Annons
Annons

Moderaterna: ”Människor ska få vård utifrån sina förutsättningar”

Inför valet 2018 har Kurera skickat ut en enkät till samtliga riksdagspartier med frågor som rör hälsa och miljö. Idag har turen kommit till Moderaterna där Camilla Waltersson Grönvall och Maria Malmer Stenergard svarat på frågor från Kureras expertpanel.

Redaktionen

23 augusti, 2018
Moderaterna: ”Människor ska få vård utifrån sina förutsättningar”
Dela inlägget

Inför valet 2018 har Kurera skickat ut en enkät till samtliga riksdagspartier med frågor som rör hälsa och miljö. Idag har turen kommit till Moderaterna där Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson och Maria Malmer Stenergard, miljö- och jordbrukspolitisk talesperson svarat på frågor från Kureras expertpanel.

Alexandra Charles von Hofsten

Jämlikhet
När Kurera frågar Alexandra Charles von Hofsten från 1,6 och 2,6 miljonersklubben vad hon vill ställa för fråga till partierna ställer hon sig frågande till om vård och bedömningar verkligen är kopplade till individuella behov och förutsättningar – eller om föreställningen om en person styrs utifrån kön, bakgrund eller utbildning.

Vad gör ert parti för ökad jämlikhet inom vården?
• Alla patienter ska få vård av hög kvalitet i rätt tid på rätt plats. Nya avancerade läkemedel och medicinteknik ska komma alla patienter till del på ett snabbt och jämlikt sätt. Människor ska få vård utifrån sina respektive förutsättningar.
• En prioriterad och viktig reform är att korta de fördubblade vårdköerna. Därför föreslår vi en satsning på att införa en ny och utvecklad kömiljard. Vi vill totalt satsa tre miljarder per år under nästa mandatperiod för att korta köerna till vården.
• Moderaterna föreslår också att den avancerade högspecialiserade vården koncentreras till färre sjukhus för att höja kvaliteten och stärka patientsäkerheten.
• Alla ska ha rätt till jämlik vård i rätt tid oavsett var i landet man bor. Förlossningsvården är ett annat tydligt exempel på ett område som kräver resursförstärkningar. Vi satsar en miljard kronor mer per år för att stärka den samlade vårdkedjan med mödravård, förlossningsvård och eftervård i hela landet.

LÄS OCKSÅ: Arbete med förebyggande kostråd går långsamt

Peter Feldt

Friskvård
Peter Feldt är generalsekreterare i Kroppsterapeuternas yrkesförbund. Peter arbetar även aktivt med det så kallade BOT-avdraget som innebär att alla – inte bara den vars arbetsgivare erbjuder friskvårdsbidrag – ska få rätt till att få ersättning för friskvård genom ett avdrag liknande RUT och ROT.

Två och en halv miljon svenskar säger att de skulle satsa på att få en bättre hälsa om man får bättre förutsättningar såsom ett BOT-avdrag. Hur ser ert parti på det?
– Vi har för närvarande inga sådana förslag. Men vi ser att det idag är alldeles för lite fokus på det preventiva arbetet för att förbättra människors hälsa. Det är uppenbart att mer behöver göras. Vi tror dock inte på pekpinnar eller förbud när det gäller människors levnadsval. Däremot välkomnar vi förmåner som exempelvis friskvårdsavdrag, och vi vill till exempel främja rörelse och motion genom att skapa goda förutsättningar för idrottsrörelsen att nå såväl barn som äldre.

Komplementär medicin
Siri Lundström är talesperson för Facebookgruppen #Valfrivård som i dags dato har 17 000 medlemmar som önskar större valfrihet inom vården. I samband valet organiserar gruppen en paneldiskussion med representanter från de olika partierna på Kulturhuset i Stockholm för att debattera frågan.

Siri Lundström

Vad är er syn på integrativ vård, vilket innebär att man integrerar andra väl beprövade vårdformer som idag står utanför vården i den etablerade sjukvården.* På vilket sätt arbetar ert parti med att ge möjlighet att välja komplementär vård och öka individens valfrihet?
– Vård ska alltid grundas på vetenskap, forskning och beprövad erfarenhet. Vi föreslår skärpningar av såväl patientlagen som patientsäkerhetslagen för att stärka patientsäkerheten. Varje enskild vårdprocess ska vara effektiv och ha patienten i fokus. I vissa undantagsfall bör dock legitimerad vårdpersonal kunna få utföra behandlingar som inte strikt faller inom ramen för vetenskap och beprövad erfarenhet. Det ska då vara patientens eget tydliga önskemål att behandlingen ges, och patienten ska vara tydligt informerad om förutsättningarna. Ingen känd skadeverkning av behandlingen ska finnas. Vi har stor förståelse för att man som patient kan vilja utforska alternativa vägar om alla traditionella vetenskapliga metoder och läkemedel prövats och man står inför faktum att ingenting mer finns att göra avseende etablerad vård och medicinteknik.

*Integrativ medicin avser utveckling och integration av evidensbaserad kunskap från olika alternativa medicinska traditioner för att komplettera den etablerade medicinen.

LÄS OCKSÅ: “Alla vinner på integrativ vård”

Egenvård
Frågan om kosttillskott är brännande och ständigt aktuell, kosttillskott är en viktig näring och omsätter årligen cirka 4,8 miljarder kronor samtidigt som den bidrar till att människor kan ta ansvar för sin egen hälsa. Trots det är befinner den sig ofta i skottlinjen. Frågan har framtagits i samråd med Mats Nilsson VD för branschorganisationen Svensk egenvård.

Mats Nilsson

Vad gör ert parti för att värna den svenska egenvårdsbranschen?
– Egenvård är en viktig del av patienters tillfrisknande. Vi vill till exempel prioritera fler patientutbildningar i egenvård inom primärvården för patienter med diabetes. När det gäller frågor om kosttillskott är vi för närvarande inga förslag på förändringar av nuvarande lagstiftning och regelverk.

LÄS OCKSÅ: Klimatforskare: “Samband mellan extremväder och klimatförändringar”

Miljö
Miljöfrågan kommer från Beatrice Rindevall som är redaktör för Supermiljöbloggen. Sedan starten 2010 har Supermiljöbloggen informerat och skapat debatt kring miljöfrågor. Arbetet har sedan dess renderat en rad utmärkelser och 2015 tilldelades bloggen Världsnaturfondens pris Årets miljöhjälte.

Beatrice Rindevall

Vårt vatten påverkas av både föroreningar och klimatförändringar, som vid översvämningar och torka. Hur vill ni göra för att säkerställa rent vatten åt alla – för såväl människor som djur och jordbruk – i framtiden?
– Klimatförändringarna ställer krav på att vi anpassar samhället – och även våra system för vattenförsörjning. Rent vatten är en av vår absolut viktigaste resurser och vi måste ta hand om våra vattendrag och sjöar. Detta måste ske bland annat genom att fortsätta arbetet med att fasa ut bevisat farliga kemikalier för att minska risken för farliga utsläpp. Dessutom satsar Moderaterna särskilt på att stödja investeringar i avancerad teknik som kan rensa läkemedelsrester och mikroplaster ur avloppsvattnet.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Kureras expertpanel består av:
Alexandra Charles von Hofsten, ordförande i 1,6 och 2,6 miljonersklubben.
Peter Feldt, generalsekreterare Kroppsterapeuternas yrkesförbund.
Siri Lundström, talesperson för Facebookgruppen #Valfrivård
Mats Nilsson, verkställande direktör Svensk egenvård
Beatrice Rindevall, redaktör för Supermiljöbloggen

Annons
Annons