Mona Jansén

Ledarskap i vardagen

Postad: 24 september, 2012 Av: Mona Jansén Kategori: Relationer | Etiketter: , , , | Kommentera

Jag har idag haft en konversation som fick mina tankar att snurra kring ledarskap i vardagen. Jag har länge själv varit medveten om hur jag och andra i min närhet använder tekniker vi lärt oss genom att närvara i ledarskapsutbildningar men även hålla dem.

 

Jag har därför börjat omarbeta mitt material för olika användningsområden och tänkt igenom rent praktiskt hur man kan använda det som partner eller förälder.

 

När jag talar om att använda ledarskap i relationer menar jag inte, aldrig, i manipulativt mening och styrverktyg utan mer som ett samtalsverktyg som leder till förståelse och förhoppningsvis acceptans i båda parter. Förståelse och acceptans leder i sin tur till att man når ett gemensamt mål, skapar en personlig vinst i båda och därmed ökat självförtroende och stärkt självkänsla.

 

Jag kan vara något stort på spåren här känner jag och kommer återkomma med mer praktiska tillämpningstips även om det är svårt att lära ut via text på en så kanske ni kan få en liten insikt i det jag kallar ledarskap i vardagen.Myror i brallan…

Postad: 22 september, 2012 Av: Mona Jansén Kategori: Livet, Mål | Etiketter: , , | En kommentar

… eller som en vän för länge sedan uttryckte det:

– Den brinner i byxan och jag har myror i hjärnan.

Jag är så redo för en förändring just nu, jag har den bas i relationer jag önskar, den kompetens jag behöver för att ta mig vidare i karriären och det självförtroende som ofta landar i någon som levt sina första 30 år till fullo.

En massa fåglar som flyger över blå himmel

Rastlöshet kan vara ett mycket mäktigt verktyg så länge du vet var du är och vart du vill så kan det ta dig hur långt som helst. Och jag talar inte om svävande planer utan smart:a mål.

 

S pecifikt

 

M ätbart

 

A ccepterat

 

R ealistiskt

 

T idsbestämt

 

Om man sätter sina mål efter den mallen så får man dels reda på om det verkligen är ett mål eller bara en dröm, en fantasi som man vill fortsätta måla rosa eller om det är ett mål att sträva efter.

En stig fram till en hamn med ett fåtal båtar.

Anledningen till att jag skriver detta är att jag står inför en stor omställning i livet och jag önskar att övergången vore smidigare. Att man kunde knäppa med fingrarna och vara där.

 

Om du skulle förverkliga en övergång genom att knäppa med fingrarna, vad skulle du då göra?Idag…

Postad: 20 september, 2012 Av: Mona Jansén Kategori: Jobb, Livet, Mål | Etiketter: , , | Kommentera

… kan innebära en stor förändring i mitt liv och jag ser grymt mycket fram emot det möte som kan möjliggöra att jag kan utvecklas vidare.

 

För många människor är förändringar skrämmande oavsett i vilken form de kommer men jag välkomnar dem alltid.

 

Sån är jag!

 

Hur är du?Det tar 6 veckor att implementera en ny vana…

Postad: 10 september, 2012 Av: Mona Jansén Kategori: Jobb, Mål, Okategoriserade | Etiketter: , , | Kommentera

… fick jag höra för hur länge sedan som helst, vem som sa det har jag ingen aning om ej heller om det är sant. Men för mig har det blivit ett ledord som jag tjatar om när jag utbildar butikschefer i hur man får rutinerna att sitta i det dagliga arbetet.

 

Det spelar egentligen ingen roll om det är sant eller inte för sanningen är något du själv kan skapa, bara du tror på det tillräckligt mycket.

 

En massa kapsyler med trädkvistar över.

 

Som ett rätt udda inslag i en av mina utbildningar citerar jag Paris Hilton; ”Fake it ’til you make it”. Grundtanken är att vill du bli bättre på något eller utveckla någon egenskap så bestäm dig för vad bra är, gärna genom en förebild, låtsas sedan att vara sådan tills du blivit det.

 

Övningsbeskrvning (exempel)

 

1. Mål – Att bli en bättre och mer kreativ kock

 

2. Förebild – Per Moberg

 

3. Framgångskriterier – Vad gör just honom så bra? Vad avundas jag i hans sätt/teknik/retorik/presentation/person?

 

4. Märk start-, och slutdatum i kalendern med 6 veckor som minimum.

 

5. Börja låtsas, lek och gör det med allt du har. Kanske härmar du kroppsspråk, dialekt, uttal och recept – vad som än funkar för dig!

 

Det är inte krångligt.

 

Det är inte jobbigt.Om bloggen


Namn: Mona Jansén.
Ålder: 34 år.
Bor: Stockholm, nyss uppflyttad från det småländska höglandet.
Familj: Ja, stor, dramatisk och klumpig.
Sysselsättning: Butikschef, utbildare och föreläsare.
Om mig: Passionerad, envis småländska med alltför mycket Stockhomsdialekt och knäppa idéer. Har en irriterande positivt attityd, älskar förändring men misslyckas ständigt med att dölja hur dålig förlorare jag är.
Fokus just nu: Efter 30 fattade jag vad det handlade om så till nästa insikt slår till är jag sjukt fokuserad på att förverkliga alla mina drömmar och äntligen få börja jobba med friskvård och träning på allvar.
Om bloggen: Mina relationer ur ett humoristiskt perspektiv, både privata och arbetsrelaterade. Träning, resor, mat och hur man lyckas inse att den största förändringen i ens liv måste komma inifrån.

Vi söker framtidens stjärnbloggare

Är du den vi söker?

Skriv till oss och berätta mer om dig själv.