Molykelärbiolog: "Kemikalier i plast kan leda till flera sjukdomar" | Kurera.se

Molykelärbiolog: “Kemikalier i plast kan leda till flera sjukdomar”

BPA, ftalater och andra kemikalier som finns i plast tycks finnas överallt och många forskare oroar sig för att de kan läcka ut i mat och tas upp av kroppen där de kan ställa till stor skada.

Enligt en undersökning uppskattas över 90 procent av amerikanerna ha mätbara nivåer av BPA i sin urin. Studier har kopplat dessa kemikalier till hälsoeffekter hos både människor och djur, bland annat reproduktionsstörningar och fetma. Men lyckligtvis finns det sätt att undvika dem.

 

Bisfenol A tas upp av huden
Tvivelaktiga kemikalier i miljön tros bidra till bland annat fetma, bröstcancer och sköldkörtelproblem. De finns i allt från bekämpningsmedel till kosmetika och är särskilt vanliga i olika plastförpackningar. En av de mest kända är BPA, eller Bisfenol A, som finns i vattenflaskor, burkar, mjölkkartonger, termiska papperskvitton och mycket mer. Samtliga är belagda med Bisfenol A som tas upp av huden.

Molekylärbiologen Bruce Blumberg som har studerat länken mellan syntetiska kemikalier och fetma i cirka 15 år rekommenderar att man inte förvarar sin mat i plast eftersom ämnen från plasten läcker in i maten, särskilt när den värms upp.

LÄS OCKSÅ: Skydda familjen från skadliga kemikalier i hemmet – 10 sätt!

Kopplat till flera allvarliga sjukdomar
Hundratals studier har kopplat BPA och ftalater till hjärtsjukdom, fetma och typ 2-diabetes. För att inte tala upptäckten att det kan ha negativ inverkan på den neurologiska utvecklingen hos barn, en upptäckt som fick American Academy of Pediatrics att uppmana familjer att helt och hållet undvika matbehållare av plast. Studier på möss och apor har även visat att dessa kemikalier kan ge problem i lungor, hjärna och reproduktionsorgan.

LÄS OCKSÅ: Liten guide till hormonstörande ämnen

Undvik att hetta upp mat i plastbehållare
Men det finns sätt att undvika skadliga kemikalier, det viktigste är att undvika att hetta upp mat i plastbehållare i mikrovågsugnen, tipsar Bruce Blumberg. BPA-fria plastbehållare är tyvärr inte något bra alternativ eftersom forskning tyder på att BPS och BPF, de vanligaste ersättningarna för BPA, kan ha liknande effekter på kroppen som BPA. Istället bör man välja behållare av keramik eller glas.

 

LÄS OCKSÅ: Förbjudna kemikalier hittade i mjuk plast

Andra tips för dig som vill minska exponerigen
• Annat som kan vara bra att tänka på är att de svarta styrenförpackningarna som kött ofta ligger i kan vara hormonstörande. Ett bättre alternativ är att köpa de gröna förpackningarna som ofta används till ekokött.
• Välj nappflaska av glas, plast behöver inte vara fri från farliga ämnen bara för att den är fri från BPA.
• Förutom att de är en belastning på miljön kan plasttallrikar och plastglas ge ifrån sig BPA, speciellt när materialet värms upp av maten. Glas eller porslin är bättre alternativ.

Fördelen är att när man minskar exponeringen lämnar kemikalierna långsamt kroppen enligt Bruce Blumberg. De lagras i fettcellerna som så småningom dör och slutligen lämnar systemet.

Av redaktionen

Källa: Businessinsider

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Så får du ett naturligt lyft med ansiktsgympa

Skönhet

Många rusar till kliniker vid åsynen av första bästa rynka men att åldras är en naturlig del av livet som ger oss karaktär och lyfter fram vår personlighet. Men det är inget brott att vilja vara till sin fördel även när kråksparkarna ger sig till känna. Så varför inte testa ansiktsgympa – det naturliga ansiktslyftet.

 

Byron Katie: “Tankarna är orsaken till vårt lidande”

Mental hälsa

Hon har länge varit en av de stora stjärnorna inom personlig utveckling. Och lyskraften är fortfarande stark, nyligen drog den numera 76-åriga självhjälpsgurun fulla hus när hon besökte Stockholm där hon gav en föreläsning och workshop i sin metod. Kurera fick möjlighet att ställa några till Byron Katie – kvinnan bakom The Work.

Kvinna som solar på stranden

Kureras hudexpert: “Ät dig till ditt solskydd!”

Hud

Med bra nivåer av näringsämnen som betakaroten, lykopen, D-vitamin och omega-3 i kroppen får vi också ett bättre solskydd. Ett solskydd som kommer inifrån hjälper till viss del kroppen att skydda sig mot solens strålar så att vi inte bränner oss berättar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som här tipsar om bästa näringen för sommarhuden.

 

Studie: Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Forskning

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär, enligt en färsk svensk studie. Studien är den första någonsin som studerar sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

Svensk bok om mat för diabetiker internationellt prisad

Kost

Den svenska kokboken "Låt bönor förändra ditt liv" skriven av bland andra Patrik Olsson som driver bloggen Smarta diabetiker, vann nyligen utmärkelsen årets specialkokbok i en prestigefull internationell tävling. Att lägga till bönor i kosten har gjort under för Patrik som med böckerna vill dela med sig av sina upptäckter.

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

 

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

 

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.