musslor

Mums med musslor och ostron men tänk på detta

Musslor och ostron är miljövänliga och näringsrika poteinkällor. Men de är också små reningsverk som filterar vatten för att få föda det är därför viktigt att inte plocka direkt från havet då de kan innehålla hälsoskadliga bakterier och gifter.

Länsstyrelsen har tillfälligt stängt ned samtliga musselodlingar på Västkusten efter ett giftlarm. Musslor och ostron filtrerar vatten för att få föda och hälsoskadliga bakterier och virus eller algtoxiner i vattnet kan bli kvar, musslor kan också bilda ett nervgift.

Kan ge neurologiska skador
Dessa kan vara skadliga för människor. Bakterier och virus orsakar främst magsjuka och algtoxiner kan utöver magsjuka orsaka neurologiska skador. Det går inte att känna på smaken om en mussla eller ett ostron innehåller skadliga bakterier, virus eller marina algtoxiner.

 

LÄS OCKSÅ: Så gör du för att spara på vattnet

Titta efter märkning
Färska musslor och ostron måste vara kontrollerade för att få säljas och förpackningen eller nätet som kontrollerade ostron och musslor säljs i måste vara tydligt märkt. Märkningen utgörs  av en oval symbol med landskod och ett nummer på EU-godkänd livsmedelsanläggning.

LÄS OCKSÅ: “Fästingburna sjukdomen borrelia är en dold epidemi”

Bakerier och virus dör
Ät inte okontrollerade musslor och ostron som plockats direkt från hav och strand då dessa kan innehålla hälsoskadliga bakterier, virus och algtoxiner. Bakterier och virus dör av värme och upphettning är det bästa sättet att minska risken för att bli sjuk men marina algtoxiner tål värme och förstörs inte vid tillagning.

LÄS OCKSÅ: Förebygg och bota semestermage

Tips att tänka på
• Plocka inte musslor på sranden eller i havet för att äta utan köp från kontrollerade odlingar för att minska risken att drabbas, det finns i välsorterade livsmedelsaffärer.
• Det går fortare att döda bakterier och virus om musslorna kokas i vätska istället för ångkokas.
• När musslan öppnar sig under upphettningen kan ånga eller kokande vätska lättare tränga in i musselköttet och döda eventuella bakterier eller virus. Det kan dock dröja ett par minuter tills alla bakterier och virus har dött efter det att musslan öppnat sig.
• Koka färre musslor åt gången, gärna under lock och med omrörning då och då. Då kan fler musslor öppna sig och bli tillräckligt upphettade.

Av redaktionen

Källa: Livsmedelsverket och Food Supply

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

koppar_kan_vara_orsaken_till_dina_halsoproblem

Koppar kan vara orsaken till dina hälsoproblem

Hälsa

Koppar är ett livsnödvändigt spårämne som kroppen behöver. Problemet idag är att vi snarare har för mycket koppar i kroppen än för lite. Har du problem med exempelvis utmattning, sköldkörtelproblem, sömnproblem, PMS, hormonobalanser, IBS, allergier, hudproblem, depression, oro, minnes- och koncentrationsproblem, kan det vara värt att se över dina kopparnivåer.

pizza

Pizza med sötpotatis och chèvre

Recept

Pizza kan varieras i det oändliga, detta recept har topping med bland annat sötpotatis, rödlök och chèvre. Botten bakas på näringsrikt dinkelmjöl och durumvete, kan bytas ut mot glutenfritt recept för den som önskar det.

mage skylt med ehec

Nationell spridning av ehec utreds

Kost

Sedan början av juli har antalet fall av ehec-infektion ökat i Sverige. Analyser visar att majoriteten är av samma typ och fall har rapporterats in från flera håll i landet. Myndigheter arbetar nu för att spåra källan.

Berith sitter i soffan med hundarna och stickar

Fri från värk och inte längre begränsad av artrosen

Värk

Berith Larsson har haft problem med artros i höfter och händer i flera år. Av en slump fick hon höra talas om grönläppad mussla – och bara efter en månad kände hon förbättringen.  – Jag har verkligen fått tillbaka mitt gamla aktiva liv. Kanske börjar jag dansa igen, säger hon.

Karl Dyall: Ryggskadan blev ett mentalt trauma

Intervju

Karl Dyall har alltid dansat, hans kropp är hans arbetsredskap. När ryggen inte längre fungerade som vanligt och smärtan tog över så tog det på psyket. Många år efter sitt första diskbråck opererade han ryggen och sedan ett år tillbaka är han helt smärtfri.