Adam

Foto: Helena Christerdotter

Minus elva kilo på tio veckor

Adam Mosrati

Ålder: 21
Bor: Karlstad
Sysselsättning: Student
Längd: 190 cm
Startvikt: 99 kg
Slutvikt: 88 kg

Näringsfattig kost och utebliven konditionsträning är numera ett minne blott för Adam. Med hjälp av en hälsocoach gick han från 99 kilo till 88 kilo på tio veckor. Konditionsträning och kostomläggning gav strålande resultat och en pigg och stark kropp.

Adam är 21 år och studerar på Karlstads universitet. Han gillar styrketräning och mycket tid spenderade han på gymmet, men han kände att han ändå inte var i toppform. Kosten samt konditionsträning hade inte haft högsta prioritet. Som student är det viktigt att vara i bra form för att kunna prestera bra eftersom det blir långa dagar och mycket stillasittande på universitetet. – Jag hade själv räknat kalorier och styrketränat mycket, men insåg att det inte var det enda som jag behövde göra, berättar Adam.

Hjälp av hälsocoach
Adam bestämde sig för att ta hjälp av en hälsocoach. Han var tidigare feströkare men tog beslutet att sluta eftersom han insåg att denna vana skulle sätta käppar i hjulet för hans resultat då rökning försämrar syreupptagningsförmåga, blodcirkulation och näringsupptag. – Jag hade som önskemål att gå ned tio kilo och åtta procentenheter fett på tio veckor, vilket jag förstod skulle kräva mycket jobb.

 

Adam, med sina högt uppsatta mål, ville även förbättra sin kondition. Ett konditionstest på cykel gjordes för att mäta syreupptagningsförmågan och resultatet 3,6 O2ml/min uppmättes. Målet var att resultatet skulle landa på 4,0 O2 ml/min efter de tio veckorna. Adams mål formulerades enligt den så kallade SMART-modellen. Det innebär att målen ska vara specifika, mätbara, accepterade, realistiska och tidsbestämda, för att ha full kontroll på vad som faktiskt ska uppnås. Kostförändring, fortsatt styrketräning och konditionsträning stod nu på Adams schema.

En kyl full med halvfabrikat
För att upplägget skulle kunna individanpassas och för att vara beredd på eventuella hinder och fallgropar började vi med att ta reda på hur Adam levde. – Min hälsocoach bad mig att skriva en kost- och träningsdagbok, berättar Adam.

Resultatet visade att Adams kyl var full med halvfabrikat och mättat fett där risgrynsgröt, panerad fisk och fläskkött var de stora favoriterna. Frukten och grönsakerna lyste med sin frånvaro och det gjorde även alla nyttiga fleromättade fetter som vi hittar i exempelvis fet fisk, avokado och nötter. – Jag hade bra koll på hur man räknade kalorier men ingen aning om att den mat jag åt var så näringsfattig och av så dålig kvalitet. Min hälsocoach har bland annat lärt mig att byta ut isbergssalladen mot till exempel bladspenat, ju mörkare färg desto mer näring och fibrer, säger Adam.

Mer fibrer
Fiberfattigt var just vad Adam åt eftersom grönsaker, frön samt hela korn sällan ingick i kosten. Risgrynsgröten fick Adam ersätta med havregrynsgröt vilken ger en bättre mättnadskänsla, mindre kalorier samt mindre mättat fett som i för stora mängder blir skadligt för kroppen. – Jag har slängt alla halvfabrikat och lagar nu all mat från grunden för att få en kosthållning som faktiskt gynnar mina resultat.

Den panerade torsken har han också fått stryka från menyn. – Det är laxfilé som gäller nu. Från början var det lite jobbigt med alla grönsaker och jag fuskade lite, men då fick jag bakläxa av min hälsocoach, säger Adam och skrattar. Hon bad mig fota maten när jag hade handlat och jag fick även ta kort på några måltider så hon skulle se att jag skötte mig. Hårda bud, men när resultaten kom blev jag riktigt sporrad. Det lönar sig att sköta kosten också.

Halvfabrikat innehåller ytterst lite näring och ger tomma och onödiga kalorier. Istället ger bra kolhydrater, protein och fett tillsammans med fibrer, frukt och grönt kroppen den näring som den behöver. Dessa val tillsammans med de vitaminer och mineraler kosten innehåller kan bidra till viktminskning och ökad fettförbränning. – När jag började se resultaten blev jag riktigt peppad och glad. Kul att kostförändringarna och konditionsträningen gav mig så pass mycket, jag tappade ju hela elva kilo på så kort tid. Jag blev riktigt förvånad över att ryggmusklerna blev så pass definierade. Det trodde jag aldrig, berättar Adam.

