Mona Jansén

Den ädla konsten av rekrytering…

Postad: 27 september, 2012 Av: Mona Jansén Kategori: Ledarskap/Psykologi | Etiketter: , , , | Kommentera

I massor av år har organisationer och företag ägnat sig åt att förfina konsten av att rekrytera rätt, det finns specialister utbildade i allt från kroppsspråk till personlighetstester, till rena kunskapsprov som nästan kan liknas vid IQ-tester till kluriga case som ska avgöra vilken kandidat som är rätt.

Det kostar att rekrytera fel. Det kostar att introducera fel och det kostar att rekrytera om igen. Men hur många tester vi än använder för att få in rätt person i teamet eller rätt ledare i gruppen så träffas vi alltid personligen och det är där det kan bli rörigt.

Har vi fastställt våra KJF:er, våra kritiska jobbfaktorer, egenskaper som vi inte kan kompromissa med och har vi rätt frågetekniker för att fastställa om det är en rosa fantasibild kandidaten målar upp av sig själv. Säger hen enbart vad som förväntas?

Oftast så är ledare säljande, karismatiska och får andra att verkligen lyssna på dem, egenskaper som är tuffa att skåda igenom vid ett intervjutillfälle. Troligtvis har de rekryterat en hel del själva och är fantastiskt förberedda samtidigt som de kan diskutera vad som helst, hur som helst, när som helst på ett helt obehindrat sätt.

När kandidaten sen kommer in och är en lång man, lagom attraktiv kvinna eller helt enkelt speglar den rekryteraren är eller vill vara, ja då har studier påvisat att man blir påverkad åt att erbjuda hen jobbet.

Så det jag vill komma till är att det inte spelar så stor roll hur många verktyg vi uppfinner för att hitta rätt kandidat när rekryteringen till slut bottnar i en magkänsla, attraktion eller fördom.

Men hej, ingen sa att det skulle vara lätt!Ett chefsskap blir du tilldelad…

Postad: 26 september, 2012 Av: Mona Jansén Kategori: Ledarskap/Psykologi, Relationer | Etiketter: , | Kommentera

… ett ledarskap måste du förtjäna varje dag.

Exakt den meningen sa min första och hittills bäste överordnad till mig för över 10 år sedan när jag klev in i chefsposition inom retail. Jag var ung, kvinna och hade en aningen förvriden bild av vad en chef var.

En chef var tuff, hård och pekade med hela handen, för jag var övertygad om att det var så man nådde resultat och fick saker gjorda. Den inövade attityden klickade inte med min personlighet och jag undrade flera gånger när någon skulle komma på att jag inte alls var någon chef. När någon skulle avslöja mig som en bluff.

Mona med en svart tröja och en par snygga glasögon ute i vackra vädret.

Foto: Majs Keller

Jag ville coacha, utveckla och se medarbetare växa. Jag ville vara en ledare, inte någon chef.

Steg 1 blev att ta reda på vad jag tyckte en bra ledare var och hittade en förebild i min närmaste ledare. Jag skapade en målbild över vem jag ville vara, i detalj skrev jag ner egenskaper och hur dem gestaltade sig. Och till slut – hur visste jag att jag blivit den ledare jag ville vara?

Steg 2 var att fylla på verktygslådan – hur gjorde man när man coachade? Vad sjutton var en coach egentligen? Kunde en coach inte vara hård och tydlig, hur gjorde man då med dem oundvikliga tuffa samtalen som kommer inom alla organisationer? Hur skulle mina kollegor som var solklara chefer uppfatta min ledarskapsstil?

Steg 3 var att inte ge upp. Jag visste vad jag skulle göra, hur jag skulle göra,  varför jag ville göra det och hur jag visste att jag hade nått mitt mål.

Jag leder på exakt samma sätt idag. Jag coachar och utvecklar med stor humor som ett av de viktigaste redskapen och älskar varje dag av det. Jag får ibland gå tillbaka till dem första stegen och påminna mig själv om vad jag tycker kännetecknar det jag vill vara och hur jag vill leda. Ibland får jag även påminna mig själv om varför jag älskar ledarskapet.

Svaret på om man föredrar en ledare eller chef brukar vara solklart men varför har vi då så många chefer kvar på ledande positioner i stora organisationer?Om bloggen


Namn: Mona Jansén.
Ålder: 34 år.
Bor: Stockholm, nyss uppflyttad från det småländska höglandet.
Familj: Ja, stor, dramatisk och klumpig.
Sysselsättning: Butikschef, utbildare och föreläsare.
Om mig: Passionerad, envis småländska med alltför mycket Stockhomsdialekt och knäppa idéer. Har en irriterande positivt attityd, älskar förändring men misslyckas ständigt med att dölja hur dålig förlorare jag är.
Fokus just nu: Efter 30 fattade jag vad det handlade om så till nästa insikt slår till är jag sjukt fokuserad på att förverkliga alla mina drömmar och äntligen få börja jobba med friskvård och träning på allvar.
Om bloggen: Mina relationer ur ett humoristiskt perspektiv, både privata och arbetsrelaterade. Träning, resor, mat och hur man lyckas inse att den största förändringen i ens liv måste komma inifrån.

Vi söker framtidens stjärnbloggare

Är du den vi söker?

Skriv till oss och berätta mer om dig själv.