Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Molykelärbiolog: “Kemikalier i plast kan leda till flera sjukdomar”

BPA, ftalater och andra kemikalier som finns i plast tycks finnas överallt och många forskare oroar sig för att de kan läcka ut i mat och tas upp av kroppen där de kan ställa till stor skada.

Enligt en undersökning uppskattas över 90 procent av amerikanerna ha mätbara nivåer av BPA i sin urin. Studier har kopplat dessa kemikalier till hälsoeffekter hos både människor och djur, bland annat reproduktionsstörningar och fetma. Men lyckligtvis finns det sätt att undvika dem.

 

Bisfenol A tas upp av huden
Tvivelaktiga kemikalier i miljön tros bidra till bland annat fetma, bröstcancer och sköldkörtelproblem. De finns i allt från bekämpningsmedel till kosmetika och är särskilt vanliga i olika plastförpackningar. En av de mest kända är BPA, eller Bisfenol A, som finns i vattenflaskor, burkar, mjölkkartonger, termiska papperskvitton och mycket mer. Samtliga är belagda med Bisfenol A som tas upp av huden.

Molekylärbiologen Bruce Blumberg som har studerat länken mellan syntetiska kemikalier och fetma i cirka 15 år rekommenderar att man inte förvarar sin mat i plast eftersom ämnen från plasten läcker in i maten, särskilt när den värms upp.

LÄS OCKSÅ: Skydda familjen från skadliga kemikalier i hemmet – 10 sätt!

Kopplat till flera allvarliga sjukdomar
Hundratals studier har kopplat BPA och ftalater till hjärtsjukdom, fetma och typ 2-diabetes. För att inte tala upptäckten att det kan ha negativ inverkan på den neurologiska utvecklingen hos barn, en upptäckt som fick American Academy of Pediatrics att uppmana familjer att helt och hållet undvika matbehållare av plast. Studier på möss och apor har även visat att dessa kemikalier kan ge problem i lungor, hjärna och reproduktionsorgan.

LÄS OCKSÅ: Liten guide till hormonstörande ämnen

Undvik att hetta upp mat i plastbehållare
Men det finns sätt att undvika skadliga kemikalier, det viktigste är att undvika att hetta upp mat i plastbehållare i mikrovågsugnen, tipsar Bruce Blumberg. BPA-fria plastbehållare är tyvärr inte något bra alternativ eftersom forskning tyder på att BPS och BPF, de vanligaste ersättningarna för BPA, kan ha liknande effekter på kroppen som BPA. Istället bör man välja behållare av keramik eller glas.

 

LÄS OCKSÅ: Förbjudna kemikalier hittade i mjuk plast

Andra tips för dig som vill minska exponerigen
• Annat som kan vara bra att tänka på är att de svarta styrenförpackningarna som kött ofta ligger i kan vara hormonstörande. Ett bättre alternativ är att köpa de gröna förpackningarna som ofta används till ekokött.
• Välj nappflaska av glas, plast behöver inte vara fri från farliga ämnen bara för att den är fri från BPA.
• Förutom att de är en belastning på miljön kan plasttallrikar och plastglas ge ifrån sig BPA, speciellt när materialet värms upp av maten. Glas eller porslin är bättre alternativ.

Fördelen är att när man minskar exponeringen lämnar kemikalierna långsamt kroppen enligt Bruce Blumberg. De lagras i fettcellerna som så småningom dör och slutligen lämnar systemet.

Av redaktionen

Källa: Businessinsider

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.