Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Nyponbuske

Foto: Bschwehn

Motverka ledgångsreumatism, artros och artrit med nypon

Ledgångsreumatism, artros och artrit drabbar många svenskars leder. Styrketräning och viktnedgång rekommenderas för förbättrad sjukdomsbild. Till de vanligare behandlingsmetoderna hör även nyponpreparat.

Artros blir allt vanligare, främst bland den äldre populationen och hos de människor som lider av övervikt och/eller fetma. Vid artros förstörs avlastande och stötdämpande brosk, vilket innebär att bendelarna stöter samman varje gång belastning sker. Artros gör vanligtvis oerhört ont och ger dessutom sekundära symtom, såsom skleros (underliggande ben förtjockas), cystbildning (delar av underbenet försvinner), felställningar och missbildning av leder, samt felkompensering på grund av den smärta som uppstår.

Viktminskning kan hjälpa
Artros förekommer oftast i de leder som belastas hårt, såsom knä- eller höftled. Sjukdomen kan förbättras avsevärt genom viktminskning, då leden inte längre utsätts för samma tyngd. Träning i samråd med sjukgymnast eller personlig tränare kan också ge gott resultat, då stark muskulatur till viss del kan kompensera för ledens förlorade brosk och på så vis skapa en funktionell stötdämpning och skydd för knäskål, leder och ligament.

 

Dubbelt så vanligt hos kvinnor
Ledgångsreumatism, reumatoid artrit, är en annan inflammatorisk ledsjukdom med värk och svullnad i händer, fötter, knän och muskulatur.  Symtom på sjukdomen är förutom värk och svullnad, även feber, viktnedgång, försämrad kognition, muskelsvaghet och allmän sjukdomskänsla.  Ledgångsreumatism är dubbelt så vanlig hos kvinnor, med vanligtvis insjuknande i 50- till 60-årsåldern.

Rörelse, bastu och bad
Ledgångsreumatism kan antingen smygas sig på, med ömhet och svullnad i tår och fingrar eller komma med all kraft i ett skov.  Inflammationen bidrar till allmän trötthet, försämrad ork, feber och ökad värme i inflammerade områden. Oftast kan allmän rörelse minska symtomen märkbart, där morgonstelhet mjukas upp under dagen och på så ger minskad symtombild framåt eftermiddag och kväll. Rörelse, träning, sjukgymnastik, stretching, bastubad och varma bad kan vara en lämplig del av behandling.

Lindrar värk
Det finns flertalet studier som tyder på förbättring vid ledgångsreumatism, artros och artrit vid kontinuerligt intag av nyponextrakt.  Nyponet innehåller flera aktiva ämnen men är särskilt rikt på galaktolipider som har en antiinflammatorisk verkan vilket också bidrar till att värken lindras.  Vid intag av nyponets galatolipider kan inte immunförsvarets vita blodkroppar ta sig fram lika snabbt till kroppens inflammerade områden, vilket ger minskad symtombild och därmed dämpad värk och svullnad. Viktigt i sammanhanget är att nyponextraktet är standardiserat och varsamt framtaget så att produkten innehåller rätt mängd aktiv substans för att ge god effekt. Billiga alternativ och/eller nyponprodukter så som nyponsoppa innehåller mestadels vatten och socker, och endast en liten andel nypon (ej i form av standardiserade extrakt). Inga studier tyder på att intag av nyponsoppa ger effekt på ledproblem som ledgångsreumatism, artros och artrit.

Av Zarah Öberg 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Övrigt

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

 

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

 

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!