vilket som är viktigast just nu. Även när hon känner att hon vill skjuta upp saker, som att ringa ett telefonsamtal tappar hon.

– Jag letar inte längre. Jag vet inte vad det skulle vara. Tapping, tillsammans med de andra metoderna inom konceptet Mindful Tapping, är den bästa metoden som finns, säger Linda.

Linda Malmkvist 3 insikter

1: Våga prova! - för det fungerar! Ge det en chans!
2: Ge det lite tid, avsätt 10 min – en kvart om dagen i tre veckor och se vad som händer. Ge dig den möjligheten att känna efter hur det påverkar dig. Man går ju inte bara till gymmet en gång.
3: Låt inte rädsla och motstånd ta över. Alla blir rädda och känner motstånd. Ta reda på vad du gör när du känner rädslan och motståndet och lär dig känna igen signalerna.

Av Fanny Arvidsson

Källa: Linda Malmkvist  och Linda Malmkvist


Linda Malmkvist

Ålder: 48 år
Bor: Hovmantorp.
Gör: Mindful Tapper steg 3, samtalspedagog och friskvårdsterapeut
Webbsida: www.lindamalmkvist.se

Tap Out Daily – en form av mindfulness

En form av mindfulness med lugnande beröring i form av tapping utgör basen i Tap Out Daily, TOD. TOD fungerar som avstressningsmetod. Med ett generellt fokus på det som upplevs inombods utan att tänka på något specifikt problem uppnås avspänning och återhämtning.
Sätt dig bekvämt tillrätta. Slut gärna ögonen och låt din uppmärksamhet gå inåt. Skanna av kroppen från topp till tå. Lägg märke till hur det känns i dig just nu. Lägg märke till andningen, muskelspänningar, kroppsförnimmelser, tankar, känslor, stressnivå. Känn efter om det är något speciellt som pockar på din uppmärksamhet. Oavsett vad du märker, låt det få vara en del av din upplevelse just nu och tillåt dig själv att enbart observera och vara med det.

Börja sedan tappa så här:

 1. Början på ögonbrynet: Där benet på ditt ögonbryn övergår i näsbenet.
  2. Sidan av ögat: På den beniga delen.
  3. Under ögat: På benet precis under ögat i linje med pupillen när du tittar rakt fram.
  4. Under näsan: Mellan näsan och din överläpp.
  5. Under munnen: I hakgropen.
  6. Nyckelbensgropen: Under vinkeln formad av ditt nyckelben och bröstbenet.
  7. Under armhålan: En handsbredd under armhålan.
  8. Tummen
  9. Pekfingret
  10. Långfingret
  11. Ringfingret
  12. Lillfingret: Alla fingerpunkter ligger på sidan av fingret, strax utanför nagelbädden, på den sida av fingret som vetter in mot kroppen när du håller upp handen med handflatan nedåt.
  13. Karatepunkten: På handkanten.
  14. Handryggen: Precis bakom och mellan knogarna på ditt ring- och lillfinger.
  15. Uppe på hjässan: Ett litet område uppe på toppen av huvudet.


 

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

 

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

 

10 bra sätt att använda kokosolja

Hälsa

Kokosolja anses numera som en hälsofrämjande råvara. Men kokosolja kan också användas till mycket mer. Till exempel är fett ett skönhetsmedel för hår och hud. Här är 10 bra skäl att använda den feta oljan på utsidan av kroppen.

Näringen som håller ögonen friska

Äldre

Ögonsjukdomar som gula fläcken-sjukan och grå starr är åldersrelaterade sjukdomar. Men åldersförändringar i ögonen kan bromas upp. Genom att tillföra näring till ögat i form av bland annat C- och E-vitamin, lutein, och zink kan sjukdomsförloppet stanna av.

örter

Ny bok: Apoteket i ett litterärt bibliotek

Naturlig hälsa

Apotekaren Jan G Bruhn är doktor och professor i farmakognosi. Han har under 50 år föreläst, forskat och spridit kunskap om naturmedel, läkemedel och medicinska livsmedel. I hans nya bok, som är tjock som en tegelsten, har han samlat över tusen texter och citat från världslitteraturen, om gamla droger och nya läkemedel.

huvud med blomma som växer ut huvud

Mindful Tapping förändrade Lindas liv

Hälsa

Är du avundsjuk, lättirriterad eller faller du lätt för sötsaker? Kanske tänker du som så många andra –att det bara sådan du är? Det behöver inte vara så. Med Mindful Tapping får du en varaktig förändring som förändrar på djupet bortom de logiken. Linda Malmkvist led av en svår depression och som så många andra har hon levt med höga prestationskrav och dålig självkänsla men som med hjälp av Mindful Tapping mår bättre än på länge.

 

Man med en hund i sin famn

Bevisat att hundar kan vara svartsjuka

Husdjur

Tidigare forskning har visat att hundar kan känna samma grundläggande känslor som en mänsklig två-treåring. Men de kan faktiskt känna även mer komplexa känslor, som svartsjuka. Det visar en ny spännande studie från Nya Zeeland.

Glasburk med skrubbkräm av nässlor

Så gör du en egen kroppsskrubb med nässlor

Hud

Nässlor förtjänar titeln superfood snarare än ”ogräs”,  då de är fulla av vitaminer, mineraler och antiinflammatoriska egenskaper. Men varför inte använda dem även i din hudvårdsrutin? Här är ett recept på en härlig kroppsskrubb som får fart på cirkulationen!