Ändrat träningsupplägg
Adam hade under en längre tid styrketränat och det blev gärna fem pass i veckan, men tyvärr uteblev konditionsträningen. – För att jag skulle få bättre resultat rekommenderade min hälsocoach mig att lägga in minst två till tre konditionspass à 60 minuter per vecka alternativt 30 minuter i samband med varje styrketräningspass för att få en ökad fettförbränning och en ökad syreupptagningsförmåga. Intensiteten bör vara hög för att få bästa effekt. Risken för skador minskar när styrketräning kombineras med konditionsträning vilket är en fördel som gynnar alla. – Det var hundra år sedan jag sprang men det var riktigt kul att få komma igång igen, jag visste ju att det behövdes, säger Adam. Jag fick offra några styrketräningspass för att hinna med konditionsträningen, men det var det värt visade det sig.

Coachningen fungerade bra
Adam var nyfiken på om det gav bättre resultat att få hjälp av en hälsocoach än bara kämpa på själv. Det är ju lätt att bli hemmablind och tro att man äter och tränar bra. En hälsocoach lägger upp en individanpassat upplägg efter att ha analyserat situationen och vägt in klientens önskemål. Motiverande samtal, peppande avstämning, hälsotester och kost- och träningstips är några av delarna som Adam fått tagit del av. – Det har varit jätteskönt att ha haft någon som haft koll och motiverat mig längs vägen. Det var riktigt kul att vi tillsammans kunde uppnå så bra resultat. Jag är jättenöjd med coachningen, säger Adam.

Efter viktnedgången känner sig Adam mycket piggare och självklart lättare. – Jag mår mycket bättre nu och jag orkar hålla energin uppe hela dagen. Elva kilo lättare är inte det enda Adam har blivit – han har också minskat tio procentenheter fett och har nu en syreupptagningsförmåga på 4,0 O2 ml/min. Han har kämpat på bra under de tio veckorna och visst är det så att hårt arbete lönar sig – det kan Adam intyga.

…………………………….

Adams meny
Innan viktnedgången: Frukost: Risgrynsgröt, knäckebröd med jordnötssmör och ett glas apelsinjuice.

Mellanmål: Banan

Lunch: Falukorv och stuvade makaroner eller potatismos.

Mellanmål: Kvarg och banan.

Middag: Panerad fisk, potatis och färdig remouladsås på flaska.

Nu: Frukost: Naturell yoghurt eller kvarg med frukt och bär samt ägg.

Mellanmål: Varierande frukter, betydligt fler och större variation än tidigare.

Lunch: Lax- eller kycklingsallad, massvis med grönsaker, frön, potatis, grönsaker och egengjord sås på kvarg.

Mellanmål: Kvarg och hallon

Middag: Laxfilé eller Nötkött med sötpotatis, sallad och egengjord sås på kvarg.

…………………………….

Träningsschema

Tidigare: Styrketräning fem till sex dagar i veckan med variation av muskelgrupper från dag till dag för att låta musklerna återhämta sig.

Nu: Styrketräning fyra till fem dagar i veckan med variation av muskelgrupper från dag till dag för att låta musklerna återhämta sig.

Konditionsträning två till tre dagar i veckan. Löpning, crosstrainer, powerwalks och cykling varieras för att minska risken för ensidig träning och skador.

Av Rebecka Berglund

Adam Mosrati

Ålder: 21
Bor: Karlstad
Sysselsättning: Student
Längd: 190 cm
Startvikt: 99 kg
Slutvikt: 88 kg

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tia Jumbe: ”Ge med hjärtat istället för plånboken”

Krönikan

För ett par veckor sedan fyllde en god vän till mig år. När hon öppnade sina presenter på festen blev jag varm i hjärtat. Bland gåvorna fanns hemmastickade, vackra vantar, ett ljuvligt hemmagjort halsband och ett hemmapysslat armband med speciella kristaller. Själv gav jag henne en egenblandad nattolja för ansiktet. Kureras krönikör Tia Jumbe skriver om vikten att ge det som har ett verkligt värde framför det som bara kostat pengar.

magsyra_saltsyra

Magspecial – magsyran är vår beskyddare

Mage

Många känner till att magsyra är något som kan orsaka magkatarr. Inte lika många tänker på att den skyddar oss mot magsjuka och bakterier, behövs för att smälta maten eller vet att brist på magsyra ger ungefär samma problem som överskott.

chokladask palmoljeodling

Palmolja – en miljöbov i julmyset

Eko/miljö

Palmoljan som smugit sig in i en mängd produkter är en av livsmedelsindustrins största miljöbovar. Inte nog med det – den finns i ljus också. Men det är lätt att minska sin konsumtion av palmolja menar Naturskyddsföreningen som uppmanar oss att fira julen utan.

