Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 1)
Mona Jansén

Den ädla konsten av rekrytering…

27 september, 2012 | Kommentera (0)

I massor av år har organisationer och företag ägnat sig åt att förfina konsten av att rekrytera rätt, det finns specialister utbildade i allt från kroppsspråk till personlighetstester, till rena kunskapsprov som nästan kan liknas vid IQ-tester till kluriga case som ska avgöra vilken kandidat som är rätt.

Det kostar att rekrytera fel. Det kostar att introducera fel och det kostar att rekrytera om igen. Men hur många tester vi än använder för att få in rätt person i teamet eller rätt ledare i gruppen så träffas vi alltid personligen och det är där det kan bli rörigt.

Har vi fastställt våra KJF:er, våra kritiska jobbfaktorer, egenskaper som vi inte kan kompromissa med och har vi rätt frågetekniker för att fastställa om det är en rosa fantasibild kandidaten målar upp av sig själv. Säger hen enbart vad som förväntas?

Oftast så är ledare säljande, karismatiska och får andra att verkligen lyssna på dem, egenskaper som är tuffa att skåda igenom vid ett intervjutillfälle. Troligtvis har de rekryterat en hel del själva och är fantastiskt förberedda samtidigt som de kan diskutera vad som helst, hur som helst, när som helst på ett helt obehindrat sätt.

När kandidaten sen kommer in och är en lång man, lagom attraktiv kvinna eller helt enkelt speglar den rekryteraren är eller vill vara, ja då har studier påvisat att man blir påverkad åt att erbjuda hen jobbet.

Så det jag vill komma till är att det inte spelar så stor roll hur många verktyg vi uppfinner för att hitta rätt kandidat när rekryteringen till slut bottnar i en magkänsla, attraktion eller fördom.

Men hej, ingen sa att det skulle vara lätt!

Postad: 27 september, 2012 Av: Mona Jansén Kategori: Ledarskap/Psykologi | Etiketter: , , , | Kommentera (0)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om bloggen


Namn: Mona Jansén.
Ålder: 34 år.
Bor: Stockholm, nyss uppflyttad från det småländska höglandet.
Familj: Ja, stor, dramatisk och klumpig.
Sysselsättning: Butikschef, utbildare och föreläsare.
Om mig: Passionerad, envis småländska med alltför mycket Stockhomsdialekt och knäppa idéer. Har en irriterande positivt attityd, älskar förändring men misslyckas ständigt med att dölja hur dålig förlorare jag är.
Fokus just nu: Efter 30 fattade jag vad det handlade om så till nästa insikt slår till är jag sjukt fokuserad på att förverkliga alla mina drömmar och äntligen få börja jobba med friskvård och träning på allvar.
Om bloggen: Mina relationer ur ett humoristiskt perspektiv, både privata och arbetsrelaterade. Träning, resor, mat och hur man lyckas inse att den största förändringen i ens liv måste komma inifrån.

Vi söker framtidens stjärnbloggare

Är du den vi söker?

Skriv till oss och berätta mer om dig själv.

  Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)