Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Mineralet som höjer mannens sexuella aptit

Det  livsnödvändiga mineralet zink ingår i hundratals enzymer i kroppen och är kanske mest känd för sin kapacitet att stötta immunförsvaret. Men zink har också en mycket bra effekt för mannens hormonbalans, och kan höja lägre testosteronnivåer och därmed bidra till en bättre sexuell hälsa.

Det är inte så vanligt att ha zinkbrist. Kosten täcker oftast in behovet, men vegetarianer och veganer kan lättare drabbas av brist eftersom zink finns rikligt i kött och upptaget underlättas av animaliska proteiner. Men zink finns också i mejeriprodukter, fullkorn, nötter och ost.

När vuxna får zinkbrist kan det leda till sämre aptit och sårläkning samt hudförändringar. När barn får bristsymtom handlar det om störd utveckling och sämre tillväxt.

 

Jens Gudmundsson.

Äter vi mycket mat som är rik på zink eller tar ett tillskott gör vi det oftast för att stärka immunförsvaret, få starkare naglar och förbättra hud och hår.

Zink är en kraftfull antioxidant som kan motverka oxidativ stress och som är viktig för omsättningen av fett, protein och kolhydrater.

Ett område som det forskats mer på den senaste tiden är hur zink kan påverka mannens hormonbalans. Modern forskning har upptäckt att nivåerna av testosteron normaliseras av zink. Även en nedsatt fertilitet och reproduktion blir bättre av zink.

Kurera kontaktade Jens Gudmundsson, som är specialistläkare inom öron, näsa och hals, och som också arbetat som kirurg, inom akutvård och utbildat sig till funktionsmedicinsk terapeut i USA.  

– Zink fungerar som hormonbalanserare och hjälper hormoner som testosteron, men zink stödjer också prostatan och den sexuella hälsan generellt. Zinkbrist kan också leda till impotens, säger Jens Gudmundsson, som idag arbetar på Nordic Clinic i Stockholm.

 

LÄS OCKSÅ: Därför ska du äta zink

Att förändra livsstil

Vad kan män göra mer än att ta zink för att uppnå normala testosteronnivåer? 

– Grunden är sund kost som till exempel paleo, medelhavskost eller antiinflammatorisk kost. Att lära sig att hantera stress med meditation och tillräcklig sömn är av stor vikt. Sedan handlar det om att övervinna brist på mikronäringsämnen, att eliminera exponering av hormonstörande kemikalier som ftalater från plast och flera syntetiska ämnen i krämer samt en naturlig reglering av stresshormoner med kost och livsstil, säger Jens Gudmundsson och tillägger:

– Att korrigera brister på mikronäringsämnen är ett av de enklaste och mest prisvärda sätten att få hälsosamma nivåer av naturlig testosteronproduktion i kroppen, utan droger och utan biverkningar.

Hur lång tid tar det att få tillbaka normala testosteronnivåer?  

– Det är naturligtvis individuellt men om den enda orsaken är zinkbrist kan det ta upp till sex månader hos friska män. Det beror också på hur stor bristen är, på livsstilen, vilken nivå av stress man har, på sömnen och naturligtvis kosten. Att återställa nivån av zink gör man enkelt med ett zinktillskott. Men har man bakomliggande problem med sämre upptag i tarmen på grund av inflammation, eller obalans i tarmfloran kan man behöva behandla det för att kunna utnyttja zinktillskott, säger Jens Gudmundsson.

Han berättar också att vetenskapen inte exakt kan förklara varför brist på zink påverkar testosteronnivåerna. Men man vet att zink kan påverka cellerna i testiklarna, som producerar testosteron, på ett positivt sätt. 

– Man ska inte glömma att zink är nödvändigt för över 300 cellulära processer. Zink har bland annat en roll i att kontrollera ett enzym som omvandlar testosteron till östrogen.

 

LÄS OCKSÅ: D3 och zink minskar risken att insjukna i covid-19

Zink fungerar som avgiftning

Studier visar att zink har många unika egenskaper, särskilt för män och är också mycket viktigt för deras fertilitet. 

Jens Gudmundsson berättar att zinkhalten är hög i mannens säd och att zink också har en antioxidantfunktion som är viktig för att motverka fria radikaler i sädesplasman som speciellt rökare kan drabbas av, men zink kan även påverka spermans fysiologi och rörlighet.

– Dessutom fungerar zink som en avgiftning mot tungmetaller och cigarettinflammatoriska medel. Det kan fungera som ett antibakteriellt medel i mäns urinvägar och spelar en roll i både slemhinnor och hudens hälsa. Zink är avgörande för att bibehålla en frisk slemhinna i reproduktionsorganen och kan ha en reglerande roll i spermiernas förmåga att kunna befrukta ägget. Zinkbrist förhindrar spermatogenesen, vilket är den process där de manliga könscellerna skiljs från stamceller och blir till färdiga spermier. Zinkbrist är också en orsak till spermieavvikelser, avslutar Jens Gudmundsson.