Mathilda Zakrisson med katt

Magkatarren försvann med kisel

Mage

På högstadiet fick Mathilda Zakrisson, 25 år, magkatarr. Problemen blev så besvärliga att Mathilda tills slut inte vågade gå ut efter att hon ätit. Men för ett år sedan hittade hon ett preparat med kisel och det förändrade Mathildas liv. Magen började fungera normalt redan efter några dagar.

tecken pa stress

13 vanliga symptom på långvarig stress

Mental hälsa

Har du varit stressad länge? Ligger du på gränsen till utmattning? Här listar stressexperten Karin Isberg de vanligaste symtomen på långvarig stress. Om du känner igen flera av dem är det sannolikt ett tecken på att stressen i ditt liv är för hög och har pågått för länge.

brod

Vad är det för fel på gluten?

Krönikan

Varför är det så många som mår dåligt av gluten? Varför pratas det så mycket om det – är det en hype eller inte? Här reder näringsterapeuten Ellinor Ladenberg ut begreppen och svarar på några viktiga frågor om gluten.

Mage-tarm-tema: matsmältningen

Magspecial: Matsmältningen – så funkar den

Mage

Mat som inte bryts ner kan jäsa i tarmen och ställa till med oreda. När tarminnehållet jäser bildas det bland annat gaser som kan göra magen uppblåst och smärtande. Vår matsmältning består av ett stort antal olika funktioner som ska samverka för att på bästa sätt förvandla maten till näring. Matsmältningen påbörjas redan i munnen och sedan hanteras maten hela vägen till ändtarmen där restprodukterna lämnar kroppen.

kanel

Kanel hjälper kroppen att bränna fett

Hälsa

Nya studier från ett amerikanskt universitet har visat att en av julens mest älskade kryddor han hjälpa till vid övervikt. Forskare har tidigare visat att ett ämne i kanel tycktes skydda möss mot övervikt och högt blodsocker men visste inte då vad som gjorde att kanel hade den effekten.

julskinka

Julens överlevnadsguide för intoleranta

Kost

Under julhelgen ligger stort fokus på mat och den gemensamma måltiden. För den som har födoämnesintoleranser och allergier eller har valt att leva som vegetarian eller vegan kan det vara lite knixigt, särskilt när man blir bortbjuden.

vinnare_detox

Årets detoxprodukt 2017 – rening på naturlig väg

Hälsa

Pure Cleanse röstades fram till vinnaren av Årets detoxprodukt 2017 bland sammanlagt 35 549 inkomna röster, i Swedish health awards. Pure cleanse är en produkt som hjälper kroppens utrensningsorgan på ett skonsamt sätt. Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående.

patrik Wincent julklappar och en dator

Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

Krönikan

Julen närmar sig och med den en fantastisk tid där familj och vänner samlas. Det är en tid på året där vi oftast spenderar mer pengar än vanligt. Det är trevligt att köpa gåvor till sina nära och kära – även om det ibland kan innebära att vi lägger för mycket pengar. Många kommer därför sitta med stora skulder i januari. För de flesta innebär det bara en tillfälligt dipp i ekonomin men för andra kan det vara ett tecken på shoppingmissbruk där ekonomin riskerar försätta försämras, skriver Patrik Wincent terapeut och författare som delar med sig av några tips för att undvika alltför stora hål i fickorna.

Lena

Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Sex- och relationer

Lena och hennes man möttes mitt i livet. De hade vuxna barn och mycket tid för varandra. Sexlivet var fantastiskt ändå tills den dag Lena kom in i klimakteriet. – Jag var arg och ovillig i nästan ett år. Då provade jag att ta samma kosttillskott som min man tog när han hade problem med potensen, och då kom lusten till sex tillbaka, säger Lena.

man läser på sin telefon

Undvik gamnacke med dessa enkla övningar

Naturlig hälsa

Börjar din nackrot sticka ut av att du sitter och tittar in i en dataskärm hela dagarna och ner i din smartphone resten av dagen – då har du troligen en gamnacke på väg. Besvär i nacke och axlar plus huvudvärk blir allt vanligare som en följd av all tid vi spenderar med huvudet framåttippat. Här följer kiropraktor Martin Franssons enkla tips på hur du motverkar gamnacke.

