Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Nyponbuske

Foto: Bschwehn

Motverka ledgångsreumatism, artros och artrit med nypon

Ledgångsreumatism, artros och artrit drabbar många svenskars leder. Styrketräning och viktnedgång rekommenderas för förbättrad sjukdomsbild. Till de vanligare behandlingsmetoderna hör även nyponpreparat.

Artros blir allt vanligare, främst bland den äldre populationen och hos de människor som lider av övervikt och/eller fetma. Vid artros förstörs avlastande och stötdämpande brosk, vilket innebär att bendelarna stöter samman varje gång belastning sker. Artros gör vanligtvis oerhört ont och ger dessutom sekundära symtom, såsom skleros (underliggande ben förtjockas), cystbildning (delar av underbenet försvinner), felställningar och missbildning av leder, samt felkompensering på grund av den smärta som uppstår.

Viktminskning kan hjälpa
Artros förekommer oftast i de leder som belastas hårt, såsom knä- eller höftled. Sjukdomen kan förbättras avsevärt genom viktminskning, då leden inte längre utsätts för samma tyngd. Träning i samråd med sjukgymnast eller personlig tränare kan också ge gott resultat, då stark muskulatur till viss del kan kompensera för ledens förlorade brosk och på så vis skapa en funktionell stötdämpning och skydd för knäskål, leder och ligament.

 

Dubbelt så vanligt hos kvinnor
Ledgångsreumatism, reumatoid artrit, är en annan inflammatorisk ledsjukdom med värk och svullnad i händer, fötter, knän och muskulatur.  Symtom på sjukdomen är förutom värk och svullnad, även feber, viktnedgång, försämrad kognition, muskelsvaghet och allmän sjukdomskänsla.  Ledgångsreumatism är dubbelt så vanlig hos kvinnor, med vanligtvis insjuknande i 50- till 60-årsåldern.

Rörelse, bastu och bad
Ledgångsreumatism kan antingen smygas sig på, med ömhet och svullnad i tår och fingrar eller komma med all kraft i ett skov.  Inflammationen bidrar till allmän trötthet, försämrad ork, feber och ökad värme i inflammerade områden. Oftast kan allmän rörelse minska symtomen märkbart, där morgonstelhet mjukas upp under dagen och på så ger minskad symtombild framåt eftermiddag och kväll. Rörelse, träning, sjukgymnastik, stretching, bastubad och varma bad kan vara en lämplig del av behandling.

Lindrar värk
Det finns flertalet studier som tyder på förbättring vid ledgångsreumatism, artros och artrit vid kontinuerligt intag av nyponextrakt.  Nyponet innehåller flera aktiva ämnen men är särskilt rikt på galaktolipider som har en antiinflammatorisk verkan vilket också bidrar till att värken lindras.  Vid intag av nyponets galatolipider kan inte immunförsvarets vita blodkroppar ta sig fram lika snabbt till kroppens inflammerade områden, vilket ger minskad symtombild och därmed dämpad värk och svullnad. Viktigt i sammanhanget är att nyponextraktet är standardiserat och varsamt framtaget så att produkten innehåller rätt mängd aktiv substans för att ge god effekt. Billiga alternativ och/eller nyponprodukter så som nyponsoppa innehåller mestadels vatten och socker, och endast en liten andel nypon (ej i form av standardiserade extrakt). Inga studier tyder på att intag av nyponsoppa ger effekt på ledproblem som ledgångsreumatism, artros och artrit.

Av Zarah Öberg 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

 

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Fakta

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

 

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

 

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.

man bär kvinna på ryggen

Naturens apotek: Uppiggande växter

Hälsa

När dagarna blir kortare och höstmörkret blir allt mer påtagligt hinner en del av oss aldrig ut i dagsljus. Då är det lätt att tappa ork och energi. Här är några pigga växter som ger kraft till både kropp och sinne.

 

Lingonbröd från boken "Systrarna Perssons skafferi"

Lingonbröd med anis

Recept

Vill du lyxa till vardagsfrukosten? Svep då ihop detta lingonbröd innan du går och lägger dig på kvällen och låt kalljäsa över natten. På morgonen är det bara att skjutsa in de färdigjästa bröden i ugnen - och voíla frukosten är serverad.

En shake med jordnötssmör och bär

Må bra i höst med hälsosam comfort food

Kost

Matbloggaren Agnes Gällhagen har samlat sina bästa och mest trösterika comfort food-recept i en kokbok i grön tappning. Mat att laga när du vill vara lite extra snäll mot dig själv, när förkylningen lurar eller du helt enkelt behöver fylla på med extra näring och omtanke.