Av Inger Palm


Zink

… är en livsnödvändig mineral och är delaktig i många viktiga processer i kroppen. 
Zink bidrar till att stärka immunförsvaret, stärka hud, hår och naglar samt att skydda cellerna mot oxidativ stress.

Zink kan höja låga nivåer av testosteron hos män och bidra till att nivåerna i blodet är normala. Brist på zink kan sänka testosteronnivån men också bidra till lägre fertilitet och sämre reproduktion.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Bilkö i storstad med avgaser

Partiklar i luften kan orsaka spridd inflammation

Eko/miljö

Luftföroreningar bidrar årligen till nästan 8000 för tidiga dödsfall i Sverige. Enligt forskare kan det bero på att pyttesmå partiklar tar sig ner i luftvägarna och orsakar inflammation i kroppen. Bland annat leder hög exponering för luftföroreningar till hjärt-kärlsjukdomar.

frukt

Så mycket C-vitamin behöver du

Naturlig hälsa

När vintern kommer blir vi tröttare och oftare förkylda. Då gäller det att äta bra, komma ut i dagsljuset och att motionera. C-vitamin är en viktig byggsten i kroppen för att hålla sig frisk. Vissa av oss behöver mer C-vitamin än andra. Är du äldre, går på diet eller har problem med magen så kan du höra till dem.

Går det att träna vid förkylning?

Träning

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

Rakning, skäggtrimning och en kopp kaffe

Övrigt

För tio år sedan fanns det knappt några barberare i Sverige, men nu har skönhetssalonger för män blivit en trend. Och dom är här för att stanna. Kurera träffade Kenny Solomon, som driver fyra barberarsalonger, för att prata rakning, skäggtrender och produkter för män.

 

Örter med läkande effekt

Kryddor

Läkeörter har använts i alla tider och de finns överallt. I diket, på gräsmattan och ute på ängarna. Mycket av den kunskap som användes förr har fallit i glömska, förutom hos de som verkligen är intresserade. Här kommer några vanliga örter som du kan göra te på.

Collage: 5 hårinpackningar + kvinna som tvättar sitt hår

Skönhetspanelen testar: Hårkur

Hud

Efter en lång sommar av sol, vind och vatten är håret ofta slitet, torrt och livlöst. En hårkur i form av en återfuktande, närande och mjukgörande inpackning är vad våra hår törstar efter på hösten. Vi har testat fem!

Skeptisk kvinna bredvid glad hoppande man

Så avgör du om din partner är en narcissist

Mental hälsa

Hur bemöter du bäst en narcissist? Går det att leva i en lång relation med en sådan? Och inte minst: hur vet du om din partner eller någon annan i din närhet är narcissist? Psykologen och relationsexperten Eva Rusz reder här ut vilka personlighetsdrag och beteenden du ska vara vaksam på.

Illustration av mat som slängs i soptunnor

5 missförstånd som ger ökat matsvinn

Eko/miljö

29 september varje år infaller "Internationella matsvinnsdagen", som är instiftad av FN. I samband med det passar det bra att reda ut några missförstånd kring just matsvinn. Tror du till exempel inte att din hantering av matrester och ditt sätt att göra matinköp gör någon skillnad för klimatet, eller för din egen plånbok? Då är det dags att tänka om!

Mandlar skyddar mot hjärtsjukdomar

Hälsa

En handfull näve mandlar om dagen ökar det goda kolesterolet och avlägsnar plack som kan orsaka hjärtsjukdomar. Mandlar förbättrar inte bara hjärthälsan, nötterna innehåller också bra fetter, E-vitamin och fibrer.

 

Frallor, plommon och plommonkompott

Näringsrikt plommonbröd med dinkel

Matbröd

Ta vara på plommonskörden på ett nytt sätt – släng ner de saftiga frukterna i en bröddeg! Dessa goda frallor, som passar perfekt till frukost eller en kopp te, är gjorda på den urgamla, näringsrika mjölsorten dinkel.