nio_anledningar_pyknogenol

9 anledningar att äta pyknogenol

Antioxidanter och fria radikaler

Pyknogenol hjälper vid flera olika problem och åkommor. Man kan tycka att det nästan är för bra för att vara sant, men anledningen till att pyknogenol hjälper på så vitt skilda områden är för att det är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol är ett tallbarkextrakt från fransk strandtall som är känt för sin antiinflammatoriska effekt.

rep som brister karin isberg

Stressexperten: ”Om stressen inte går över”

Mental hälsa

Under hösten har du kunnat följa Kureras artikelserie om stress med stressexperten Karin Isberg. Stress är inte farligt när den fungerar som det är tänkt, det vill säga som en tillfällig reaktion som rustar dig för att möta en fara. Problemet uppstår är när stressen blir ett konstant tillstånd.

vad_ar_en_adaptogen

Så upptäcktes ”antistress-vitaminerna”

Naturlig hälsa

Adaptogener är en relativt nyupptäckt kategori av naturligt förekommande substanser. Under 1960-talet startade det hittills största forskningsprojektet inom läkemedelsörter i öst. Målet var att hitta de växter som kunde öka prestationsförmågan hos soldater och arbetare.

Buddha_bowl

Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Recept

Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

Årets hälsoboost

Älskad liljeväxt blev Årets hälsoboost

Hälsa

Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. I Swedish health awards röstades Årets hälsoboost fram bland sammanlagt 35 549 röster. Vinnaren Forever aloe vera gel är ett naturligt kosttillskott som utvinns ur innergelén på en liljeväxt. Aloe vera-växten har traditionellt använts som medicinalväxt av människan i tusentals år.

Blue eye

Så får du bättre syn – 6 tips!

Naturlig hälsa

Efter 65 års ålder ökar risken att drabbas av försämringar på synen markant. Vanliga problem är till exempel makulativ degeneration som är förändringar i gula fläcken, och grå starr. Men det finns sätt att förebygga och även minska symtom som uppkommit. Blåbär, ringblommor och salvia hjälper dig i kampen. Bli expert och vässa synen med vår guide för ögonen.

kvinna äter vid datorn

Din arbetsplats – en bakteriehärd

Förkylning

Ett skrivbord rymmer mer än 400 gånger så mycket bakterier som en genomsnittlig toalett, därför är det viktigt att tänka på hygienen och hålla rent. Men det är inte bara ditt skrivbord som utgör en hälsorisk – hela arbetsplatsen kan vara full av dolda bakteriehärdar.

Sofia

Nu sover Sofia som på moln

Värk

Sofia Hansson, 36 år, har vant sig att leva med smärta. Hon har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. För bara några år sedan fick smärtan också ett namn. Men det kanske allra viktigaste, Sofia fann smärtlindring där hon minst anade. Sedan tre år tillbaka sover Sofia på magneter. Då försvinner smärtan under natten vilket gör att hon får en bra nattsömn och att hon vaknar utvilad.

två flickor kramas

Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Mental hälsa

Tacksamhet gör oss lyckligare. Det kan låta som någon sorts new age mubo jumbo men faktum är att forskning visar att vi blir lyckligare såväl i våra relationer som i livet i övrigt om vi påminner oss själva om att vara tacksamma för det vi har att glädjas åt i livet.

julgodis

Fyra fina recept till första advent

Hälsa

Första advent är det officiella startskottet för jul. Här ifrån och framåt är det fritt fram med glögg, pynt och allsköns julgodis med anledning av det vill vi på Kurera dela med oss av några av våra nyttiga varianter på säsongens godsaker.

Gunilla Andersson

Nypon minskade stelheten

Naturlig hälsa

För snart 20 år sedan började Gunilla Andersson bli stel i ena knäleden. En dag kom hon inte upp ur en låg stol och fick åka akut in till sjukhuset på grund av smärtan. Först trodde läkarna att hon led av benskörhet men sedan förstod man att hon fått artros. Gunilla valde att ta kosttillskott före konventionell medicin mot sin försämrade rörlighet. De senaste tio åren har hon tagit ett nyponpulver som gör henne rörligare i knäleden.

malena_sexualitet_lust

Sex och sånt med Malena Ivarsson

Sex- och relationer

I över 38 år har Malena Ivarsson gett råd om sex och relationer. Hon har följt män och kvinnors sexualitet både historiskt och i det personliga samtalet. I vårt moderna samhälle är det viktigt lyfta på tabun när det gäller sex, som när kvinnan har mer lust än mannen  – det finns en lösning på det problemet också menar Malena.