Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 1)
Mona Jansén

Vad är mammig kommunikation?

13 november, 2012 | Kommentera (4)

Jag möter ofta mellanchefer, kvinnliga och manliga, med olika grader av genustänk, med olika grader av utbildning men slås ofta hur de beskriver sitt sätt att kommunicera. En rak och tydlig kommunikation anses ofta vara manlig medan en mer coachande, mjuk kommunikation anses vara kvinnlig.

Vi ponerar att kommunikationen är uppdelade rättvist och att ovanstående faktiskt stämmer. Att det är en manlig egenskap att kommunicera rakt, tänk då på någon mansfigur ni har nära i vardagen, eller tänk på er egen pappa eller fadersfigur. Hur brukade han reagera när ni frågade om ni fick glass? Om ni fick sova över hos vänner? Om ni fick åka på Hultsfredsfestivalen?

Ja, precis, det vanliga svaren blev:

– Fråga mamma!

– Har du frågat mamma, vad säger hon?

Det manligaste jag hade nära när jag var liten var en stor, stark, urtyp till karl men när det kom till kommunikation, tillstånd och svar så var mamma den som kommunicerade rakt. Så jag skulle vilja fråga alla dem kvinnor, för det är bara kvinnor som använder uttrycket, “jag kommunicerar som en man, använder manlig kommunikation”, om det inte är “mammig kommunikation” dem menar?

Hur kommunicerar du?

Postad: 13 november, 2012 Av: Mona Jansén Kategori: Åsikter, Frågeställningar, Ledarskap/Psykologi | Kommentera (4)

Det finns 4 kommentarer:

Vad är mammig kommunikation?

 1. Bella P skrev den

  “Så jag skulle vilja fråga alla DEM kvinnor, för det är bara kvinnor som använder uttrycket, ”jag kommunicerar som en man, använder manlig kommunikation”, om det inte är ”mammig kommunikation” DEM menar?”

  DE inte DEM!!!!!!! Om man inte vet skillnad, skriv DOM!!!
  I mina ögon är DEM här som att skriva typ “Mig vet inte.”

  Jag kommunicerar rakt som en man 😀

  • Mona Jansén skrev den

   Oj, oj, oj… så hemskt mycket energi det måste gå åt till att vara du och störa sig på såna här saker. Jag beklagar och meddelar härmed att bloggen kommer innehålla DEM på fel sätt och kanske till och med ett och annat stavfel så för att bespara dig all denna ilska föreslår jag att du genast slutar läsa, bloggar ett inlägg, twittrar en tweet eller skriver en insändare om folk som inte vet hur DEM använder DE och DEM. Det känns konstruktivt och bra… Lycka till med det!

 2. Daniel skrev den

  Intressant tanke! Med andra ord så leker man vidare med tanken så är det faktiskt konstigt att vi har mest manliga ledare i samhället. Det borde vara intressant omvänt det var flest kvinnor i ledande befattningar, politik och näringsliv.

  • Mona Jansén skrev den

   Ja, det kan man ju verkligen tycka! Men beslutsamhet är svårare i nära relationer än i yrkesmässiga och man kan använda sig av policys, värdegrunder och visioner. Inom yrkeslivet finns det alltid något att luta sig tillbaka på, inom familjen blir man bara “bad guy” om man fattar impopulära beslut.

   Men jag är helt med på ditt tankesätt och välkomnar givetvis förändringen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om bloggen


Namn: Mona Jansén.
Ålder: 34 år.
Bor: Stockholm, nyss uppflyttad från det småländska höglandet.
Familj: Ja, stor, dramatisk och klumpig.
Sysselsättning: Butikschef, utbildare och föreläsare.
Om mig: Passionerad, envis småländska med alltför mycket Stockhomsdialekt och knäppa idéer. Har en irriterande positivt attityd, älskar förändring men misslyckas ständigt med att dölja hur dålig förlorare jag är.
Fokus just nu: Efter 30 fattade jag vad det handlade om så till nästa insikt slår till är jag sjukt fokuserad på att förverkliga alla mina drömmar och äntligen få börja jobba med friskvård och träning på allvar.
Om bloggen: Mina relationer ur ett humoristiskt perspektiv, både privata och arbetsrelaterade. Träning, resor, mat och hur man lyckas inse att den största förändringen i ens liv måste komma inifrån.

Vi söker framtidens stjärnbloggare

Är du den vi söker?

Skriv till oss och berätta mer om dig själv.

  Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)