Manshand håller neutral mjölkförpackning intill butikshyllor med mejeriprodukter

Mindre ekomjölk i butikerna 2019 – efter tidigare succéår

Den ekologiska mjölken ser ut att vara på tillbakagång.
Detta efter att efterfrågan inte ökat så mycket som branschen hoppats – trots satsningar.
N
ågot som nu verkar få konsekvenser för såväl bönder och ekokossor som konsumenter, enligt ny rapport. 

2017 blev ett succéår för ekologiska mejeriprodukter och det antalet ekologiska mjölkkor kraft steg kraftigt i Sverige. Detta tros ha präglats av Arlas satsning på att öka sin totala invägning av ekomjölk med omkring 25-30 procent till 2017. Detta gjorde de genom att 2015, efter fem år, åter öppna upp för nya ekologiska mjölkgårdar och inleda en rekrytering av fler ekologiska mjölkbönder.

Den stigande kurvan avstannade
Rekryteringsförsöket bar frukt. Ja, eller i detta fall mjölk. År 2017 uppgick antalet ekologiska mjölkkor i Sverige till 52 900 – en ökning med åtta procent jämfört med 2016 – och andelen ekokossor utgjorde 16 procent av landets alla mjölkkor. Och den ekologiska mjölkinvägningen uppgick samma år till 413 000 ton, vilket var en ökning med 12 procent jämfört med året innan, enligt statistik från Jordbruksverket.
Men sedan tog det stopp.

 

LÄS OCKSÅ: Därför ska du handla svensk mjölk – och så vet du att den är svensk

Tillgången större än efterfrågan
Under 2018 mötte mejeribranschen en marknad som inte efterfrågade ekologiska mejerier den ökade utsträckning man hade hoppats och planerat för. Tillgången var helt enkelt större än efterfrågan.
Detta ledde bland annat till att Sveriges största mjölkgård med KRAV-besättning, Vadsbo Mjölk, blev utan kontrakt från och med januari 2019. Det rapporterar Ekoweb.

Påverkar alla ekologiska mejeriprodukter
Enbart frånfället från nämnda mjölkgårds besättning får nu till följd att Sveriges andel ekokossor minskar med tre procent. Det är i alla fall den bedömning som företaget Agrovektor, på Jordbruksverkets uppdrag, nu gör i sin nya rapport om tillgången på ekologisk råvara.
Men det tar inte slut där. Tar inte den ekologiska mejerimarknaden ny fart omgående kommer neddragningen av ekologiska mjölkkor att fortsätta, på grund av en trolig minskning av det ekologiska tillägget, skriver Ekoweb.
Att efterfrågan inte ökat så som branschen hoppats kommer ge konsekvenser gällande samtliga ekologiska mejeriprodukter.

LÄS OCKSÅ: 10 fakta om mjölkproteinallergi respektive laktosintolerans

Satsning bakom tidigare ökning
Att 2017 blev ett sådant succéår – då bland annat antalet ekologiska mjölkkor kraft steg kraftigt – tros delvis ha varit ett resultat av Arlas satsning på att öka sin totala invägning av ekomjölk med omkring 25-30 procent till 2017. Detta gjorde de genom att 2015, efter fem år, åter öppna upp för nya ekologiska mjölkgårdar och inleda en rekrytering av fler ekologiska mjölkbönder.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

 

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

 

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

 

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.

Handeln satsar på att lyfta ekologiskt i september

Eko/miljö

I september kommer ekologiska varor ta mer plats i butikerna än annars. Som kund kommer du märka av det i form av mer information, temaveckor och specialerbjudanden. På sina håll kan man även springa på bönder i butiken. EKO-september som är tänkt att bli en årligt återkommande tradition syftar till att öka medvetandet kring ekologisk mat.

 

Två timmar i naturen per vecka gör under för hälsan

Forskning

Det kommer allt mer forskning som styrker att det är bra för oss att vistas i naturen men hittills har vi inte vetat hur länge som krävs för att vi ska tillgodogöra oss de välgörande effekterna av att tillbringa tid i skog och mark – men nu har forskare kommit fram till att det behövs minst två timmar.