“Nu kan jag cykla igen”

Naturlig hälsa

I hela sitt yrkesverksamma liv har Ingela Johansson haft tunga fysiska jobb. Belastningen på lederna gjorde att hon fick artros. Speciellt ett knä har krånglat. Ingefära och gurkmeja gjorde att hon blev av med smärtan och kunde sluta med värktabletterna.

frukt, grönt och vitaminburk

Därför är vitamintillskott så viktiga

Kost

Maten innehåller inte lika mycket näring som den gjorde för 40-50 år sedan. Det gör att vi äter mer för att fylla behoven och det är en av flera anledningar till att vi väger mer idag. Forskningsresultat från Tyskland, har bland annat visa att innehållet av vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker minskade dramatiskt mellan 1985 och 1996. Därför kan det vara en god idé att då och då komplettera med kosttillskott.

Färre nattkissningar och ökad lust

Naturlig hälsa

Med ökad ålder får alla män förstorad prostata, med symtom som urinträngningar och fler nattliga toalettbesök. Prostataförstoring är också en vanlig orsak till att mäns sexuella lust avtar. Extrakt av sågpalmetto kan minska symtomen så nattkissningarna upphör och den sexuella hälsan förbättras.

Anna Flodberg, lutad mot trädstam vid vatten

Anna Flodberg: “Jag vill hjälpa andra med utmanande föräldraskap”

Hälsa

Hon är inte bara ny chefredaktör på Kurera, utan också aktuell med en bok om det både utmanande och berikande livet som förälder till barn med neuropsykiatriska diagnoser. Här berättar Anna Flodberg – som själv har två söner med autism respektive ADHD – om diagnoserna, sin envisa kamp för barnens rätt till stöd i skolan och om vikten av att få återhämtning i vardagen som förälder.

 

Mineralet som höjer mannens sexuella aptit

Naturlig hälsa

Det  livsnödvändiga mineralet zink ingår i hundratals enzymer i kroppen och är kanske mest känd för sin kapacitet att stötta immunförsvaret. Men zink har också en mycket bra effekt för mannens hormonbalans, och kan höja lägre testosteronnivåer och därmed bidra till en bättre sexuell hälsa

Kantarellgratäng med oliver

Kantarellgratäng med svartkål och oliver

Recept

Den här lättlagade gratängen passar perfekt till både vardag och helg i höst. Kål, lök och kantareller passar riktigt bra ihop, tycker Madeleine Landley som skapat receptet. Och med oliver och soltorkade tomater får gratängen extra sälta och smak. 

Goda bakterier kan hjälpa vid post-covid

Mage

Bland patienter som varit inlagda på sjukhus med svår covid-19 infektion upplevde mer än 30 procent att de hade besvär efter sex månader. Graeme Jones, klinisk fysiolog vid Nordic Clinic, träffar ofta post-covid patienter och jobbar med att förändra deras livsstil för bättre mående. 

 

Selen kan göra män fertila

Naturlig hälsa

Genomsnittssvensken har en låg selenstatus. En man med låg selenstatus, som vill ha barn kan få svårt att bidra till en graviditet. Tillräckliga nivåer av selen kan påverka spermiernas kvalitet, hastighet och antal. Kureras expert Fredrik Ölander berättar om klienter som tillsatt mer selen, och som blivit pappor efter ett halvår.

kvinnas ben bakifrån

Därför är det svårt att hålla vikten när vi blir äldre

Vikt

Att det är svårt att hålla vikten i takt med att vi blir äldre, det har nog de allra flesta upplevt som passerat 35-40. Motion, mindre portioner eller kanske mer korrekt – rätt mat på tallriken samt mindre stress bromsar viktökning. För det går ju inte att slarva som tidigare, men senare tids forskning kan visa på vad viktuppgång delvis kan bero på.

Ung kvinna blundar i skräddarställning

Så behåller du semesterlugnet under hösten

Mental hälsa

Efter sommaren vill vi gärna hålla kvar känslan av semesterlugn. Men det kan vara lättare sagt än gjort när jobb, fritidsaktiviteter och andra måsten hopar sig. Öva dig på att få in kortare stunder av yoga och avslappning i vardagen. Det är bra redskap för att mota stressen i grind, säger yogalärare och stresspedagog Livia Wanntorp.

 

Kvinna med kort grått hår granskar sitt ansikte i spegeln

Så reparerar du huden efter sommaren

Hud

Efter en sommar med stark sol är huden i stort behov av återfuktning och ”after sun” i form av läkande antioxidanter, som motverkar hudens nedbrytning. Men en lugnande eller djuprengörande kur kan också behövas, säger Kureras hudvårdsexpert.

Doftfri vitlök stärker hjärtat

Naturlig hälsa

Att drabbas av hjärtinfarkt är det vanligaste sättet att dö på i Sverige. Högt blodtryck, övervikt, rökning och stress är de vanligaste orsakerna. Att förändra livsstilen är därför a och o. Men har du hört talas om doftfri långlagrad vitlök? 900 studier visar att extraktet har effekt på hjärta- och kärl.