Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 1)
Mona Jansén

Hen är inget mer än ett könsneutralt pronomen…

Postad: 28 september, 2012 Av: Mona Jansén Kategori: Åsikter | Etiketter: , | Kommentera

Jag kan inte förstå hur detta lilla ord på tre bokstäver kan väcka så extremt mycket känslor och hur mycket en del människor vill elda upp sig kring detta.

 

Kan jag inte bara få påpeka två saker innan ni kissar på er av upprördhet.

 

Hen handlar inte om att fastställa ett tredje kön (något som många verkar oproportionerligt rädda för) eller att på något sätt sudda ut gränser mellan man och kvinna där vi blir tvungna att tona ner eller förneka egenskaper.

 

Förlåt, jag kom på en tredje sak också, hen handlar inte om sexualitet, sexuell läggning eller sexuella preferenser.

 

Dröm er tillbaka, eller försök i alla fall minnas någon av alla grammatiklektioner ni närvarat vid och försök minnas vad ett pronomen är. Är ni där? Bra! Så vad gör det då om vi nu har ett könsneutralt pronomen där vi slipper lägga in värderingar kring om det är en man eller kvinna vi har framför oss?

 

Är vi så galet rädda att inte kunna placera folk i fack och koppla våra fördomar till egenskaper de helt enkelt måste besitta på grund av det fysiska kön de är födda med? Vi pratar till exempel om kvotering in i bolagsstyrelser – det kan vi ju strunta i om man införde och använde hen – då skulle fler kvinnor in i styrelserna – INTE för att dem var kvinnor utan för att dem var mest kompetenta och bäst lämpade för platsen.

 

Jag ser så många fördelar med att kunna använda ett könsneutralt pronomen och ni som inte gör det, använd inte hen då men gör er inte löjliga över något bara för att ni antingen inte har förstått innebörden eller användningsområden. Och gör er absolut inte löjliga över något för att ni är rädda för det.

 

Och nu, innan ni skriver en kommentar om hur jag inte ska säga till er vad ni ska tycka och göra, läs igenom inlägget igen och främst punkterna kring vad hen inte är!Om bloggen


Namn: Mona Jansén.
Ålder: 34 år.
Bor: Stockholm, nyss uppflyttad från det småländska höglandet.
Familj: Ja, stor, dramatisk och klumpig.
Sysselsättning: Butikschef, utbildare och föreläsare.
Om mig: Passionerad, envis småländska med alltför mycket Stockhomsdialekt och knäppa idéer. Har en irriterande positivt attityd, älskar förändring men misslyckas ständigt med att dölja hur dålig förlorare jag är.
Fokus just nu: Efter 30 fattade jag vad det handlade om så till nästa insikt slår till är jag sjukt fokuserad på att förverkliga alla mina drömmar och äntligen få börja jobba med friskvård och träning på allvar.
Om bloggen: Mina relationer ur ett humoristiskt perspektiv, både privata och arbetsrelaterade. Träning, resor, mat och hur man lyckas inse att den största förändringen i ens liv måste komma inifrån.

Vi söker framtidens stjärnbloggare

Är du den vi söker?

Skriv till oss och berätta mer om dig själv.